zabraknąć na naszym stole, są wspaniałe! Gołąbki przygotowuję także: z mięsem mielonym i kaszą jaglaną lub gryczaną z ziemniakami i twarogiem z kaszą w jogurtowym sosie z warzywami i ryżem z kaszą gryczaną i pieczarkami, grzybami w sosie śmietanowym. Dopełnieniem są różne sosy powstające na bazie wywaru z gołąbków, bulionu, passat, śmietany lub świeżych pomidorów i innych warzyw, np. pieczarek
Zasmakuj KuchniPieczona kasza gryczana z kolorowymi, jesiennymi warzywami, to pomysł na podanie tradycyjnej kaszy w całkiem nowy i zaskakująco smaczny sposób. Tak przygotowane danie wnosi sporo kolorów, różnorodności i przede wszystkim jest bardzo zdrowe, a to jest najważniejsze. 200 g kaszy gryczanej palonej 1 mały kalafior 1 cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 puszka całych pomidorów bez skórki(...)Smacznego :) Kasza z warzywami piekła się w formie od #myAmbition Taką formę, jak i wiele innych produktów Ambition można zakupić ze zniżką 10% na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) Wpis dodaję do akcji konkursowej. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Dania z kaszą , Obiad , Zapiekanki Tagged: kalafior , kasza gryczana , papryka , pomidory
https:KKuchniaMniamIdealny pomysł na zdrowy, sycący, pełnowartościowy rodzinny obiad. Chude mięso z indyka, niesamowicie wartościowa kasza gryczana oraz mnóstwo warzyw skąpanych w lekkim sosie pomidorowym. Po prostu pycha! A przygotowanie takiego dania nie sprawia problemów i nie zajmuje dużo czasu 😉 Składniki (3 porcje): ok. 200 g mięsa z udźca indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona(...)odrobiny wody i duś przez 15 minut, a następnie dodaj mrożone warzyw i duś kolejne 15 minut. Po tym czasie dodaj przyprawy oraz sos pomidorowy. Całość delikatnie zamieszaj i gotuj na największym ogniu, aby odparować nadmiar wody i zagęścić danie. Gotowy gulasz podawaj z kaszą, np. gryczaną
Zdrowie na języku :PDelikatne naleśniki z wytrawnym farszem z kaszy gryczanej i kolorowych warzyw. Po podsmażeniu na oleju, stają się chrupiące i bogate w smaku. Najczęściej podaję je z sosem szpinakowym , ale dobrze smakują także z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Myślę, że świetnie pasowałaby tu pokrojona w kosteczkę i podsmażona z warzywami pierś kurczaka, a także tarty żółty ser lub rozdrobniona mozzarella(...)szklanki wrzącej wody. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy bez mieszania, przez około 12 minut (aż kasza wchłonie cały płyn). Odstawiamy z ognia, zostawiamy na 10-15 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy kaszy wystygnąć. Zimną kaszę lekko solimy i spulchniamy widelcem. Cebulę siekamy, czosnek kroimy w plasterki, paprykę i cukinię w drobną kostkę Na szerokiej
cool and mintygrillowanymi zielonymi warzywami Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej
Moja smaczna kuchniaorganizowanego na Durszlak.pl. Od razu wiedziałam, że w skład dania, które wymyślę będą wchodziły buraki, bo to nie tylko zdrowe jesienne warzywo, ale również bardzo smaczne. Pieczone buraki i ciecierzyca idealnie doprawione, świetnie pasują podane z kaszą gryczaną i kurczakiem, a to wszystko na pikantnym jogurcie greckim. Pyszności! W posiłkach, które przygotowuje dla swojej rodziny, jest dla mnie najważniejsze(...)najpierw nałożyć jogurt (rozsmarowując go na całości talerza), następnie nałożyć kaszę gryczaną z kurczakiem, a na koniec pieczone warzywa. Całość można udekorować świeżymi liśćmi mięty. Uwagi: Jogurt grecki powinien być podawany w temperaturze pokojowej. Wszystkie pozostałe składniki dania powinny być gorące. Upieczone warzywa najlepiej trzymać w piekarniku, a kaszę z mięsem można podgrzać w każdym momencie (zawsze można dolać odrobinę
Passions hobbies lifeSałatka z kaszy gryczanej, soczewicy i warzyw, to lekki i pożywny posiłek. Wystarczy ją przełożyć do słoika i posiłek na wynos gotowy. Można przygotować więcej sałatki, podzielić na porcje i obiad do pracy gotowy. W ten sposób oszczędzam czas i nie muszę gotować codziennie. Do tzw. sałatek słoikowych, robionych na kilka dni i przechowywanych w lodówce, najlepiej wypierać produktu(...)porcję białka (chude mięso lub strączkowe) i warzywa. Do przygotowania tej sałatki użyłam warzyw, które oprócz tego, że są smaczne, to ożywiają ją kolorystycznie. Co upakować do słoika, aby się zdrowo najeść? napisałam tutaj . Składniki (porcja na 2 osoby): 1 szkl . kaszy gryczanej ugotowanej na sypko 1/2 szkl . ugotowanej brązowej soczewicy 1/2 szkl . ugotowanego groszku
Codziennik KuchennyDziś jako dodatek do obiadu była kasza gryczana z pieczarkami – wpierw miałam ugotować tradycyjnie kaszą, ale jak szukałam ściągawki lub podpowiedzi jakich przypraw i dodatków
Magiczny Garnekwielu domach właśnie na te święta wyrabia się domowe pasztety. Dziś zapraszam do wypróbowania pasztetu wegetariańskiego (wiem, wiem, znajdzie się wielu oponentów takiego nazewnictwa!) - składającego się z kaszy gryczanej i dużej ilości warzyw! Jest delikatny w smaku, lekko słodki dzięki dużej ilości selera i przepyszny! Jakiś czas temu połknęłam bakcyla jeśli chodzi o pasztety wegetariańskie i od tej pory dość(...)pieprz do smaku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 2 łyżki oleju Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną - jak zrobić? Kaszę gryczaną zalej wodą, lekko posól i gotuj przez kilkanaście minut, aż zmięknie. Warzywa obierz, seler, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule drobno posiekaj, pieczarki oczyść i drobno poszatkuj. Cebulę lekko podsmaż
Moje Qulinariachili pozbyć się gniazd nasiennych. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Kalafior zmiksować z paprykami i cebulą w malakserze lub blenderze. Zmiksowane warzywa wymieszać z kaszą gryczaną. Doprawić do smaku przyprawami i sosem worcestershire. Dorzucić rozdrobnione liście bazylii. Na naleśnikach kłaść słupek gorgonzoli, dokładać 2-3 łyżki nadzienia gruczano-warzywnego. Składać boki do środka
Weekendy w domu i ogrodzieProsta w przygotowaniu i niezwykle smaczna zapiekanka z kaszy gryczanej. Kompozycja dodanych warzyw jest zupełnie dowolna. Ja wybrałam brokuła i dynię /u mnie świeża , dostępna w sklepach nawet o tej porze roku/. Zapiekankę można podać zarówno na obiad jak i na kolację. Doskonale smakuje również na zimno, świetnie kroi(...)plastry . Wielkość naczynia zależy od tego jaka wysoka ma być nasza zapiekanka. Kaszę można również zapiec w jednorazowych , młych foremkach / muffinkowych/ Składniki: 250 g kaszy gryczanej /nieprażonej / 200 g dyni mały kawałeczek ostrej papryczki 2 duże jajka 100 g drobno posiekanych migdałów 4 łyżki startego parmezanu gałka
Zakamarki mojej kuchnijuż według uznania ,ale gwarantuje ze smakuje bez mięsa tak samo pysznie jak z mięsem . Składniki 1 torebka kaszy gryczanej 5 pieczarek 1 cebula 1 marchewka 1 kostka rosołowa 6 łyżeczek(...)cebuli oraz obieram pieczarki i kroję w plastry i dodaje do marchewki i cebuli i wszystko przesmażam około 5 minut często mieszając , po 5 minut wsypuję do warzyw całą torebkę kaszy gryczanej i podsmażam wszytko razem kolejne 5 minut ,następnie 1 litrze wody rozpuszczam kostką rosołową i zalewam płynem kaszę i gotuję na małym ogniu około
Mój Smakgotowe :) Kasza gryczana w połączeniu z zielonym groszkiem smakuje, i to bardzo :) Smaki się równoważą - zarówno groszku jak i nieprażonej kaszy gryczanej, która ma ten swój charakterystyczny smak. Nie obyło się także bez dodatkowych warzyw - u mnie marchew, kalafior i brokuł, które uduszone na oleju koksowym smakują o wiele lepiej niż po prostu uparowne. Zapraszam na pyszne i zdrowe(...)groszku konserwowego 80 ml wody sól himalajska curry pieprz czarny 1 łyżka oleju kokosowego (Vivio) 200-300 g mix mrożonych warzyw (u mnie brokuł, kalafior, marchewka) 2 łyżki migdałów (Vivio) Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalej 125 ml wrzątku i gotuj do momentu wchłonięcia całej wody (ok. 15 minut). Na patelnię wsyp mrożone warzywa, podlej wodą i dodaj olej koksowy
Zdrowie na języku :PAromatyczna i zdrowa sałatka. Połączenie warzyw, sera bundzu (owczego + krowiego) z kaszą gryczaną to zdrowe i syte śniadanie, kolacja, przekąska w ciągu dnia. Można jeść samą lub z dodatkiem chrupiących złotych bagietek. Na pewno do tego coś gorącego, zielona herbata, delikatna herbata liściasta.. Nic więcej nie trzeba! Składniki: 250 g bundzu kilka koktajlowych pomidorków pokrojonych w ćwiartki(...)oliwy, dodajemy paprykę, cebulę, fasolę, kukurydzę, lekko doprawiamy i dodajemy chili, dusimy na średnio mniejszym ogniu do miękkości, w misce mieszamy bundz z jajkiem, pomidorkami, kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu, przestudzamy, gdy warzywa z patelni będą miękkie, studzimy je, łączymy razem wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Smacznego zdrowego
Zasmakuj Kuchnismażenia 2 łyżki Kaszę podgotować w bulinie. Warzywa umyć, marchew pociąć w plasterki, pieczarki na ćwiartki, kalafior na różyczki, cebulę w kostkę. Rozgrzać patelnię i lekko podsmażyć warzywa. Dodać podgotowaną kaszę gryczaną wraz z płynem i dusić razem do miękkości
AZgotuj!