doskonały dodatek do dań głównych. Chyba nie muszę pisać o cudownych właściwościach czosnku niedźwiedziego? Składniki na dwie porcje: 300 g świeżego czosnku niedźwiedziego 1 woreczek kaszy jęczmiennej ( może też być kuskus lub jaglana ) 1 łyżka oleju 15 g sera pleśniowego blue szczypta soli himalajskiej Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Czosnek niedźwiedzi umyć i posiekać na drobne kawałki
Jemy Pijemywaniliowy krem jaglany z sosem truskawkowym i prażonymi wiórkami kokosowymi Wyszedł trochę za rzadki, ale co tam. :P
More food, love and dreamsnajbliższym czasie na pewno też będą :) Ciągle ryż i ziemniaki robiłem ostatnio, a o kaszy trochę zapomniałem :) A jak już robiłem, to głównie kuskus i jaglaną, a są tez inne ciekawe rodzaje :) Dziś kasza jęczmienna perłowa z białą kiełbasą :) Jednym z pierwszych przepisów na blogu, jest właśnie biała kiełbasa i często jest wyszukiwana na nim, także postanowiłem zrobić inną wersje
Parowar Facetamieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak nie mam jeszcze takiego zakwasu, jak tylko taki wychoduję, podzielę się z wami takim przepisem(...)chleby forma 30×12 cm. 120 g ziaren siemienia lnianego 200 g mąki kukurydzianej 350 g mąki z surowej, niepalonej Kaszy gryczanej 150 g mąki z surowej, palonej kaszy gryczanej 120 g płatków jaglanych 160 g pestek dyni i słonecznika 400 g ciepłej wody 500 g wody gazowanej 8 g drożdży instant 2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki syropu
moj przepis namieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak nie mam jeszcze takiego zakwasu, jak tylko taki wychoduję, podzielę się z wami takim przepisem(...)chleby forma 30×12 cm. 120 g ziaren siemienia lnianego 200 g mąki kukurydzianej 350 g mąki z surowej, niepalonej Kaszy gryczanej 150 g mąki z surowej, palonej kaszy gryczanej 120 g płatków jaglanych 160 g pestek dyni i słonecznika 400 g ciepłej wody 500 g wody gazowanej 8 g drożdży instant 2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki syropu
moj przepis namieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak nie mam jeszcze takiego zakwasu, jak tylko taki wychoduję, podzielę się z wami takim przepisem(...)chleby forma 30×12 cm. 120 g ziaren siemienia lnianego 200 g mąki kukurydzianej 350 g mąki z surowej, niepalonej Kaszy gryczanej 150 g mąki z surowej, palonej kaszy gryczanej 120 g płatków jaglanych 160 g pestek dyni i słonecznika 400 g ciepłej wody 500 g wody gazowanej 8 g drożdży instant 2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki syropu
moj przepis namieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak nie mam jeszcze takiego zakwasu, jak tylko taki wychoduję, podzielę się z wami takim przepisem(...)ziaren siemienia lnianego 200 g mąki kukurydzianej 350 g mąki z surowej, niepalonej Kaszy gryczanej 150 g mąki z surowej, palonej kaszy gryczanej 120 g płatków jaglanych 160 g pestek dyni i słonecznika 400 g ciepłej wody 500 g wody gazowanej 8 g drożdży instant 2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub innego słodzidła 3 łyżeczki czarnuszki
moj przepis naPolskie kasze i jej rodzaje Mamy kilka rodzajów kasz w Polsce (jęczmienna, manna, kuskus, jaglana, kukurydziana, bulgur, owsiana) każda z nich ma różne przepisy i każdą inaczej trzeba gotować. Ale wyobraźmy sobie czasy dzieciństwa! Jadło się kaszę manną z dżemem, owocami, wszystkim co chcemy. I to zostało do dziś, nawet niektórzy jedzą w dalszym ciągu. Gotuje się ją z mlekiem
sierotka maRysia w kuchniłyżki no i nie dajmy się zwariować, nie każę Wam łyżki maku wyrzucać, czy ćwiartki jabłka Aby makowiec był w 100 % bez glutenu kaszę manną można zastąpić ekspresową kaszką jaglaną lub po prostu mąką.Ten makowiec trzymany w lodówce wytrzyma tydzień spokojnie, więc już dziś możecie go upiec i odhaczyć jedną pozycję z 12 potraw wigilijnych Składniki na standardową prostokątną(...)blachę: masa makowa: 100 g kaszy manny 800 g jabłek 150 g rodzynek lub posiekanych daktyli (u mnie były daktyle, bo rodzynki wyszły) 800-1000 g masy makowej 100 ml delikantego oleju roślinnego 50 g zmielonych na mączkę orzechów (u mnie były migdały) 1-2 banany (nie więcej niż 300 g- waga ze skórką) kruszonka: 150 g mielonych orzechów
greenscarfdodatkami! Danie można przygotować w wersji wege rezygnując z mięsa, wrzucić posiekane warzywa korzeniowe, pomidory z puszki, podać z wszelakimi makaronami lub ryżem. Smacznego! SKŁADNIKI: szklanka dowolnej kaszy, np. owsianej, gryczanej, jęczmiennej, jaglanej, kuskus 1 pierś z kurczaka 1 cukinia spora garść żółtej fasolki mrożonej 1 chili posiekana drobno spora garść mrożonej kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku opcjonalnie: kilka(...)chili, mrożoną kukurydzę i fasolę, duszę do miękkości, doprawiam do smaku. Warzywa łączę z mięsem na patelni, pilnując by wszystkie soki się połączyły. Doprawiam. Podaję z ugotowaną i odcedzoną kaszą. Do ugotowanej w osolonej wodzie kaszy dodaję łyżeczkę masła. Łączę z warzywami i mięsem. Podaję. Warzywa z mięsem możesz podać zamiast kaszy z pieczonymi ziemniakami – polecam Pieczone chrupiące ziemniaki
Zasmakuj Kuchnijest wybawieniem. Możemy go dodać do wielu potraw i w ten sposób odkrywać je na nowo. Mus z jabłek i gruszek można użyć w następujących daniach: owsianka kasza manna naleśniki pankejki budyń jaglany płatki ryżowe na mleku lody domowe kisiel To tylko przykładowa lista. Możecie użyć go też do innych dań albo po prostu zjeść łyżeczką, na deser
Wiszniówkacukrów. wybieraj produkty pełnoziarniste – pełnoziarnistość to jak sama nazwa mówi „pełne ziarno”. Produktami pełnoziarnistymi będą mąki z pełnego przemiału oraz wytworzone z tych mąk produkty. Grube kasze takie jak pęczak, gryczana, jaglana, powstałe z pełnego i nieoczyszczonego z okrywy ziarna. Również płatki zbożowe powstałe przez zgniecenie pełnego ziarna (owsiane, jęczmienne) oraz kukurydza prażona bez tłuszczu będą produktem pełnoziarnistym. jedz
Dorota SmakujeJesienna jaglanka, która rozgrzewa i poprawia humor. Zrobiona z płatków jaglanych, więc szybsza niż z kaszy z dodatkiem gruszek, które smażyły się w maśle i odrobinie wermutu z dodatkiem cukru. No i oczywiście świeży imbir
Milion Smaków