łyżki wody) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch tarty: 250 g porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych) 110 g cukru (2/3 szklanki) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka kakao 3 białka jaj listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='150 g zimnego masła (3/4 kostki) 250 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki) 60 g cukru(...)gęstej śmietany (lub 2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych) 110 g cukru (2/3 szklanki) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kaszy manny 3 białka jaj'; document.write(" "); Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (można też pulsacyjnie wyrobić je w malakserze, a następnie bardzo krótko wyrobić ręcznie). Ciasto dzielimy na dwie
Poezja smakuWarzywna sałatka pochodząca z kuchni arabskiej. W jej skład wchodzą pokrojone w kostkę pomidory, ogórki i papryka oraz kasza kuskus. Natomiast mięta, pietruszka i sok z cytryny wzbogacają jej smak i aromat. Idealna na upały lub jako dodatek do mięsa z grilla. Składniki: szklanka kaszy kuskus 2 pomidory ogórek zielony papryka żółta duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki(...)oliwek sól, pieprz Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu. Natkę i miętę drobno posiekać. Pomidory, paprykę, ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Wszystkie warzywa, zioła i kaszę razem wymieszać. Doprawić oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchenneciut baczniej dobieram potrawy, które spożywam, bo wiem, że robię to nie tylko dla siebie. Poniżej propozycja sałatki, która i Tatusiowymi kubkami wstrząsnęła, namieszała ;) Sałatka z buraków, twarogu i kaszy gryczanej Buraki ugotowałam w łupinach do miękkości. Wystudzone, obrałam i pokroiłam w kostkę. W osobnym garnku ugotowałam kaszę z odrobiną soli. W misce wymieszałam kaszę, buraki, kiełki i twaróg. Całość
bastalenaSkładniki na ok. 8 placuszków: 70 g kaszy jaglanej 1 jajko 2-3 łyżki mąki 2 łyżki błonnika owsianego 3 łyżki mleka 4 plasterki sera żółtego 4 plasterki szynki Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Kaszę gotujemy zgonie z przepisem na opakowaniu. Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodajemy jajko, mleko, mąkę, błonnik oraz przyprawy i miksujemy do połączenia wszystkich składników
Emcia PichciNajpiękniejszy Festiwal Świata, a mnie na nim nie ma (buuu), postanowiłam przypomnieć sobie w domowym zaciszu, jak wspaniale gotują Hare Krysznowcy :) Składniki na dwie porcje: 1/2 jabłka 1/3 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki oleju roślinnego 1/4 łyżeczki cynamonu 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru 2 paski kandyzowanej kantalupy SKOWRCU Przepis: Do garnuszka wlewamy olej, podgrzewamy chwilę, następnie wsypujemy kaszę(...)mannę i mieszamy do momentu aż się zarumieni. W tym czasie, w osobnym garnuszku, podgrzewamy wodę z dodatkiem cukru. Po doprowadzeniu jej do wrzenia wlewamy ją do przyrumienionej kaszy manny. Szybko mieszamy. Następnie dodajemy starte jabłko, pokrojoną w kostkę kantalupę oraz cynamon. Całość cały czas intensywnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę, która lekko odchodzi od brzegów garnka. Halawę jabłkową podajemy
Emcia PichciSkładniki: cukinia papryka czerwona 3 ząbki czosnku mała cebula 2 pomidory pęczek szczypiorku szklanka kaszy kuskus 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmażamy ząbki czosnku pokrojone na plasterki(...)pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte, osuszone, pokrojone w kostkę pomidory i oregano przyprawiamy, mieszamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Warzywa podajemy na kaszy kuskus z posiekanym szczypiorkiem
Moja smaczna kuchniaktóry możemy z łatwością zabrać ze sobą do pracy. Szybko się go przygotowuje, jest bardzo pożywny i lekki zarazem. Dietetyczny, pełny witamin i zdrowy! SKŁADNIKI: - 3 łyżki kaszy kuskus - 1/2 ogórka zielonego - 2 plastry szynki wiejskiej (najlepiej eko) - 1 jajko ugotowane na twardo - garść rukoli - 4 liście sałaty masłowe - świeża bazylia - sól morska - kilka kropel oliwy z oliwek(...)Kaszę kuskus wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem odstaw na 7 minut. Ogórek, szynkę, jajko kroimy w kostkę. Sałatę rwiemy na kawałki. Do pojemnika włóż sałatę, posyp gotową kaszą, ułóż warzywa. Dopraw przyprawami. GOTOWE! PYCHOTKA! MIŁEGO DNIA
SMYKWKUCHNIWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Post Pomidory faszerowane kaszą gryczaną z boczkiem i twarogiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeformie o wiele łatwiej jest wypełnić masą brzegi ciasta, niż gdyby robić to bez jej użycia. Wiśniowy przekładaniec Składniki: masa grysikowa 300ml mleka 5 łyżek cukru 4 łyżki kaszy manny 120g masła masa wiśniowa 750g wydrylowanych wiśni 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 7,5 łyżeczki żelatyny 7,5 łyżki zimnej wody UWAGA! PODANE SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY(...)łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji - z ciastem postąpić dalej tak, jak w przypadku biszkoptów kakaowych MASA GRYSIKOWA - mleko podzielić na dwie części, jedną zagotować z cukrem, do drugiej wsypać kaszę mannę, wymieszać - do gotującego się mleka wlać mieszankę z kaszą, mieszając gotować 2-3 minuty do zgęstnienia masy - ugotowany grysik przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić do ostygnięcia - masło wyjąć
Smakołyki Berenikiłyżki miodu · 2 łyżki cukru brązowego Krem : · 3-4 łyżki kaszy manny · 2 szklanki mleka · 200 g masła · ½ szklanki cukru pudru (lub więcej w zależności jak słodki krem lubicie, najlepiej(...)upiec je na blaszce z piekarnika. Ja radzę sobie właśnie takim sposobem i piekę wszystkie placki jednocześnie w termo-obiegu. Blaty piec 15 minut w 180 stopniach. Przygotować krem. Kaszę mannę ugotować w dwóch szklankach mleka. Ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Stopniowo dodawać krem z kaszy manny. Ucierać do gładkości około
Mania Gotowaniaotwarty. Tym razem zdecydowałam się na szarlotkę sypaną, o której naczytałam się wiele pozytywnych opinii. Początkowo nie byłam przekonana… wydawało mi się, że nic dobrego z jabłek posypanych miksem kaszy manny z mąką nie może wyjść. Na szczęście bardzo się myliłam. Jest to najbardziej ekspresowa szarlotka, nie musimy nic zagniatać, ani miksować, kwestia przygotowania jabłek. Jeśli użyjemy gotowych jabłek(...)pyszna zarówno na ciepło jak i zimno. Polecam! Migdałowa szarlotka sypana S kładniki: 3/4 szklanki mąki pszennej ½ szklanki startych migdałów 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu migdałowego, aromatu lub ewentualnie cukier migdałowy 100 g płatków migdałowych 1,5 kg kwaśnych jabłek 1 łyżeczka cynamonu
Mania Gotowaniapomarańczy 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki pieprzu 400 ml pomidorów z puszki Kuskus: 2 szklanki kaszy kuskus wrząca woda ¼ czerwonej papryki ½ posiekanej cebuli dymki pieprz cytrynowy sól skórka starta w 1/3 limonki lub cytryny 1 łyżka sosu chili pikantnego lub słodkiego garść posiekanej mięty Przygotowanie: Pistację siekamy(...)smażymy klopsy na brązowy kolor z każdej strony, przez około 11-12 minut. Osączamy mięso ręcznikiem papierowym i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze około 5 minut. W tym czasie kasze kuskus przygotowujemy zgodnie w przepisem na opakowaniu. Paprykę drobno siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Dodajemy do gotowej kaszy
Mania GotowaniaOdkąd jakiś czas poznałam inne oblicze tej kaszy i wiem, że pęczak może być pyszny, staram się ją przygotowywać regularnie, a ten sposób jest naszym ulubionym. Kasza świetnie komponuje się czy to z piwem, winem, sokiem jabłkowym czy cydrem. Dzisiaj kolejna wariacja z użyciem piersi, kaszy pęczak, pieczarek w formie zastępczej do risotta. Taki obiad uwierzcie mi, może być pyszny
Bernika - moj kulinarny pamietnikSmaczny domowy obiad! Składniki: -kasza jaglana - fasolka szparagowa - schab - Mozzarella - oliwki zielone Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę gotujemy 20 minut, w osolonej wodzie, odcedzamy, układamy na kaszy polewamy klarowanym masłem. Schab rozbijamy tłuczkiem, solimy, panierujemy w mące, potem jajku i bułce tartej, smażymy na oleju z jednej strony, obracamy układamy plaster sera na to oliwki, przykrywamy patelnię
SMYKWKUCHNIpieprz * ewentualne 1/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego Wykonanie: Pęczak opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać wodą ( około 1,5 szklanki ), tak by woda przykryła kaszę na wysokość około 1 cm. Posolić i gotować 15-20 minut, aż pęczak się ugotuje. W tym samym czasie ugotować bób w lekko osolonej wodzie. Ugotowany bób obrać ze skórek(...)kostkę wielkości mniej więcej 0,5 centymetra. Na patelni rozgrzać masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić jabłka - smażyć kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną. Do jabłek dodać bób oraz kaszę - wymieszać. Posypać startym serem - wymieszać raz jeszcze. Jeśli kasza jest zbyt sucha, dodać trochę bulionu. Smacznego
kolorowotorcikowo