zeszłym roku na stronie http://erabox.pl/ znaleźliśmy grill idealny dla nas - duży, z dwoma rusztami, dwiema mniejszymi i jedną dużą szufladką oraz miejscem na przygotowane mięsa, sałatki czy kiełbaski. Coraz częściej zdarza nam się korzystać z grilla w celu przygotowania dań obiadowych - ryba czy kotleciki do burgerów, upieczone na grillu, smakują wybornie no i są zdrowsze :-) Nowością są dla mnie(...)dobrze! Najbardziej lubię grillowane banany, skropione odrobiną miodu, soku z cytryny i obsypane płatkami migdałowymi, pyszności! Duży grill, z podwójnym rusztem sprawia, że osobno możemy piec mięska czy kiełbaski no i wspomniane wyżej owoce. Polecam, bo weekend majowy tuż tuż, a słyszałam, że majówka to krajowe święto grilla hehe
Domowa cukiernia EwyTaki kulinarny psikus. Pomysł na „polski kawior” podsunęła mi znajoma. Składniki 1 puszka chili con carne firmy Bonduelle 1 kiełbaska śląska 1 torebka kaszy jaglanej 1-2 buraki 1 łyżeczka koncentratu czosnkowego firmy Proeco Polska sól 1. Kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki, … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymajonezu W konsystencji najbardziej przypomina mi majonez kielecki. Ja nie wykorzystywałbym sojonezu do dekoracji. Świetnie natomiast sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek. Dla mnie majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz z ciocią i wujkiem zjeść coś ciepłego oraz napić się(...)gorącej czekolady. Tym czymś ciepłym był m.in. pyszny hot-dog z ogórkiem kiszonym, prażoną cebulką, smaczną kiełbaską, a co najważniejsze, z majonezem! Uwielbiałem. W dzieciństwie również często robiłem wraz z siostrą kanapki z majonezem posypane prażoną cebulką… tyle tłuszczu, tyle niezdrowego jedzenia, a tyle szczęścia to dawało. Dzisiaj też, dzięki temu przepisowi, mogę cofnąć się do tamtych czasów
Blendmanprawie robi sporą różnicę. Tak naprawdę jest to moja interpretacja jednego z najbardziej popularnych śniadań świata: kiełbaska, fasolka w sosie pomidorowym i jajko. Kiedy szykuje nam się naprawdę ciężki dzień z perspektywą późnego obiadu, takie śniadanie jest idealną opcją. Syta porcja na dwie osoby: Fasolka: - 1 średnia cebula - 0,5 - 1 papryczka chili z ziarenkami - 1 puszka fasolki białej wraz(...)patelnię. Po kilku minutach odkrywamy pokrywkę - białko się zetnie w gorącym środowisku a żółtko będzie półpłynne. Na talerzu wylewamy fasolkę, na nią wykładamy ścięte jajka i podajemy z plasterkami kiełbaski. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancerzeczy, czyli do gotowania. Przygotowałam dzisiaj prostą i smaczną zupę z porów. Dodaje się do niej płatki owsiane, które mają za zadanie ją zagęścić, a podaje z podsmażonymi kiełbaskami wieprzowymi. Super! Składniki: 2-3 pory (białe części) 1l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 szkl. mleka 4 łyżki płatków owsianych 3 łyżki słodkiej śmietany 18% 100 g masła sól pieprz kiełbaski
zadanie-gotowaniedużo pracy przede mną, a czas goni. Pewnie i Wy jesteście zajęci przygotowaniem Świąt. Może i Wy pochwalicie się co przygotowujecie na świateczny stół. Składniki 6 parzonych białych kiełbasek 2 duże cebule 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju papryka słodka Kiełbasę ponacinać nożem w poprzek. Cebulę pokroić w plastry i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a następnie kiełbaski. Posypać
O kuchni z uczuciemŻurek na naturalnym zakwasie jest smaczny i aromatyczny, w moim domu podaje się go z białą kiełbaską, jajkiem i ziemniakami. Możemy go padać na świąteczne śniadanie Wielkanocne. Składniki: 6 surowych białych kiełbasek 1 cebula 2 szklanki zakwasu na żurek 3 łyżki chrzanu tartego 1 szklanka śmietany 18 % 3-4 łyżki mąki pszennej 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 6 ziaren
Bajeczna Kuchniapokrojoną w plasterki marchew, pokrojony w kostkę i przyrumieniony na patelni boczek, korzeń pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Zalewamy wodą. Gotujemy. Po ok. 20 minutach wyciągamy ugotowaną kiełbaskę, żeby nam się całkiem nie rozgotowała. Do żurku wlewamy dobrze rozmieszany zakwas (tak by na dnie słoiczka nie pozostał osad). W osobnym kubku mieszamy zimną wodę z mąką, wlewamy(...)całości, gotujemy. Z garnka odbieramy troszkę płynu i w nim rozprowadzamy śmietanę. Wlewamy i ponownie czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy do smaku. Dodajemy majeranek. Podajemy z pokrojoną kiełbaską, jajkiem i świeżym, chrupiącym- najlepiej domowym pieczywem
Kuchnia w czekoladzieMięso wyrabiamy przez pół godziny, powinno być zwarte i kleiste. Masę napełniamy za pomocą maszynki ze specjalną nasadką masarską. Na końcówkę nasadki zakładamy jelito i napełniamy kiełbasy, skręcając małe kiełbaski. Tak przygotowaną kiełbaskę możemy sparzyć,upiec lub zamrozić
Bajeczna Kuchniaczym tak dumałam ;-) Jak zwykle wyszło łatwo, szybko, smacznie i nawet całkiem ładnie ;-) Papryka faszerowana w cieście francuskim PAPRYKA FASZEROWANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 1 papryka 1 kiełbaska chorizo 1 jajko na twardo 4 plastry sera żółtego 1/2 opakowania ciasta francuskiego Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Oczyszczone połówki papryki wykładamy plasterkiem żółtego sera, na żółty ser wykładamy(...)pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo z jajkiem na twardo. Na wierzch układamy kolejny plasterek żółtego sera. Do środka możemy również włożyć drobno posiekany szczypiorek bądź inną zieleninkę ;-) Ciasto francuskie przekrawamy na pół i na każdej z połówek na środku układamy paprykę (żółtym serem do góry). Boki ciasta nacinamy w paski około 1cm szerokości - wzdłuż linii ciasta (po każdej stronie tyle
peggiwkuchniJeśli nie macie pomysłu na to co przygotować na wielkanocne śniadanie, proponuję zrobić pyszne białe kiełbaski pieczone na piwie. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: 4 parzone białe kiełbasy, 1 por, 2 cebule, 1,5 łyżki musztardy, 1/2 łyżki świeżego startego chrzanu, 150ml piwa jasnego, 1 łyżka masła, sól, pieprz, pieprz kolorowy(...)solą i pieprzem. 2. Musztardę mieszam z chrzanem. Białą kiełbasę nakłuwam wykałaczką w kilku miejscach. 3. Na dno naczynia żaroodpornego wykładam podsmażony por i cebulę. Na warzywach układam białe kiełbaski. Kiełbasę smaruję marynatą z musztardy i chrzanu. Posypuję ziarnami pieprzu kolorowego. Całość zalewam piwem. 4. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiwyrobiłam farsz. Odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce.Flaki wymoczyłam ( 3 godziny). Przy użyciu maszynki do mielenia, odpowiedniej nakładki, naturalnych flaków (wcześniej wymoczonych) zrobiłam pętka. Kiełbaski oddzielaj od siebie obracając je wokół własnej osi, każdą w przeciwnym kierunku. Krok 2 Gotową białą kiełbasę włóż do wrzącej wody. Skręć gaz, woda po włożeniu mięsa nie może wrzeć(...)tylko pozostać bardzo gorąca. W tak przygotowanej kąpieli trzymaj kiełbaski przez 20 minut. Po tym czasie podawaj lub ostudź i zamroź
Różowa kuchniakiełbas, wypuszczamy przez maszynkę odrobinę masy, usuwamy z końcówki flaka powietrze i zawiązujemy go na końcu. Masę kiełbasianą wolno przepuszczamy przez nadziewarkę i formujemy zgrabne, ok . 10-12cm kiełbaski. Z tej porcji składników przy prawidłowym, równomiernym napełnianiu powinno wyjść Wam 14 kiełbasek. Wszystkie ewentualne pęcherze powietrzne które pojawią się podczas napełniania flaka przebijamy czystą szpilką. Do użycia od razu
Karo in the Kitchenzachodnich sąsiadów fast foodu. U mnie to najlepsza surowa biała kiełbasa i szybkie curry z soczewicy, śmietanki kokosowej, pomidorów, cebuli i przypraw. Całość – 30 minut. Smak- zabójczy. Wieprzowa kiełbaska, mocno octowe pikle, przesiąknięte tłuszczem frytki, nieśmiertelny ketchup, pszenna dmuchana buła, łycha mieszanki przypraw curry na wierzchu – 3-4 Euro mniej w kieszeni i zostajecie sam na sam z niemiecko(...)domu coś takiego nie przejdzie. Spieszę się z obiadem, nie mam ochoty na głaskanie i namaszczanie każdego składnika z osobna, nie mam czasu na długie stanie przy kuchence. Kiełbaska – tylko najlepszej jakości. Curry – przecież to nie tylko przyprawa. Coś z puszki – ok, ale bez zbędnych dodatków. Dużo przypraw, dużo aromatu. Bo to, że gotujemy szybko w domu wcale nie musi
Karo in the Kitchen