karkowka z cebula - 1780 przepisów (strona:8/119)

Karkówka marynowana w cebuli 408

pierwsze święto Bożego Narodzenia :)Składniki:1 kg karkówki wieprzowejsólpieprz2 ząbki czosnkumajeranek2 cebuleolejmąkakilka ziaren jałowca (opcjonalnie)Mięso nacieramy przyprawami (jałowiec mielimy) i obkładamy plastrami cebuli. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Karkówkę można pokroić przed marynowaniem(...)mniejsze kawałki, wtedy będzie bardziej aromatyczne.Cebulę zdejmujemy z karkówki i kroimy w kostkę, mięso obsmażamy do zbrązowienia na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy wodą, dodaj cebulę i gotujemy do miękkości.Taką karkówkę można wykorzystać do sałatki (przepis wkrótce) lub wystudzić i podawać z pieczywem jako wędlinę.Jeśli jednak chcemy ją zjeść do obiadu można przygotować do niej sos.Kilka łyżek mąki

chwile dla mnie
Karkówka na piwie 204

mięso nie musi się marynować godzinami w lodówce, użyte w nim składniki mają tak wyraziste smaki, że mięso smakuje bosko i doskonale nimi przechodzi.  Składniki: 1 kg. karkówki 2 duże cebule 4 średnie ząbki czosnku 6 suszonych śliwek kalifornijskich 1 piwo - polecam szczególnie piwo FORTUNA ŚLIWKOWA, FORTUNA CZARNA 3 łyżeczki majeranku 1,5 łyżeczki cząbru sól, pieprz do smaku(...)olej do smażenia Wykonanie: Karkówkę należy umyć, osuszyć, następnie natrzeć z każdej strony solą i pieprzem. Cebule, czosnek i śliwki należy drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, następnie obsmażyć mięso z każdej strony na złoto - brązowy kolor.  Następnie odstawić mięso do garnka, aby odpoczęło. W tym czasie, na tym samym tłuszczu, podsmażyć cebulę, czosnek oraz śliwki.  Po uzyskaniu

Garniec Magalie
Karkówka duszona w papryce 201

więcej! Składniki na solidne porcje dla 4-5 osób - jak mniej solidne, to i dla 6-ciu : 1 i 1/2 kg karkówki bez kości 2-3 papryki różnokolorowe - u mnie akurat tym razem jednokolorowo czerwono 4-5 średnich cebul - przyjmuje się generalnie proporcje 3 cebule na 1kg mięsa sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra - do smaku olej Mięso najlepiej przygotować(...)smażenie nie może być zbyt długie, patelnia musi być porządnie rozgrzana, a ogień dość duży.  Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w talarki. W garnku ułożyć kolejno warstwy: karkówka - papryka - cebula. Warstwę cebuli i papryki lekko posolić i popieprzyć. Całość podlać wodą, aby przykryła mięso - ok. 1 szklanka - i dusić na wolnym ogniu do miękkości około godziny - czas duszenia zależy

Grunt to przepis!
Necówka wielkanocna rolada 188

ogromy kotlet mielony, po przekrojeniu ukazuje w środku niespodziankę. Necówkę kroimy w grube plastry i podajemy z ćwikłą lub chrzanem. NECÓWKA  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 700 g karkówki 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżeczki czerwonej papryki 3 łyżeczki majeranku Szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Polędwiczkę nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz(...)łyżeczką papryki i majeranku, oraz solą i pieprzem. Karkówkę mielimy razem z cebulą i 1 ząbkiem czosnku. Bułkę tartą moczymy w niewielkiej ilości wody.  Zmieloną karkówkę łączymy z bułką tartą, jajkiem, 1 łyżeczką majeranku i pozostałą papryką. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy i wyrabiamy gładką masę. Mięso rozkładamy grubą warstwą na foli spożywczej, układamy na niej polędwiczkę

Bon appetit mon amie
Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką 115

Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką to proste danie, które praktycznie robi się samo ;) Przy kupnie karkówki należy pamiętać, by wybierać te mniejsze kawałki od młodszej

Kulinarne Przeboje
Karkówka pieczona w ketchupie 126

Karkówka pieczona w ketchupie – prosta, pyszna, krucha karkówka zapiekana w ketchupie z pieczarkami i papryką. Polecam na obiad lub kolację. Najlepiej smakuje dnia kolejnego po

Kulinarne Przeboje
Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką 40700

Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką to proste danie, które praktycznie robi się samo ;) Przy kupnie karkówki należy pamiętać, by wybierać te mniejsze kawałki od młodszej

Kulinarne Przeboje
Biało - czerwona karkówka z zupą cebulową i pieczarkami 168

karkówki 2 cebule 0,5 kg pieczarek 1 zupa cebulowa przyprawa do karkówki keczup śmietana 12% olej Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Posypać przyprawą do karkówki, przykryć folią aluminiową i wstawić na jakiś czas do lodówki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka i podsmażyć wszystko na patelni. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć dno podsmażonymi pieczarkami z cebulą, następnie położyć

VioletoweKucharzenie
Mięsny przysmak 153

mięso posypać ulubionymi przyprawami i ziołami:sól,pieprz,papryka, dodatkowo kurczaka posypać oregano.a karkówkę majerankiem-odłożyć na godz., rozgrzać masło klarowane i olej, położyć karkówkę, piec z każdej strony do zrumienienia, następnie dodać półkrążki cebuli i dusić do miękkości, mięso i cebulę wyjąć i odłożyć(...)samym tłuszczu smażymy kurczaka z każdej strony około 5 min.(to zależy od grubości mięsa), odkładamy,  smażymy ostatnie elementy kiełbasę i boczek na złoty kolor, wkładamy karkówkę,kurczaka i cebulę,smażymy razem 2-3 min., składamy (jak na zdjęciu) porcję mięsa:karkówka,kurczak,boczek,kiełbasa,  posypujemy zeszkloną cebulą i podajemy

Kuchnia Beaty
KARKÓWKA Z KISZONĄ KAPUSTĄ 182

kiszonej kapustyolejmajeranekpieprzWykonanie:Karkówkę kroimy w kawałki. Obsypujemy przyprawą do karkówki i majerankiem. Podsmażamy na oleju aż do zrumienienia ze wszystkich stron wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Kapustę kiszoną szatkujemy. Do podsmażonej karkówki przekładamy kapustę. Podlewamy wodą, lekko całość solimy i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.Podajemy z ziemniakami lub z pieczywem

Walijskie Pichcenie
Bitki z karczku 146

Składniki: 500 g karkówki 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 350 ml bulionu wołowego sól, pieprz olej Karkówkę kroimy na plastry i w razie konieczności rozbijamy, następnie posypujemy solą i pieprzem. Cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule. Zdejmujemy ja z patelni i odkładamy. Na tą sama patelnię wkładamy mięso i obsmażamy je z każdej strony

Moja Galeria Smaku
Karkówka w sosie z suszoną śliwką 133

Soczysta rozpływająca się w ustach karkówka. Duszona w sosie własnym z cebulą wzbogacona aromatem suszonych śliwek.  4 plastry karkówki 2 średnie cebule 8 szt. suszonych śliwek sól pieprz słodka papryka w proszku 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu / rosołu 1 łyżka keczupu Plastry karkówki nakłuć widelcem w kilku miejscach. Oprószyć przyprawami. Obsmażyć na 2/3 łyżkach oleju z każdej strony(...)rumiano. Cebule pokroić w półplasterki lub dużą kostkę według uznania. Dodajemy do podsmażonego mięsa  wraz ze śliwkami,  chwilę smażymy.  Następnie podlewamy karkówkę delikatnie wodą. Całość  dusimy pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu uzupełniając co jakiś czas płyn.( ok.45 min) Podlewamy wodą dopiero gdy całkowicie odparuje a mięso zacznie się lekko przypiekać.  Gdy mięso będzie

Andzia Pichci
Karkówka w sosie pieczeniowym 465

najlepszy, niby uniwersalny, a bardzo smakowity. Najlepszym dodatkiem są jednak kluski śląskie ( przepis ) Składniki :   opcjonalnie : sól, pieprz, majeranek papryka czerwona słodka czosnek 6-7 ząbków mała cebula olej 1kg całej karkówki garść suszonych grzybów 2 łyżki mąki Przygotowanie :  Karkówkę natrzeć olejem, przyprawami, pokrojonym czosnkiem i cebulą - odstawić na 3 godziny do lodówki, szczelnie zamkniętą. Z karkówki usunąć czosnek(...)cebulę, włożyć na rozgrzany tłuszcz i upiec do zrumienienia skórki. Po upieczeniu, podlewać  od czasu do czasu wodą  i dusić pod przykryciem Do duszonej karkówki dodać garść grzybów. Dusić około  godziny. Karkówkę wyjąć na osobny talerz, pokroić w plastry. Z wody i mąki, sporządzić zawiesinę, Zagęścić nią sos, doprawić do smaku

Garnkowe fanaberie
Karkówka duszona w cebuli 206

uwielbiających cebulę, ponieważ w tym daniu jest wszechobecna. Obiad idealny również dla chorowitków, ponieważ cebula działa na przeziębienie.  5 plastrów karkówki (ok. 1 kg) 9 dużych białych cebuli Przyprawa do karkówki 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia 300 ml wody 2 kostki wołowe Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Plastry karkówki przyprawiamy przyprawą do karkówki. Panierujemy

VioletoweKucharzenie
Kotlety z karkówki marynowane w mleku 360

kotlety z karkówki to pyszna alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Dzięki marynowaniu mięsa w mleku i cebuli, kotlety są bardzo aromatyczne i soczyste. Polecam!     Składniki: 3 plastry karkówki 1 cebula 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka bułki tartej sól i pieprz olej do smażenia     *** Mięso myjemy osuszamy i dość cienko rozbijamy *** *** Cebulę kroimy w piórka

Blog z Apetytem