Jedz kasze - jedz zdrowo ! Mam nadzieję, że Ty drogi czytelniku, jesteś z kaszami za pan brat. Kasze to bogactwo składników mineralnych i odżywczych - nie zapominaj o nich. Jaglana, gryczana, pszenna, ta drobna i gruba, palona i jasna - dla każdego coś dobrego ! Czy jak kasza, to gulasz ? O nie, nie... Kasze sprawdzają się doskonale w różnych daniach i potrawach. Dziś proponuję
kolorowotorcikowoponiżej zera. Pamiętaj o posiłkach. To proste ! I tak musisz pamiętać o posiłkach dla malucha, a zgodnie z BLW cała rodzina je razem. Jem kasze. Nie wiem jak mogłam ich nie stosować wcześniej. Komosa, jaglana, gryszana biała, ryż, jęczmienna, manna. Wszystkiego po trochu. Bogactwo wszystkiego. Dostarczają dużo energii i wspomagają trawienie. Dzień bez takiej kaszy to stracony dzień
Krupeczkiblogu znajdziecie już kilka przepisów na naleśniki ( jaglane , czekoladowe , pełnoziarniste , gryczane czy naleśniki z kaszy manny ) i powiem szczerze zastawiałam się czy dodawać kolejny, ale przypadkiem opatentowany przeze mnie krem truskawkowy jest tak pyszny, a zarazem prosty, że musicie go koniecznie wypróbować. I to właśnie teraz gdy na straganach pełno aromatycznych dorodnych, soczystych truskawek. Naleśniki: 1 szklanka mąki orkiszowej
Cynamonowe szczęściestopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również na inne przepyszne przepisy na czekoladowe ciasta: CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZY GRYCZANEJ CIASTO BANANOWE Z ORZECHAMI BROWNIE JAGLANE Z KOKOSEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywniestopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również na inne przepyszne przepisy na czekoladowe ciasta: CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZY GRYCZANEJ CIASTO BANANOWE Z ORZECHAMI BROWNIE JAGLANE Z KOKOSEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuperłowej, zwanej dawniej „gradową.” Robiono kaszę w stępach, na żarnach i młynach wodnych najwięcej z jęczmienia, hreczki czyli gryki, katarki i jaglaną z prosa żółtego lub czarnego, t. j. bru. Oprócz powyższych, znaną była kasza z manny, owsiana i jajeczna. Z hreczki robiono obwarzaną, żelazną i krakowską. Ta ostatnia, robiona przeważnie w Radomsku, najwięcej była poszukiwana; Anna Jagiellonka kazała
w mojej kuchniSyta, świetnie rozgrzewająca - bardziej danie jednogarnkowe niż zupka, ponieważ jest bardzo gęsta. Idealna na chłodne, jesienne dni. Składniki: 500 g wołowiny- zmielonej 3/4 szklanki kaszy- u mnie jęczmienna, ale może być pęczak, jaglana, co lubimy 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 pomidory- u mnie malinowe sól(...)Wrzucamy obrane ze skórki, pokrojone pomidory, pokrojone w kostkę papryki oraz seler, doprawiamy chili wedle uznania, dusimy wszystko razem ok 15 minut. * W drugim naczyniu, w osolonej wodzie przygotowujemy kasze. Po ugotowaniu dodajemy do całego dania. Wychodzi nam bardzo gęste danie, dolewamy bulionu- również wedle uznania, jeśli chcemy żeby była to zupa. Możemy nie dodawać bulionu, uzyskamy gęste danie . Całość
Z Majeczką w kuchniproste, bezglutenowe ciasteczka jaglane bez cukru Dodałam do nich wodę kokosową i trochę mąki, więc są też delikatnie kokosowe. Nie wymagają wcześniejszego gotowania kaszy, bo wykorzystuje się tutaj płatki. Myślę, że miłośnicy masła orzechowego i jaglanych smaków będą usatysfakcjonowani Więcej przepisów znajdziecie oczywiście w Magazynie, a możecie pobrać go po zapisie na listę Bezglutenowe ciasteczka jaglane z masłem orzechowym
Fitkot"sernikowy" krem jaglany* z sosem owocowym (wiśnie, truskawki, maliny, borówki) Ferie kończę kolejną imprezę. Tym razem ze znajomymi D ^^ A teraz zmykam piec kolejną porcję
More food, love and dreamskaszą w roli głównej. Kasze to dobre dla brzuszka i sycące źródło minerałów. Dlatego na pewno wypróbuję przepis na krupniki np. z porem i kaszą krakowską, koperkową, zupę piwną z pęczakiem, orkiszotto z dynią, jaglaną z ryżem i bobem, kukurydziankę z karczochami, kuskus z parmezanem, pęczak z jajkiem w koszulce i babkę z polenty, sernik z manną i rabarbarem
Ugotowane pozamiatanesię go właściwie rozgotować, bo zawsze zachowuje charakterystyczną twardość. Pęczak w przeciwieństwie do innych kasz nie ma jakiegoś dominującego smaku i aromatu (jak np. kasza gryczana, która jednym pachnie, innym wręcz przeciwnie, czy jaglana, która może zawierać elementy goryczki). Chętnie chłonie aromaty innych składników, z którymi znajdzie się w jednym garnku. Wreszcie znakomicie nadaje się do gotowania, duszenia i zapiekania
Niedzielny kucharzsię go właściwie rozgotować, bo zawsze zachowuje charakterystyczną twardość. Pęczak w przeciwieństwie do innych kasz nie ma jakiegoś dominującego smaku i aromatu (jak np. kasza gryczana, która jednym pachnie, innym wręcz przeciwnie, czy jaglana, która może zawierać elementy goryczki). Chętnie chłonie aromaty innych składników, z którymi znajdzie się w jednym garnku. Wreszcie znakomicie nadaje się do gotowania, duszenia i zapiekania
Niedzielny kucharzpasztet albo sałatka jarzynowa. Taki pasztet świetnie smakuje na kanapkach w towarzystwie pomidora czy kiszonego ogórka. Składniki na domowy pasztet bez mięsa: 100 g kaszy pęczak (może też być jęczmienna perłowa, a w wersji bezglutenowej jaglana czy gryczana) 400 g warzyw z rosołu (u mnie 4 marchewki, pietruszka i ćwiartka selera) 400 g cebuli puszka fasoli czerwonej 50 g suszonych(...)kolor. Fasolę odsączamy z zalewy. Pomidory kroimy w kostkę. Płatki owsiane mielimy na mączkę. Kaszę przekładamy do miski, wlewamy do niej olej i mielimy za pomocą blendera. Do zmielonej kaszy dodajemy warzywa pokrojone na kawałki, cebulę i fasolę. Całość mielimy blenderem na gładki mus (kaszę i warzywa można również zmielić w maszynce do mięsa). Następnie dodajemy suszone pomidory, zmielone płatki
e-PrzepisyKulinarnedzień na drugie śniadanie do lunchboxa. Do sałatki wybrałam drobną kaszkę bulgur (szybciej się gotuje), ale możecie wybrać też grubą wedle upodobania. Bulgur to kasza z pszenicy, bezglutenowcy mogą wybrać do sałatki jaglaną, gryczaną niepaloną lub ryż brązowy. PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SŁONECZNIKIEM Składniki na sałatkę ze słonecznikiem: 1/2 szkl suchego bulguru drobnego 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki orzeszków
Dorota SmakujeJaglane kotleciki z miętą były tak smaczne, że muszę się z Wami natychmiast podzielić przepisem. Można zrobić je na obiad, kolacje, podać z sosem jogurtowo-miętowym
dolcevitainmykitchenSłoneczne i zdrowe śniadania powinniśmy jadać przez cały rok, zwłaszcza zimą, kiedy słońca jak na lekarstwo a owoce i warzywa w sklepach pozostawiają wiele do życzenia
SzczyptaSmaQnich surówkę lub dip co kto woli. Podajemy na gorąco bo takie są najsmaczniejsze. Jeśli macie ochotę na takie kotlety a nie macie tej kaszy możecie użyć innej, na przykład kukurydzianej, kuskusa, jaglanej czy nawet jęczmiennej. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnizdrowym dresingiem z kiełkami 7. Zapiekane ryżowo-twarogowe śniadanie z owocami 6. Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami 5. Zapiekana kasza manna z jagodami i czekoladową słodyczą 4. Jaglane pucharki chałwowo-owocowe na słodkie zdrowie Podium: 3. Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie 2. Jabłkowo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne. Idealny wypiek do niedzielnej
Słodkie okruszki