kasza - 17339 przepisów (strona:623/1156)

MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 624

idealny. Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu i tak samo szybki znika...Baaardzo mocno polecam. :-) Składniki: - 200g maku mielonego - 3/4 szkl ksylitolu ( dałam 150g) - 125g masła - 5 jaj - 4 łyżki kaszy jaglanej - po 2 łyżki mielonych migdałów i orzechów ( w oryginale było 8 lekko kopiastych łyżek kaszy manny- ale nie miałam) - 0,5kg jabłek - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia(...)powinno być normalnie 200ml), zamieszać i odstawić. W rondelku rozpuścić masło. W misie malaksera ubić jajka z ksylitolem na puch. Dodać do nich jeszcze ciepłe masło, zmiksować. Następnie dodajemy kaszę jaglaną i proszek do pieczenia oraz mielone orzechy i migdały lub tak jak w oryginale kaszkę mannę i proszek do pieczenia. Dodać mak , wymieszać i na samym końcu dodajemy obrane

Smaczne Zdrowe
Paczka zdrowia w samo południe 204

zakupiłam nieco więcej. Wiadomo, żeby tylko czasem niczego nie zabrakło. Od dziś mogę szaleć w kuchni!  Polecam: https://www.facebook.com/BadaPakpl tu dowiecie się więcej! Ja kupiłam różne kasze i bakalie, które w kuchni dają milion możliwości do wykorzystania! Kasze: jaglaną, gryczaną, jęczmienną, kukurydzianą można podawać z ostrym lub słodko-kwaśnym sosem, albo jako danie samodzielne lub dodatek do mięs(...)jogurt i koniecznie bakalie. Suszone śliwki, morele, pestki dyni czy ziarna słonecznika. Samo zdrowie na talerzu :) Zachęcam was do ich spożywania! P.S. Wiecie co? Nigdy nie jadłam pyszniejszych kasz i suszonych moreli! Z pewnością zostanę stałą klientką BadaPak

Sajkofanka smaku
Pęczotto z wędzonym pstrągiem 277

jako dodatek do moich przysmaków. Moja pierwsza propozycja dla Was to pęczotto z pstrągiem - nie mogłam się oprzeć, by nie połączyć pęczaku ze świeżymi kawałkami ryby - ja - sajkofanka kasz ;)  Pęczotto z wędzonym pstragiem  1 sztuka wędzonego pstrąga szklanka kaszy pęczak  2 szklanki wody sól ziołowa, pieprz świeżo mielony 2 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki(...)usuwamy ości i wyjmujemy mięso, które skrapiamy sokiem z cytryny. Pęczak płuczemy, po czym gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody. Warto dorzucić gałązkę rozmarynu, by nadać ziołowego smaku. Gdy kasza wchłonie wodę, doprawiamy pieprzem i solą, wciskamy resztę soku z cytryny, dorzucamy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Komponujemy naszą sałatkę z kawałkami pstrąga, kruszonym twarogiem i pomidorkami koktajlowymi

Sajkofanka smaku
Sernik prawie krakowski 201

Jeśli lubicie tradycyjne serniki to ten, z przepisu Liski z White Plate ,  mogę Wam z czystym sumieniem polecić. Jedyną zmianą, której dokonałam było zastąpienie dwóch łyżek mąki ziemniaczanej kaszą manną( u mnie semolina) i dodanie suszonej, sproszkowanej skórki pomarańczowej oraz szczypty kardamonu. Serniczek smiało mogę uznać za mój kulinarny sukces, ponieważ nawet moje dziatki, które z reguły nie przepadają(...)białego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowy twaróg wiaderkowy( u mnie marki President) 5 jajek - osobno białka i żółtka 230 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 lyzki kaszy manny( u mnie semolina) cukier waniliowy 100 ml śmietany kremówki 100 g masła 70 g rodzynek szczypta suszonej , sproszkowanej skórki pomarańczowej i kardamonu Ciasto: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy

Mia Cucina Sofieta
Wołowe roladki mojej Mamy 201

robię ich zbyt często, ale jak mnie najdzie smak na pyszne domowe roladki z kaszą i ogóreczkiem, to nie ma przeproś. Przygotowuję je tak jak moja Mama, z plasterkiem boczku, ćwiartką cebuli i musztardą. Z tego względu, że przygotowanie ich wymagało trochę czasu, z reguły gościły u nas na niedzielny obiad. Wciąż mam przed oczami flash z dzieciństwa: mamine zraziki(...)przez sito. Na tym etapie, jeśli lubimy, możemy zwiększyć ilość sosu i rozcieńczyć go wywarem, winem lub śmietaną. Ja lubię duużo sosu, tak żeby dodatki w postaci klusek czy kaszy pływały w sosiku) Tak przygotowany sos doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy. Z domu wyniosłam chyba najprostrzy sposób zagęszczania sosu- mąką. Dwie łyżki mąki rozrabiamy w ½ szklanki  zimnej wody. Jeśli

Mia Cucina Sofieta
Ekspresowe ciasto kakaowe 1086

coś słodkiego przygotowuję to właśnie ciasto, jest ono bardzo szybkie, smaczne a równocześnie przypomina mi smak dzieciństwa, ponieważ jako mała dziewczynka bardzo często jadałam kaszę mannę z różnymi dodatkami :) Składniki: - 1 l mleka - 1 szklanka cukru pudru - 1 margaryna - 2 łyżki kakao - 1 cukier waniliowy - 1 szklanka kaszy manny - 2 opakowania herbatników - 1/2 szklanki wiórków kokosowych(...)czekolada gorzka Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej oba cukry, wlewamy mleko i zagotowujemy. Do gotującej się masy wsypujemy kaszę mannę, gdy zacznie gęstnieć dodajemy kakao i zdejmujemy z ognia. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy na nim herbatniki, na herbatniki wylewamy masę i przykrywamy herbatnikami. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy

Zainspirowana w kuchni
Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami 361

krzaczkach znaleźliśmy już pierwsze truskawki, stwierdziłam więc, że nadszedł najwyższy czas, by pozbyć się zeszłorocznych zapasów z zamrażarki:)) Dlatego zrobiłam ciasto na zimno z sycącą masą z kaszy manny i kremu czekoladowego, warstwą owocową oraz lekką pianką śmietanowo - jogurtową. Wyszło smacznie, orzeźwiająco i idealnie na letnie popołudnia przy filiżance kawy:)  Masa grysikowa:  650ml mleka, 100g kaszy manny(...)230g herbatników.  Na dnie blaszki o wym. 23x33 cm ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Mleko zagotować z masłem, cukrem i kremem czekoladowym. Stale mieszając, powoli wsypywać kaszę mannę. Mieszając, gotować około 3 minuty. Gorącą masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą ciastek. Odstawić do ostygnięcia. Masa owocowa:  500g truskawek,  200g czerwonych porzeczek, 450ml wody,  100g

Z miłości do słodkości
Taboule w szynce 182

nowego, może jakaś nowa sałatka, może jajka z innym farszem.  A może taboule w szynce, tak jak to było dziś u mnie? Taboule w szynce składniki: 150 g kaszy kuskus 1 czerwona papryka szczypior z 2 dymek pęczek mięty pęczek natki pietruszki około 10 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki sól, pieprz sok z połowy cytryny oliwa z oliwek dodatkowo(...)duże plastry szynki szczypior do związania  wykonanie Kuskus zalewamy gorącą wodą około1 cm ponad krawędź kaszy. Przykrywamy miseczkę z kaszą talerzykiem i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie drobno kroimy paprykę i szczypior. Dodajemy do nich oliwki. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dodajemy tą mieszankę

Przysmaki Karolki
Pęczak w cydrze 191

ostatnich warsztatach w jakich udało mi się uczestniczyć pod przewodnictwem Grzegorza Łapanowskiego jadłam pyszne rzeczy, m.in. pęczak z leśnymi grzybami. Do tej pory od tej kaszy trzymałam się z daleka i tak naprawdę uznawałam tylko jedną kaszę gryczaną, a tu zonk, niespodzianka... pęczak może być pyszny. Dlatego w domu przygotowałam swoją wersje takiej kaszy z dodatkiem cydru, kurczaka i oczywiście

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Schabowy gulasz, a moze gulasz schabowy z kasza 218

Zapraszam na schab w roli glownej Schabowy gulasz, a moze gulasz schabowy z kasza. Pokroilam w paski schab - doprawilam papryka I czosnkiem Podsmazylam cebulke, dodalam schab- smazylam ok 15 min Przygotowalam "sos" . Rozpuscilam 1 kostke wolowa I 1 kurczakowa w szklance, dodalam do miski ok 200 ml smietany , zmieszalam razem, dodalam 2 lyzki maki -polaczylam( zblendowalam) Dolalam do sosu

Smaki Edyty
Kurczak i warzywa w bulionie 208

zasadzie gotując rosół ( bulion) podaję potem klasycznie tzn. z makaronem ( różnego rodzaju w tym ryżowym i z naleśników), kostką z kaszy manny ( lub odmiana tego dodatku babeczkami z kaszy manny , kaszą jaglaną, polentą) , lub ziemniakami. W każdym razie jest to po prostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako

Buniabaje w kuchni
,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym 298

chrzanowy który można zastąpić innym np. koperkowym. Czas: 45 minut 1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , kości i chrząstek) 1 jajko 1/4 szklanki rosołu 3 łyżeczki kaszy manny sól do smaku pieprz mielony do smaku 2 marchewki ugotowane w rosole 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 3-4 łyżeczki tartego chrzanu ( zależy od jego intensywności) 1/2 szklanki wody(...)łyżki kwaśnej śmietany szczypta cukru do smaku natka ,, zieleniny " do dekoracji ( natka pietruszki, lubczyk, melisa , mięta itd.) Na rosole ugotować bardzo gęstą kaszę mannę - wyłożyć i niech zastygnie. Mięso kurczaka zmielić w malakserze. Wymieszać z jajkiem i kaszą manną. Doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym ( masa będzie luźna jak na pasztet ). Wyłożyć masę na folię spożywczą ( 2 porcje). Jedną

Buniabaje w kuchni
Krupnik ( na serduszkach ) z kaszy jęczmiennej z otrębami 228

Jeszcze jedna propozycja na ugotowanie krupniku. W zasadzie ogólnie znany krupnik z drobnej kaszy ugotowany na drobiowych serduszkach. Trochę inności wprowadza dodatek otrębów. Ostatnio doceniłam ich zdrowotne działanie i wszędzie tam gdzie ich dodanie nie koliduje z wyglądem czy smakiem potrawy staram się je dodawać. W krupniku pasują zdecydowanie. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Grzybowy krupnik z kaszy jaglanej ze śmietaną 201

zdecydowanej mniejszości. Muszę więc tak z nimi kombinować by wilk był syty , a owca cała. Takim krupnikiem jest ten o zdecydowanie grzybowym smaku ( na serduszkach drobiowych) z małą ilością kaszy jaglanej. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zawijaski ze schabu na kaszy gryczanej 200

sztuki. No ale u mnie inaczej się nie da. Muszę po prostu robić w małym garnuszku. Poeksperymentowałam trochę z nadzieniem - i co najistotniejsze podałam z fantastyczną kaszą gryczaną ugotowaną na sosie ze zrazów. Zrazy usmażyłam na smalczyku z ziołami ogrodowymi i przyznam , że Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym , że potrawa smakowała tak jak bym użyła prawdziwego smalcu . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni