przepis na duszoną karkówkę w sosie musztardowym. To idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 60 dag karkówki bez kości, 1/2 cebuli, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, 2 szklanki wody, 1,5 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej SPOŁEM, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżka mąki, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w cienkie(...)Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania potrawy wykorzystałam Musztardę Kielecką Grillową, którą otrzymałam do testowania od firmy W SP SPOŁEM. Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać, ponieważ jest przepyszna. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów
Tradycyjna kuchnia Kasikwaśne, z bardzo aromatycznym sosem, którego resztki świetnie nadadzą się do przygotowania smażonego ryżu czy jako sos do stir fry. 750 g Mięsa wieprzowego (najlepiej bardziej tłusty kawałek – karkówka, boczek ewentualnie łopatka) 1 Cebula 80 ml Sosu sojowego, Tamari lub Aminokwasów kokosowych 80 ml Octu ryżowego (ewentualnie jabłkowego) 1 łyżeczka Melasy Trzcinowej (opcjonalnie) 1 łyżka Miodu (2 jeżeli(...)kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy połowę do mięsa razem z sosem sojowym, octem ryżowym i listkami laurowymi. Marynujemy minimum 20 minut, możemy nawet całą noc. Mięso odsączamy, pozostawiając marynatę. Podsmażamy je na wysokim ogniu, aż nabierze złocistego koloru (nie musi być ugotowane w środku). Gotowe przekładamy do miski i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną
Oslov.cebule 1 marchewka 1 łyżka suszonych grzybów utartych na proszek listek laurowy ziele angielskie na zasmażkę; łyżka smalcu łyżka mąki Karkówkę pokroić na plastry. Miód, ocet oliwę , sol i pieprz, hyzop i miętę, wymieszać zamarynować w tym roztworze karkówkę na ok 2 godziny. Kapustę przepłukać, gdyby byla zbyt kwaśna to zagotować w wodzie i odcedzić . Podlać olejem, dodać przysmażoną cebulę(...)przełożyć do garnka rzymskiego lub innego naczynia żaroodpornego. Karczek przysmażyć z obu stron na patelni i włożyć do kapusty razem z tłuszczem w którym się smażył , wlać też resztę marynaty w której mięso się marynowało. Tak przygotowany garnek przykryć i wstawić do zimnego piekarnika , ustawić temp 220 st . Kiedy piekarnik się nagrzeje do tej temperatury , wtedy zmniejszyć
Gotowanie jest łatweniezwykle popularne mięso w kuchni polskiej, stąd wiele potraw charakterystycznych dla tej kuchni. Przeciętny Polak podobno zjada ok. 70 kg mięsa wieprzowego rocznie! Świeża, z dobrego źródła wieprzowina: boczek, karkówka, schab, szynka, żeberka – są doskonałym źródłem białka, wapnia, witaminy E i żelaza. Mięso to cenione jest najbardziej za swoje walory smakowe, każdy kawałek mięsa wieprzowego smakuje inaczej, dlatego potrawy(...)Schab pieczony faszerowany warzywami 18. Karkówka zapiekana z serem i cebulą. Karczek pod pierzynką. 19. Karkówka pod pierzynką z pieczarkami 20. Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. 21. Karkówka pieczona miodowa 22. Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym 23. bitki z karkówki wieprzowej 24. Kotlety siekane z karkówki 25. Kotlety panierowane z karkówki 26. Kotlety mielone faszerowane pieczarkami 27. Pieczone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkarmelizowany, na chrupko zapieczony sos barbecue na aromatycznym kurczaku z piekarnika Sos barbecue serwowany do upieczonego czy grillowanego mięsa to nic dziwnego. Wyśmienicie komponuje się z karkówką, żeberkami czy schabem - osobiście przetestowałam :) Ale gdyby tak pójść o krok dalej i sos barbecue podać w towarzystwie kurczaka ? Mało tego! A co jeśli drób w tym sosie się najpierw zamarynuje(...)się w bajeczną skórkę . Kurczak w nim zamarynowany nabierze intensywnego smaku. Nie potrzeba tu żadnych innych przypraw, no może odrobinę soli i pieprzu, sos barbecue wyśmienicie spełni zadanie najlepszej marynaty . Składniki na porcje dla 3 osób : 3 ćwiartki z kurczaka - małe (około 800g mięsa) sól, pieprz czarny Sos barbecue od Folwark - do zamarynowania mi ę sa i posmarowania
Grunt to przepis!różnych postaciach do szybkiego zjedzenia. Mogą to być ogórki małosolne z dużą ilością kopru lub ogórki w occie, marynowane przez kilka dni. Są idealne na grilla do karkówki lub kiełbasy. Dziś mam dla Was przepis na szybkie ogórki w occie z kurkumą. Lubię je z dużą ilością kopru. Zawsze mam w zamrażarce koper z poprzedniego sezonu. Mrożę go gdy kosztuje(...)sucho Szybkie ogórki w occie z kurkumą Szybkie ogórki w occie z kurkumą Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki: 500 g zielonych małych ogórków 1/2 łyżki soli niejodowanej Marynata: 100 g brązowego cukru 500 ml octu jabłkowego lub winnego szczypta kurkumy Dodatkowo: kilka ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka gorczycy 2 baldachy kopru 1 mała cebula kilka płatków chili Wykonanie
Kulinarne przygody Gatityjesiennymi dodatkami. Wszystko wzmocnione sporą dawka chili i bardzo rozgrzewające. Jeżeli nie lubicie ostrych smaków chili można pominąć. Też będzie smacznie. Składniki na 4-6 porcji: 500 g karkówki wieprzowej QAFP (może też być łopatka) 4 ząbki czosnku (obrane) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 200 g wędzonego boczku 800 g niewielkich pomidorów 2 duże cebule(...)Piekranik rozgrzać do 180°C. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem, pokroić w kostkę. 2 ząbki czosnku rozetrzeć w moździerzu z solą, tymiankiem i oregano. Dodać 2 łyżki oleju rzepakowego, wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odstawić na 45 minut. Boczek pokroić w kosteczkę. Pomidory przekroić na połówki wymieszać z 2 łyżkami oleju, dodać pozostałe 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, rozłożyć na blasze
Pełny talerzSkładniki: 700g-1kg wieprzowiny (łopatka, karkówka — ważne żeby była równo poprzerastana tłuszczem) 3 przeciśnięte ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki sosu Worcestershire (u mnie sos sojowy) 2 łyżki oliwy 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chili i nie pieprzu cayenne!) 2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku(...)tłustym i mniej szlachetnym. Charakterystyczny, dymny smak, amerykanie uzyskują piekąc swój pulled pork w barbecue- piecyku opalanym świeżym drewnem. Kupujemy ładny, równo poprzerastany tłuszczykiem kawałek wieprzowiny- idealne tu będą karkówka i łopatka wieprzowa. Jeśli uda Wam się zdobyć mięso z regionalnych hodowli ,a nie z masowej produkcji- tym lepiej dla ostatecznego smaku i konsystencji. Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy
Kocham Czekoladęgrilla - a w roli głównej mięsa...bo czym byłoby przyjęcie na świeżym powietrzu bez potraw mięsnych, przyrządzanych na grillu? Nie zawsze jednak muszą to być kiełbaski czy kotlety z karkówki. Pokażę Wam jak przyrządzić na grillu m.in. smakowite żeberka, kolorowe mięsne szaszłyki czy stek z kością z warzywami. Mam nadzieję, że przepisy spodobają się Wam ;) Polecam! MARYNOWANY(...)kością w kształcie litery T po około 650g każdy 500g cukinii 500g pomidorów odrobina soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy marynatę : do miseczki wlewamy olej sojowy, sos sojowy, sok z cytryny, koniak i miód, dodajemy otartą skórkę z cytryny (sparzonej i dokładnie umytej), rozgniecione ząbki czosnku, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie
Moja Książka Kucharskatłustym i mniej szlachetnym. Charakterystyczny, dymny smak, amerykanie uzyskują piekąc swój pulled pork w barbecue- piecyku opalanym świeżym drewnem. Kupujemy ładny, równo poprzerastany tłuszczykiem kawałek wieprzowiny- idealne tu będą karkówka i łopatka wieprzowa. Jeśli uda Wam się zdobyć mięso z regionalnych hodowli ,a nie z masowej produkcji- tym lepiej dla ostatecznego smaku i konsystencji. Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy(...)zmieścić dziś w garnku, więc upchnęłam je w porządnym grubym worku do grillowania ziemniaków (kiedyś kupiłam takie duże i mocne worki aluminiowe w Tesco). Wszystkie przyprawy i mokre składniki marynaty mieszamy w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nią dokładnie mięso. Zużywamy całą marynatę, niczego nie wylewamy. Na dno naczynia lejemy Coca-Colę lub puszkę Dr.Peppera
Kocham Czekoladęwarunki, że jest przez cały czas w zamknięciu. Dzięki temu gotuje się we własnych sokach. To wpływa w dużym stopniu na jego soczystość. Chociaż naszym zdaniem nie dorównuje wciąż karkówce oraz łopatce wieprzowej przyrządzonej w podobny sposób. A może po prostu jesteśmy dla siebie zbyt surowi. Schab na kanapki Składniki: Na 4 słoiki 550 ml schab wieprzowy(...)lekkim luzem. Najlepiej sprawdzą się do tego słoiki z szerokim wlewem czyli bez zwężenia. Z przeciśniętego przez praskę czosnku, pieprzu mielonego, soli, cukru, majeranku, jałowca oraz oleju przygotowujemy marynatę. Patyczkiem do szaszłyków przebijamy w kilkunastu miejscach każdy kawałek schabu. Następnie nacieramy dokładnie marynatą i odstawiamy do lodówki co najmniej na noc, a najlepiej na 24 h. Do każdego wyparzonego słoika
Kuchnia Na WypasieSKŁADNIKI: 4 kotlety wieprzowe z karkówki 80 g oliwy z oliwek 4 ząbki czosnki pokrojone w cienkie plasterki 100 g cebuli pokrojonej w plastry 120 g ciemnego octu balsamicznego 20 g miodu 6 g posiekanego rozmarynu 4 g posiekanego tymianku 2 g posiekanej szałwii otarta skórka z 2 cytryn 350 ml bulionu z kurczaka 60 g zimnego masła sól(...)mnie marchewka lub pasternak lub seler. Wykonanie: W plastykowej torbie wymieszać 30 g oliwy, czosnek, cebulę, połowę (60 g) octu balsamicznego, posiekane zioła i skórkę z cytryny. Do marynaty włożyć kotlety, dokładnie wymieszać mięso w marynacie i zamknąć szczelnie torbę odkładając ją do lodówki co najmniej na 8 godzin lub dzień wcześniej całą noc. Po tym czasie wyjąć kotlety
Sztuka gotowania w/g Samirygrilla. Równie dobre, a może nawet lepsze, wychodzą z piekarnika. Świetnie sprawdzają się na domowych imprezach. Nasz pomysł na mięsną ucztę. Przepis na szaszłyki z piekarnika Składniki: około kilograma karkówki lub łopatki wieprzowej, 250 gramów wędzonego boczku, dwie duże cebule, 2 większe świeże papryki, 5 ząbków czosnku, kopiasta łyżka papryki w proszku, sól, pieprz, trochę oleju. Zrób tak: dzień przed(...)godziny przed pieczeniem do mięsa dodaj pokrojony plastry boczek, paprykę pokrojoną w sporą kostkę i cebulę pokrojoną w ćwiartki. Ponownie wymieszaj – dzięki temu pozostałe składniki również przejdą smakiem marynaty. Na patyki do szaszłyków nabijaj ciasno kolejno mięso, cebulę, boczek i paprykę. Piecz w temperaturze 180 stopni około 1 godz. 15 min. Szaszłyki przygotowane do pieczenia… Rada: razem
Kulinarna Polska