kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:13/361)

Sałatka brokułowa z ziemniakami i ogórkiem kiszonym + film 210

prosta sałatka brokułowa z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i koperkiem to świetny pomysł samodzielną przekąskę lub na kolację. Dodatek sosu czosnkowego na bazie oliwy i soku z cytryny nadaje sałatce specyficznego, oryginalnego smaku i wciąż chce się jej więcej i więcej. składniki na 3 porcje 1 duży brokuł 5 ugotowanych ziemniaków 4-5 ogórków kiszonych pęczek koperku 2 ząbki czosnku(...)łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny czarny pieprz sól przepis Opłukanego i podzielonego na mniejsze różyczki brokuła gotujemy na parze około 7-10 minut. Ogórki kiszone kroimy w mniejszą kostkę a ugotowane i wystudzone ziemniaki w większą kostkę, opłukany koperek drobno siekamy. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny

Smakowite Dania
Forszmak lubelski 273

dzisiejszą obiadową propozycję przedstawiam forszmak lubelski - czyli coś a'la gulasz z pieczarkami, kiełbasą, ogórkami kiszonymi itd. To danie jednogarnkowe, idealne na obiad, można go jeść z pajdą chleba. Sycące, pachnące, w przygotowaniu wydaje się pracochłonne, bo trzeba pokroić składniki, ale samo gotowanie trwa krótko. Smacznego! Składniki: 300 g pieczarek 1 laska kiełbasy 1 cebula 1 papryka czerwona(...)łyżki mąki pszennej 5 ogórków kiszonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju 1.5 l wody sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku opcjona lnie : koperek do posypania Wykonanie: Cebulę i paprykę kroimy w kostkę,a kiełbasę, pieczarki i ogórki kiszone w talarki . Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy parę minut

psgotujemy
Gulasz z szynki wieprzowej 172

zawierać marcewkę i cebulę, jednak mój tata dodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka kiszonego czy kukurydzę. Dzięki temu gulasz staje się wielobarwny wizualnie i smakowo. Gotowy jest już po 40 minutach, jednak idealny po 1,5 godzinie powolnego bulgotania. Świetnie nadaje się(...)rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i olej i ostrożnie wrzucamy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy przyprawy, pokrojoną w plasterki marchewkę, startą cebulę,  kawałki papryki, kukurydzy i kiszonego ogórka. Całość zalewamy wodą i dusimy około 45 minut – do momentu aż mięso zmięknie. Pod koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z kiszonym ogórkiem, czerwoną kapustą lub innymi ulubionymi dodatkami.Mi najbardziej

Słodkie Przyjemności
Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami i ogórkiem kiszonym + film 181

ogórków i cebuli złagodzony nieco jabłkami i ugotowanymi na twardo jajkami. składniki na 4 porcje 7 filetów śledziowych 3 jajka ugotowane na twardo mały słoiczek marynowanych pieczarek 4 kiszone ogórki 2 jabłka 1 cebula 4 łyżki majonezu czarny pieprz mielony przepis Cebulę drobno siekamy. Odsączone z wody ogórki kiszone kroimy w kostkę a marynowane pieczarki na mniejsze(...)kawałeczki. Obrane ze skórki jabłka, oraz wymoczone w mleku lub wodzie i odsączone płaty śledziowe kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy kolejno wszystkie składniki sałatki: pokrojone śledzie, ogórki kiszone, cebulę, marynowane pieczarki oraz jabłka. Ugotowane na twardo jajka kroimy w plastry a następnie przeciskamy przez sitko do krojenia sałatki, dodajemy majonez i całość dokładnie mieszamy. Sałatkę doprawiamy czarnym pieprzem

Smakowite Dania
Zalewajka ogórkowa – kuchnia podkarpacka 228

były dostępne przez cały rok, nie było dla nich innego zastosowania, a doskonale sprawdzały się w roli bazy do zupy. Kwasówki (z kwasu z kiszonej kapusty) i zalewajki (z wody z kiszonych ogórków) podawane były zwykle z gotowanymi ziemniakami – najczęściej całymi, czasem tłuczonymi. Bywały też okraszone słoniną, czy nawet boczkiem, o ile gospodyni miała je w swojej spiżarni. Wiele(...)zalewajki gotuje się nadal, szczególnie w zachodniej części województwa, w okolicach Jasła. Powód jest prosty. Są naprawdę smaczne, a dodatkowo dzisiaj wiemy też, że kwas z kapusty i kiszonych ogórków bardzo korzystnie oddziałują na nasze zdrowie. Zachęcam więc do wypróbowania kolejnego przepisu na regionalny specjał. Zalewajka ogórkowa, którą dzisiaj proponuję, przyrządzana jest przez gospodynie z gminy Brzostek. Wyróżnia

Trzeci talerz
Zupa forszmak z indykiem 331

Zapraszam Was do przygotowania błyskawicznej, dietetycznej zupy forszmak przyrządzonej na bazie przecieru pomidorowego wraz z dodatkiem kukurydzy, ogórków kiszonych, świeżej papryki i piersi z indyka. Zupa jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna.  Składniki na porcję dla 4-5 osób: 250 g przecieru pomidorowego 1 l wody 0,5 kg  filetu z indyka 250 g pieczarek(...)duża cebula 1 duża, czerwona papryka 3 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy sól, pieprz papryka słodka papryka ostra do zagęszczenia 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy

Ugotować
Solanka czyli Solianka (солянка) 258

lodówki i ugotować je z pomidorami i kiszonymi ogórkami. Są też wersje tej zupy przygotowywane na wywarze rybnym lub grzybowym. Smak zupy wzbogaca się przez dodanie wody z kiszonych ogórków, plasterków cytryny, oliwek i kaparów. Słono-kwaśny smak zupy sprawia, że jest to prawdziwe lekarstwo na tzw. "syndrom dnia poprzedniego" popularnie zwanego kacem. Jeśli więc przytrafi się(...)łyżki oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 puszka pomidorów 1 marchew, starta  1 łyżeczka cukru 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 3 ogórki kiszone, starte 100 ml wody z kiszonych ogórków 15 drylowanych oliwek (zielonych i czarnych), pokrojonych w plasterki 10 g kaparów Do podania: 1/2 cytryny pokrojonej w cienkie plasterki natka pietruszki Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Szaszłyki z grilla + film 201

Grillowane szaszłyki z kurczaka macerowanego jogurcie z oliwą z przyprawą curry, chilli  i czosnkiem z dodatkiem pieczarek, pomidorków koktajlowych oraz kiszonych ogórków, to smaczny sposób na prosty obiad lub kolację w plenerze. Mieszanka różnych warzyw posypana przyprawą ziołową do grilla nadaje szaszłykom oryginalnego smaku. składniki na 8 szaszłyków podwójna pierś z kurczaka 4 ogórki kiszone 15 średnich(...) kiszone kroimy w dość grube plastry. Wszystkie składniki oprócz kurczaka skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian kurczaka, pomidorki koktajlowe, kapelusze pieczarek oraz ogórka kiszonego, szaszłyki posypujemy ziołową przyprawą do grilla a następnie pieczemy na rozgrzanym grillu około 40 minut, często odwracając

Smakowite Dania
Pasta jajeczna z tuńczykiem 232

Pasta jajeczna z tuńczykiem... Wiórki ugotowanych na twardo jaj i żółtego sera. Drobne kostki kiszonego ogórka i cebuli. W towarzystwie dostojnego tuńczyka. Doprawione majonezem i musztardą. Pyszna pasta kanapkowa. Polecam!   Składniki: 4 jaja; Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g); 100 g żółtego sera (u mnie gouda); 1 duży, kiszony ogórek; 1 mała cebula(...)wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Ogórka kiszonego pokroić w drobną kosteczkę. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki pasty wymieszać ze sobą. Dodać majonez i musztardę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Dobrze wymieszać

Gospodyni Miejska
GULASZ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM 271

proste i szybkie do przyrządzenia. Ciekawym dodatkiem jest tutaj starty na oczkach ogórek kiszony, który fajnie komponuje się z pikantnym sosikiem i lekko słodką marchewką ... Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 szkl gęstego soku pomidorowego (ew. koncentrat pomidorowy) 1 cebula biała część pora 3 ogórki kiszone 2 marchewki przyprawa do kurczaka papryka ostra papryka słodka liść laurowy ziele(...)patelni bulionem (ew. wodą) i  sokiem pomidorowym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na oczkach i dodajemy do gulaszu. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się

Walijskie Pichcenie
Mini-chlebki nadziane salcesonem 192

piwka przy meczyku przed telewizorem :) Nadziewałam już kiedyś podobne bocheneczki: Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami . Tym razem postanowiłam zaeksperymentować z bardziej intrygującym środkiem i połączyć salceson + serek topiony + ogórek kiszony . A to wszystko okrasić kapką Musztardy Kieleckiej Delikatesowej od WSP SPOŁEM KIELCE . Na rezultaty tej mieszanki "wybuchowej" zapraszam poniżej :) Składniki na 8 sztuk średnich bułek: CIASTO: 350g mąki pszennej(...)kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać => półplaster salceson u => plaster serka topionego => kapk a musztardy => plaster ogórka kiszonego . Całość zwieńczyć ponownie => p ółplastrem salcesonu . Metodologi ę nadziewania k ro k po kroku pokazuje poniższa fotorelacja . Brzegi placka zawinąć wokół nadzienia i d okładnie zlepić, formując podłużną

Grunt to przepis!
Pampuchy z kaszą gryczaną w sosie ogórkowym 300

drożdżowe gotowane na parze z nadzieniem z kaszy gryczanej. Takie pampuchy podane z sosem smakują wyśmienicie, a już na pewno z dość nietypowym sosem. Jak dla mnie dodatek ogórków kiszonych idealnie komponuje się z kaszą gryczaną. Bazą sosu jest uniwersalny sos od Łowicza, dzięki któremu można stworzyć wiele dań według własnego smaku. CIASTO NA PAMPUCHY: 3 szklanki mąki pszennej(...)drożdży świeżych szczypta cukru 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ: 100 g kaszy gryczanej 100 g twarogu tłustego 1 cebula sól pieprz czarny SOS Z KISZONYMI OGÓRKAMI: 300 g pieczarek 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 słoiki ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz czarny masło Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie według

https:KKuchniaMniam
Tatar wołowy (befsztyk tatarski) 240

niego czerwoną cebulkę i odrobinę maggi. A Wy  lubicie to danie? Wołowinę na tatara siekamy lub mielimy i podajemy przynajmniej u nas z żółtkami, drobno siekaną cebulką i kiszonymi ogórkami, całość doprawiamy solą i pieprzem, można dodać też oliwę i odrobinę maggi. Gdy jemy tatara od razu przypomina mi się film z Mr. Bean’em kiedy w cholernie(...)żółtka sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 1 mała  cebula 1 duży ogórek kiszony Schłodzone mięso wołowe bardzo drobno siekamy lub mielimy, doprawiamy do smaku wg własnych preferencji solą, pieprzem,  dodajemy również oliwę, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Cebulęi kiszone ogórki bardzo drobno siekamy. Z mięsa wołowego formujemy 4  kule, po środku każdej kuli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórkowa w asyście innych pysznych jarzynek 160

wiem na ile jest w tej zupie oryginalności. Jak zaczęłam gotować swoją pierwszą zupę ogórkową dla taty, to wyglądała właśnie tak :) Składniki: 3 ogórki kiszone (starte) 1 marchewka 1 cebula ½ korzenia pietruszki Mały kawałek selera 3-4 kartofelki 1litr wody 1 bulion w kostce ½ łyżeczki soli pieprz Ew. natkę pietruszki Marchewkę, cebulę, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy(...)kroimy w kosteczkę, solimy, zalewamy wodą i gotujemy do czasu, gdy marchewka (najdłużej gotująca się jarzyna) zmięknie. Ogórki kiszone trzemy na grubych oczkach i dodajemy do miękkich jarzyn.* Całość zagotowujemy, dodajemy bulion, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. *Kiszone ogórki dodajemy na końcu, gdyż dane na początku sprawią, że jarzyny będą miały ciężko zmięknąć. Hmm jaki z tego

Smakowy Raj
Strogonow drobiowy 477

łyżeczki mielonej słodkiej papryki ok. 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 mała cebula – ok. 80 g 2 średnie papryki – ok. 430 g 5 średnich ogórków kiszonych – ok. 400 g (lub konserwowych) 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta pieprzu chilli cayenne ok. 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki(...)słodką. Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: jak czyścić pieczarki? ) i pokroić w plasterki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w krótsze paseczki. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyć kurczaka (nie za długo, by mięso nie zrobiło się za twarde). Podczas smażenia co jakiś czas przemieszać

Kulinarne Przeboje