Uff, udało mi się zasiąść do komputera i od razu „swe kroki” skierowałam tutaj. Co tu dużo mówić, w końcu stęskniłam się za własnym
gotować!dodatkiem chili sin carne Bonduelle i przyprawami Galeo. Można go podać z ziemniakami, ryżem czy kaszą co lubicie i na co macie czas. Zapraszam :) Składniki : około 700 g karkówki 1 cebula 1 puszka chili sin carne Bonduelle 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego Galeo 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Galeo 1łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki soli kilka igiełek świeżego
Sama słodycz i szczypta chiliSmakują nieco inaczej, niż tradycyjne, ale również pysznie. Ja uwielbiam je z kleksem kwaśnej śmietany i świeżą bagietką. Składniki (na 6 porcji): 600g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 1 cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 500g kapusty (ćwiartka niedużej główki) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego sól pieprz
Obiad gotowypropozycję obiadową, placki ziemniaczane z gulaszem i kiszoną zasmażaną kapustą. Po prostu pycha. Obiad prosty ale troszkę pracochłonny. Zapraszam :) Składniki : 1 kg karkówki 1 cebula 1 czerwona papryka 6 pieczarek średniej wielkości 2 kiszone ogórki 1/2 papryczki chili sól, pieprz do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do bigosu Galeo 1 łyżeczka pieprzu
Sama słodycz i szczypta chilidomu często jemy jagnięcinę. Piekę polędwicę z jagnięciny , gotuję curry lub gulasz . Dzisiaj proponuję przepis z jagnięciny, marokański tagine. Przepis z jagnięciny -tagine Składniki: 800 g jagnięciny, karkówka 1 cebula 1 czosnek solo ½ łyżeczki suszonych chili płatków po 1 łyżeczce kurkumy, mielonej kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego 2 łyżki pomidorowego przecieru 50 ml jabłkowego octu 300 ml wywaru z kurczaka
codojedzeniamnie dzień gospodarczy a zapiekankę można wcześniej przygotować a w odpowiednim momencie włożyć do pieca ..Polecam 🙂 składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego /ja użyłam z karkówki/ 2 cebule smalec do smażenia lub inny tłuszcz sól.pieprz,papryka
Ugotujmy Cośłazanki bolognese są jeszcze smaczniejsze niż spaghetti bolognese. Ale o tym, najlepiej ... przekonać się osobiście 😉 Składniki na sos: ok. 300 g mięsa mielonego (u mnie mielona karkówka) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka pomidory w sosie własnym lub pomidorowa passata pół szklanki bulionu sól pieprz bazylia oregano papryka słodka i ostra olej koperek dodatkowo: ugotowany makaron
Walijskie PichceniePrzepis pochodzi ze strony Sio-smutki! Monika od kuchni, polecam 🙂 Składniki: 500 g mięsa mielonego z karkówki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 papryki 2-3 łyżki tartej bułki 1 jajko sól, pieprz do … Czytaj dalej Pulpeciki w zalewie
czarrna od kuchniświeżym chlebem , musztardą francuską , na kolację jak znalazł , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania w domowym zaciszu i zajadaniu się z całą rodziną . Składniki 1,5 kg karkówki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 łyżki pieprzu ziołowego 2 łyżki papryki czerwonej 3 łyżki warzywka 10 ziaren pieprzu kolorowego listek
Mój Smaknajważniejsze nie smażone. Mięso można podawać z kaszą lub ryżem. Na kanapkach też wyśmienicie smakuje. Do mięsa użyłam przyprawy Swojskiej Piwniczki . Zapraszam :) Składniki : Około 1 kg karkówki 3 cebule 3 marchewki 3 malutkie zielone papryki 3/4 słoiczka pomidorów suszonych w oleju 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 łyżka jarzynki Swojska Piwniczka 1 łyżka ziół prowansalskich
Sama słodycz i szczypta chilinisko kaloryczne, ale co tam! Raz na jakiś czas...? ;) Składniki na ciasto: 2 kg ziemniaków 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Składniki na farsz: 550 gramów karkówki 1 cebula 1 łyżka majeranku 1 jajko sól pieprz Dodatkowo do okraszenia: boczek wędzony 1 cebula Najpierw farsz: m ięso zmielić w maszynce lub posiekać w malakserze. Przełożyć
Szczęśliwa kuchniaSkładniki: 6-8 plastrów karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 szklanka wody 1 łyżeczka suszonej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka świeżego rozmarynu szczypta cząbru listek laurowy sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać olej na patelni, dodać posiekaną cebulę i czosnek, a potem wyłożyć mięso i smażyć razem
Kuchnia domowa Animąki ziemniaczanej -0,5 szklanki mąki pszennej -2 łyżki mleka -1 łyżka cukru *troszkę oleju do maczania rąk FARSZ -około 200 g mięsa (może być łopatka wieprzowa, schab,karkówka) -1 cebula -1 duży ząbek czosnku -1 marchew -trochę wegety -troszkę maggi do smaku -pieprz *można dodać troszkę ugotowanego ryżu, mi akurat zostało z obiadu z dnia poprzedniego to dodałam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukapustą. Nie nazwaliśmy "bigos z młodej kapusty" bowiem kiedyś dodając taki w troszkę innej wersji zostaliśmy " sympatycznie" potraktowani przez trolla. Składniki młoda kapusta główka ok. 1 kg karkówka 400g cebula 150g (2 średnie) słonina młoda marchewka 4-5 szt koperek pęczek koncentrat pomidorowy 130g 2 suszone pomidory 1 duży pomidor ziele angielskie 5 liść laurowy 3 słodka papryka
R'n'G KitchenPatisony nadziane mięsem mielonym z sosem pomidorowym. Składniki 2 patisony 200 g mielonej karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szalotka oliwa sól pieprz listki świeżej bazylii 150 ml bulionu warzywnego Sos : pulpa pomidorowa koncentrat pomidorowy suszona bazylia cukier 1 cebula olej słonecznikowy sól Przygotowanie Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem w kostkę
R'n'G KitchenNowy Rok (szósty rok na blogu) zaczynam od pysznego dania, które zrobiłam inspirując się przepisem na karkówkę w cebuli i borowikach . Mięsne kuleczki zapiekane w pysznym sosie z dodatkiem grzybów zaspokoją niejedno wymagające podniebienie. U mnie zniknęły w błyskawicznym tempie. Danie jest proste i szybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także
W mojej kuchnirobiłam już bardzo dawno aż wreszcie wczoraj się doczekały. Rodzinie bardzo smakował. taki obiad, więc kluseczki pojawią się znowu niebawem w innej wersji. Składniki: 4 duże plastry karkówki 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz ziele angielskie, liść laurowy słodka i ostra papryka łyżka mąki łyżka kwaśnej śmietany na kluseczki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepadają. Jednak od czasu do czasu ma się ochotę na talerz pysznej gorącej zupki. Dzisiaj krupnik taki mojemu z dodatkiem świeżych pomidorów. Składniki: 500 g wieprzowiny (dałam karkówkę) 1 cebula 1 szklanka kaszy jęczmiennej 3 pomidory 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 litry wody 1 łyżeczka majeranku sól pieprz natka pietruszki 1 łyżka masła klarowanego Wykonanie
O kuchni z uczuciemPyszna odmiana patisona z moim ulubionym serem. Składniki 2 patisony 100 g mięsa mielonego (karkówka) czerwona cebula ząbek czosnku papryczka chilli 4 łyżki oliwy z oliwek 100 g sera koziego 300 ml przecieru pomidorowego 4 pomidory (sparzone i obrane ze skórki) 1/2 łyżeczki cukru sól ,pieprz Przygotowanie Mięso przesmażyłem na 2 łyżkach oliwy , pod koniec posoliłem. Przełożyłem do miski
R'n'G Kitchennisko kaloryczne, ale co tam! Raz na jakiś czas...? ;) Składniki na ciasto: 2 kg ziemniaków 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Składniki na farsz: 550 gramów karkówki 1 cebula 1 łyżka majeranku 1 jajko sól pieprz Dodatkowo do okraszenia: boczek wędzony 1 cebula Najpierw farsz: m ięso zmielić w maszynce lub posiekać w malakserze. Przełożyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commięso z indyka. Kotlety wyszły pyszne i wszystkim smakowały :) Składniki :Około 0,5 kg mielonego z indykaOkoło 0,5 kg mielonego wieprzowego ( może być z karkówki )1 cebula dużaCzosnek Przyprawa Magi Bułka tarta2/3 jajka1 szklanka mleka Oliwa do smażeniaWykonanie;Zmielić mięso wieprzowe i z indyka , dodać startą cebulę , około 2 ząbków czosnku.Dodać pieprz, i vegetę
Sama słodycz i szczypta chilikarkówki)1 cebula1 sucha kajzerkasuszony majeranek2 ząbki czosnku 1 jajkosól, pieprz0,5-1 litr rosołu lub bulionuliść laurowyziele angielskiekminek 2-3 łyżki mąki2-3 łyżki śmietany 18%1 pęczek koperkumąka do obtoczenia pulpetówolej do smażenia Sposób przygotowania:1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać suszony majeranek, soli, pieprzu i zmiażdżone ząbki czosnku.2. Cebulę
Kuchnia domowa Anistworzyć coś podobnego.Zapiekanka okazała się bardzo delikatna w smaku i konsystencji, zatem zakwas na żurek będę wykorzystywać częściej :)Składniki:młode ziemniaki,boczek parzony - najlepiej chudy,mielone mięso - użyłam karkówki,niewielka cebula,orzechy nerkowca - prażone i solone - użyłam Kresto,sól, pieprz,gęsta, kwaśna śmietana,odrobina oleju.Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać mięso
Codzienna kuchnia niecodziennaDomowy pasztet z pieczarkami do smarowania pieczywa. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka) 3 cebule 10 sporych pieczarek szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz, majeranek łyżka oleju Przejdź do przepisu na pasztet
w kuchni i w ogrodzieDomowy pasztet z pieczarkami do smarowania pieczywa. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka) 3 cebule 10 sporych pieczarek szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz, majeranek łyżka oleju Mięso kroimy na kawałki lub mielimy w maszynce (dzięki czemu krócej trwa smażenie). Cebule i pieczarki kroimy w plastry. Na małej ilości oleju podsmażamy cebule, pieczarki i mięso. Dodajemy przyprawy, w razie potrzeby
prawdziwe jedzenieSkładniki: 0,5kg karkówki 3 cebule mała główka czosnku przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka, rozmaryn, majeranek ocet jabłkowy do marynaty Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodziedanie przygotowałam dla narzeczonego i skoro zjadł ze smakiem, a wiem, że klusek nie lubi, to musiało być niezłe. Składniki :* porcja makaronu * 300g mięsa mielonego - u mnie karkówka* mała cebula* ząbek czosnku * papryka czerwona * biała papryka * 2 pomidory* mała cukinia* łyżka koncentratu pomidorowego * łyżka oliwy z oliwek* garść świeżej bazylii * sól, pieprz Przygotowanie :Makaron ugotować al dente
Magiczne Życie MartySkładniki:9 plastrów karkówki wieprzowej1 duża cebulaniecały kg pieczarekopakowanie żółtego sera w plastrachkeczupmajonezprzyprawy: pieprz, sól, bazylia, koperek,olej do smażeniaWykonanie:1.Karkówkę myjemy, osuszamy, oprószamy pieprzem, solą i koperkiem. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce (jeśli ktoś ma czas może być nawet na 3 godz.)2. Cebule i pieczarki kroimy(...)plasterki i podsmażamy na oleju.3.Plastry mięsa obtaczamy w sosie powstałym po połączeniu keczupu i majonezu (po 3 łyżki).4. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym.5. Pieczarki i cebulę nakładamy na kawałki karkówki, posypujemy bazylią, przykrywamy plastrami żółtego sera. Na wierzchu można rozsmarować 2 łyżki majonezu.6. Pieczemy w piekarniku do czasu, aż mięso będzie miękkie, w temperaturze 200 st. Warto
Pasja Smakuaromatyczną szynkę. Jeśli ktoś spróbuje jej chociaż raz, od razu się zakocha !:)Przepis znaleziony na Wielkim Żarciu i trochę zmodyfikowany. Składniki: Mięso: 0,5kg szynki (ewentualnie karkówki) 2 cebule 4 ząbki czosnku papryka słodka i ostra odrobina oleju Zalewa: 1,5 szklanki wody 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki ostrej
Czerwona PorzeczkaPizza, którą Wam dzisiaj przedstawię, tak naprawdę smakuje jak gigantyczna kluska śląska :) Dlatego też postanowiłam przygotować ją z soczystą grillowaną karkówką i mnóstwem cebuli. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka lnu mielonego+4 łyżeczki wody 1/2 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu Składniki na mięsne(...)nadzienie: 500 g karkówki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta majeranku 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta soli Dodatkowo: 150 ml passaty pomidorowej 1 duża cebula, pokrojona w piórka 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżki tartego parmezanu CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od mięsnego nadzienia
My Culinary Artprzepisy publikuje Darek Kuźniak Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru - składniki ilość przypraw jest podana w przybliżeniu, możecie ją modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. 2 kg karkówki wieprzowej 2 duże cebule 5 dużych ząbków czosnku półtorej łyżeczki soli półtorej łyżeczki młotkowanego lub grubo zmielonego kolorowego pieprzu 9-12 suszonych śliwek 3-4 łyżki majeranku olej do natarcia mięsa(...)podsmażenia cebuli około 150 ml bulionu lub wody Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru - przygotowanie Mięso myję, osuszam na papierowym ręczniku i sznuruję, aby lepiej zachowało kształt. Karkówkę dokładnie nacieram olejem i przyprawami (solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem) i obficie obsypuję majerankiem. Tak przygotowane mięso zawijam w folię spożywczą i wstawiam na noc do lodówki (robię to chyba
Cztery Fajeryprzepisy publikuje Darek Kuźniak Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru - składniki ilość przypraw jest podana w przybliżeniu, możecie ją modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. 2 kg karkówki wieprzowej 2 duże cebule 5 dużych ząbków czosnku półtorej łyżeczki soli półtorej łyżeczki młotkowanego lub grubo zmielonego kolorowego pieprzu 9-12 suszonych śliwek 3-4 łyżki majeranku olej do natarcia mięsa(...)podsmażenia cebuli około 150 ml bulionu lub wody Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru - przygotowanie Mięso myję, osuszam na papierowym ręczniku i sznuruję, aby lepiej zachowało kształt. Karkówkę dokładnie nacieram olejem i przyprawami (solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem) i obficie obsypuję majerankiem. Tak przygotowane mięso zawijam w folię spożywczą i wstawiam na noc do lodówki (robię to chyba
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata