karkowka z cebula - 1780 przepisów (strona:16/119)

ROLADY Z KARKÓWKI Z BIAŁĄ KIEŁBASKĄ 145

cienkimi kiełbaskami. W tej sposób powstało pyszne, i nie skomplikowane danie obiadowe. Do środka roladek możemy wykorzystać zarówno surowe, jak i parzone  kiełbaski. Składniki: ok 1.20 kg karkówki 2 cebule kilka białych koktajlowych kiełbasek 1 papryka czerwona 1 papryka zielona sól pieprz słodka papryka majeranek liść laurowy ziele angielskie sarepska musztarda olej lub smalec do smażenia 1 łyżka mąki(...)sosu ew. śmietana 18% - do sosu Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry i rozbijamy cienko tłuczkiem. Następnie każdy plaster posypujemy majerankiem, solą, pieprzem oraz słodką papryką i smarujemy musztardą. Na każdym płacie mięsa układamy po jednej kiełbasce (moje były już sparzone, więc zdjęłam z nich osłonki), po paseczku papryki czerwonej i zielonej oraz trochę pokrojonej drobno cebulki. Każdy płat zwijamy ciasno

Walijskie Pichcenie
Pilaw z karkówką 180

Sycąca ryżowa potrawa, która swoimi korzeniami sięga do krajów arabskich. Oto moja wariacja na temat tego dania. 500 g karkówki Sól Pieprz 1 cebula 2 łyżki masła 1 marchew 150 g groszku z marchewką 200 g suchego ryżu Przyprawy: Liść lubczyku, Słodka papryka, Kumin mielony, Curry, Chilli pieprz cayenne Ok. 1 litr bulionu Karkówkę kroimy w drobna kosteczkę, przyprawiamy solą(...)pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku lub na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i szklimy około 7 minut. Dodajemy karkówkę i mieszamy. Gdy mięso jest podsmażone dodajemy marchewkę, marchewkę z groszkiem i suchy ryż. Całość dokładnie mieszamy, zalewamy bulionem i przyprawiamy przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut, często mieszając

VioletoweKucharzenie
Kakrówka pieczona w piekarniku z pieczarkami i cebulą + pieczone ziemniaki 429

pieczenia mięsa ma swoje zalety - kiedy położymy obok ziemniaki, po tym czasie będą idealne, spieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku. :-) 500g karkówki 500g pieczarek 2 średniej wielkości cebule przyprawa do karkówki, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia 500g ziemniaków sól, pieprz, papryka słodka, czosnek olej Zalewa: 1 szklanka wody 5 łyżek octu, ja użyłam balsamicznego 2 łyżeczki cukru(...)łyżek sosu sojowego 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1. Karkówkę myjemy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy je jak na kotlety i przecinamy na pół. Obsypujemy przyprawami. 2. Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki preferowanej wielkości. 3. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry. 4. Przygotowujemy zalewę mieszając ze sobą wszystkie składniki. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, które polewamy kilkoma łyżkami

Szefowa kuchni
Karkówka w sosie grzybowym 125

Tagliatelle czyli każdy miał to na co miał ochotę. Jako dodatek można zrobić szybką surówkę z marchewki z dodatkiem kukurydzy z tego przepisu. Składniki 1-1,3 kg karkówki 2 cebule 2 papryczki chilli (dość duże) 3 duże ząbki czosnku 1,5 szklanki czerwonego wina 3 liście laurowe  5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka pieprzu(...)szklanką wina (tak żeby cała karkówka była praktycznie przykryta (możemy dokładnie przemieszać by wino dobrze rozeszło się). Zamykamy pojemnik lub garnek i wkładamy do lodówki na 24 h. Grzyby blendujemy i zalewamy wrzątkiem. Po 30 min uzupełniamy ilość wody do 0,75l. W czasie gdy grzyby się parzą zabieramy się za resztę. Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chilli i czosnek

Piekielna Kuchnia Pati
Karkówka pod cebulowym kremem 177

Bardzo często przygotowuję karkówkę, jednakże obowiązkowo musi być w towarzystwie warzyw. Zamknięta cebulową skorupką tworzy ciekawy smak. 500 g karkówki 4 marchewki 300 g pieczarek 2 cebule Przyprawa do karkówki Sól Pieprz Olej do podsmażenia Karkówkę myjemy i kroimy na 2 cm plastry. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do karkówki, solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w pół plasterki, marchewkę obieramy i ścieramy

VioletoweKucharzenie
Karkówka w sosie własnym 210

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 4 kotlety z karkówki 2 cebule 1 łyżeczka majeranku po 5 ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego liść laurowy 2 łyżki mąki (do sosu) 1 bulionetka   Knorr do duszonych mięs olej sól zmiękczająca mięso(...)oleju.  Cebulę pokroić w piórka. Na osobnej patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę dodając majeranek, ziele, pieprz i listek. Gdy cebulka będzie podrumieniona dodajemy do niej 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy.  Dodajemy wodę i bulionetkę. Mieszamy, aż się wszystko ładnie połączy. Tak przygotowanym sosem zalewamy karkówkę. Dusimy na małym ogniu przez 60 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
SILA TKWI W KAPUSCIE - BIGOS ALZACKI 173

temperaturze 200 stopni.  Przepis na ten bigos 'wyszperałam' u Pana Marka Łebkowskiego, zmodyfikowałam go troszkę...Wy też możecie ;) Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2kg kiszonej kapusty 3 cebule 60g świeżej słoniny 300g karkówki 300g boczku 300g kiełbasek kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek 1 golonka 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, kawałek selera, lubczyk, biała część pora 3 liście laurowe(...)Krok 3. Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę. Krok 4. Boczek i kiełbaski kroimy na kawałki. Krok 5. Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy z pozostałą cebulą i dodajemy do kapusty wraz z karkówką, boczkiem, kiełbaskami i obranym mięsem z golonki, pokrojoną marchewką, podsmażonymi pieczarkami - dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę. Bigos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, dusimy 10 minut

Moja Książka Kucharska
Delikatny, mocno warzywny gulasz z karkówki 192

mięso pozostaje soczyste i mięciutkie. Karkówkę oczyszczamy z błon, okrawamy z tłuszczu. Do gulaszu zachowujemy tylko czyste mięso. Tniemy je w półtoracentymetrową, dwucentymetrową kostkę. Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy połową czosnku niedźwiedziego i na chwilę odkładamy. Marchew, pietruszkę, selera obieramy, kroimy w słupki. Selera naciowego pozbawiamy (jeśli ma) twardego łyka, kroimy w centymetrowe kawałki. Cebule obieramy i kroimy w ósemki(...)jednocześnie lekki. Mięso pozbawione jest tłuszczu, brak tu ciężkiej śmietany i mocnych, klasycznych dla gulaszy, przypraw. Danie jest lekkie i proste, jednocześnie syci na długo. SKŁADNIKI 800g karkówki 2 cebule 2 ząbki czosnku ¼ dużego selera 5 łodyg selera naciowego 3 średnie marchewki 1 kostka pieczeniowa Knorr (lub wołowa) 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 4 łyżki oleju 2 płaskie łyżki mąki

Karo in the Kitchen
Karkówka z płatkami chili i kminkiem 186

płatkami chili i kminkiem. Dodanie cebuli bardzo fajnie równoważy ostrość chili i w efekcie mamy aromatyczne z lekką nutą pikantności danie. Składniki: 1 kg niezbyt tłustej karkówki wieprzowej 2 średnie cebule 3 - 4 ząbki czosnku 1 - 2 łyżki płatków chili 2 łyżki kminku mielonego lub roztartego w moździerzu 2 łyżki majeranku sól olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić(...)swoich upodobań, jednak nie przesadzać, gdyż ich pikantność zdominuje cały smak. Odstawić na około 1 - 2 godziny, aby mięso przeszło przyprawami. Przyprawioną karkówkę wkładać do formy warstwami, kładąc na każdy kawałek czosnek i cebulę. Formę przykryć folią aluminiową i piec około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni

Kuchcik gotuje
Karkówka w cebuli i borowikach wg Aleex 133

staramy, tym większe prawdopodobieństwo, że coś się nie uda. Na szczęście obyło się bez wpadek i goście byli zadowoleni. Jednym z dań, które podałam dziś na stół była karkówka w cebuli i borowikach. To kolejny już na moim blogu przepis na mięso przygotowane w nietypowy sposób. Przepis jest banalny, ale efekt naprawdę znakomity – polecam i zapraszam. Składniki

W mojej kuchni
Karkówka w sosie duszona 126

serem i cebulą . Wszystkie te potrawy są bardzo smaczne, te dania praktycznie robią się same. Składniki na obiad dla 3-4 osób: ok.600 g karkówki wieprzowej 1 papryka czerwona 1 sztuka Nashi (gruszka azjatycka) 1 cebula sól, pieprz i czerwona słodka i ostra papryka do smaku 1 łyżka mąki pszennej olej rzepakowy Jak przygotować pyszną karkówkę z papryką i gruszką(...)Paprykę czerwoną i gruszkę w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy karkówkę z każdej strony, przekładamy na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę, gdy jest złota ponownie na patelnię przekładamy karkówkę, posypujemy mąką i chwilkę mieszamy. Mięso zalewamy około ½ litrem wrzącej wody lub bulionu i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem aż będzie miękka (ok. 40 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką 134

garnka w którym będziemy robić bigos . Łopatkę kroimy w grubą kostkę , także podsmażamy na smalcu i wkładamy do garnka . Na tej samej patelni , na której smażyliśmy kiełbasę , karkówkę i cebulę , przesmażamy dosłownie chwilkę , mieloną słodką paprykę , a następnie dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i podsmażamy jeszcze około minuty . Zawartość patelni zalewamy szklanką wina , mieszamy , doprowadzamy do wrzenia i przelewamy

Ogrodnik w podróży
Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek 133

Bardzo lubię świeże śliwki w wytrawnych daniach. Dodaję je do różnych mięs, najczęściej jednak do wieprzowiny. Dzisiaj przepis na szaszłyki z karkówką oraz kiełbasą, czerwoną cebulą, pieczarkami i bakłażanem. Składniki: ok. 500 g karkówki kilka dużych śliwek laska chudej kiełbasy 4 małe czerwone cebule, np. czerwonych przekrojonych na pół 1 średni bakłażan ok. 250 g średnich pieczarek sól, pieprz, słodka(...)czerwona papryka, zioła do pizzy kilka łyżek słodkiego sosu chili 2-3 łyżki oleju Marynata do karkówki: 2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny 1 łyżka musztardy 1 łyżka dowolnego oleju 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pół szklanki keczupu 1/2 łyżeczki ziaren kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 ząbki czosnku, zmiażdżone świeży majeranek i rozmaryn sól

Czerwień i błękit
ZUPA GULASZOWA 111

wyczuwalna aromatyczna papryka, ziemniaki, dużo przypraw. Pyszna, domowa, najlepsza na obiad, imprezę, na kaca (jak mawiają znajomi;) Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: 500 g łopatki wieprzowej lub karkówki, u mnie karkówka 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 1 duży pomidor 3 szklanki bulionu (szklanka 250 ml) 6 ziemniaków – 800 g 500 g przecieru pomidorowego sól, świeżo zmielony pieprz

Zasmakuj Kuchni
Karkówka "kebab" z piekarnika. 214

Kolejne odkrycie karkóweczki! Dawno nie robiłam tego dania, a pamiętam, że wszystkim smakowało! Zestaw: ryż, kebab i surówka- smaczny obiadek! SKŁADNIKI: 1,2 kg. karkówki 2-3 cebule MARYNATA: 1/2 szkl. oleju rzepakowego 3-4 ząbki czosnku łyżka przyprawy do wieprzowiny łyżka majeranku łyżka lubczyku łyżeczka pieprzu kolorowego z moździerza szczypta soli WYKONANIE: karkówkę kroimy na plastry rozbijamy lekko nakłuwaczem(...)składniki marynaty dokładnie mieszamy, zanużamy w niej mięso i zostawiamy na noc, plastry karkówki wkładamy na stojak przemiennie z krążkami cebuli, pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni, kolejno ścinając kolejne warstwy

Kuchnia Beaty