których wykorzystujemy produkty z poprzedniego dnia. Są to dania ugotowane zgodne z zasadą zero waste w kuchni, czyli zasadą niemarnowania żywności. Tym razem do mojego dania użyłam kaszy gryczanej, którą ugotowałam dzień wcześniej na obiad, i która nie została zjedzona cała. Na pewno każdy z Was już nieraz jadł kaszą z sadzonymi jajkami na obiad. Tym razem nieco(...)urozmaiciłam, bo podsmażyłam ją z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. Do tego wiejskie jaja i pyszne i zdrowe danie gotowe. Kasza gryczana z sadzonymi jajkami Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 1 duża szalotka lub cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki 3-4 wiejskie duże jaja sól pieprz tłuszcz do smażenia świeża
Kulinarne przygody Gatitymoje oczekiwania, bo nie dość, że soli nie użyłam do tego dania, to wszystkie smaki się idealnie skomponowały i wyrazisty, oryginalny smak miały. Składniki 4 porcje: 100 g kaszy gryczanej niepalonej, woda, olej rzepakowy, 6 szt. wątróbki z indyka, ½ białej cebuli, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 pomarańcze, 4 garście szpinaku, mleko, 50 g kaszy(...)namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron. Popcorn: W garnku rozgrzewamy olej w którym będziemy przygotowywać popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilkanaście sekund. (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć ). Kiedy kasza się upraży
Moniki SmakołykiSAŁATKA Z KURCZAKIEM I KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: - filet z kurczaka (100 g) - pomidorki koktajlowe – 5 szt. (100 g) - kasza gryczana – ¼ woreczka (- sucha 25 g)/ (50 g ugotowana- 3 łyżki) - cebula czerwona – ½ szt. (50 g) - olej lniany – 1 łyżka (10 g) - mix sałat- 2 garście (60 g) - pestki z dyni – 1 łyżka (10 g) - przyprawy : sól himalajska, pieprz ziołowy/ cytrynowy, oregano(...)bazylia, pomidory suszone Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, poddusić na patelni z odrobiną wody. Ugotować kaszę gryczaną. Odstawić do ostygnięcia. W między czasie przygotować pozostałe składniki. pokroić cebulę, pomidorki w ćwiartki,sałatę porwaćna mniejsze kawałki. Wymieszać warzywa z kurczakiem i kaszą gryczaną. polać olejem lnianym, posypać pestkami dyni
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasKrokiety, temat rzeka, ale głównie przyrządzamy je z mięskiem lub z kapustą i grzybami, moja nieco inna fantazja na temat krokietów, a wiec z kaszą gryczaną i pieczarkami. Nie wiem skąd wziął się u mnie ten pomysł, bo było to już jakiś czas temu. W każdym razie fajna alternatywa, zwłaszcza dla tych, którzy nie mogą lub nie lubią jeść mięska(...)patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Nadzienie: 1 szklanka kaszy gryczanej 30dag pieczarek 1 ½ szklanki wody 1 płaska łyżeczka soli 1 średnia cebula 2x 20g margaryny 1 łyżeczka natki pietruszki Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli
Smakowy RajKasza gryczana z brokułem i marchewką przyrządzona w ten sposób, będzie pysznym dodatkiem do wielu dań jak również jako samodzielnym posiłek. Danie jest pyszne, zdrowe i szybkie do zrobienia. Ja użyłam kaszy gryczanej białej i podałam z pstrągiem z patelni. Było pyszne :) Składniki: 300 g kaszy gryczanej 1 brokuł 2 marchewki 2 cebule
magiczna kuchnia Kasiwspaniały przepis bogaty w żelazo . Zatem jeśli ktokolwiek ma problem z tym mikroskładnikiem, to warto skorzystać z poniższej receptury na przepyszny obiad. Danie robi się błyskawicznie i smakuje rewelacyjnie. Kasza gryczana z mięsem mielonym i czerwoną fasolą, koniecznie spróbujcie! Składniki (2 porcje): kasza gryczana, 100g, 100g mięso mielonego z łopatki wieprzowej (lub w wersji odchudzonej z indyka; makto jest podane(...)dodaj na patelnię mięso, całość dopraw i przesmaż do zarumienienia się mięsa. W tym czasie ugotuj w garnuszku kaszę, koniecznie bez woreczka. O tym dlaczego należy gotować kaszę bez woreczków pisałam tutaj Następnie do przesmażonego mięsa dodaj odsączoną fasolę oraz kaszę. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp danie rozkruszoną fetą, słonecznikiem i posiekaną natką pietruszki. Jedna porcja dania to: około
Natka Pietruszkisans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kasza gryczana ma swoich zagorzałych zwolenników i zatwardziałych przeciwników - jak moja mama :) A jak Wam smakuje? Jedno jest pewne kasza gryczana to samo zdrowie. Gdyż jest ona lekkostrawna, łatwo przyswajalna(...)zawierają wiele bardzo cennych składników, zwłaszcza witaminy z grupy B, magnez oraz wapń. Polecam! Składnik: ( na 10 kotlecików) 2 woreczki (200 g) kaszy gryczanej 5 jajek 3 ogórki kiszone 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz, gałka muszkatołowa bułka tarta olej Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę
Symfonia smakowaChoć gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami zakorzenione są w podkarpackiej kuchni od lat, mam wrażenie, że w ostatnim czasie szczególnie zyskały na popularności. Nie bez powodu :) To smaczne, jarskie danie dla wielbicieli kaszy. Dominuje w nich smak prażonej kaszy gryczanej. Tarte surowe ziemniaki pełnią w tym daniu rolę spoiwa i praktycznie nie są wyczuwalne w gotowych gołąbkach. Jeśli macie(...)ochotę na urozmaicenie swoich obiadów, gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami podane z sosem z suszonych grzybów będą dobrym wyborem :) Składniki na około 10 sztuk: 1 średnia biała kapusta 200 g prażonej kaszy gryczanej (w woreczkach) 5 średnich ziemniaków 2 cebule 4 łyżki masła 2 jajka 2 szklanki bulionu (może być z kostki) sól i pieprz do smaku Z kapusty
Trzeci talerzmoże być coś lepszego od rozgrzewającego gulaszu warzywnego w zimny dzień? Tak, dodatek w postaci kaszy gryczanej z parmezanem! Petarda! Całość idealnie do siebie pasuje! Gdybym tylko miała swoje bistro, to danie z pewnością byłoby w menu, bo jest doskonałe w smaku, niedrogie i bardzo syte. Tyle reklamy, a teraz pora na podanie przepisu, a jest bardzo prosty(...)odczujecie w nim braku mięsa, bo sprytnie wymyśliłam, że mięso zastąpię czerwoną fasolą, mniam! Paluszki lizać! Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem / 2 porcje Składniki: 400 g fasoli czerwonej z puszki 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej starty parmezan lub grana padano 1/2 cukinii 1 łyżka czerwonej, słodkie wędzonej papryki w proszku 1 szczypta
Moja smaczna kuchniaświątecznym kierunku. By choć trochę ułatwić Wam te poszukiwania świątecznych smakołyków przygotowałam dla Was kilka pysznych przepisów. Dziś zapraszam na gorący, prosto z pieca kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami. Espumisan Max, wyrób medyczny CE Taki kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami jest świetnym pomysłem np. jako dodatek do wigilijnego, czerwonego barszczu – świetny zamiennik(...)sól – 1 łyżeczka * zimne masło do przekładania ciasta – 100 g * jajko do posmarowania FARSZ: * kapusta kiszona – 300 g * grzyby suszone ( u mnie koźlaki ) – 1 szkl * kasza gryczana – ok. 100 g * duża cebula – 1 szt * liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki i odrobiną
Ostra na SłodkoLubelszczyźnie. Tam znany pod nazwą Pieróg (krupniak) biłgorajski - do tej pory jest przysmakiem roztoczańskich kresów. Niezależnie jednak od regionu wypieka się go zawsze z tych samych składników: ziemniaków, kaszy gryczanej, białego sera, skwarek, ale stosuje się różne proporcje. Danie smakuje zarówno na zimno jak i gorąco,podsmażone na masełku, polane śmietaną lub z barszczem czerwonym czy mlekiem. Uwierzcie mi, przepyszne(...)Moją uwagę zwrócił jednak tradycyjny pieróg gryczany przygotowywany w okolicach Leżajska i Przemyśla. Charakterystyczne dla tego regionu jest dodawanie do masy ziemniaczanej surowej kaszy gryczanej. Danie przygotowałam wg. tradycyjnej receptury od Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Kuryłówki . Pozdrawiam KK Polecam! SKŁADNIKI: na wielką blachę :) 3 kg ziemniaków 2 i 1/2 kubka kaszy gryczanej 1 kg sera białego 1/2 litra
Moja Książka Kucharskazdrowych i pożywnych pyszności koktajlowych i tak oto, powstał już 36 koktajl na moim blogu, a to dopiero początek, bo najlepsze przed nami, lato! Do dzisiejszego koktajlu wykorzystałam ugotowaną kaszę gryczaną, która została mi z wczorajszego obiadu. Jak się okazuje, w połączeniu z koktajlem na bazie banana i truskawek, zamrożonych, z jogurtem naturalnym, stanowi bardzo pożywne śniadanie. Koktajl truskawkowo(...)bananowy z kaszą gryczaną Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 1 banan kilka truskawek 1/3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej cukier lub miód do smaku * do przepisu wykorzystałam kawałki mrożonego banana i truskawek, koktajl jest gęstszy; zachęcam do przygotowania kilku mieszanek owocowych i spakowania ich do woreczków, a następnie zamrożenie, to bardzo ułatwia codziennie picie koktajli * z mrożonego banana i truskawek wychodzą
Moja smaczna kuchniaKolejny zdrowy przepis, tym razem kasza gryczana wystąpiła w roli głównej. Placuszki z kaszy gryczanej z dodatkiem sera i suszonych pomidorów. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 10 -12 sztuk Składniki: 100 g kaszy gryczanej 2 jajka 130 g sera feta 8 suszonych pomidorów 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Kaszę ugotować
KuchniaWeDwoje.plProsta w przygotowaniu i niezwykle smaczna zapiekanka z kaszy gryczanej. Kompozycja dodanych warzyw jest zupełnie dowolna. Ja wybrałam brokuła i dynię /u mnie świeża , dostępna w sklepach nawet o tej porze roku/. Zapiekankę można podać zarówno na obiad jak i na kolację. Doskonale smakuje również na zimno, świetnie kroi(...)plastry . Wielkość naczynia zależy od tego jaka wysoka ma być nasza zapiekanka. Kaszę można również zapiec w jednorazowych , młych foremkach / muffinkowych/ Składniki: 250 g kaszy gryczanej /nieprażonej / 200 g dyni mały kawałeczek ostrej papryczki 2 duże jajka 100 g drobno posiekanych migdałów 4 łyżki startego parmezanu gałka
Zakamarki mojej kuchni