kebab - 1334 przepisów (strona:58/89)

IZRAELSKI FALAFEL - STREET FOOD 119

kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy bądź bobu z sezamem. Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Często podawany w barach typu fast food jako wegańska alternatywa kebabu w picie. Nasz Falafel był przygotowywany przy nas. Składał się oczywiście z bobu. Pyszny. Do tego wybraliśmy zestaw z cebulą czerwoną,  sałatką z kuskusu i granatu oraz pomidorów. Całość

Gotowanie Patki
Dip czosnkowy 124

czosnkowy o wyrazistym smaku czosnku, zapachu ziół i kremowej konsystencji. Może mieć wiele zastosowań. Dobrze smakuje dodany do pizzy, tortilli, kebabu, pieczywa i wielu innych potraw. Do przygotowania w ciągu paru chwil. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
“Kuchnia grecka” – recenzja 149

sałatka grecka z serem fetopodobnym czy souvlaki. How crazy is that? Przecież kuchnia grecka jest prawie nieznana w Polsce poza takimi właśnie kliszami. Sama nie wiem czym się różni kebab od gyrosa, od souvlaki i od kalamaki, nie mówiąc już o niuansach kuchni wyższej.   Mottem Georga Calombaris mogłoby być, że wszelkie kuchenne inspiracje i zmienianie przepisu są możliwe, jeśli

Ugotowane pozamiatane
MIĘSO Z WARZYWAMI I PRZYPRAWĄ GYROS 132

Frytki. Sałata z pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem i sosem czosnkowym oraz natką. Mięso z szynki z przyprawą kebab-gyros i warzywami (pieczarki, cebula, papryka

JejKuchnia
Sałatka „grzybowa polana” 819

pojedyncze piersi 3 jajka ser żółty majonez sól, pieprz Posiekana drobno natka pietruszki/koperek Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Pokrojonego w małą kosteczkę kurczaka posypujemy ulubioną przyprawą (u mnie kebab-gyros) i odkładamy do lodówki – najlepiej na około 2 godziny. Po tym czasie smażymy. Marchewkę oraz ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu i przestudzeniu, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jajka

Smaki Na Talerzu
PELNOZIARNISTE PLACKI NAAN Z GRILLA 99

gorącym powietrzu unoszącym się znad gorących węgli. Pieczenie na grillu pozwala uzyskać podobny efekt: chrupiący spód, wilgotne wnętrze i miękką skórkę u góry. Placki te możemy podawać z kebabem z jagnięciny lub kurczaka oraz grillowanymi warzywami - stanowi to wspaniały, egzotyczny posiłek, który z powodzeniem możemy przygotować na zewnątrz.  Chlebki świetnie smakują maczane w oliwie z oliwek z czosnkiem

Moja Książka Kucharska
TURECKA SALATKA KISIR 125

bardzo popularny i świetnie nam znany jest cacik - podawany na zimno sos, któr y składa się z jogurtu wymieszanego z siekanym świe żym ogórkiem i czosnkiem. No i oczywiście kebab , czyli "kęs mięsa", który zdobył popularność na całym świecie, a na terenach Turcji ma wielowiekową tradycję. Turecja sałatka kisir ...bardzo, bardzo prosta, od świeżająca  i pyszna . Wspólnym mianownikiem

Moja Książka Kucharska
szybkowar-łopatka w sosie pietruszkowym... 139

Składniki: łopatka bez kości 1 kg, przyprawa kebab- gyros Prymat 1 opakowanie, ząbki czosnku 8 sztuk, olej rzepakowy 6 łyżek, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek łopatkę

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron penne z kurczakiem i brokułami w sosie z sera gorgonzola 205

drugim podgotujemy umyte różyczki brokuła przez około 6-7 minut. Następnie myjemy i osuszamy fileta, następnie kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka np. kebab. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kurczaka i smażymy.  W drugiej-większej patelni (lub na tej samej jak ją umyjecie po kurczaku :) ) rozgrzewamy ją i wlewamy śmietanę, podgrzewamy, następnie dodajmy ser gorgonzola

Gotuj z Mąką
Pierś kurczaka z pieczarkami i makaronem 172

Uwielbiam proste i szybkie dania, które wykonuję się w niecałe 20 minut. Kurczak, pieczarki i makaron - idealne połączenie! Składniki: 100g piersi kurczaka 300g pieczarek 50g makaronu pełnoziarnistego przyprawy: kebab-gyros, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy olej do smażenia Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron, Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Między czasie na patelni z olejem smażymy umyte

Truskawkowa Fiesta
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 151

Bakłażany myjemy, osuszamy. Na oleju przesmażamy mięso z chilli pokrojonym w talarki (kilka pestek możecie zostawić jeśli lubicie), także z obraną i startą na tarce marchewką i pietruszką, doprawiamy kebab-gyrosem, słodką papryką, majerankiem, pieprzem, solą. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy łyżeczkę pasty curry i 2 łyżki tartej mozzarelli. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, układamy

Zasmakuj Kuchni
Jajecznica z warzywami i ryżem trzy kolory 162

syci na bardzo długo. Składniki: 2 jaja 200g mieszanki warzyw na patelnię np. po włosku 30g ugotowanego ryżu trzy kolory lub brązowego przyprawy: pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, przyprawa kebab-gyros olej do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy warzywa. Smażymy, aż całkowicie się usmażą. pod koniec wbijamy jaja i dodajemy przyprawy. Na koniec dodajemy ugotowany ryż. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Chow Mein z tofu i warzywami 152

takim działaniom nasi kontynentalni sąsiedzi mają co zaproponować swoim gościom. Oczywiście tutaj należy się zatrzymać, ponieważ orientalna restauracja do orientalnej restauracji nie podobna. Sprawę można łatwo porównać do kwestii kebabów. Budek, stoisk, barów, restauracji z tą potrawą jest przecież co niemiara, a nie każdy posiadający ruszt i sprzedawcę za ladą rodem z Turcji jest właścicielem prestiżowej "kebabiarni". Chińskich, tajskich punktów

Moja Mama Gotuje
Sałatka z brokułem i serem feta 394

duży pomidor 200 g piersi z kurczaka 1/2 opakowania sera feta 3 garści makaronu kokardki 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól  olej przyprawa kebab-gyros Sposób wykonania: Brokuł podzielić na różyczki, opłukać i gotować w lekko osolonej wodzie na wolnym ogniu około 3 minuty, żeby nie był za miękki.Odstawić do wystudzenia. Makaron ugotować

Cukiernia Pychotki
Ratatouille (ratatuj) 158

otrzymamy a la leczo - wystarczy wzbogacić danie o dodatkowe składniki jak mięso - kurzynę lub pokrojoną w kostkę pierś, fasolę groszek, kukurydzę, kilka przypraw, np.:  kebab-gyros, majeranek, chili. Gdy dodamy czarne oliwki, passatę, dużo ziół prowansalskich i mięso mielone (z indyka, wieprzowe) otrzymamy a la zupę meksykańską (także gęstą, smaczną i pożywną

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania