kasza gryczana - 4819 przepisów (strona:34/322)

Gulasz pieczarkowy z kaszą gryczaną 110

Lekkie danie bez mięsa z dodatkiem zdrowej kaszy gryczanej. Pieczarkowy gulasz to pomysł na szybki obiad. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 3 łyżki sosu sojowego • 250 ml śmietany 30% • 1 łyżka mąki pszennej • natka pietruszki • 2 łyżki oleju • 2 torebki kaszy gryczanej Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć i pokroić w plasterki(...)minut. • Dolać śmietankę i gotować aż płyn trochę się zredukuje. • Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody i zagęścić nią gulasz. • Na koniec dodać natkę pietruszki. • Kaszę gryczaną gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. • Podawać kaszę gryczaną polaną pieczarkowym gulaszem

To co kocham
Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej 138

wszystkim bardzo smakował. Myślę, że lepszej recenzji chyba być nie może:) Smalec jest pyszny, zdrowy no i na pewno zaskoczycie nim swoich znajomych Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej Składniki: puszka białej fasoli 1 jabłko 2-3 łyżki wody pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki tymianku pieprz sól „Skwarki” z kaszy: szklanka kaszy gryczanej 2-3 łyżki oleju pół(...)łyżeczki papryki wędzonej szczypta soli Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Odcedzamy i mieszamy z olejem, papryką i solą. Rozsypujemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 min. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy będzie chrupiąca, pozostawiamy ją do wystudzenia. Fasolę blendujemy z wodą i przyprawami na gładką masę. Ołupione jabłko

PatiGotuje
Podkarpackie Hreczanyki 212

Danie kuchni podkarpackiej czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego. Najlepiej podawać je z sosem z grzybów prawdziwych i z kiszonymi ogórkami. Składniki: 1 opakowanie kaszy gryczanej w saszetkach (400 gram) 400 gram mięsa mielonego 1 cebula 5 ząbki czosnku 3 jajka sól pieprz olej do smażenia Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia(...)Cebulkę podsmażamy na złoty kolor. Do miski wsypujemy wystudzoną kaszę gryczaną, dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulkę, czosnek wyciśnięty przez praskę, jajka i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę, ręce zwilżamy wodą, formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Surowy krem gryczany - wege i fit :) 150

Kaszę gryczaną jadam przeważnie w formie wytrawnej, jako węglowodanowy dodatek do obiadu. Tym razem postanowiłam zrobić coś, co już dawno miałam zamiar zmiksować. Chodzi o surowy krem gryczany! Niegdyś tak często obecny na śniadaniowych blogach. I tak w ten sposób powstał ten o to mus - puszysty, delikatny, jakby mleczno-śmietankowy, idealnie słodki. Nie spodziewałam się, że efekt końcowy będzie(...)zachwycający! Surowy krem z kaszy gryczanej jest przepyszny! A do tego jaki zdrowy! Nie poddana obróbce termicznej kasza zachowuje więcej właściwości zdrowotnych, a posłodzona erytrolem jest lekka i niskokaloryczna! To kto się skusi? :)  Składniki: 50 g kaszy gryczanej niepalonej (Vivio) 1 łyżka erytrolu (Vivio) kilka migdałów (Vivio) suszona morwa (Vivio) 1 łyżka mleka roślinnego  mango  Przygotowanie: Dzień

Zdrowie na języku :P
Kasza gryczana z cukinią 199

Kaszę gryczaną uwielbiam, zawsze zajadałam, tak mi zostało. Jestem fanką kasz! Tę upodobałam sobie szczególnie.. Jest jedną z najzdrowszych kasz, szczególnie ta niepalona. Dodaję do niej w różnych konfiguracjach i proporcjach warzywa, takie dania kojarzą mi się z latem, gdzie mięsa nie jemy prawie wcale, królują świeże warzywa, te sezonowe także. Na talerzu jest zdrowo, kolorowo smacznie, w kuchni(...)się aromat cebuli, czosnku i warzyw, świeżej natki.., jest pysznie, uwierzcie mi! I choć danie można podać z innymi rodzajami kasz, ryżem, makaronem ja wybieram kaszę. Dziś u mnie kasza gryczana niepalona z cukinią w roli głównej, choć reszta składników jest w tym daniu niezbędna by osiągnąć tak cudowny smak, doprawiony lubczykiem i wędzoną papryką, którą czuć w moim daniu

Zasmakuj Kuchni
Pieczona kasza gryczana 218

Pieczona kasza gryczana Bardzo często do różnych past lub makaronów trafia u mnie pieczona kasza gryczana lub komosa ryżowa. Po upieczeniu robi się coś na wzór „mięsa mielonego”. Oczywiście nie ma co porównywać tych dwóch produktów. Po prostu używam jej tam, gdzie mięsożercy użyliby skwarek lub wspomnianego mięsa mielonego. Jest zdrowym dodatkiem do dań, ponieważ zawiera bardzo małą(...)smaku, który niesamowicie może wzbogacić sos bolognese, jednogarnkowe spaghetti , pizzę, smalec z fasoli czy makaron w kremowym sosie, który ostatnio robiłem. De facto nie ma większego znaczenia czy upieczesz kaszę gryczaną, komosę ryżową czy jeszcze co innego. Ja robiłem już wiele wariantów i zawsze smakuje bardzo dobrze. Ważne są przyprawy. Artykuł Pieczona kasza gryczana pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM 111

Skoro piątek to u mnie danie bez mięsa. Dzisiaj na obiad ugotowałam pierogi wiejskie z kaszą gryczaną i twarogiem. U mnie w domu wszystkim bardzo smakują. To także sposób na zagospodarowanie kaszy, której zawsze za dużo ugotuję :). Pomysł na fantazyjną falbankę podejrzałam u Moniki PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM CIASTO NA PIEROGI 0,5 kg mąki(...)maślanki naturalnej sól FARSZ 2 torebki kaszy gryczanej palonej ( ok. 1 szkl ) 0,5 kg twarogu w kostce 2 cebule sól, pieprz Z mąki, maślanki i soli wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i wykrawać kółka (robię to szklanką). Jeżeli ciasto jest za bardzo lepiące dodać więcej mąki, a jeżeli za twarde dolać maślanki. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszać widelcem z twarogiem

Pieguskowa Kuchnia
Kasza gryczana z sadzonymi jajkami 110

których wykorzystujemy produkty z poprzedniego dnia. Są to dania ugotowane zgodne z zasadą zero waste w kuchni, czyli zasadą niemarnowania żywności.  Tym razem do mojego dania użyłam kaszy gryczanej, którą ugotowałam dzień wcześniej na obiad, i która nie została zjedzona cała. Na pewno każdy z Was już nieraz jadł kaszą z sadzonymi jajkami na obiad. Tym razem nieco(...)urozmaiciłam, bo podsmażyłam ją z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. Do tego wiejskie jaja i pyszne i zdrowe danie gotowe. Kasza gryczana z sadzonymi jajkami Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 1 duża szalotka lub cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki 3-4 wiejskie duże jaja sól pieprz  tłuszcz do smażenia świeża

Kulinarne przygody Gatity
Wątróbką ze śliwkami z sokiem z pomarańczy w naleśniku gryczanym na szpinaku z popcornem i grillowaną pomarańczą 203

moje oczekiwania, bo nie dość, że soli nie użyłam do tego dania, to wszystkie smaki się idealnie skomponowały i wyrazisty, oryginalny smak miały. Składniki 4 porcje:   100 g kaszy gryczanej niepalonej,   woda, olej rzepakowy, 6 szt. wątróbki z indyka, ½ białej cebuli, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 pomarańcze, 4 garście szpinaku, mleko, 50 g kaszy(...)namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron. Popcorn: W garnku rozgrzewamy olej w którym będziemy przygotowywać popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilkanaście sekund. (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć ). Kiedy kasza się upraży

Moniki Smakołyki
Sałatka z kurczakiem i kaszą gryczaną 75

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: - filet z kurczaka (100 g) - pomidorki koktajlowe – 5 szt. (100 g) - kasza gryczana – ¼ woreczka (- sucha 25 g)/ (50 g ugotowana- 3 łyżki) - cebula czerwona – ½ szt. (50 g) - olej lniany – 1 łyżka (10 g) - mix sałat- 2 garście (60 g) - pestki z dyni – 1 łyżka (10 g) - przyprawy : sól himalajska, pieprz ziołowy/ cytrynowy, oregano(...)bazylia, pomidory suszone Wykonanie:   Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, poddusić na patelni z odrobiną wody. Ugotować kaszę gryczaną. Odstawić do ostygnięcia. W między czasie przygotować pozostałe składniki. pokroić cebulę, pomidorki w ćwiartki,sałatę porwaćna mniejsze kawałki.    Wymieszać warzywa z kurczakiem i kaszą gryczaną. polać olejem lnianym, posypać pestkami dyni

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Jarskie krokiety z nadzieniem gryczano – pieczarkowym 144

Krokiety, temat rzeka, ale głównie przyrządzamy je z mięskiem lub z kapustą i grzybami, moja nieco inna fantazja na temat krokietów, a wiec z kaszą gryczaną i pieczarkami. Nie wiem skąd wziął się u mnie ten pomysł, bo było to już jakiś czas temu. W każdym razie fajna alternatywa, zwłaszcza dla tych, którzy nie mogą lub nie lubią jeść mięska(...)patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Nadzienie: 1 szklanka kaszy gryczanej 30dag pieczarek 1 ½ szklanki wody 1 płaska łyżeczka soli 1 średnia cebula 2x 20g margaryny 1 łyżeczka natki pietruszki Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli

Smakowy Raj
Kasza gryczana z warzywami 212

Kasza gryczana z brokułem i marchewką przyrządzona w ten sposób,  będzie pysznym dodatkiem do wielu dań jak również jako samodzielnym  posiłek.  Danie jest pyszne, zdrowe i szybkie do zrobienia.  Ja użyłam kaszy gryczanej białej i podałam z pstrągiem z patelni.  Było pyszne :) Składniki: 300 g kaszy gryczanej 1 brokuł 2 marchewki 2 cebule

magiczna kuchnia Kasi
Kasza gryczana z mięsem mielonym i czerwoną fasolą 23

wspaniały przepis bogaty w żelazo . Zatem jeśli ktokolwiek ma problem z tym mikroskładnikiem, to warto skorzystać z poniższej receptury na przepyszny obiad. Danie robi się błyskawicznie i smakuje rewelacyjnie. Kasza gryczana z mięsem mielonym i czerwoną fasolą, koniecznie spróbujcie! Składniki (2 porcje): kasza gryczana, 100g, 100g mięso mielonego z łopatki wieprzowej (lub w wersji odchudzonej z indyka; makto jest podane(...)dodaj na patelnię mięso, całość dopraw i przesmaż do zarumienienia się mięsa. W tym czasie ugotuj w garnuszku kaszę, koniecznie bez woreczka. O tym dlaczego należy gotować kaszę bez woreczków pisałam tutaj Następnie do przesmażonego mięsa dodaj odsączoną fasolę oraz kaszę. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp danie rozkruszoną fetą, słonecznikiem i posiekaną natką pietruszki. Jedna porcja dania to: około

Natka Pietruszki