słoiczków, a następnie zakręcić i ustawić słoiczki do góry dnem. Jeśli lubisz takie korzenne smaki, to spróbuj także dyniowej latte z korzennym dyniowym syropem lub syropu piernikowego , który jest cudownym dodatkiem nie tylko do kawy, ale także herbaty, mleka czy deserów
Codzienna kuchnia niecodziennaCzy istnieje możliwość podania kawy w innej, bardziej zaskakującej formie? Dla mnie odpowiedź na to pytanie nie sprawiła większego problemu. Przy odrobinie pomysłowości poradziłam sobie
Malinowe PocałunkiWYKONANIE: - do szklanki wrzuć około 8 kostek zamrożonego mleka - zaparz espresso (jeśli nie masz ekspresu, w małej filiżance zaparz mocną kawę rozpuszczalną, bądź zwykłą parzoną tylko oddziel fusy) - mleko spień dyszą, mleko spieniamy dość długo - tak jak na caffee latte, pianka musi być mocna (jeśli nie masz dyszy spieniającej, użyj spieniaczy do mleka na baterie -do kupienia w każdym markecie(...)mleka, cukrem i zaparzonym espresso - do szklanki z kostkami zamrożonego mleka wlewamy spienione mleko, następnie lejąc po łyżce dodajemy zmiksowane espresso jagodowe, utworzą się Wam piękne trzy warstwy kawy i pianka na górze szklanki Wierzch kawy obsyp jagodami! Gotowe! Zamieszaj a powstanie piękny fioletowy kolor! ;-) Smacznego!!!! Wypróbuj też przepis na MALINOWE FRAPPE
SMYKWKUCHNIGęsta, bardzo aromatyczna i... zielona! Taka jest właśnie kokosowa matcha latte :) Pewnie większość z Was słyszała o tym magicznym zielonym proszku dodawanym do napojów i deserów. Czym właściwie jest matcha? To nic innego, jak sproszkowana zielona herbata! Ogromna skarbnica antyoksydantów, które skutecznie zapobiegają rozwojowi nowotworów i chorób układu krążenia, wspomagają odchudzanie, a także pomagają się zrelaksować Osobiście cenię(...)niebywały booster energii! ;) Kofeina zawarta w matchy to L-teanina, która w przeciwieństwie do kofeiny znanej nam z kawy, uwalnia energię stopniowo i pozwala uniknąć nagłego spadku siły, a podana na mleku kokosowym syci na długo! Przepis na latte kokosowe podsunęła Magda . Składniki: 250 ml mleka kokosowego ( polecam Wam np. AROY-D, nie zawiera żadnych świństw) proszek Matcha opcjonalnie miód
Spektrum SmakuDziś piję tylko rozgrzewające napoje. Na jesienną chandrę polecam smaczne domowe herbaty, cudownie pachnące kawy, oraz % grzańce (nie tylko z czerwonego wina :) Zapraszam na moje zestawienie
Ana Mari's worldDziś piję tylko rozgrzewające napoje. Na jesienną chandrę polecam smaczne domowe herbaty, cudownie pachnące kawy, oraz % grzańce (nie tylko z czerwonego wina :) Zapraszam na moje zestawienie
Ana Mari's worldwody w stosunku do kawy. Macchiato : Espresso z „kleksem” mlecznej pianki na powierzchni. Corretto : Espresso z dodatkiem grappy, koniaku czy sambuki. Cappuccino : Espresso podawane ze spienionym mlekiem, pół na pół. Cappuccino scuro : Cappuccino podane z mniejszą ilością mleka, zatem ciemniejsze Cappuccino chiaro : Cappuccino podane z większą ilością mleka ( jednakże mniejszą niż w typowym caffe latte), tym samym jest jaśniejsze niż(...)większą ilością mleka niż w cappuccino i tylko z odrobiną mlecznej pianki. Typowy napój podwany na śniadanie. Latte macchiato : Duża ilość spienionego mleka z porcją espresso. Kolejna kluczową sprawą jest sposób picia CAFFE. Stoisz przy barze, śpieszysz się. To nie jest kawa do delektowania się jej smakiem. Musisz wypić ją szybko. W dwóch maksymalnie trzech łyczkach, nie można jej dzielić
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam smak i zapach świeżo mielonej kawy oraz różne dodatki do niej. Dziś przyszła kolej na laskę wanilii. Liczyłam na ziarenka widoczne w piance mlecznej, ale
Weekendy w domu i ogrodziedyniowymi syropami. Do czasu jednak, kiedy w październiku byłam w Warszawie i miałam okazję pierwszy raz w życiu (!) pić właśnie dyniową latte. Nie przesadzę mówiąc, że smak zachwycił mnie natychmiast. Wtedy zrozumiałam dlaczego tylu ludzi uwielbia tę kawę-niekawę . Podstawą jest syrop ugotowany z dodatkiem puree dyniowego i korzennych przypraw. Przyprawy dobiera się według własnego smaku. W przepisie znajdziecie zestawienie
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny torcik, tak tak pyszny! Delikatność jogurtu, posmak kawy... to co lubię najbardziej:) No i to słowo w nazwie... tort. Ciasto: 2 łyżki bułki tartej
In my kitchenSłonecznej pogody ciąg dalszy i oby tal dalej aż do zimy. W ramach zbliżających się już dużymi krokami świąt sezon babkowy uważam za otwarty. Dzisiaj
ciastkarnia na kruchym spodziewiecie jestem ogromną wielbicielką Latte z mnóstwem puszystej pianki , jak również słodkiego cappuccino , dlatego ciacho o tym smaku musiało zagościć u mnie w kuchni. Zrobiła raz , drugi , trzeci – za każdym razem znikało w tempie błyskawicznym i do tego stopnia posmakowało rodzince , ze teraz jest to jedno z tych ciast , które najczęściej goszczą u mnie w domu – czy to na rodzinnych(...)osłodę szarych dni. Ciasto nie wymaga pieczenia , dlatego też przygotowuje się e błyskawicznie. Efekt końcowy wynagrodzi to , że trzeba na nie troszkę poczekać aż zastygnie. Biszkopty nasączone słodką kawą cappuccino pokryte puszystą serową pianką z dodatkiem mleka w proszku i obsypane kakaem i cukrem pudrem tworzą obłędną całość , która z całą pewnością zachwyci nie tylko kawoszy. Zobaczcie jak łatwo
Ostra na Słodkodwoma rodzajami mleka. Skusiłam się następnego dnia, ponieważ mleko skondensowane leży sobie spokojnie w lodówce - więc czemu nie? :) Uwielbiam latte, dlatego tym bardziej dwa rodzaje mleka były dla mnie jak zapach ciepłych drożdżówek dobiegających z kuchni mamy. Cafe cortado leche y leche to kawa wywodząca się z Wysp Kanaryjskich. Składa się z mocnego espresso, mleka skondensowanego i gorącego spienionego
MamaOskarkabutelek i przechowujemy w lodówce, do 2 dni. Doskonały napój zamiast słodkiego jak ulepek latte z rafinowanym cukrem, sprawdzi się gdy jesteście na diecie typu detox ale również na co dzień. W ten sam sposób, z użyciem daktyli jako źródła cukru, możecie przygotować tą kawę na gotowym, sklepowym mleku kokosowym, ryżowym lub sojowym. *Używam blendera Philips, model HR2096
Karo in the Kitchenoraz syrop trzcinowy złocisty. Postanowiłam wykorzystać obydwa oddając się rytuałowi picia wyjątkowej caffe-latte. Lub jak kto woli capuccino. Przez lata pijałam we Włoszech pełen wachlarz kawowych specjałów ,z syropami, miodami, cukrami brązowymi- tutaj w Polsce nie jest to popularne, a szkoda, gdyż smak kawy słodzonej tradycyjną metodą ,a smak kawy słodzony syropem trzcinowym- to dwa różne doznania. Napisze
Z Kuchni Do Kuchni