kiszone ogórki - 5413 przepisów (strona:146/361)

Śledzie po cygańsku 7373

prawdę smaczne. Odpo wiednio słone, odpowiedni o pikantne . Kojarzą mi się głównie ze Świętami i wtedy też najczęściej goszczą na stole. 500g filetów śledziowych 5 ogórków kiszonych 1 duża cebula czerwona 6 łyżek keczupu 3 łyżeczki musztardy 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej pieprz 1. Śledzie moczymy minimum 1 godzinę. Dokładnie osuszamy, kroimy

Szefowa kuchni
Rolmopsy z ogórkiem i oliwkami (bez zalewy) 224

octu.) Ważne, że mojej rodzinie smakują i dlatego często są przeze mnie przyrządzane (w różnych wersjach).   8 marynowanych płatów śledziowych 4 oliwki (najlepiej nadziewanych pastą paprykową) 2 ogórki kiszone (twarde; mogą być korniszone) 1 cebula (średnia)  2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy pieprz do smaku  Dodatkowo (opcjonalnie): 1-2 łyżki oliwy papryka w proszku

Di gotuje
Odmienione zrazy z szynki 223

trochę inne dodatki. Chciałam coś dla odmiany w nich zmienić i tak powstały odmienione zrazy z szynki z papryką konserwową. Składniki: Dowolna ilość szynki Cienkie plastry boczku wędzonego Ogórki kiszone Papryka konserwowa Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Olej Bulion / woda Nitka Wykonanie: Szynkę kroimy w plastry ( jak na kotlety ), rozklepujemy. Z każdej strony przyprawiamy solą i pieprzem. Na przygotowanej

Smaki Ewy
Sałatka z makaronem i wędzonym łososiem 189

łososiem, pasuje nie tylko na śniadanie ale i na kolację a składniki do niej nie są wymyślne. Składniki: 1 szklanka makaronu typu kokardki 100 gram wędzonego łososia 2 ogórki kiszone ½   słoika papryki konserwowej 1 czerwona cebula 1 puszka białej fasoli 4 jajka 1 ostra mała papryka ( świeża ) Kilka gałązek pietruszki Majonez Sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej

Smaki Ewy
Zrazy wołowe z ogórkiem 184

cebulą i ogórkiem. Efektowne i bardzo smaczne mini rolady dla wielbicieli czerwonego mięsa. Składniki: 4-6 plastrów wołowiny, u mnie karkówka  1-2 cebule musztarda chrzanowa  ogórki kiszone sól pieprz maka pszenna 1/2 litra bulionu opcjonalnie ser żółty olej rzepakowy  wykałaczki  1. Mięso podzielone na plastry rozbij dobrze tłuczkiem, każdą porcje oprósz solą i pieprzem

Apetyczna babeczka
Surówka z porów 337

warto zrobić przed obiadem, aby por zmiękł i całość się przegryzła. Składniki: kawałek pora (ok. 20 cm grubego późnej odmiany lub dłuższy, jeśli mamy odmianę wczesną) duża marchew duży ogórek kiszony (można zastąpić dwoma korniszonami) duże słodkie jabłko 2 łyżki majonezu sól, pieprz ziołowy Pora pokroić w cienkie półtalarki. Zasypać solą. Obrać marchew i jabłko. Zetrzeć je na tarce

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka mniszkowa 149

sobie co roku kurację mniszkową.  Podaję przepis na sałatkę. którą w tym roku robię najczęściej. Sałatka mniszkowa (dla dwojga) spora garść listków mlodego mniszka 1 jabłko 1 duży ogórek kiszony 1/2 sałaty kruchej  2 łyżki nasion słonecznika (lub innych) sok z cytryny płynny miód olej rzepakowy tłoczony na zimno sól, biały pieprz i pieprz cayenne do smaku Oczyść

Gotuj Sam!
potrawka z mięsa z rosołu 160

szczególnie moje dzieci, bo jest delikatna i zawiera groszek. Groszek u nas to warzywo numer jeden:) Składniki: około 300 g mięsa z rosołu (kurczak, indyk, królik) cebula 2 ogórki kiszone 2 szklanki rosołu lub ewentualnie wody szklanka marchewki z groszkiem ( z mrożonki) łyżka koncentratu pomidorowego łyżka mąki łyżka śmietany sól,pieprz łyżka oleju lub masła Mięso obrać ze skóry

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Brokuły z ogórkami kiszonymi 207

Bardzo dobry dodatek do obiadu . Składniki 1 brokuł 2 ogórki kiszone 1 cebula  1/2 papryki  sos  2 łyżki jogurtu 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sos koperkowo ziołowy 1 łyżka posiekanego kopru Sposób przygotowania : 1.  Brokuł ugotować , przełożyć do miski i ostudzić  Dodać pokrojone w plastry ogórki ,paprykę w kostkę  i cebulę

W królestwie smaków Beaty
Wielkanocne jajka w szynce 8819

stół Wielkanocny. Składniki: Jajka na twardo 4 szt. Majonez 4 łyżki Ogórek kiszony 2 szt. Szynka konserwowa 4 plasterki Chrzan tarty(może być ze słoiczka) 2 łyżki Natka pietruszki 1 pęczek Jogurt naturalny 1 mały kubek Serek śmietankowy 1 kubek Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jaka i ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać serek śmietankowy, posiekana natkę pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
Kolorowa sałatka z tuńczykiem 180

warzyw. Idealnie skomponowane składniki sprawiają, że sałatka smakuje rewelacyjnie. Składniki: 185g  tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 100g kaszy perłowej 2 ogórki kiszone 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 5 jaj 4 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: 1.  Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. 2.  Tuńczyka

Szalona Kuchnia Eweliny
Kasza gryczana ze szpinakiem, marchewką i kurczakiem 168

zieleniny. Składniki: na 1 większą lub 2 mniejsze porcje kilka łyżek ugotowanej kaszy gryczanej (ok. 50 g przed ugotowaniem) dwie kostki mrożonego szpinaku (lub kilka garści świeżego marchew 1/2 ogórka kiszonego 1/3 cebuli grillowana/pieczona pierś z kurczaka łyżeczka masła odrobina soku z cytryny sól, pieprz, oregano Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, rozmrozić szpinak i podlać niewielką ilością wody, posolić

Kuchnia Ellie
Sałatka z tuńczykiem i cieciorką 422

puszka tuńczyka 1 puszka cieciorki gotowanej na parze firmy Bonduelle 2 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy z chili firmy Bonduelle 1/2 papryki czerwonej 3-4 ogórki kiszone kawałek pora natka pietruszki majonez sól pieprz 1. Do przygotowania sałatki użyłam tuńczyka w wodzie. Odsączamy go na sitku. 2. Cieciorkę i kukurydzę z chili dokładnie płuczemy. 3. Jajka obieramy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Kotlet de volaille 165

popularnych kotletów, które obok schabowego i mielonego są w czołówce na polskich stołach. Smacznego!   Kotlet de volaille Składniki  5 plastrów schabu 5 plasterków zółtego sera 1 duży ogórek kiszony(pokrojony w słupki) 5 pasków papryki czerwonej mąka/bułka tarta 1 jajko sól, pieprz Sposób wykonania: Plastry schabu dokładnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy plaster układamy

Smaki Natalii
Śledź po wielkopolsku. 1031

rodzinnych stronach jest śledź po wielkopolsku, nazywany też czasem sałatką śledziową. Przepis sprawdzony na niejednej imprezie. Do przygotowania sałatki (ok 2 porcji) potrzebujemy: – 4 filety śledziowe – ogórki kiszone – 1 cebulę – olej lniany – szczyptę świeżo zmielonego pieprzu Filety śledziowe moczymy w wodzie przez ok 30 minut zmieniając wodę kilka krotonie. Po tym czasie opłukujemy filety

Szybko Tanio Smacznie