Czy są tutaj kawosze takie jak ja? ;-)))Dzień bez dobrej kawy jest dniem straconym, też tak myślicie?Uwielbiam kawę, chyba w każdej postaci, ostatnim czasem jestem
SMYKWKUCHNIspędzamy go z osobami, na których nam zależy, szkoda tylko, że każda minuta upływa wtedy zbyt szybko. Dziś prezentujemy jeden z wielu naszych ulubionych umilaczy takich wspólnie spędzonych chwil. Kawa latte, bo o niej mowa, bywa wówczas niezastąpiona. kawa espresso - filiżanka trochę mleka - mniej więcej tyle, ile espresso stevia bądź cukier trzcinowy - do osłodzenia Przygotowujemy sobie najpierw espresso, bądź spieniamy
WeAreCrazyBrat nauczył mnie robienia łatwej kawy latte. Domowym sposobem w parę minut można wyczarować naprawdę pyszną kawę :). Moja ulubiona jest z cynamonem :). Kawę parzyliśmy w kawiarce. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandrySkładniki: 3/4 szklanki mleka, 2 łyżeczki kawy, 1 szczypta cynamonu. Przygotowanie: Podgrzewamy i spieniamy mleko ekspresem ciśnieniowym. Jak ktoś nie ma ekspresu może
Aga w kuchniNadeszła kolejna fala upałów. Dla ochłody proponuję Wam pyszne lody o smaku kawy latte. Kiedy na dworze ponad 30°C nie ma to jak domowe lody Te powstały według tradycyjnej, babcinej receptury – na żółtkach. Są naprawdę przepyszne. Koniecznie spróbujcie! Tradycyjne lody na bazie żółtek o smaku kawy latte Składniki: pół szklanki śmietanki 36% 1,5 szklanki mleka(...)pół szklanki cukru (chyba że nasza kawa latte jest słodka to wtedy dajemy mniej) 3 opakowania kawy latte w proszku (u mnie każde po 12,5 g) 3 żółtka Mleko, kremówkę i kawę w proszku łączymy w garnku o grubym dnie. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, aż zacznie wrzeć. Zanim mleko się zagotuje, ubijamy żółtka z dodatkiem cukru na puszystą
PatiGotujemoże być lepiej niż pyszna kawa latte na śniadanie! Bardzo lubię latte, ale jako, że nie mam w domu ani ekspresu, ani spieniacza do mleka, to nigdy dotąd jej nie robiłem... To się zmieniło pewnego dnia, kiedy przeczytałem poradnik ,,Jak spienić mleko bez spieniacza". Pomyślałem, że w taki sposób można zrobić latte. Nie wyszło zrobić mi jej z pierwszego razu(...)Jeżeli, także jak ja nie macie ekspresu i spieniacza, nie przejmujcie się, zrobić pyszną kawę da się i w warunkach domowych. Zachęcam do przeczytania mego poradnika ,,Jak zrobić kawę latte bez ekspresu?". Kawa Latte. Składniki i potrzebne rzeczy: 1-3 łyżeczek kawy lub rozpuszczalnej kawy (w zależności jak mocną lubicie) 2/5 szklanki (w której będziecie serwować kawę) wody
Kuchnia ŁukaszaWiedzieliście, że Cafe Latte można przygotować bez specjalistycznego, wyszukanego sprzętu? Można! I jest to bardzo proste Sama niedawno to odkryłam i się zachwyciłam! A dziś natchnęła mnie Ania, przesyłając swój przepis . Polecam na mroźne popołudnia i wieczory Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz(...)przelewamy do mleka jak najmniejszym strumieniem, delikatnie – tak by oddzielała się pod pianą od mleka. Strumień kierujemy w jedno miejsce, a resztą spienionego mleka zasłaniamy ‚plamkę’ która powstanie ;). Cafe Latte posypujemy cynamonem , kakao lub brązowym cukrem … Ja ostatnio używam młynka ‚ Karmel i wanilia ‚. Polecam! Smacznego! * Spieniacz do mleka – warto zaopatrzyć się w tego maluszka. Nie kosztuje wiele
Za drzwiami kuchniczym trząść energicznie do otrzymania zwartej piany- trwa to dłużej, od kilku-kilkunastu do kilkudziesięciu minut. nalezy uważać by się nie poparzyć kofeterka/zaparzacz ciśnieniowy- opcjonalnie zaparzona kawa rozpuszczalna łyżeczka Kawa latte 2 warstwy: (na 1 porcję) Kawa z dużą ilością mleka z pianką. Kawa ma pośredni kolor i przypomina Cappuccino, podawana jest jednak w długiej szklance. Składniki: około(...)bądź więcej wysokości szklanki by na górze powstał pas białej pianki. 8. Na wierzch nakładać przy pomocy łyżeczki trochę pianki by zamaskować ślad po nalewaniu kawy 9. Podawać Smacznego :) Kawa latte 3 warstwy: (na 1 porcję) Ma bardzo widoczną granicę i kontrasty. Pierwszą warstwę stanowi mleko, drugą kawa, trzecią zaś pianka. Często mylona i podawana jako latte macchiato, ma jednak
KreatywnePinyBardzo lubię kawę. Zwłaszcza poranną. Rano piję kawę zaparzoną w ciśnieniowej kawiarce, lub w szklanym zaparzaczu. Do tego spienione mleko. To mi wystarczy. Często też mam ochotę napić się cafe latte. Ale tylko ja. Mój M. woli espresso. Dlatego „piekę dwie pieczenie w jednym ogniu” i zaparzam kawę w kawiarce ciśnieniowej, wówczas mam dla siebie napar wspaniałej kawy, którą(...)łączę ze spienionym mlekiem i mogę delektować się pysznym cafe latte... Jeśli też macie ochotę na taką kawę, to zapraszam po łatwy, domowy przepis na pyszną cafe latte Składniki na 2 szklanki: 500 ml mleka (minimum 2% tłuszczu) 1 łyżka kawy świeżo zmielonej (lub kawy rozpuszczalnej) 2 łyżeczki cukru (jeśli ktoś lubi) 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Najpierw trzeba przygotować napar
Kuchnia u Krysidobrze, bo i po co. Cała zima to doby czas na aromatyczne przyprawy. Ale, jeśli postanowienie noworoczne nie pozwala na solidną porcję pysznego ciasta, to może chociaż mała, grzeszna kawa latte ? Kawę latte z powodzeniem przygotujecie sami w domu, nawet nie mając ekspresu. Dodatek aromatycznych przypraw nada jej wyrafinowania i sprawi, że żadne ciasto nie będzie już potrzebne. Domowym latte
kolorowotorcikowoLipiec w statystykach wyglądał tak : 9 78 polubień na FB 152 obserwujących 15 postów 32 , 552 wyświetleń najpopularniejsze posty : Letnia kawa latte Karmelowa zimna kawa latte Smoothie z jogurtem i owocami Dziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek ! Chcę Was też zaprosić do nowej grupy
Magiczne Życie Martytrakcie upałów szukamy wszelkich sposobów na ochłodzenie organizmu. Wiadomo, że najlepiej wówczas pić ciepłe napoje ( lepiej nawadniają ). Jednak dziś przedstawiam mam moją wersję na zimną kawę latte. Na jedną szklankę potrzeba: 1 podwójne espresso ( lub kawa zrobiona w filiżance z np. 1-2 łyżeczek rozpuszczalnej czy parzonej , co kto lubi ) cukier jeśli słodzisz pół szklanki mleka 3/4 szklanki kostek lodu
Jemy Pijemywiemy prawdziwe espresso wywodzi się z Włoch. Espresso to z całą pewnością obok Koloseum, Forum Romanum jeden z symboli Włoch. Jest bardzo aromatyczne i stanowi podstawę wielu innych kaw m.in. latte, cappuccino, americano. Zacząć musimy od tego, że nawet najlepiej zaparzona kawa nie będzie smakowała tak dobrze, jeśli nie wypijemy jej w dobrym towarzystwie. Espresso Espresso to podstawa większości(...)sekund i po zaparzeniu powinno mieć pojemność 30-40 ml. Kawę powinniśmy pić bez cukru, aby cukier nie zdusił jej całego aromatu. Latte Latte to połączenie espresso z mlekiem . Pojemność tej kawy zaczyna się od 200 ml i powinno być podawane w wysokich szklankach. Kawa ta w większości zawiera mleko i tylko na samej górze znajduje się odrobina spienionego mleka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pamiętacie przepis na mus dyniowy? Słodki i jednocześnie aromatyczny, korzenny. A lody dyniowe pamiętacie? Zaskakujące smakiem dyni i orzechów? Taki mus bardzo nam się dziś przyda
Mam To Na WidelcuBananowy koktajl sojowy Cytrynowe wspomnienie Drink z limonką Grzaniec wiśniowy Herbata aroniowa z miodem i wanilią Kawa latte z cynamonem Kawa mrożona z lodem na patyku Kawa z waniliowym posmakiem Koktajl truskawkowo- bananowy Kompot z suszonych owoców Likier espresso Likier kawowy Likier kukułkowy Malibu - likier kokosowy Malinówka Mrożona czekolada Mrożona herbata Mrożona kawa z bitą śmietaną Mrożona kawa z galaretką
Aga w kuchni