się już trochę jesieni - dominują w nim warzywa, jest sycący i kolorowy. Taki zestaw jedzonka do pracy jest szybki do przygotowania, smaczny i zdrowy. Polecam! Śniadanie : Pieczone warzywa Lunch : Kasza gryczana z porem i zielonym groszkiem (chcecie przepis?) Przekąska : Pieczone bataty Smacznego
Codzienne Gotowaniepodsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 10 przepisów. Diana Sałatka pieczarkowa z jajkiem, ogórkiem i zielonym groszkiem Małgorzata Słonecznikowa przekąska Kasia Kasza gryczana z warzywami i dynią Magdalena Marchewkowo- pomarańczowe gofry Ela Smażony makaron z jajkiem na margarynie Optima Cardio Potas + Danuta Makowe ciastka francuskie
Magiczne Życie Martymoich ulubionych i bardzo częstych posiłków, które przygotowuję. Typowe danie sportowego świra i kulturysty, ale również zwykłego człowieka, który dba o zdrowie. :) Składniki: 100g piersi kurczaka 50g ugotowanej kaszy gryczanej 225g warzyw po włosku na patelnię 1 łyżeczka oleju rzepakowego przyprawy: kebab-gyros, czosnek granulowany, sól himalajska, suszone pomidory Sposób przygotowania: Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy
Truskawkowa Fiestasię" same. Wystarczy udka przyprawić, przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje dań z udkami to zachęcam do przygotowania udek zapiekanych z pomarańczami lub kaszą gryczaną i warzywami . Poniższe danie podałam z ryżem basmati. Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 0,5 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości) 2 średniej wielkości marchewki
Ugotowaćutarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo-wiśniowy - powtórka z moich urodzin - bossski! - babka łaciata - bez jajek, mleko sojowe - motyl bananowy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEWszystko razem duszę przez parę minut, na bardzo małym ogniu pod przykrywką. I gotowe!! Moja wersja to kotlety sojowe z warzywami z kaszą gryczaną polaną sosem pomidorowym i mixem sałat. Równie dobrze może to być samodzielne danie :) SMACZNEGO:) PS. Obiadek był jedzony na tarasie
Zdrowo i kolorowoW jesienny zimny wieczór, zupełnie taki jak dziś, dobrze zjeść coś ciepłego i rozgrzewającego. Świetnie sprawdzi się w tej roli mój gulasz. Jest sycący i bardzo
Ratunku obiadSałatka z kaszą gryczaną Zapraszam Was na chrupiącą sałatkę z jabłkiem, papryką i ogórkiem kiszonym. Kasza gryczana podkreśla smak warzyw, a dzięki dodaniu żółtego sera sałatka staje się treściwsza. Składniki: 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek) 2 ogórki kiszone 1 jabłko (najlepiej kwaśne) 1 żółtka papryka 1/2 czerwonej cebuli 150 g sera edamskiego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki
Trzeci talerzinnego, jak tylko warzywa w takiej właśnie formie :)Najfajniejsze w tym daniu jest to, że można stworzyć własną kompozycję smaków i kolorów, np. dziś z warzyw czerwonych, innym razem z zielonych, kaszę gryczaną zastąpić np. pęczakiem czy ryżem, jak najbardziej pasuje tu również mięso czy dodatek sera- ja tak eksperymentowałam i wiecie co, każda wersja smakowała inaczej(...)dostępnych jest na ryneczku! * kasza gryczana- 1 szklanka* cebula- 1 duża* burak- 1 średni* papryka czerwona- 1 mała* marchewka- 1 szt.* fasolka szparagowa- garść* przyprawy: sól, pieprz, tymianek, suszona papryczka chili* oliwa- 1/3 szklankiKaszę gryczaną opłukać i ugotować w osolonej wodzie.W międzyczasie pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie (nie zmniejszajcie ilości!).Następnie wszystkie warzywa pokroić (oprócz fasolki- ją wystarczy przekroić
Kraina Miodem Płynącamięsa. Odławiamy mięso, marchew, cebulę, selera, czosnek i studzimy. Pozostałe warzywa i przypraw odławiamy i wyrzucamy. Rosół wykorzystamy do gotowania klusek. W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy kaszę gryczaną. Wystudzone mięso i warzywa mielimy. Mięso i kaszę łączymy, doprawiamy solą i przyprawami i mieszamy. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy trochę rosołu i mieszamy. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Ugotowane
Maminek kulinarnyCukinia nadziewana farszem z białą kaszą gryczaną, indykiem i warzywami 3. Deser jaglano – owocowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Gofry z kaszy jaglanej 5. Jagielnik czekoladowo- kokosowy 6. Jaglany placek z rabarbarem 7. Kasza orkiszowa pod pierzynką 8. Kotlety z kaszy gryczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 9. Krupnik na gęsich pipkach 10. Kukurydziany deser
Tradycyjna Kuchniabyło takie dobre.... Połączenie kaszy gryczanej niepalonej z warzywami i wędzonym tofu dało tak niesamowity i przepyszny efekt, że aż sama się zdziwiłam 😊 Danie przyrządziłam w wersji łagodnej, gdzie czuć także troszkę wędzonego aromatu, który pochodzi zarówno od tofu jak i wędzonej papryki. Całość jest banalnie prosta do przygotowania. Taka potrawa syci, rozgrzewa i dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Mogą(...)minut. Jeżeli powstało dużo wody, należy potrawę smażyć na największym ogniu bez przykrycia. Wody nie powinno być wcale! W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną w proporcji - 1 część kaszy na 2 części wody. Kiedy warzywa są już miękkie, dodaj ugotowaną kaszę, wymieszaj i duś jeszcze ok. 10 minut, aby smaki się "przegryzły
Zdrowie na języku :Ppieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Krupnik Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Kuskus(...)Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami i pieczarkami Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Pieczarkowa z kuskusem
Moja smaczna kuchniamarchewki, garść kiełków słonecznika i kiełków zielonego groszku , 1/2 pomarańczy, 5 liści jarmużu. 1 h poźniej - drugie śniadanie: komosowo - gryczane naleśniki awokado, kiełkami i surowymi warzywami . Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej moczonej przez noc, 1/2 szklanki komosy ryżowej moczonej przez noc, woda, sól, 1/2 awokado, 1 łyżeczka oleju lnianego, kiełki brokuła, słonecznika, świeży ogórek, papryka. Wykonanie(...)lnianego, - garstka migdałów, orzechów włoskich, laskowych lub sezamu (najlepiej moczonych przez całą noc) lub mleko z tych orzechów, - kasza jaglana, gryczana niepalona, komosa ryżowa lub/i strączki (ciecierzyca, soczewica, fasola) - wszystko moczone przez noc, - surowe, sparzone, pieczone albo ugotowane na parze warzywa (najlepiej jedna szklanka dziennie lub więcej), - 1/2 - 1 jabłko (najlepiej 1 h przed posiłkiem), a w sezonie - jagody
Jeść, by żyć w zdrowiuzdrowej kaszy gryczanej, którą bardzo lubię. Wyszło pysznie :) Składniki na keksówkę 25x10cm: z przepisu Lepszy Smak 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko (na bulionie warzywnym) 3 łyżki surowej kaszy gryczanej 4 podudzia 1 marchewka 1 pietruszka 8 pieczarek 1/2 selera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy 1 jajko sól, pieprz 3 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki(...)Ułożyć wraz z podudziami na blaszce do pieczenia. Polać oliwą, posypać przyprawami i dokładnie wymieszać. Upiec w 190 stopniach przez godzinę. Wystudzić. W czasie jak pieką się warzywa z mięsem ugotować kaszę gryczaną, najlepiej na bulionie warzywnym < klik >, wtedy zyska na smaku. Upieczone mięso oddzielić od kości i razem z warzywami zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Masę
Moja Galeria Smaku