kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:154/361)

Zupa ogórkowa 183

Składniki: 1 litrowy słoik ogórków kiszonych domowych 4-5 średnich ziemniaków marchewka kawałek selera 2 liście pora kostka rosołowa 10 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego 2 liście laurowe 2 łyżki śmietany Do dużego garnka wkładamy selera, marchewkę, pora oraz przyprawy. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Ogórki ścieramy na tartce na dużych oczkach.Sok zachowujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy

kulinarnyswiatdomi
ZRAZY Z SZYNKI WIEPRZOWEJ 284

Zrazy zrobione z chudej szynki wieprzowej lubię zdecydowanie więcej niż te z wołowiny. Są delikatniejsze a robi się je dokładnie tak samo jak tradycyjne zrazy wołowe

Walijskie Pichcenie
Śledziowa wieża. 200

cebulki drobno pokrojone Świeżo zmielony pieprz 1 mały ogórek kiszony pokrojony w kostkę 1 mała papryka konserwowa [TUTAJ] Wykonanie: Ziemniak obrać, pokroić w talarki, rozłożyć ściśle w ausztycherze ( obręczy). Docisnąć łyżką i na ziemniakach rozsmarować majonez. Następnie go góry, warstwami. Śledź pokrojony w paski, cebulkę, cebulkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ogórki i na wierzch paprykę. Cebulka odbierze oliwę

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka jarzynowa 193

Klasyk klasyków - królowa imprez i świąt wszelakich - sałatka jarzynowa - przepis - bez udziwnień - wersja najsmaczniejsza :)SKŁADNIKI 1 kg marchewki      

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z boczniakami i ryżem. 327

akcji: Boczniak rządzi, do której serdecznie wszystkich zapraszam! Sałatka z boczniaków z ryżem. Składniki: 250 g boczniaków, 3/4 szklanki ryżu brązowego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, cebula, 3 ogórki kiszone, 100 g żółtego sera, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 - 3 łyżki majonezu, łyżka natki pietruszki lub szczypiorku,   sól, pieprz. Ryż gotujemy. Oczyszczone boczniaki kroimy

Miksturownik
2 sprawdzone przepisy na niemarnowanie żywności 156

proste i szybkie propozycje: 1. babeczki jajeczne z wędliną i warzywami 2. sałatkę makaronową z pieczonym mięsem 1. Babeczki jajeczne z wędliną i warzywami, 6 szt. * jajka- 4 szt. * ogórek kiszony Krakus- 1 duży * papryka czerwona i żółta- po 1/3 kawałka papryki * pieczarki- 4 szt. * wędlina- 4 spore plasterki * szczypior- 1/2 pęczka * twardy ser- 30 g * czosnek- 1 ząbek * sól

Kraina Miodem Płynąca
Pomidory nadziewane parówkami 155

jada, oczywiście starając się kupować te zrobione bardziej z mięsa. 5 – 6 średnich pomidorów (można też pobawić się z pomidorkami koktajlowymi), 2 parówki, 1 nieduża cebula, 1 – 2 ogórki kiszone, 2 – 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, szczypiorek, Pomidory umyć, osuszyć, ściąć „piętki” od strony szypułki. Sprawdzić czy stoją, jeżeli nie to trochę ściąć spody. Usunąć pestki i sok. Parówki

królestwo garów
Pomidory nadziewane parówkami 155

jada, oczywiście starając się kupować te zrobione bardziej z mięsa. 5 – 6 średnich pomidorów (można też pobawić się z pomidorkami koktajlowymi), 2 parówki, 1 nieduża cebula, 1 – 2 ogórki kiszone, 2 – 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, szczypiorek, Pomidory umyć, osuszyć, ściąć „piętki” od strony szypułki. Sprawdzić czy stoją, jeżeli nie to trochę ściąć spody. Usunąć pestki i sok. Parówki

królestwo garów
Prosty i zdrowy dodatek do obiadu (z olejem rydzowym) 199

dzisiejsza „sałatka” do obiadu. Niby prosto, a jak pysznie. Spróbujcie. Zdrowo, szybko, lekko. Idealnie dla osób dbających o swoją sylwetkę. Składniki: 3/4 czerwonej papryki 1 pomidor 1 ogórek kiszony około 2 cm pora (biała część) świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku ( Skworcu ) sól himalajska do smaku szczypta Ziół Małgorzaty lub Zioła Łukasza – mieszanki przypraw wspomagających odchudzanie ( Skworcu

Słodkie okruszki
Sałatka, pasta z ryby wędzonej 173

dodany majonez, wszystko zostało zapakowane w ciasto i tak powstały pierogi. Postanowiłam lekko zmodyfikować farsz, wyrzucić majonez i podać jako sałatkę. ryba wędzona (u mnie makrela), 3-4 ogórki kiszone (u mnie z Gospodarstwa Ekologicznego „U Rydzewskich ”, kopiasta łyżka posiekanego koperku, 3 szalotki, pieprz, 3 -4 łyżki oleju z pestek słonecznika (u mnie olej z podlaskiej firmy Olejowy

królestwo garów
OSZUKANE ZRAZY + FILMIK 266

mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy do mięsa 1 łyżeczka majeranku  FARSZ :   4 ogórki kiszone  musztarda sarepska 2 kiełbasy śląskie 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula mąka do obtoczenia zrazików  olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE :  Do mięsa mielonego dodajemy jaka, startą cebulę i czosnek, wszystkie przyprawy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Boczek, ogórki, kiełbasę i cebulę kroimy w paski. Z mięsa formujemy średniej wielkości placki, smarujemy je z musztardą, nakładamy farsz i zlepiamy zraza. Obtaczamy go w mące i układamy na desce. Na rozgrzanym oleju podpiekamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Kiszona marchewka i dwie surówki marchewkowe 185

grupy B ulegają podwojeniu. Warto zadbać o różnorodność kiszonek, ponieważ różne warzywa zawierają inne szczepy probiotycznych bakterii. Przepis przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy nie przepadają za małosolnymi ogórkami. Kiszoną marchewkę można zajadać prosto ze słoika, używać jako składnika do sałatek lub przygotować z jej udziałem smakowitą surówkę do obiadu. Poniżej dwa przepisy surówkowe. Kiszenie marchewki: marchew sól

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka jarzynowa (klasyka) 183

nabycia w eSłoneczku).     1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 4 jajka 5-6 średnich ziemniaków 2-3 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 1 duże jabłko 1 cebula 1/2 pęczku koperku (opcjonalnie) Dodatkowo: majonez (wg uznania) musztarda (do smaku) sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera

Di gotuje
SAŁATKA Z PIECZARKAMI I POREM 132

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 500 g pieczarek, średni por, 5 średnich ogórków kiszonych, 5 jajek, puszka groszku, sól, pieprz, majonez, garść posiekanego koperku, łyżka masła. Przygotowanie: Pieczarki k roję w kostkę, podsmażam na maśle z dodatkiem soli.  Groszek osączam.  Pora przekrawam na pół, kroję

JejKuchnia
Devolay ze schabu 245

Składniki: Devolay: Plastry schabu (grubość jak na zwykłe kotlety) - 8szt. ogórek kiszony, 2-3 plasterki sera żółtego, cebula, 4 pieczarki, 3 jajka, bułka tarta, mąka pszenna, olej do smażenia, sól, pieprz. Ponadto: 350-400g pieczarek, cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Schab rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć. Cebulę, pieczarki , ogórek i ser żółty pokroić

W kuchni u Moniki