Dawno nie jadłam kaszy manny, a dzisiaj jakoś mnie tak naszło. Miała bardzo wyjątkowy smak, a to dlatego, że zmieliłam siemię w młynku w którym wcześniej mama mieliła kminek. Dopiero gdy spróbowałam gotowej kaszy, zorientowałam się, że coś jest nie tak. Na szczęście wszystkie smaki fajnie się połączyły i stworzyły nową dobrą kompozycję :) ~ Kokosowa kasza manna z dynią, serkiem naturalnym(...)przyprawą do piernika, cynamonem, siemieniem lnianym i posmakiem kminku ~ Składniki: 250ml mleka kokosowego 30g orkiszowej kaszy manny łyżka serka naturalnego/śmietany przyprawa do piernika słodzidło 5g świeżo zmielonego siemienia lnianego + kawałki pieczonej dyni serek naturalny cynamon Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i gotujemy aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Przekładamy do miseczki, dodajemy dynię, serek i posypujemy cynamonem
Kuchenny Skrawek Niebacała część) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku (suszony albo świeży) 2 łyżki oliwy 4 łyżki kwaśnej śmietany sól, świeżo mielony pieprz szczypiorek 1 szklanka kaszy Quinna Na wywarze w włoszczyzny gotujemy ziemniaki oraz brokuły aż do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, por w piórka i podsmażamy na oliwie. Następnie(...)doprawiamy sola i pieprzem. Zupę miksujemy w blenderze na jednolity krem. Zupę rozlewamy na talerze, robimy kleksy ze śmietany, doprawiamy ziołami oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. Ziarna kaszy umieszczamy na sitku i płuczemy pod bieżąca wodą. Następnie kaszę zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut
Bon Appetit Małgorzatyroku wybrałam najlepsze ciasta na święta, czyli takie, które spokojnie mogłam przygotować parę dni wcześniej. Piernik i miodownik są smaczne nawet po tygodniu. Miodownik zrobiłam z kremem na kaszy mannie. Tak jak, robiła moja mama gdy byłam jeszcze dzieckiem. Inna nazwa tego ciasta to ponoć Stefanka. Ale u mnie w domu ciasto te nazywamy zwyczajnie - ciastem miodowym :) Składniki na ciasto(...)szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej Składniki na krem: 1 l mleka 3,2 % 1/2 szklanki cukru 120 g masła 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 szklanka kaszy manny 2 łyżki soku z cytryny Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 3 części. Każdą z nich wykładamy na blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożoną papierem
Bon Appetit Małgorzatywarto, bo knedle są naprawdę wspaniałe, z resztą czy jest ktoś, kto nie lubi tych nadziewanych kulek?! :) Ja proponuję Wam knedle w połowie tradycyjne, czyli ziemniaczane, ale z dodatkiem kaszy manny- zamiast mąki i bez jajka, bo w tym wypadku jest zbędne (kasza manna jest 'łącznikiem'). Najlepiej smakują mi polane stopionym masłem i obsypane cukrem z cynamonem- z czystym sumieniem(...)polecam taką wersję :) 26 sztuk: * ziemniaki- 600 g * kasza manna- 200 g * śliwki węgierki- 13 szt. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (te bardziej wodniste odparować). Ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać kaszę mannę i dokładnie wyrobić ciasto. Z masy formować kulki, spłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć połówkę śliwki, następnie zlepić i uformować w kulę. Knedle wrzucać
Kraina Miodem Płynącapamiętacie jeszcze smak kromki chleba z paprykarzem??:) Ja pamiętam doskonale i postanowiłam odtworzyć te kulinarne wspomnienia:) Zrobiłam domowy paprykarz z dodatkiem zdrowej i pożywnej kaszy pęczak zamiast białego ryżu. Smarowidło wyszło przepyszne, nawet lepsze niż te, które pamiętam z dzieciństwa... Chciałam, aby moje Dzieci zasmakowały choć odrobinę "tamtego" czasu i dałam im paprykarz na pajdzie świeżego chleba, dokładnie(...)oranżady... Piękne to były czasy... A wracając na ziemię - gorąco polecam przepis!:) SKŁADNIKI: 250 g makreli wędzonej (lub 1 duża) 3 duże marchewki 1 duża cebula 1 paczka kaszy pęczak (około 100-120 g) 2 ząbki czosnku 2-3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy oliwek 1 łyżeczka paryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej 3 ziela
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżki śmietany -0,5 kostki margaryny -2 jajka -łyżeczka proszku do pieczenia Składniki kremu: -1 l mleka -1,5 szklanki cukru pudru -kostka margaryny lub masła -10 czubatych łyżek kaszy manny -1 cytryna -aromat rumowy -dodatkowo słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Najpierw gotujemy kaszę, czyli do mleka dodajemy cukier puder i kaszę. Ustawiamy na ogniu i stale mieszając(...)pieczemy kolejno wszystkie placki. Jeden z placków, najmniej udany łamiemy i wałkujemy na drobną kruszonkę. Zaczynamy przygotowanie kremu. Margarynę lub masło miksujemy, porcjami dodajemy wystudzoną kaszę, na koniec wyciśnięty sok z jednej cytryny i kilka kropli aromatu rumowego. Krem jest gotowy: Dżem miksujemy i rozpoczynamy budowanie tortu. Na pierwszy placek nakładamy cienką warstwę dżemu
Maminek kulinarnyRestauracji przeczytacie w poście o mojej wyprawie do Brukseli tutaj Składniki sałatki starannie notowałam, więc już niedługo spróbuję odtworzyć jej smak i pokażę Wam na blogu. Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Składniki: 150 g polędwiczki wieprzowej woreczek kaszy pęczak, jęczmiennej 1/2 czerwonej papryki 1/2 szklanki konserwowej ciecierzycy, odsączonej 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej cebuli 4 łyżeczki(...)Przygotowanie: Polędwiczkę oczyszczamy z błonek, kroimy na cienkie plastry, a następnie w paski. Paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i błonek kroimy w kostkę razem z czosnkiem. Gotujemy kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie obsmażamy czosnek, dodajemy paski polędwiczki i paprykę, gdy mięso będzie miękkie dodajemy sos arrabiata oraz cieciorkę, słodką paprykę i oregano, mieszamy, doprawiamy
Moja smaczna kuchniaweekendy, gdy mam ochotę na coś dobrego, w sam raz do gorącej malinowej herbaty i co wtedy? Sprawdzam jakie składniki mam w lodówce. Od dłuższego czasu nie wykorzystywałam kaszy manny, która stoi i czeka w słoiku. W sieci, u blogerki kulinarnej Lekki brzusio znalazłam przepis na przepyszne muffinki z kaszy manny, skorzystałam i jestem bardzo zadowolona, przepis(...)zmodyfikowałam o ilość cukru i zamiast maku dodałam korzenną przyprawę, a i wyszło u mnie 11 babeczek. Korzenne muffinki z kaszy manny Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 łyżki cukru 1/2 opakowania przyprawy korzennej do ciasteczek ("Kamis") szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko Przygotowanie
Moja smaczna kuchniaPrzyrządzam takie pierożki praktycznie za każdym razem gdy ugotuję za dużo kaszy na obiad. Są bardzo proste bo ciasto wymaganie jedynie 3 składników + przyprawy. Przepis na takie szybkie ciasto podała mi kiedyś jedna z czytelniczek. Nadzienie możemy dodać dowolne ale to właśnie z kasza gryczaną smakują nam najbardziej, polecam :) 200g mąki pszennej 80ml ciepłego bulionu (użyłam bulionu warzywnego WINIARY(...)grzybowym też wychodzą super) 2 łyżki miękkiego masła szczypta mielonego czosnku 0/5 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu 6-8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej 50 g fety 1/4 papryki ząbek czosnku łyżka oliwy ziołowej Składniki na ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Wykrawamy 6-7 krążków o średnicy ok 11 cm. Kaszę mieszamy z pokrojoną w kosteczkę papryką, fetą i wyciśniętym
Mienta blogrodzinnych, później pomiędzy przyjaciółmi czy kochającą się parą. Nawet zwyczajna pizza, zjedzona w gronie emanującym pozytywną energią nabiera zupełnie innego wymiaru, staje się najwspanialszą pizzą pod słońcem. PAPRYKA NADZIEWANA KASZA JAGLANĄ. /własny;/ 4 porcje 2 papryki świeże 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1/2 puszki groszku zielonego 1/2 puszki kukurydzy 2-3 ogórki kiszone(...)sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól, słodka i nieco ostrej papryki mielonej niepełna łyżka suszonej kolendry Papryki myję, przekrawam na pół, usuwam pestki, gniazda nasienne. Kaszę jaglaną przepłukuję gorącą wodą (co pozwala pozbyć się goryczki), gotuję w podwójnej ilości bulionu warzywnego, aż do wchłonięcia całego płynu. Studzę. Cebulę i czosnek obieram, siekam, szklę na oleju. Kaszę
W kuchni Karmel-itkiSkładniki (porcja - zdjęcie): 50 g kaszy jaglanej 120 g oczyszczonych pieczarek 20 g (pół małej) cebuli 0,5 (30 g) roztrzepanego jajka 10 g (płaska łyżka) mąki pełnoziarnistej 5 g (płaska łyżeczka) masła (do smażenia pieczarek) 1 łyżka oleju (do smażenia kotletów) sól, pieprz Przygotowanie: 1. Gotujemy na sypko kaszę jaglaną (ugotowałam w parowarze: kasza - miarka 55 ml, woda(...)gotowałam ok. 40 min) 2. Na maśle, pod przykryciem dusimy pokrojone drobno pieczarki i posiekaną cebulę. Dodajemy sól, pieprz 3. Gdy ostygnie, mieszany kaszę z pieczarkami. Dodajemy jajko i mąkę. 4. Wilgotnymi dłońmi lepimy płaskie kotleciki (nie mogą być zbyt płaskie, żeby się nie rozpadały) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kaloryczność: Porcja (zdjęcie) - ok. 415 kcal
Malowane smakiemObiad w wersji Fit! Dietetyczna kasza jaglana z rukolą i zielonym sosem! Pyszne, zdrowe i sycące danie! Składniki: - 1 szklanka kaszy jaglanej - łyżka ziaren z dyni - ząbek czosnku - 1/3 szklanki cydru lubelskiego - 1 garść rukoli - 1 łyżka oliwy z oliwek Kaszę przelej na sitku wrzątkiem dwa razy. W rondelku rozgrzej olej, dodaj ząbek czosnku, podlej cydrem lubelskim, dodaj kaszę
SMYKWKUCHNIdelikatne, łagodnie przyprawione kotlety zasmakują zwłaszcza dzieciom. Składniki : mięso mielone z indyka 500 g kasza jaglana ugotowana na sypko 1/2 szklanki mąka kukurydziana lub jaglana 2 łyżki marchewka ugotowana 2 szt majeranek, sól wg uznania lub świeże zioła (np. tymianek, koperek) Przygotowanie: Mielone mięso wymieszać z ugotowaną na miękko kaszą (wskazówki jak gotować kaszę jaglaną znajdziesz w tym poście , jeśli(...)preferujesz gładszą konsystencję kotletów, to kaszę można rozdrobnić za pomocą blendera). Dodać ugotowaną marchewkę (może być z rosołu), startą na drobnej tarce. Dosypać mąkę, przyprawy i masę dobrze wymieszać. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kotlety. Jeśli chcemy aby były chrupiące z wierzchu, możemy dodatkowo oprószyć je mąką kukurydzianą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
głodny alergikrazem moja ulubiona kasza jaglana w wersji obiadowej - z dodatkiem papryki, oliwek, pestek słonecznika i dyni. Pyszna i zdrowa :) Składniki: kasza jaglana 1 szklanka koncentrat pomidorowy 100 g papryka zielona, czerwona i żółta po 1 szt. oliwki czarne 1/2 szklanki pestki słonecznika (łuskane) 3 łyżki zielone pestki z dyni 3 łyżki orzeszki piniowe 1 łyżka filet(...)smaku kilka łyżek ser kozi, mozarella lub żółty do posypania (niekoniecznie) jajko kurze lub 4 jajeczka przepiórcze (niekoniecznie) Przygotowanie: Pestki i orzeszki piniowe zalać gorącą wodą i odstawić. Ugotować kaszę jaglaną wg instrukcji . Odcedzić ewentualny nadmiar wody. Paprykę pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju, odsączyć. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać papryką, solą i pieprzem (można użyć
głodny alergiktych co nie mają dzisiaj pomysłu na obiad. Można zrobić więcej gołąbków i obiady na 2-3 dni gotowe. Tradycyjne gołąbki z mięsem wieprzowym i kaszą pęczak, dla moich domowników w sosie pomidorowym, bo takie lubią najbardziej, ja lubię podsmażone na patelni, ale o gustach się nie dyskutuje. Składniki; 1 duża główka kapusty 40 - 50 dag grubej kaszy, (pęczak(...)miarę jak liście miękną odcinam wierzchnie liście i odkładam do przestygnięcia, potem jeszcze wycinam z nich ostrym nożem grube żyłki, które są przez środek. 2. Gotuje kasze w lekko osolonej wodzie, odcedzam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i blanszuje cebule. Następnie wszystko razem mieszam, cebule z tłuszczem, surowe mięso mielone i kaszę, można jeszcze przez kilka minut zapiekać wszystko razem
Apetyczna babeczka