kasza - 17339 przepisów (strona:58/1156)

Rolada z kaszy manny bez pieczenia 367

Rolada z kaszy manny bez pieczenia. Ciasto szybkie do przygotowania, bardzo popularne w latach ’90-tych. Moja babcia bardzo często przygotowywała ciasto zwijane w waflu i do dziś mam sentyment do takich deserów. Jeśli nie macie piekarnika i lubicie smak kaszy manny to ciasto powinno Wam posmakować. Najlepiej wzbogacić je o domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową (dzięki niej ciasto wspaniale(...)pachnie!) i chrupiące bakalie, dzięki którym ciasto zyskuje strukturę. Ja raczyłam się roladą z kaszy na śniadanie. Rolada z kaszy manny bez pieczenia: 4 szklanki mleka (1 litr) 2 prostokątne wafle tortowe 3 łyżki gorzkiego kakao 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki

Poezja smaku
Placuszki z kaszy jaglanej z gruszkami i cynamonem 197

Kolejna wersja placuszków z kaszy jaglanej . Ostatnio robiłam je z jabłkami , a dziś prezentuję placuszki z gruszkami. Użyłam do nich ekologicznej kaszy jaglanej od firmy EcoBlik , która wzbogacona została kawałkami suszonych owoców, a przy tym nie zawiera bez żadnych sztucznych barwników, słodzików i aromatów. Po ugotowaniu otrzymujemy pyszną, owocową kaszę, idealną do słodkich potraw deserów. SKŁADNIKI: 1/2 szkl suchej kaszy(...)jaglanej z gruszkami EcoBlik 300 ml wrzątku 2 łyżki miodu 2 jajka 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki otrąb owsianych 2 łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli kasza jest ugotowana na sypko wystarczy jedna łyżka) 1 płaska łyżeczka cynamonu EcoBlik olej do smażenia  Dodatkowo: 1 gruszka 1 łyżeczka miodu 1. Kaszę zalać 300 ml wrzątku, gotować do miękkości ok 15 minut

Kto ugości moich gości?
Kasza gryczana z warzywami w curry 210

Kasza gryczana zawsze kojarzyła mi się z mięsnym sosem. Tylko w takiej formie zapamiętałam ją z dzieciństwa. I szczerze mówiąc nigdy nie należała do moich ulubionych potraw, zawsze jej smak mnie trochę odstraszał. Po latach jednak coś się zmieniło i teraz mogłabym się nią ciągle zajadać. I dobrze, bo to jedna z najbardziej wartościowych kasz, bogata w białko, witaminy(...)grupy B i sole mineralne. Dziś podaję Wam prosty przepis na odczarowanie kaszy gryczanej, z kolorowymi warzywami w curry. Pamiętajcie, że kasza palona (prażona) ma bardziej wyrazisty, charakterystyczny smak goryczki (co nie dla wszystkich jest zaletą), ale niepalona z kolei jest zdrowsza. Wybierajcie więc częściej niepaloną, a od święta tę pierwszą :) Składniki (2 porcje): 100 g kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej

Powiedz dietom nie
Cytrynowy jagielnik z pigwą 173

Jagielnik, czyli jaglana wersja sernika na zimno. Tak tak - mnie też dopadł ten trend :) Lubię kaszę jaglaną i jadam ją jesienią i zimą w dużych ilościach, więc czemu by nie? Dodałam do niej owoce idealne teraz, bo właśnie jest czas na zrywanie ich z drzew. A żeby nie było zbyt mdło, podkręciłam smak cytryną. Składniki : Dolna warstwa 400 ml kaszy(...)żelatyny 50 ml wrzątku ewentualnie: trawa cytrynowa Górna warstwa 3 pigwy 200 ml cydru (może być woda) 1/3 szklanki cukru galaretka cytrynowa (na 500 ml wody) 300 ml wrzątku Kaszę opłukać w kilku wodach, przecierając ją między palcami. Ostatnia woda powinna być przezroczysta. Zalać kaszę mlekiem, ewentualnie dorzucić trawę cytrynową i ugotować. Mieszać od czasu do czasu, gdy całość zawrze

Weekendy w domu i ogrodzie
Kluski jaglano-dyniowe z sosem grzybowym 187

weekend w kuchni panowała u mnie prawdziwa jesień. Trzeba było wziąć się za dynię, bo w piwnicy wciąż jej dużo i szkoda by się zmarnowała. Połączyłam ją z kaszą jaglaną i mąką ziemniaczaną, uformowałam jak kluski śląskie, a potem polałam sosem grzybowym. Trochę pracochłonne, ale za to jakie dobre :)    Składniki : Sos grzybowy ok. 200 g mieszanych świeżych grzybów(...)grzybów odparuje. Zeszklić. Ser rozdrobnić i wrzucić na patelnię. Dolać ok. 150 ml wody i dorzucić przyprawy. Podgrzewać aż ser się roztopi. Kluski (na ok. 22 kluski) 250 ml kaszy jaglanej 600 ml wody 300 g obranej dyni 4 łyżki mąki ziemniaczanej sól gałka muszkatołowa Kaszę opłukać w kilku wodach, przecierając kaszę między palcami. Woda po ostatnim płukaniu powinna być

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotleciki z kaszy jaglanej i brokułów 232

zdrowa alternatywa dla tradycyjnych dań. Ich przygotowanie nie zajmuje sporo czasu, a z połączenia ulubionych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Ja dzisiaj swoje kotleciki zrobiłam z brokułów, kaszy jaglanej i białego sera. Bułkę tartą zastąpiłam odtłuszczonym lnem mielonym i zamiast je smażyć - upiekłam. Z lekka się zarumieniły, a w środku były zwarte i ...przepyszne!  Poniżej przedstawiam ciekawostki(...)temat głównych produktów, które wchodzą w skład moich kotlecików :). Samo zdrowie! Kasza jaglana - najstarsza z kasz. Jest lekkostrawna, nie uczula i nie zawiera glutenu, co jest istotne dla osób z celiakią, a także cierpiącym na niedokrwistość. Pod względem wartości odżywczych dorównuje kaszy gryczanej. Posiada najwięcej witamin z grupy B, a także żelazo i miedź. Szczególną uwagę powinny na nią zwrócić

Kuchnia Ellie
Kasza jęczmienna w sosie dyniowo-orzechowym z papryką 231

praniu :). Osobiście, na samą myśl o siedzeniu do 19.15 na uczelni chce mi się spać, ale mus to mus. Teraz pisząc szybko pałaszuję obiadek i zaraz w drogę! Wszelkie kasze jadam z wielką przyjemnością i raczej nie mam ulubionej. Wszystkie różnią się od siebie i to jest wspaniałe. Każdy rodzaj kaszy może ogromnie wpłynąć na ostateczny smak danej potrawy(...)bójcie się. Kasza na pewno nie zepsuje smaku potrawy, jedynie może go podkreślić w którymś kierunku! Tym razem główną rolę odgrywa kasza jęczmienna, która pierwszy raz gości na moim blogu. Lecz koniec o kaszy, gdyż rewelacją tego dania jest sos! Połączenie dyni i orzechów jest tak fenomenalnym strzałem w dziesiątkę, że aż nie umiem tego opisać. Smak jest nieziemski

Be Fit Be Strong
Krupnik z kaszą perłową 175

wiersza Leopolda Staffa. Jesień nastraja nie tylko sentymentalnie, ale też kulinarnie. To pora kiedy sięgamy po potrawy bardziej syte i rozgrzewające. Jedną z nich jest krupnik z kaszą perłową. Każdy ma swój przepis, a ja polecam przepis mojej Mamy. Jestem pewna, że Leopold Staff też by się nim zachwycił.     Składniki: - bulion mięsny lub warzywny (ja wykorzystałam rosół(...)kury i indyka) - warzywa z rosołu (marchew, seler, pietruszka) - ziemniaki (u mnie z czerwoną skórką) - szklanka kaszy perłowej - młode części pora - 1 cebula - świeży koperek - natka pietruszki - liść laurowy (2 szt.) - mielone ziele angielskie (szczypta) - wędzona sól cypryjska (do smaku) - czarny pieprz świeżo mielony - słodka śmietanka (według uznania) Kaszę płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą. Bulion (rosół) zagotowujemy. Dokładnie umyte

mojewypiekiinietylko
Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami 261

Ciasto na bazie kaszy jaglanej jest zaskakująco delikatne i wilgotne. Obłędnie czekoladowe, więc śliwki świetnie się z nim zgrały. Najlepsze jest w dniu pieczenia, wtedy jest najbardziej puszyste. Takie ciasto jest też dobrym sposobem na przemycenie kaszy do diety dzieci. SKŁADNIKI: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 1/2 szklanki mleka 1 szklanka wody 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 2 łyżki oleju 1/4 szklanki kakao śliwki najlepiej węgierki Kaszę jaglaną należy wypłukać w zimnej wodzie, a następnie sparzyć na sicie wrzątkiem. W ten sposób kasza nie będzie gorzka. W garnku zagotować szklankę wody i 1 1/2 szklanki mleka. Dodać kaszę i gotować około 15min, aż będzie miękka i wchłonie płyn. Może się nawet lekko rozgotować. Wlać szklankę mleka

https:KKuchniaMniam
Szybki pudding z kaszy manny 147

Pyszny i szybki pudding z kaszy manny w sam raz na deser. Taka słodycz w środku dnia doda energii a także poprawi humor. Składniki: 1 Warstwa: 0,5 litra mleka 5 łyżek kaszy manny (nie błyskawicznej, zwykłej) 2 łyżki cukru 2 Warstwa: 0.5 litra mleka 1 opakowanie budyniu czekoladowego 3 łyżki cukru Przygotowanie: Kaszę rozprowadzić w jednej szklance zimnego mleka(...)Resztę mleka zagotować i dodać dwie łyżki cukru. Do gotującego się mleka wlać kaszę z mlekiem, ciągle mieszając. Gotować do chwili aż kasza zgęstnieje, około 7 minut.Ugotowaną kaszę przełożyć do naczynia żaroodpornego uprzednio opłukane zimną wodą. Wlać mleko do garnka i postawić na ogniu do zagotowania. Nie wlewać jednak wszystkiego, odlać szklankę do kubka. Wsypać opakowanie budyniu do kubka

Smaczne Potrawy
Poniedziałkowy "fit" - Kaszotto ze szpinakiem i szynką 209

Lubiewie  dania z kaszy ? Ja za nimi przepadam :)  Z kaszą można przygotować wiele pysznych dań. Dzisiaj u nas szybka i prosta kompozycja ze szpinakiem, który zawiera wiele wartości odżywczych idealnych dla naszego organizmu. Polecam na szybki i lekki obiad :)  Kaszotto ze szpinakiem i szynką   SKŁADNIKI : 150 g kaszy jęczmien nej 150 g kurczaka gotowanego - szynka(...)szpinaku świeżego 5 gałązek natki pietruszki czosnku granulowany sól i pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE : Kaszę gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Przekładamy ugotowaną kaszę do miski.   Szynkę - gotowanego kurczaka kroimy w kosteczkę, przekładamy do kaszy - mieszamy.   Świeży szpinak płuczemy, podduszamy przez kilka minut na oliwie z wodą - doprawiając solą i granulowanym czosnkiem, przekładamy do kaszy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kasza jaglana z bananem wg Anny Starmach 184

Dzisiaj proponuje Wam bardzo zdrowe śniadanie z kaszą jaglaną w roli głównej. Kasza jaglana gotowana na mleku z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Pachniało tak niesamowicie, że aż ciężko było wytrzymać do końca czasu gotowania :) Ugotowaną kaszę mieszamy z bananem, suszoną żurawiną, podprażonymi wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi. Po prostu poezja. Musicie koniecznie wypróbować! Myślę, że dzieciom też posmakuje:) Przepis pochodzi(...)Starmach. Kaszę jaglaną warto włączyć do codziennego menu. Jest jedną z najzdrowszych kasz. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, więc jest dobra na katar. Ma działanie zasadotwórcze, więc odgrywa istotną rolę w zachowaniu równowagi zasadowo-kwasowej w organizmie. Same korzyści :) Składniki na 1 porcję: 50 g kaszy jaglanej 100 ml mleka 1/2 łyżki cukru

Moja Galeria Smaku
Pieczeń z kaszy gryczanej i kapusty 189

Kasza gryczana na oleju podsmażana, w bulionie następnie gotowana, z kapustą, cebulą, oregano zmieszana, została do keksówki włożona i w piekarniku upieczona. Taka pieczeń świetnie smakuje jak się sos serowy lub pieczarkowy do niej przygotuje. Dzięki smażeniu kasza nam się nierozgotowana, a kapusta i jajka w całość ją posklejała.      Składniki: 200 g kaszy gryczanej prażonej Kupiec(...)oregano, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki pszennej, 70 ml oleju rzepakowego. Przygotowanie: Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, kroimy drobno i odciskamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy kaszę, podsmażamy ją ciągle mieszając tak długo, aby każde ziarenko odkładnie zostanie obtoczone w oleju. Następnie  wlewamy część gorącego bulionu. Tylko tyle, żeby kasza została przykryta. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając

Moniki Smakołyki
Czekoladowo- kawowy krem z kaszy jaglanej 193

Kolejny pomysł na słodkie i pyszne wykorzystanie kaszy jaglanej, tym razem z dodatkiem kawy, kakao, konfitury pomarańczowej i czerwonych pomarańczy. Z połączenia tych wszystkich składników powstaje naprawdę cudowny deser :) Koniecznie wypróbujcie :) SKŁADNIKI  (2 porcje) 100g kaszy jaglanej 300 ml mleka (w wersji wegańskiej można użyć dowolnego roślinnego) + 100 ml 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii(...)łyżki ksylitolu (lub innego słodzidełka) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao 2 łyżki niskosłodzonej konfitury pomarańczowej 1 czerwona pomarańcza SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kaszę jaglaną przepłukać kilkukrotnie, aby pozbyć się goryczki. Podprażyć przez chwilę w rondelku (uważać aby nie przypalić) i zalać mlekiem. Następnie dodać wanilię (ekstrakt lub laskę, jeśli dodajmey laskę należy ją przekroić na pół wydłubać ziarenka i wrzucić

DefinicjaSmaku
Kaszotto szparagowe 190

cały rok...Była już sałatka ze szparagami , było sushi ze szparagami , w planach mam jeszcze pizzę. A dziś szparagowe kaszotto-moje danie konkursowe, które przygotowałam na warsztatach "Lubię kaszę". Całe danie jest raczej lekkie, bardzo wiosenne, o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Robi się w mniej niż pół godziny. Dobre na zwykły, codzienny obiad, na romantyczną kolację lub na poczęstowanie(...)gości :) Składniki na 2 porcje : 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 20 g sera Lazur z niebieską pleśnią bulion warzywny szklanka wody + sok z połowy cytryny pół cebuli ząbek czosnku pęczek szparagów masło mały kawałek sera Bursztyn świeża natka pietruszki lubczyk sól i pieprz Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki oraz główki. Końcówki wrzucamy do bulionu i gotujemy, aby uzyskać szparagowy

Zawsze głodna!