każdy grill kojarzy Ci się z pieczoną na nim kiełbaską? Jeśli odpowiedź brzmi TAK, ten przepis jest dla Ciebie. W łatwy i przyjemny sposób urozmaicisz swoje ulubione danie. Składniki: 2 laski kiełbasy (niezbyt tłustej) 100 g pieczarek 2 duże, czerwone cebulki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczki oleju rzepakowego sól morska pieprz czarny świeżo mielony papryczka chilli ( opcjonalnie) Sposób(...)pół-krążki a czosnek wyciskamy przez praskę. Całość podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku solą morską, pieprzem, oregano i jeśli lubimy ostre smaki drobno posiekaną papryczką chilli. Kiełbaskę przekrawamy wzdłuż i w nacięcie nakładamy nasz farsz. Grillujemy na złoty kolor ze wszystkim stron uważając, żeby nie wyleciał nam farsz. Podajemy na ciepło z domowym sosem barbecue i grillowanymi warzywami
Wielki apetytprzyjemne w wykonaniu dania. Czasami naprawdę nie trzeba spędzić długich godzin w kuchni, aby oczarować swoich gości podczas plenerowej imprezy. Dowodem na to jest sposób podania białej, grillowanej kiełbaski. Składniki: cienkie białe kiełbaski (surowe lub parzone) papryka suszona śliwka Sposób przygotowania: Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Następnie pokrój kiełbasę na dość spore kawałki. Paprykę natomiast umyj, osusz i pokrój
Wielki apetytSezon grillowania niemal się rozpoczął. Jak co roku będą królowały kiełbaski, boczki i karkówki... Co na to nasza wątroba i żołądek? Jak uniknąć przejedzenia z znajomymi na powietrzu? Jakie potrawy należy przyrządzić? Jak należy bezpiecznie grillować? Przed położeniem jedzenia na ruszt najpierw należy przygotować grilla. Potrawy najlepiej grillować na lekko rozżarzonym ogniu, gdyż dym powoduje związki rakotwórcze, które są szkodliwe(...)zastąpmy niegazowaną wodą z cytryną lub innymi ulubionymi owocami alkohol - nie przesadzajmy z procentami, w ten sposób pobudza nasz apetyt i tym samy jemy po prostu więcej tłustą kiełbaskę, boczek czy karkówkę zastąpmy chudym mięsem m.in pierś z kurczaka, ryby, wołowina jedzmy dużo warzyw- zawierają dużo wody, więc są nisko kaloryczne zioła i przyprawy - idealnie nadadzą się
Truskawkowa Fiestaniewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec smażenia dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną tak samo kiełbaskę. Do wolno gotującego się fasoli dodajemy cebulkę z czosnkiem, boczek i kiełbaskę. Dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy razem kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Jeśli fasolka
MarciochaKucharzychrupka i soczysta. Pasuje zarówno jako danie obiadowe.. np. podana. z pieczonymi ziemniaczkami i surówką, jak i na kolację z pieczywem i innymi dodatkami. Polecam :) Składniki - 4 białe kiełbaski - 1 duża cebula - 1 szklanka piwa - sól, pieprz,majeranek,czosnek mielony, kminek mielony, papryka mielona Wykonanie Naczynie żaroodporne smaruję delikatnie olejem, na jego dno wykładam pokrojoną w grubsze półplasterki cebulę(...)połowy przykryło kiełbasę. Naczynie wstawiam do piekarnika ( bez przykrycia ) i piekę w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem ok. 30-40 minut, aż płyn częściowo odparuje, cebulka zmięknie, a kiełbaska ładnie się zarumieni. W trakcie pieczenia kilka razy obracam kiełbasę. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródnimi zrobić? Kolejną potrawę typu "nawinie", czyli co się nawinie, idzie do gara, a w tym wypadku do naczynia żaroodpornego. Smak zależy oczywiście od indywidualnych upodobań. Składniki: kawałek kiełbaski jałowcowej (super podkręca smak) kawałki kurczaka (u mnie wcześniej smażone z przyprawami (kozieradka, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, i podlane odrobiną wody kawałek dyni (u mnie odmiana Hokkaido(...)jarmużu zanurzyć na trochę (liczę do 10) we wrzątku i otrzepać z wody. Rozdrobnić. Do naczynia żaroodpornego wrzucić: kurczaka, jarmuż, połowę startego parmezanu, pokrojone na mniejsze kawałki: pieczarki, dynię, kiełbaskę jałowcową, żółty ser. Wymieszać. Wierzch posmarować przecierem pomidorowym, przykryć plastrami mozzarelli i posypać resztą parmezanu. Piec w temp. 180 stopni C ok. 30-40 minut (czas pieczenia zależny jest
Weekendy w domu i ogrodziezupa mojego i mojego Męża dzieciństwa. Podana z białą kiełbasą i ziemniakami, rozbudza nasze wspomnienia. Jest to zupa prosta i każdemu na pewno wyjdzie. Dzięki zarumienionej cebulce, podsmażonej kiełbasce i ziemniakom, tworzy bardzo bogaty, własny smak. Zalewajkę albo się lubi, albo nie. Wybór zależy od Was. 'zalewajka' Składniki (na 5 porcji): - 3 białe kiełbaski - 1 laska dobrej kiełbasy
CookYourselfcebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, naczynie żaroodporne smarujemy cienko masłem, rozkładamy jabłka, cebulę,posypujemy calość majerankiem, czerwoną papryką, solą i pieprzem, kładziemy kiełbaski, każdą smarujemy chrzanem z czosnkiem, posypujemy czerwoną papryką, kładziemy na wierzch wiórki masła, przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika na około 60-70 min., przed końcem zdejmujemy folię, żeby kiełbaski
Kuchnia BeatyWitajcie dzisiaj zapraszam was na pyszne bułeczki z kiełbaską w środku! Składniki: - 200g mąki pszennej mąki razowej - 300g mąki pszennej - 1 jajko - 1,5 szklanki ciepłego mleka - 1/3 kostki świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 100g startego sera - 15 parówek, ja użyłam kiełbasek smerfetek Wykonanie: W misce wymieszać mąkę cukier i sól. drożdży zrobić rozczyn i odstawić
Tanio szybko zdrowomąki (ja daję taką do ciast drożdżowych) 5 dag drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 szklanka mleka 1/4 kostki margaryny 1/4 szklanki cukru szczypta soli Farsz: laska kiełbaski z piersi kurcząt 5 pieczarek pół cebulki 2 łyżki kukurydzy 50 g sera żółtego zioła prowansalskie Dodatki: czarnuszka białko Przygotowanie: Ciasto drożdżowe przygotowuję w mikserze planetarnym, ale można je zrobić bardzo klasycznie(...)stolnicę i zarabiamy. Odcinamy po kawałku i formujemy bułeczki. Gotowe bułki układamy na blachę, smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką. Farsz: Pieczarki podsmażamy z cebulką i pokrojoną drobno kiełbaską. Zostawiamy do przestudzenia i zimne mieszamy z drobno pokrojonym serem żółtym. Dodajemy kukurydzę i przyprawy. Naszym farszem nadziewamy bułeczki. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. I kolacja
Lawendowe Niebopomyśleć co przygotować dla kochanej rodzinki i gości. Święconka, świąteczne śniadanko, obiadek, przekąski i słodkości. Trochę tego jest... Święconka: przede wszystkim jajka, baranek z masła, chlebek, wędlina- kiełbaski, jakaś dobra szyneczka, ciasto: wielkanocna babeczka, sól, chrzan, te wszystkie potrawy mają symboliczne znaczenie i muszą się znaleźć w święconce, dekoracyjnie można dodać pomarańczo, jajeczka czekoladowe lub czekoladkę... Śniadanie Wielkanocne(...)zimno z pastami (przepis podany wcześniej), pieczona biała kiełbasa z jabłkiem i cebulką, jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej), jajka po szkocku (przepis podany wcześniej), pasztet świąteczny zapiekany, kiełbaska swojska biała, wędzona na gorąco, no i oczywiście pyszny świąteczny bigosik, sałatka gyros( przepis podany wcześniej), sałatka warzywna(wszyscy ja znacie), sałatka z selerem naciowym( przepis podany wcześniej). Świąteczny obiad
Kuchnia Beatywbijamy jajka, solimy i przykrywamy patelnię pokrywką. Czas smażenia jajek zależy oczywiście od tego jakie lubicie. Do tego dania pasują idealnie z lekko płynnym żółtkiem. Na talerz wykładamy jajka, kiełbaskę i skwarki, polewamy wytopionym tłuszczem. Dekorujemy na górze jajka dużym kleksem śmietany. Bliny zwijmy, przekrawamy na pół, i jemy maczając w śmietanie, zagryzając kiełbaską i jajkami. Kto raz zasmakuje
Gosia gotujekońcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić to w dwie osoby. Po nadzianiu farszem, poprzekłuwać komory powietrzne i uformować kiełbaski długości ok 10 - 12 cm. Ułożyć na tacy, przykryć i wstawić do lodówki. Zużyć w ciągu 2 - 3 dni lub zamrozić na okres nie dłuższy niż 2 miesiące(...)Gotowe kiełbaski parzymy przez ok 20 min w temperaturze ok 76 st.C - należy liczyć 20 minut na każde 2,5 cm średnicy. Smacznego! * Jelita przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub tak jak tym przepisie
Stare Garyzielonych liści selera i lubczyku (mam zamrożone) 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżki suszonego majeranku lub tymianku sól, pieprz do smaku 100 g boczku, 2 kiełbaski śląskie Wykonanie: Wieczorem przebrany, wypłukany groch zalać ostudzoną, przegotowaną wodą, tak by przykrywała groch na ok. 4 cm. Rano w tej samej wodzie ugotować groch tak długo, aż się zacznie(...)Wrzucić warzywa, ziele angielskie i listki laurowe. Po 15 minutach gdy warzywa są miękkie, wyłączyć Kiełbasę śląską pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Wytapiam tłuszcz, a przy tym kiełbaska lekko podsmażona doda smaku zupie. Gdy groch będzie już miękki, zmiksowć go blenderem, do uzyskania aksamitnego kremu. Połączyć teraz oba wywary, dodać podsmażoną kiełbasę. Doprawić majerankiem solą i pieprzem. Zagotować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!