kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:12/326)

Surówka z kiszonej kapusty z prażoną cebulką 144

obiadu, zwłaszcza jesienią czy zimą. Dziś również postanowiłam zrobić surówkę z kiszonej kapusty do tradycyjnego schabowego, ale surówkę trochę nietypową, bo z prażoną cebulką, jabłkiem, koperkiem i majonezem. Surówka wyszła pyszna, trochę taka sałatkowa i sycąca, ale pyszna. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 200g kapusty kiszonej 0,5 jabłka 2 łyżki prażonej cebulki (użyłam domowej z tego przepisu(...)majonezem. Surówkę podałam do schabowego i ugotowanych ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na surówki, np. kolorowa surówka z kiszonej kapusty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/kolorowa-surowka-z-kapusty-kiszonej.html), surówka obiadowa z kapusty kiszonej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/surowka-obiadowa-z-kapusty.html), surówka z kapusty kiszonej z marchewką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-marchewka.html) czy surówka z kapusty

Waniliowe Improwizacje
DOMOWA KAPUSTA KISZONA 124

Kiszona kapusta jest niesamowicie zdrowa. Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest mniej świeżych owoców i warzyw. Ma dużo witaminy C, E, witamin z grupy B. Zawiera też antyoksydanty, bakterie kwasu mlekowego, które świetnie wpływają na florę bakteryjną jelit – tak ważną dla naszej odporności. To probiotyk i prebiotyk w jednym. Zawiera dobroczynne bakterie (probiotyk), które zasiedlając nasze(...)układ pokarmowy ułatwiają trawienie i oczyszczanie. Dodatkowo zawarta w kiszonej kapuście skrobia oporna (prebiotyk) odżywia nasz mikrobom, aby cenne pożyteczne bakterie miały co jeść i mogły dalej się rozmnażać. Nic tylko kisić i jeść. A kiszenie kapusty naprawdę nie jest trudne, dlatego warto przygotować ją samodzielnie zamiast kupować i zastanawiać się czy na pewno, nie ma w niej octu

Ola la LCHF
Placki z kiszonej kapusty 163

Placki z kiszonej kapusty, czyli łemkowskie „ Fuczki ” to przysmak, który wciąż spotkamy w niejednej bieszczadzkiej chacie. Istnieją ich różne odmiany – są fuczki z ciastem ziemniaczanym, z ciastem naleśnikowym, z kiszoną kapustą, ze słodką kapustą, jak i z mieszanką kapust. To typowe danie zimowe – kiedyś tylko kapusta dostarczała tak porządnej dawki witaminy C w tym okresie(...)pyszne same, jak i z dodatkami - ja najbardziej lubię je z wędzonym łososiem. Świetny zamiennik dla placków ziemniaczanych. Najlepsze z domowo ukiszoną kapustą! Placki z kiszonej kapusty: 500 g kiszonej kapusty (użyłam domowej, z marchewką) 2 średnie cebule 2 liście laurowe 2 wiejskie jajka 1 czubata szklanka mąki 1/2 szklanki pełnotłustego mleka 1 łyżeczka suszonego majeranku szczypta mielonego kminku (tylko

Poezja smaku
Łemkowska kapusta duszona z kminkiem 141

wśród przepisów Terezy Kyszczak w  „Tradycijni łemkiwśki strawy”. Polecam jako dodatek do mięs, albo na przykład do hreczanyków (przepis na nie już wkrótce na blogu). Składniki: 1 kg kapusty kiszonej (niżej info dlaczego kiszonej, a nie kwaszonej) 2 cebule 3 łyżki masła 3 łyżeczki kminku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka pieprzu sól do smaku Kapustę wypłukać pod zimną, bieżącą(...)mąkę, dobrze wymieszać i dusić kolejne kilka minut. Podawać gorącą. Kapusta z kminkiem po odciśnięciu może również służyć jako farsz do pierogów, kulebiaków, kapuśniaków i innych wytrawnych nadziewanych wypieków. Kapusta kiszona versus kapusta kwaszona Wielu z nas kupując kiszoną kapustę sięga po kapustę kwaszoną. nie zdając sobie sprawy z potencjalnej różnicy między nimi. Według autorów programu „Wiem, co jem” kapusta

Trzeci talerz
Gołąbki z ziemniakami w liściach kiszonej kapusty 167

przypomniałam sobie przepis na gołąbki z farszem z ziemniaków, podawany kiedyś przez   Magdę Gessler . Jeżeli nie macie kiszonych liści, ten farsz jak najbardziej można wykorzystać do białej nie kiszonej kapusty. Ale muszę przyznać, że z kiszonymi smakował znakomicie! Dla wzmocnienia smaku na dno naczynia położyłam warstwę domowej kiszonej kapusty. Nie dodawałam soku. Wadą takiego rozwiązania było to, że moje(...)śmietany albo na dno położyć liście kapusty (idealna byłaby kiszona), których głównym zadaniem jest ochrona naszych gołąbków przed przywarciem do naczynia. Składniki (4 spore gołąbki) 4 spore liście kiszonej kapusty na farsz: 300 g surowych ziemniaków, 150 g ziemniaków ugotowanych, 100 g wędzonego boczku lub boczku i szynki - pokrojone w kostkę 100 g cebuli - pokrojona w kostkę 1 jajko majeranek

Stare Gary
Jedz kapustę kiszoną-na zdrowie! Surówka z kiszonej kapusty 246

zimowym menu nie może zabraknąć kapusty kiszonej,najlepiej tej domowej kiszonej kapusty.Dziś sklepy oferują kwaszoną kapustę tj.kapusta kiszona na szybko przy użyciu chemicznych przyspieszaczy lub octu.Dlatego najlepiej jesienią przygotować samodzielnie zapas kiszonej kapusty na zimę (przepis znajdziesz tutaj ).Nie jest to zbyt pracochłonne,szczególnie gdy zakupimy już poszatkowaną kapustę.Do kiszenia oprócz przypraw (sól,kminek,ziele angielskie,liść laurowy(...)dodaję marchew,po otworzeniu słoika szybciej można przygotować surówkę. Kapusta kiszona,jak każda kiszonka zawiera bakterie kwasu mlekowego.Przywracają one równowagę kwasowo-zasadową naszego przewodu pokarmowego,korzystnie wpływając na florę bakteryjną jelit.Kapusta kiszona usuwa trujące produkty przemiany materii.Posiada silne właściwości przeciwbakteryjne,przeciwwirusowe i antynowotworowe (dzięki glukozynolom). Zawiera duże ilości wit.C,witamin z grupy B,beta-karotenu,żelaza,wapnia i potasu.A

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żeberka w kapuście kiszonej 124

Żeberka w kapuście kiszonej to danie, które kojarzę już z czasów dzieciństwa. Zawsze smakowało mi takie mięso w kwaskowym, aromatycznym sosie. Jest to danie szczególnie popularne gdy za oknem hula zima. Pogoda nas teraz nie rozpieszcza i wciąż jest zimno, więc żeberka są idealną propozycją obiadową na ten czas. Zazwyczaj robiłam żeberka duszone, ale tym razem przygotowałam wersję pieczoną(...)przygotować nieco prędzej np na imprezę, a potem tylko wystarczy podgrzać. Takie odgrzane są jeszcze smaczniejsze. Żeberka obok roladek z karkówki to dwa dania, które uwielbiam, ale podstawą jest kapusta kiszona dobrej jakości, najlepiej domowa. Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy kiszą kapustę, ale warto poszukać w pobliżu naszego miejsca zamieszkania gospodarza, który ją kisi. Polecam takie żeberka zanim wiosna

Pieguskowa Kuchnia
Surówka obiadowa 491

Surówka obiadowa z lekko kiszonej kapusty, kiszonych ogórków , marynowanej papryki jest prosta i smaczna. Przygotowana z domowych przetworów. Ma jeszcze inną zaletę, moja surówka obiadowa jest tania. Jest idealnym dodatkiem do drugiego dania, pasuje do mięsa, ryb i do wszystkich klusek. Do kopytek lubię tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty lub zasmażaną kapustę. Polecam też inne przepisy na surówki: Surówka(...)kiszonej kapusty bez cebuli Surówka z marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka do ryby smażonej Surówka z kapusty pekińskiej surówka z modrej kapusty . surówka z młodej kapusty surówka z warzyw z papryką Jak przygotować najlepszą surówkę obiadową? Składniki: 500 g świeżo ukiszonej kapusty 1 ogórek kiszony, mogą być dwa 2 paski marynowanej czerwonej papryki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą na obiad 195

Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą na obiad Dzisiaj zapraszam po prosty pomysł na pyszny obiad Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą !     Pewnej niedzieli przyszła pora na obiad, a ja jakoś nie miałam inwencji twórczej, co by tu zrobić. Otworzyłam lodówkę, zrobiłam przegląd i znalazłam ciasto francuskie i mięso mielone. Hmmm. co by tu zrobić. Pierwsza myśl(...)zrobić coś zawijanego z ciasta na słodko, na deser, a z mięsa jakiś sos. Ale wtedy przypomniałam sobie o kiszonej kapuście, którą od kilka lat robimy wspólnie z Berniką z bloga mojkulinarnypamietnik . I tak powstało to danie, szybko, sprawnie i przedewszystkim bardzo smacznie. Ponieważ grunt to zadowolona rodzina.   Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą 1 opakowanie ciasta francuskiego

Kuchnia na wzgórzu
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY 233

Dawno temu, jak byłam mała to w moim rodzinnym domu surówka z kiszonej kapusty była obowiązkowym dodatkiem do piątkowego obiadu, czyli ryby z frytkami lub ziemniakami. Uwielbiam tą surówkę! Nie tylko ze względu, że przypomina mi domowe jedzenie, ale również z powodu jej wielkich właściwości odżywczych. Jest skarbnicą witamin C, A, E, K, PP oraz z grupy B. Posiada mnóstwo(...)minerłów; selen, wapń, cynk, żelazo, potas, siarkę i mangan. Kapusta kiszona dodatkowo jest dobra na wzdęcia, zaparcia, zapobiega miażdżycy, pomaga w pracy jelit i żołądka. Jest również bogata w kwas mlekowy i błonnik pokarmowy. Kiedyś nie było trudno, żeby znaleźć dobrą kapustę kiszoną. Niedaleko mojego domu znajdował się mały warzywniak, który prowadziło starsze małżeństwo i tam zawsze udało się kupić

kuchniabellissima.wordpress.com
Zapiekanka z kiszonej kapusty 276

Mięsny wtorek W związku z akcją kuchni węgierskiej organizowaną przez Mirabelkę , postanowiłam przygotować bardzo smaczną zapiekankę z kapusty kiszonej z dodatkiem mięsa mielonego i ryżu. Gdy przeczytałam przepis, takie połączenie wydawało mi się dziwne, nie byłam do niego przekonana, ale postanowiłam je wypróbować. Nie byłam wiedziałam jak to wszystko będzie się komponowało, ale zapiekanka z kiszonej kapusty okazała się zaskakująco(...)ryżem i śmietaną jest rewelacyjne. Objadałam się tą zapiekanką przez dwa dni. Gorąco polecam ją na jesienne kolacje dla większej grupy głodomorów. Jednocześnie muszę dodać, że zapiekanka z kiszonej kapusty nie zalicza się do dań lekkich, jest dość tłusta ze względu na dużą ilość użytej do jej przyrządzenia śmietany, a także mięsa i kiełbasy. Mimo tego jest bardzo smaczna, sycąca

Codzienne Gotowanie
Surówka z kiszonej kapusty z ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką 102

okresie jesienno-zimowym, chociaż wtedy do obiadu goszczą u mnie obowiązkowo. Nawet często sama ją kiszę - klik , choć te siekanie czasami mnie przeraża. Jeśli znudzi się Wam najzwyklejsza surówka z odrobiną marchewki i oleju to polecam wersję urozmaiconą. Surówka z kiszonej kapusty z ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką jest naprawdę pyszna!     Surówka z kiszonej kapusty - składniki: 500g kiszonej(...)kapusty (u mnie z marchewką) 5 kawałków papryki marynowanej 3 ogórki konserwowe 3-4 łyżki oleju 1 szczypta cukru pieprz, sól (opcjonalnie)    Surówka z kiszonej kapusty - przygotowanie:   Kapustę kiszoną należy przepłukać pod bieżącą wodą, aby nie była zbyt kwaśna.  Następnie należy ją odcisnąć i posiekać na mniejsze kawałki.  Paprykę odcedzić i pokroić w paseczki

Di gotuje
Rolada drobiowa z kapustą kiszoną i pieczarkami 108

Dziś na obiad było tzw „sprzątanie lodówki” Zostało trochę kapusty kiszonej, trochę pieczarek i kawałek mozarelli, więc zrobiłam roladę z mięsa mielonego z indyka z tym pysznym nadzieniem. Nam bardzo smakowała, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu. Może Wam też przypadnie do smaku Składniki: -500g mięsa mielonego (u mnie z indyka, ale można wykorzystać każde inne(...)robimy nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, również pokroić w drobną kostkę, kapustę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć przez około 7-10 minut. Następnie dodać kapustę i smażyć przez kolejne 5-10 minut, aż kapusta zmięknie. Przyprawić wg smaku, wymieszać dokładnie i zdjąć z ognia. Następnie dodać mozarellę startą na tarce

Smaki Armine
Bigos. 145

Bigos z kapusty kiszonej: Bigos z kapusty świeżej i kiszonej: Składniki:  1,2kg kapusty kiszonej,  mała główka kapusty świeżej (ok.1kg) (można również bigos zrobić z samej kapusty kiszonej, wtedy pomijamy kapustę świeżą), 2 x cebula, 350g pieczarek lub kilka suszonych grzybów, 500g mięsa wieprzowego, 250g boczku, 300g kiełbasy, 2 marchwie ( tylko wtedy gdy kapusta kiszone jest bez niej(...)wieprzowe, również posolone i popieprzone.  Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i postawić na mały ogień, dodać przyprawy i wszystkie podsmażone składniki i śliwki ( ewentualnie grzyby wcześniej wymoczone). Z kapusty kiszonej odlać wodę (ale nie wylewać jej, gdyż może się przydać) i dobrze ją odsączyć, Można pokroić by nie była za długa. Dodać do reszty składników i dusić pod przykryciem

W kuchni u Moniki
Koreańskie kimchi z kiszonej kapusty 121

Kapust\u0119 prze\u0142o\u017cy\u0107 do garnka, posypa\u0107 i natrze\u0107 sol\u0105. W\u0142o\u017cy\u0107 na 3 godziny do lod\u00f3wki, przykrywaj\u0105c kapust\u0119 czym\u015b ci\u0119\u017ckim, np. talerzykiem doci\u0105\u017conym ci\u0119\u017ckim s\u0142oikiem. Dzi\u0119ki ci\u0119\u017carowi i uciskowi, kapusta wypu\u015bci wi\u0119cej soku.","text":"Kapust\u0119(...)małą, niewyrośniętą cebulą Sposób przygotowania: Kapustę przekroić wzdłuż na ćwiartki, wyciąć twardy głąb. Następnie każą ćwiartkę pokroić wszerz na mniejsze cząstki. Kapustę przełożyć do garnka, posypać i natrzeć solą. Włożyć na 3 godziny do lodówki, przykrywając kapustę czymś ciężkim, np. talerzykiem dociążonym ciężkim słoikiem. Dzięki ciężarowi i uciskowi, kapusta wypuści więcej soku. Kapustę odcedzić z płynu, który się z niej

ProstePesto.pl