Bardzo polubiłem domowej roboty budynie z kaszy manny lub jaglanej. Mimo tego, że te drugie są zdrowsze, często wybieram jednak kaszę mannę ze względu na lepszą konsystencję oraz mniej intensywny smak. Tym razem budyń będzie truskawkowy i podany ze świezymi truskawkami. Trzeba korzystać z krótkiego sezonu na te owoce
Milion Smakówsmakowitość Amerykanie nie znają kaszy Zamiast ryżu w przepisie wykorzystaliśmy nasz ulubiony pęczak. Swoją drogą to bardzo dziwne, że kuchnia anglo-saska jakby nie znała w ogóle kasz: gryczanej, pęczaku, jaglanej. Bardzo rzadko można trafić u nich na sensowny przepis z kaszą. Podobnie jest z kuchnią włoską, nie wiemy jak to jest z Francuzami – jeszcze to sprawdzimy. Nie wiedzą
Niedzielny kucharzsmakowitość Amerykanie nie znają kaszy Zamiast ryżu w przepisie wykorzystaliśmy nasz ulubiony pęczak. Swoją drogą to bardzo dziwne, że kuchnia anglo-saska jakby nie znała w ogóle kasz: gryczanej, pęczaku, jaglanej. Bardzo rzadko można trafić u nich na sensowny przepis z kaszą. Podobnie jest z kuchnią włoską, nie wiemy jak to jest z Francuzami – jeszcze to sprawdzimy. Nie wiedzą
Niedzielny kucharztwardsze. “Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” Oprócz opycha nia się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej służyło
Kate's Kitchentwardsze. “Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” Oprócz opycha nia się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej służyło
Kate's Kitchennadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej służyło
Kate's Kitchentłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych jaj. Za popitkę najczęściej służyło piwo lub wódka
Kate's Kitchenmięsa zaspokoi głód również osób potrzebujących bardziej energetycznego posiłku. Moja potrawka jest z bardzo smaczną kaszą bulgur, ale jeśli jej nie macie, możecie ją zastąpić jęczmienną, gryczaną lub jaglaną. Cukinia z kaszą świetnie smakuje na ciepło, jak również i na zimno, jako sałatka. Składniki: (5 - 6 porcji) 500 g młodej cukinii (3 małe sztuki) 1 duża czerwona papryka 2 średnie
Kuchcik gotujejaglany serniczek z sosem śliwkowym Jak zwykle wtedy kiedy nie jest to konieczne ugotuję kaszę na sypko(tym razem jeszcze jej trochę nie dogotowałam) -,- ale co tam :P Uwielbiam tą wersję serniczka, którego swoją drogą, dawno u mnie nie było :P Tym razem wyszedł trochę suchy, ale to pewnie dlatego, że nie dałam żółtka, mądra Natala zaczęła robić serniczek
More food, love and dreamspieczarkami i bulgurem to moja propozycja na pyszną, sycącą i wegetariańską sałatkę. Prosta do przygotowania, zdrowa, szybka. Ostatnio kasza i jej różne rodzaje i odmiany to królowa naszego stołu i diety w czasie narodowej izolacji w domu. Kasza jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur to chyba nasze ulubione. Dzieci chętnie jedzą też kaszkę manną, orkiszową czy owsianą. Kasza genialnie się przechowuje, dlatego
Dorota Smakujeżycia - Monika Mrozowska. Na wstępie opowiedziała nam o kaszy: o jej gatunkach, jak kasza wpływa na nasz organizm, jak powinno się ją przyrządzać - szczególnie jaglaną, aby nie była gorzka, jak przygotować kaszę, aby danie było zdrowe i smaczne. Pyszne dania wraz z zaproszonymi gośćmi przygotowali finaliści MasterChef: Mikołaj Rey oraz Maciej Koźlakowski. Mnie szczególnie zainteresował golas lubelski(...)wysmarowanej masłem brytfanki i piec 40 min w temperaturze ok. 180 st. C. Maciej golasa lubelskiego podał zachwycająco! Z kolei druga grupa przygotowywała budyń jaglany. Nigdy nie powiedziałabym, że to budyń z kaszy. Pyszny. Ugotowałam go w domu dwukrotnie i będę gotować. Próbowaliśmy wspaniałych dań s kaszy. Tu kasza na wzór risotto z kremem z fety i groszkiem! Wspaniałe
AZgotuj!soliłam, zazwyczaj tak po prostu robię, ponieważ mi tak smakuje, powoli odzwyczajam się od soli i muszę przyznać, że bez niej wszystko smakuje na prawdę bajecznie. Mix kaszy jęczmiennej z jaglaną dodatkowo wzbogacony o pestki dyni jest rewelacyjny. Ten smak, chrupkość, coś wspaniałego. :) Potrzebujemy: 7 jaj ugotowanych na twardo 2 surowe jaja 5 łyżek kaszy manny 1/2 pęczka szczypiorku
MamaOskarkadowiecie się o zdrowotnych właściwościach takich produktów jak kasza gryczana, nasiona chia czy erytrol. KASZA GRYCZANA Kasza gryczana, niegdyś przeze mnie nielubiana, teraz ulubiona ze wszystkich dostępnych kasz, tuż obok jaglanej. Lubię zarówno prażoną jak i tą niepaloną. Niepaloną cenię za większą zawartość składników odżywczych, które nie są utracone podczas procesu prażenia, tak jak w kaszy palonej. Kasza gryczana
Zdrowie na języku :P