Rolada z kaszy manny bez pieczenia. Ciasto szybkie do przygotowania, bardzo popularne w latach ’90-tych. Moja babcia bardzo często przygotowywała ciasto zwijane w waflu i do dziś mam sentyment do takich deserów. Jeśli nie macie piekarnika i lubicie smak kaszy manny to ciasto powinno Wam posmakować. Najlepiej wzbogacić je o domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową (dzięki niej ciasto wspaniale(...)pachnie!) i chrupiące bakalie, dzięki którym ciasto zyskuje strukturę. Ja raczyłam się roladą z kaszy na śniadanie. Rolada z kaszy manny bez pieczenia: 4 szklanki mleka (1 litr) 2 prostokątne wafle tortowe 3 łyżki gorzkiego kakao 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki
Poezja smakuKolejna wersja placuszków z kaszy jaglanej . Ostatnio robiłam je z jabłkami , a dziś prezentuję placuszki z gruszkami. Użyłam do nich ekologicznej kaszy jaglanej od firmy EcoBlik , która wzbogacona została kawałkami suszonych owoców, a przy tym nie zawiera bez żadnych sztucznych barwników, słodzików i aromatów. Po ugotowaniu otrzymujemy pyszną, owocową kaszę, idealną do słodkich potraw deserów. SKŁADNIKI: 1/2 szkl suchej kaszy(...)jaglanej z gruszkami EcoBlik 300 ml wrzątku 2 łyżki miodu 2 jajka 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki otrąb owsianych 2 łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli kasza jest ugotowana na sypko wystarczy jedna łyżka) 1 płaska łyżeczka cynamonu EcoBlik olej do smażenia Dodatkowo: 1 gruszka 1 łyżeczka miodu 1. Kaszę zalać 300 ml wrzątku, gotować do miękkości ok 15 minut
Kto ugości moich gości?Kasza gryczana zawsze kojarzyła mi się z mięsnym sosem. Tylko w takiej formie zapamiętałam ją z dzieciństwa. I szczerze mówiąc nigdy nie należała do moich ulubionych potraw, zawsze jej smak mnie trochę odstraszał. Po latach jednak coś się zmieniło i teraz mogłabym się nią ciągle zajadać. I dobrze, bo to jedna z najbardziej wartościowych kasz, bogata w białko, witaminy(...)grupy B i sole mineralne. Dziś podaję Wam prosty przepis na odczarowanie kaszy gryczanej, z kolorowymi warzywami w curry. Pamiętajcie, że kasza palona (prażona) ma bardziej wyrazisty, charakterystyczny smak goryczki (co nie dla wszystkich jest zaletą), ale niepalona z kolei jest zdrowsza. Wybierajcie więc częściej niepaloną, a od święta tę pierwszą :) Składniki (2 porcje): 100 g kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej
Powiedz dietom nieJagielnik, czyli jaglana wersja sernika na zimno. Tak tak - mnie też dopadł ten trend :) Lubię kaszę jaglaną i jadam ją jesienią i zimą w dużych ilościach, więc czemu by nie? Dodałam do niej owoce idealne teraz, bo właśnie jest czas na zrywanie ich z drzew. A żeby nie było zbyt mdło, podkręciłam smak cytryną. Składniki : Dolna warstwa 400 ml kaszy(...)żelatyny 50 ml wrzątku ewentualnie: trawa cytrynowa Górna warstwa 3 pigwy 200 ml cydru (może być woda) 1/3 szklanki cukru galaretka cytrynowa (na 500 ml wody) 300 ml wrzątku Kaszę opłukać w kilku wodach, przecierając ją między palcami. Ostatnia woda powinna być przezroczysta. Zalać kaszę mlekiem, ewentualnie dorzucić trawę cytrynową i ugotować. Mieszać od czasu do czasu, gdy całość zawrze
Weekendy w domu i ogrodzieweekend w kuchni panowała u mnie prawdziwa jesień. Trzeba było wziąć się za dynię, bo w piwnicy wciąż jej dużo i szkoda by się zmarnowała. Połączyłam ją z kaszą jaglaną i mąką ziemniaczaną, uformowałam jak kluski śląskie, a potem polałam sosem grzybowym. Trochę pracochłonne, ale za to jakie dobre :) Składniki : Sos grzybowy ok. 200 g mieszanych świeżych grzybów(...)grzybów odparuje. Zeszklić. Ser rozdrobnić i wrzucić na patelnię. Dolać ok. 150 ml wody i dorzucić przyprawy. Podgrzewać aż ser się roztopi. Kluski (na ok. 22 kluski) 250 ml kaszy jaglanej 600 ml wody 300 g obranej dyni 4 łyżki mąki ziemniaczanej sól gałka muszkatołowa Kaszę opłukać w kilku wodach, przecierając kaszę między palcami. Woda po ostatnim płukaniu powinna być
Weekendy w domu i ogrodziezdrowa alternatywa dla tradycyjnych dań. Ich przygotowanie nie zajmuje sporo czasu, a z połączenia ulubionych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Ja dzisiaj swoje kotleciki zrobiłam z brokułów, kaszy jaglanej i białego sera. Bułkę tartą zastąpiłam odtłuszczonym lnem mielonym i zamiast je smażyć - upiekłam. Z lekka się zarumieniły, a w środku były zwarte i ...przepyszne! Poniżej przedstawiam ciekawostki(...)temat głównych produktów, które wchodzą w skład moich kotlecików :). Samo zdrowie! Kasza jaglana - najstarsza z kasz. Jest lekkostrawna, nie uczula i nie zawiera glutenu, co jest istotne dla osób z celiakią, a także cierpiącym na niedokrwistość. Pod względem wartości odżywczych dorównuje kaszy gryczanej. Posiada najwięcej witamin z grupy B, a także żelazo i miedź. Szczególną uwagę powinny na nią zwrócić
Kuchnia Elliepraniu :). Osobiście, na samą myśl o siedzeniu do 19.15 na uczelni chce mi się spać, ale mus to mus. Teraz pisząc szybko pałaszuję obiadek i zaraz w drogę! Wszelkie kasze jadam z wielką przyjemnością i raczej nie mam ulubionej. Wszystkie różnią się od siebie i to jest wspaniałe. Każdy rodzaj kaszy może ogromnie wpłynąć na ostateczny smak danej potrawy(...)bójcie się. Kasza na pewno nie zepsuje smaku potrawy, jedynie może go podkreślić w którymś kierunku! Tym razem główną rolę odgrywa kasza jęczmienna, która pierwszy raz gości na moim blogu. Lecz koniec o kaszy, gdyż rewelacją tego dania jest sos! Połączenie dyni i orzechów jest tak fenomenalnym strzałem w dziesiątkę, że aż nie umiem tego opisać. Smak jest nieziemski
Be Fit Be Strongwiersza Leopolda Staffa. Jesień nastraja nie tylko sentymentalnie, ale też kulinarnie. To pora kiedy sięgamy po potrawy bardziej syte i rozgrzewające. Jedną z nich jest krupnik z kaszą perłową. Każdy ma swój przepis, a ja polecam przepis mojej Mamy. Jestem pewna, że Leopold Staff też by się nim zachwycił. Składniki: - bulion mięsny lub warzywny (ja wykorzystałam rosół(...)kury i indyka) - warzywa z rosołu (marchew, seler, pietruszka) - ziemniaki (u mnie z czerwoną skórką) - szklanka kaszy perłowej - młode części pora - 1 cebula - świeży koperek - natka pietruszki - liść laurowy (2 szt.) - mielone ziele angielskie (szczypta) - wędzona sól cypryjska (do smaku) - czarny pieprz świeżo mielony - słodka śmietanka (według uznania) Kaszę płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą. Bulion (rosół) zagotowujemy. Dokładnie umyte
mojewypiekiinietylkoCiasto na bazie kaszy jaglanej jest zaskakująco delikatne i wilgotne. Obłędnie czekoladowe, więc śliwki świetnie się z nim zgrały. Najlepsze jest w dniu pieczenia, wtedy jest najbardziej puszyste. Takie ciasto jest też dobrym sposobem na przemycenie kaszy do diety dzieci. SKŁADNIKI: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 1/2 szklanki mleka 1 szklanka wody 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 2 łyżki oleju 1/4 szklanki kakao śliwki najlepiej węgierki Kaszę jaglaną należy wypłukać w zimnej wodzie, a następnie sparzyć na sicie wrzątkiem. W ten sposób kasza nie będzie gorzka. W garnku zagotować szklankę wody i 1 1/2 szklanki mleka. Dodać kaszę i gotować około 15min, aż będzie miękka i wchłonie płyn. Może się nawet lekko rozgotować. Wlać szklankę mleka
https:KKuchniaMniamPyszny i szybki pudding z kaszy manny w sam raz na deser. Taka słodycz w środku dnia doda energii a także poprawi humor. Składniki: 1 Warstwa: 0,5 litra mleka 5 łyżek kaszy manny (nie błyskawicznej, zwykłej) 2 łyżki cukru 2 Warstwa: 0.5 litra mleka 1 opakowanie budyniu czekoladowego 3 łyżki cukru Przygotowanie: Kaszę rozprowadzić w jednej szklance zimnego mleka(...)Resztę mleka zagotować i dodać dwie łyżki cukru. Do gotującego się mleka wlać kaszę z mlekiem, ciągle mieszając. Gotować do chwili aż kasza zgęstnieje, około 7 minut.Ugotowaną kaszę przełożyć do naczynia żaroodpornego uprzednio opłukane zimną wodą. Wlać mleko do garnka i postawić na ogniu do zagotowania. Nie wlewać jednak wszystkiego, odlać szklankę do kubka. Wsypać opakowanie budyniu do kubka
Smaczne PotrawyLubiewie dania z kaszy ? Ja za nimi przepadam :) Z kaszą można przygotować wiele pysznych dań. Dzisiaj u nas szybka i prosta kompozycja ze szpinakiem, który zawiera wiele wartości odżywczych idealnych dla naszego organizmu. Polecam na szybki i lekki obiad :) Kaszotto ze szpinakiem i szynką SKŁADNIKI : 150 g kaszy jęczmien nej 150 g kurczaka gotowanego - szynka(...)szpinaku świeżego 5 gałązek natki pietruszki czosnku granulowany sól i pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE : Kaszę gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Przekładamy ugotowaną kaszę do miski. Szynkę - gotowanego kurczaka kroimy w kosteczkę, przekładamy do kaszy - mieszamy. Świeży szpinak płuczemy, podduszamy przez kilka minut na oliwie z wodą - doprawiając solą i granulowanym czosnkiem, przekładamy do kaszy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj proponuje Wam bardzo zdrowe śniadanie z kaszą jaglaną w roli głównej. Kasza jaglana gotowana na mleku z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Pachniało tak niesamowicie, że aż ciężko było wytrzymać do końca czasu gotowania :) Ugotowaną kaszę mieszamy z bananem, suszoną żurawiną, podprażonymi wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi. Po prostu poezja. Musicie koniecznie wypróbować! Myślę, że dzieciom też posmakuje:) Przepis pochodzi(...)Starmach. Kaszę jaglaną warto włączyć do codziennego menu. Jest jedną z najzdrowszych kasz. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, więc jest dobra na katar. Ma działanie zasadotwórcze, więc odgrywa istotną rolę w zachowaniu równowagi zasadowo-kwasowej w organizmie. Same korzyści :) Składniki na 1 porcję: 50 g kaszy jaglanej 100 ml mleka 1/2 łyżki cukru
Moja Galeria SmakuKasza gryczana na oleju podsmażana, w bulionie następnie gotowana, z kapustą, cebulą, oregano zmieszana, została do keksówki włożona i w piekarniku upieczona. Taka pieczeń świetnie smakuje jak się sos serowy lub pieczarkowy do niej przygotuje. Dzięki smażeniu kasza nam się nierozgotowana, a kapusta i jajka w całość ją posklejała. Składniki: 200 g kaszy gryczanej prażonej Kupiec(...)oregano, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki pszennej, 70 ml oleju rzepakowego. Przygotowanie: Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, kroimy drobno i odciskamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy kaszę, podsmażamy ją ciągle mieszając tak długo, aby każde ziarenko odkładnie zostanie obtoczone w oleju. Następnie wlewamy część gorącego bulionu. Tylko tyle, żeby kasza została przykryta. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając
Moniki SmakołykiKolejny pomysł na słodkie i pyszne wykorzystanie kaszy jaglanej, tym razem z dodatkiem kawy, kakao, konfitury pomarańczowej i czerwonych pomarańczy. Z połączenia tych wszystkich składników powstaje naprawdę cudowny deser :) Koniecznie wypróbujcie :) SKŁADNIKI (2 porcje) 100g kaszy jaglanej 300 ml mleka (w wersji wegańskiej można użyć dowolnego roślinnego) + 100 ml 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii(...)łyżki ksylitolu (lub innego słodzidełka) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao 2 łyżki niskosłodzonej konfitury pomarańczowej 1 czerwona pomarańcza SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kaszę jaglaną przepłukać kilkukrotnie, aby pozbyć się goryczki. Podprażyć przez chwilę w rondelku (uważać aby nie przypalić) i zalać mlekiem. Następnie dodać wanilię (ekstrakt lub laskę, jeśli dodajmey laskę należy ją przekroić na pół wydłubać ziarenka i wrzucić
DefinicjaSmakucały rok...Była już sałatka ze szparagami , było sushi ze szparagami , w planach mam jeszcze pizzę. A dziś szparagowe kaszotto-moje danie konkursowe, które przygotowałam na warsztatach "Lubię kaszę". Całe danie jest raczej lekkie, bardzo wiosenne, o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Robi się w mniej niż pół godziny. Dobre na zwykły, codzienny obiad, na romantyczną kolację lub na poczęstowanie(...)gości :) Składniki na 2 porcje : 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 20 g sera Lazur z niebieską pleśnią bulion warzywny szklanka wody + sok z połowy cytryny pół cebuli ząbek czosnku pęczek szparagów masło mały kawałek sera Bursztyn świeża natka pietruszki lubczyk sól i pieprz Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki oraz główki. Końcówki wrzucamy do bulionu i gotujemy, aby uzyskać szparagowy
Zawsze głodna!