tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej służyło piwo lub wódka
Kate's Kitchenmięsa zaspokoi głód również osób potrzebujących bardziej energetycznego posiłku. Moja potrawka jest z bardzo smaczną kaszą bulgur, ale jeśli jej nie macie, możecie ją zastąpić jęczmienną, gryczaną lub jaglaną. Cukinia z kaszą świetnie smakuje na ciepło, jak również i na zimno, jako sałatka. Składniki: (5 - 6 porcji) 500 g młodej cukinii (3 małe sztuki) 1 duża czerwona papryka 2 średnie
Kuchcik gotujejaglany serniczek z sosem śliwkowym Jak zwykle wtedy kiedy nie jest to konieczne ugotuję kaszę na sypko(tym razem jeszcze jej trochę nie dogotowałam) -,- ale co tam :P Uwielbiam tą wersję serniczka, którego swoją drogą, dawno u mnie nie było :P Tym razem wyszedł trochę suchy, ale to pewnie dlatego, że nie dałam żółtka, mądra Natala zaczęła robić serniczek
More food, love and dreamspieczarkami i bulgurem to moja propozycja na pyszną, sycącą i wegetariańską sałatkę. Prosta do przygotowania, zdrowa, szybka. Ostatnio kasza i jej różne rodzaje i odmiany to królowa naszego stołu i diety w czasie narodowej izolacji w domu. Kasza jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur to chyba nasze ulubione. Dzieci chętnie jedzą też kaszkę manną, orkiszową czy owsianą. Kasza genialnie się przechowuje, dlatego
Dorota Smakujeżycia - Monika Mrozowska. Na wstępie opowiedziała nam o kaszy: o jej gatunkach, jak kasza wpływa na nasz organizm, jak powinno się ją przyrządzać - szczególnie jaglaną, aby nie była gorzka, jak przygotować kaszę, aby danie było zdrowe i smaczne. Pyszne dania wraz z zaproszonymi gośćmi przygotowali finaliści MasterChef: Mikołaj Rey oraz Maciej Koźlakowski. Mnie szczególnie zainteresował golas lubelski(...)wysmarowanej masłem brytfanki i piec 40 min w temperaturze ok. 180 st. C. Maciej golasa lubelskiego podał zachwycająco! Z kolei druga grupa przygotowywała budyń jaglany. Nigdy nie powiedziałabym, że to budyń z kaszy. Pyszny. Ugotowałam go w domu dwukrotnie i będę gotować. Próbowaliśmy wspaniałych dań s kaszy. Tu kasza na wzór risotto z kremem z fety i groszkiem! Wspaniałe
AZgotuj!soliłam, zazwyczaj tak po prostu robię, ponieważ mi tak smakuje, powoli odzwyczajam się od soli i muszę przyznać, że bez niej wszystko smakuje na prawdę bajecznie. Mix kaszy jęczmiennej z jaglaną dodatkowo wzbogacony o pestki dyni jest rewelacyjny. Ten smak, chrupkość, coś wspaniałego. :) Potrzebujemy: 7 jaj ugotowanych na twardo 2 surowe jaja 5 łyżek kaszy manny 1/2 pęczka szczypiorku
MamaOskarkadowiecie się o zdrowotnych właściwościach takich produktów jak kasza gryczana, nasiona chia czy erytrol. KASZA GRYCZANA Kasza gryczana, niegdyś przeze mnie nielubiana, teraz ulubiona ze wszystkich dostępnych kasz, tuż obok jaglanej. Lubię zarówno prażoną jak i tą niepaloną. Niepaloną cenię za większą zawartość składników odżywczych, które nie są utracone podczas procesu prażenia, tak jak w kaszy palonej. Kasza gryczana
Zdrowie na języku :Pdodatkiem bardzo zdrowej kapusty pekińskiej, istotą tego przepisu jest bardzo duża ilość przypraw, które wydobywają niesamowity smak farszu i sosu pomidorowego. Składniki: - główka kapusty pekińskiej - pół szklanki kaszy (owsianej lub jaglanej) - 8 pieczarek - kilka suszonych pomidorów - 1 cebula - karton krojonych pomidorów - przyprawy ( słodka papryka, czosnek, kminek, majeranek, oregano, szczypiorek, koperek) - kilka listków świeżej bazylii - sól, pieprz
zdrowa vege kuchniaudało mi się ich dopiec, dlatego dla uratowania sytuacji zdecydowałam się przygotować z powstałego ciasta grubaśne placki, które w smaku wyszły mniam! ;) Składniki (na około 19 placków): 100g kaszy jęczmiennej lub jaglanej 100-150g wędzonej piersi z kurczaka 3-4 jajka 2-3 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) garść świeżego szpinaku 0,5 średniej cukinii 1 mała marchewka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpostanowiłam jakoś sama się do nich przekonać. Dlatego nie podaje ich już tylko jako dodatku do gulaszu, lecz także np. do deserów. I wcale nie mówię tu o kaszy manny czy jaglanej, lecz o gryczanej:) Chciałam zrobić jakiś szybki i zdrowy deser, w szafce znalazłam wafle ryżowe, a w lodówce resztkę powideł śliwkowych:) Miałam też miseczkę świeżo zerwanych owoców
Z miłości do słodkościOstatnio dużo jemy kaszy gryczanej i jaglanej i zdarza mi się czasami, że ugotuję jej za dużo i trochę zostaje… Czasami świadomie gotuję duuużo za dużo, żeby wykorzystać ją na sałatkę na sastępny dzień. Jeśli jednak zostaje trochę to tak naprawdę nie wiadomo, co z tym zrobić. Dlatego jak zobaczyłam przepis na chleb z kaszą gryczaną, to od razu
UgotujmyTo.plpełnowartościowymi lub przynajmniej mieszanymi , np. kupuję pełnoziarnisty makaron. Co do chleba, to piekę własny na zakwasie, mieszany (postaram się w najbliższym czasie wrzucić przepis). 2. Jem więcej kasz . Moja ulubione to jaglana i biała gryczana. Poza tym rzadziej jem: brązowy ryż, kaszę jęczmienną drobną i pęczak, czasami bulgur lub kuskus. 3. Zamiast zwykłej soli dodaję do potraw sól kamienną
Qlinarnie i Qlinarniebardzo fajnie prezentuje się w połączeniu z sosem pomidorowym. Ten sos świetnie sprawdzi się również w towarzystwie ryżu lub kaszy, co również przetestowałam. Doskonale smakuje zwłaszcza z kaszą bulgur lub jaglaną. Na wierzch podałam posiekany szczypiorek, ale można oczywiście dodać np. ulubiony ser żółty (w końcu to spaghetti! :) Składniki: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 średnia cukinia(...)indyka 400 g passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta ostrej papryki bazylia, oregano sól, pieprz ulubiony makaron lub kasza Wykonanie: Indyka pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Pieczarki i cukinię również pokroić w bardzo drobną kostkę
Healthy food explorer