kapusty. Lubimy takie tradycyjne z ryżem i mięsem mielonym ale lubię także eksperymentować i tworzyć nowe smaki w gołąbkach. Te dzisiejsze są przepyszne i zachęcam do próbowania. Połączenie aromatycznej kaszy bulgur i wątróbki gęsiej to jest to co gołąbki lubią i w czym dobrze się czują. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebananowy szejk jaglany (z kaszy) podany z malinami (z masłem orzechowym, kawą, kakao, cynamonem) Był w wersji owsianej nie mogło zabraknąć i w takiej ^^ Swoją drogą ta wersja jest chyba jeszcze lepsza niż poprzednia, o ile tak się da :D W sam raz na szybki poranek. I ten strach, bateria padnie
More food, love and dreamsSkładniki na blaszkę 35*30 cm kostka margaryny puszka masy makowej 5 soczystych jabłek 7 jajek 9 łyżek kaszy mannej 4 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropel aromatu migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 100 g rodzynek 150 g posiekanych orzechów włoskich Skórka z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny polewa czekoladowa garść wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę ucieramy
ciastkarnia na kruchym spodzieKasza manna z wiśniami; dom. dżemem wiśniowym i nutellą W połączenie dżemu wiśniowego i nutelli zakochałam się podczas robienia pasztecików na święta, gdy zostało mi ciasto i było coś z nim trzeba zrobić, obiecałam sobie, że jeszcze kiedyś je powtórzę, stąd śniadanie niby banalne, ale jakie pyszne
More food, love and dreamsulubionych są te duszone w sosie miodowo-musztardowym. Wyrazisty , niesamowicie aromatyczny sos ze słodkiego miodu i musztardy Dijon nadaje im iście królewskiego charakteru. Świetnym dodatkiem jest zaproponowana przeze mnie kasza pęczak! Takie polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym są świetnym pomysłem np. na rodzinny, niedzielny obiad. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * duża polędwiczka wieprzowa – 1 szt * bulion warzywny
Ostra na Słodkowcześniej posmarujemy tarkę odrobiną oliwy. 3# Chleb dłużej zachowa świeżość, jeśli umieścimy w chlebaku surowe jabłko. 4# Jeżeli chcemy zapobiec zalęgnięciu się szkodników w pojemnikach, w których trzymamy mąkę, kaszę lub ryż, umieśćmy w środku liść laurowy. 5# Parówki na śniadanie, nie muszą być nudne ;) 6# Zwykłą oliwę o neutralnym zapachu możemy aromatyzować różnymi ziołami. Podobnie możemy uszlachetnić ocet. Potrzebne
Kolejny blog o gotowaniuwww.mgotuje.pl Mój ostatni krupnik nie doczekał się zdjęć, także dziś prezentuję wam moją wczorajszą wersję tej zupy :). Krupnik to zupa z dodatkiem warzyw i kaszy jęczmiennej. Jest syta, pożywna i bardzo smaczna. Post Krupnik pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeniegdyś "pęczak"). Przyszła pora zrobić krok dalej. Swego czasu pokochałam dodatek pomarańczy do wytrawnych sałatek, a od paru lat - zainspirowana przepisem Moniki ( klik ) - z zamiłowaniem łączę kasze z ostrymi serami. To oznacza tylko jedno - wszystkie drogi prowadziły mnie do przygotowania dania, do którego pasują jedynie najbardziej górnolotne zachwyty, przy czym słowo " boskie " to najdelikatniejsze z nich
KUCHARNIAKasza manna gotowana z masą makową; gruszką Muszę znów wkręcić się w ten cały "szkolny tryb" ... na razie nie jest źle :P A na razie nadrabiam świąteczne smaki
More food, love and dreamsKakaowe serniczki z kaszą manną; z gorzką czekoladą; gruszka Pieczenie tych serniczków w tych papilotkach nie było dobrym pomysłem, chyba, że lubicie papier.. co do samych serniczków, to jeszcze trochę do dopracowania i jednak wolę jeden większy serniczek, ale i tak dobre były ;) Zmiany w planie lekcji, trochę na nie, ale nie narzekam. Poniedziałki nadal
More food, love and dreamspotem" po prostu smakują jeszcze lepiej... I taki właśnie jest ten obiad, a że nie lubimy jeść drugi raz tego samego, to: warzywa z soczewicą z patelni - do garnka; kasza - do tego samego garnka; garnek - do lodówki. A NASTĘPNEGO DNIA: - dolewamy przegotowanej albo innej dobrej do spożycia wody, - całość podgrzewamy (tylko już nie gotować, please!), - doprawiamy bo smak lekko
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErobić to tylko te - roboty mało, dobrych kotletów dużo, zmarnowanych warzyw zero a za to węglowodanowe bombki, po których nawet okruszki nie zostają... A robi się je tak: - szklankę kaszy gryczanej niepalonej oraz - szklankę soczewicy czerwonej przepłukujemy, wrzucamy RAZEM do jednego garnka, zalewamy 4 szklankami zimnej wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli, stawiamy na ogień. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy płomień
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEłodyga trawy cytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa: 2 pietruszki pół selera 4 marchewki 300 g dyni kilka pieczarek zielona fasolka szparagowa skórka otarta z cytryny sos rybny do smaku kasza jaglana pasta miso Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć mniejszego naczynia. Do garnka wkładamy mięso, np. korpus z kurczaka
Taste Of My DayKasza kuskus z makiem;* pomarańczą i jogurtem naturalnym *i tartą skórką pomarańczową Tak rozpoczynam cudowne dwa tygodnie nic nie robienia (teoretycznie, ale nie myślę o tym teraz >.< ) A wieczorem wybieram się na studniówkę ^^ (nie moją oczywiście, ale idę jako osoba towarzysząca
More food, love and dreamsczyli mięso z ryżem. Poniżej jednak znajdują się inne gołąbki, które przygotowała moja mama po tym jak obejrzała program z Tomkiem Jakubiakiem, w którym podawał właśnie takie gołąbki, z kaszą gryczaną, boczkiem i o dziwo suszonymi pomidorami. Mama zaciekawiona tą propozycja zrobiła je i mimo mojego początkowego sceptycznego podejścia do nich okazało się ze te gołąbki są przepyszne i stały
Bernika - moj kulinarny pamietnik