pieczarkami i bulgurem to moja propozycja na pyszną, sycącą i wegetariańską sałatkę. Prosta do przygotowania, zdrowa, szybka. Ostatnio kasza i jej różne rodzaje i odmiany to królowa naszego stołu i diety w czasie narodowej izolacji w domu. Kasza jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur to chyba nasze ulubione. Dzieci chętnie jedzą też kaszkę manną, orkiszową czy owsianą. Kasza genialnie się przechowuje, dlatego
Dorota Smakujeżycia - Monika Mrozowska. Na wstępie opowiedziała nam o kaszy: o jej gatunkach, jak kasza wpływa na nasz organizm, jak powinno się ją przyrządzać - szczególnie jaglaną, aby nie była gorzka, jak przygotować kaszę, aby danie było zdrowe i smaczne. Pyszne dania wraz z zaproszonymi gośćmi przygotowali finaliści MasterChef: Mikołaj Rey oraz Maciej Koźlakowski. Mnie szczególnie zainteresował golas lubelski(...)wysmarowanej masłem brytfanki i piec 40 min w temperaturze ok. 180 st. C. Maciej golasa lubelskiego podał zachwycająco! Z kolei druga grupa przygotowywała budyń jaglany. Nigdy nie powiedziałabym, że to budyń z kaszy. Pyszny. Ugotowałam go w domu dwukrotnie i będę gotować. Próbowaliśmy wspaniałych dań s kaszy. Tu kasza na wzór risotto z kremem z fety i groszkiem! Wspaniałe
AZgotuj!soliłam, zazwyczaj tak po prostu robię, ponieważ mi tak smakuje, powoli odzwyczajam się od soli i muszę przyznać, że bez niej wszystko smakuje na prawdę bajecznie. Mix kaszy jęczmiennej z jaglaną dodatkowo wzbogacony o pestki dyni jest rewelacyjny. Ten smak, chrupkość, coś wspaniałego. :) Potrzebujemy: 7 jaj ugotowanych na twardo 2 surowe jaja 5 łyżek kaszy manny 1/2 pęczka szczypiorku
MamaOskarkadowiecie się o zdrowotnych właściwościach takich produktów jak kasza gryczana, nasiona chia czy erytrol. KASZA GRYCZANA Kasza gryczana, niegdyś przeze mnie nielubiana, teraz ulubiona ze wszystkich dostępnych kasz, tuż obok jaglanej. Lubię zarówno prażoną jak i tą niepaloną. Niepaloną cenię za większą zawartość składników odżywczych, które nie są utracone podczas procesu prażenia, tak jak w kaszy palonej. Kasza gryczana
Zdrowie na języku :Pdodatkiem bardzo zdrowej kapusty pekińskiej, istotą tego przepisu jest bardzo duża ilość przypraw, które wydobywają niesamowity smak farszu i sosu pomidorowego. Składniki: - główka kapusty pekińskiej - pół szklanki kaszy (owsianej lub jaglanej) - 8 pieczarek - kilka suszonych pomidorów - 1 cebula - karton krojonych pomidorów - przyprawy ( słodka papryka, czosnek, kminek, majeranek, oregano, szczypiorek, koperek) - kilka listków świeżej bazylii - sól, pieprz
zdrowa vege kuchniaudało mi się ich dopiec, dlatego dla uratowania sytuacji zdecydowałam się przygotować z powstałego ciasta grubaśne placki, które w smaku wyszły mniam! ;) Składniki (na około 19 placków): 100g kaszy jęczmiennej lub jaglanej 100-150g wędzonej piersi z kurczaka 3-4 jajka 2-3 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) garść świeżego szpinaku 0,5 średniej cukinii 1 mała marchewka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpostanowiłam jakoś sama się do nich przekonać. Dlatego nie podaje ich już tylko jako dodatku do gulaszu, lecz także np. do deserów. I wcale nie mówię tu o kaszy manny czy jaglanej, lecz o gryczanej:) Chciałam zrobić jakiś szybki i zdrowy deser, w szafce znalazłam wafle ryżowe, a w lodówce resztkę powideł śliwkowych:) Miałam też miseczkę świeżo zerwanych owoców
Z miłości do słodkościOstatnio dużo jemy kaszy gryczanej i jaglanej i zdarza mi się czasami, że ugotuję jej za dużo i trochę zostaje… Czasami świadomie gotuję duuużo za dużo, żeby wykorzystać ją na sałatkę na sastępny dzień. Jeśli jednak zostaje trochę to tak naprawdę nie wiadomo, co z tym zrobić. Dlatego jak zobaczyłam przepis na chleb z kaszą gryczaną, to od razu
UgotujmyTo.plpełnowartościowymi lub przynajmniej mieszanymi , np. kupuję pełnoziarnisty makaron. Co do chleba, to piekę własny na zakwasie, mieszany (postaram się w najbliższym czasie wrzucić przepis). 2. Jem więcej kasz . Moja ulubione to jaglana i biała gryczana. Poza tym rzadziej jem: brązowy ryż, kaszę jęczmienną drobną i pęczak, czasami bulgur lub kuskus. 3. Zamiast zwykłej soli dodaję do potraw sól kamienną
Qlinarnie i Qlinarniebardzo fajnie prezentuje się w połączeniu z sosem pomidorowym. Ten sos świetnie sprawdzi się również w towarzystwie ryżu lub kaszy, co również przetestowałam. Doskonale smakuje zwłaszcza z kaszą bulgur lub jaglaną. Na wierzch podałam posiekany szczypiorek, ale można oczywiście dodać np. ulubiony ser żółty (w końcu to spaghetti! :) Składniki: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 średnia cukinia(...)indyka 400 g passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta ostrej papryki bazylia, oregano sól, pieprz ulubiony makaron lub kasza Wykonanie: Indyka pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Pieczarki i cukinię również pokroić w bardzo drobną kostkę
Healthy food explorerSmakuje rożnego rodzaju soi, jaglanej i innych kasz, oraz ziaren. Teraz padło na soje, której miałam w domu dużo, bo kupiłam jej cały worek. Dzisiaj są to ciasteczka. I to jest mój nr. 1. Są pyszne, szkoda tylko, że wyszło ich nie za dużo. Jak w domu posmakowali, to talerz w mig został wyczyszczony co do okruszka. Polecam(...)Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej soi 125 g masła 4 łyżki płaskie brązowego cukru 2 żółtka 5 czubatych łyżek płatków jaglanych 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Soje mielimy na puree. Płatki jęczmienne mielimy w młynku na mąkę. Następnie mieszamy z proszkiem i cukrem brązowym. Dodajemy do puree. Następnie dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Ciasto nakładamy porcjami
Moje pyszne gotowanieBowl zawsze stanowią kasze i zdrowe ziarna – biały, długoziarnisty, dziki lub brązowy ryż, quinoa, farro (pszenica płaskurka). W naszych polskich warunkach jako baza takiej zdrowej mchy sprawdzi się kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, owsiana, a także kuskus, bulgur i amarantus. Ja najczęściej do naszych misek wybieram komosę ryżową, którą uwielbiam. JAK GOTOWAĆ KOMOSĘ RYŻOWĄ / QUINOA? Komosa ryżowa, zwana również ryżem peruwiańskim(...)jest. Nazywana jest często „złotem Inków” – to świetne źródło łatwo przyswajalnego białka, witamin, zdrowych kwasów tłuszczowych i związków mineralnych. Gotujemy ją podobnie do tego jak szykujemy inne kasze. Przed gotowaniem nasiona komosy ryżowej koniecznie należy dokładnie wypłukać na gęstym sitku, aby pozbyć się z nich saponin czyli gorzkawych w smaku związków mydlanych, będących połączeniem glikozydów i cukrów. Przy
Karo in the Kitchenprzeciśnięte przez praskę 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i szczypta bazylii, lub inne zioła do smaku 2 łyżki masła lub oliwy 1 słoik lub puszka fasoli białej kasza kuskus, lub jaglana (oryginalnie) do podania Cebule obierz, pokój w kostkę i usmaż na złoto na oleju. W międzyczasie obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce i dodaj do cebuli. Wsyp(...)bardzo kwaśne, wsyp około 1/3 łyżeczki cukru. Posól do smaku. Zagotuj, przykryj, przykręć gaz i duś około 20 minut. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy i odcedzona fasolkę. Zagotuj. Kaszę kuskus nakładaj na talerze i polewaj sosem
Lejdi of the houseprzepis na zbliżające się Święta Składniki na 4 paszteciki i dodatkowa kasza do podania lub dodatkowo na tą ilość farszu jeszcze jedno opakowanie ciasta francuskiego: 150-200 g kaszy grzyczanej, pęczaku, jaglanej (Waszej ulubionej) ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu około 200-250 g pieczarek 1 cebula łyżeczka gałki muszkatołowej pół łyżeczki pieprzu i soli 2-3 ząbki czosnku(...)podsmaż na złoto (3-4 minuty), dodaj to tego starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, przyprawy, posiekany czosnek i orzechy. Smaż razem 5 minut, po czym dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. Ciasto podziel na 4 części, nałóż farsz i złóż na pół, a ząbkami widelca posklejaj brzegi. Możesz wyciąć jakiś wzorek na górnej części lub po prostu natnij
greenscarf