Znudziły się już Wam grillowe karkówki i kiełbaski? Może spróbujcie tego pysznego, soczystego łososia w słodkiej glazurze z dodatkiem miodu. Jest ultra szybki w przygotowaniu, wystarczy zamarynować go godzinę wcześniej i już można wrzucać go na ruszt. Jeżeli chcesz go zrobić w domu to też nic trudnego, wystarczy użyć funkcji grilla w piekarniku;) Jeżeli lubisz łososia w postaci grillowanej, zajrzyj(...)smaku Przygotowanie: W misce wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj brązowy cukier, oliwę z oliwek, sos sojowy, czosnek, sok z cytryny, i po szczypcie soli i pieprzu do smaku. Włóż do marynaty łososia i umieść w lodówce na 1-2 godziny, obróć filety kilka razy żeby się równomiernie zamarynowały. Wersja grilla: Ułóż łososia skórą do dołu na rozgrzanym grillu i grilluj przez
karmelowyWeekend majowy za pasem, już niedługo rozpocznie się sezon grillowy. Jeśli chcesz przełamać schemat kiełbasy i karkówki, przyrządź na grillu coś niezwykłego. Moim wyborem jest satay z kurczaka, danie kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Kurczak i sos orzechowy, od którego po prostu nie można się oderwać, to doskonały pomysł na lekką grillową przystawkę. Satay to danie, które znajdziesz zarówno w kuchni(...)które bez problemu kupisz w każdym supermarkecie (Auchan, Frisco). Opinie na temat różnych wariantów satay’a oraz przepisy podają, że można używać także przypraw w proszku, ale moim zdaniem marynata jest lepsza po wykorzystaniu świeżych przypraw i ziół. Około 500 g piersi kurczaka wystarczy dla 4-6 osób. Przyprawy, jakich potrzebujesz, to: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka sosu z cytryny
Moja smaczna kuchniaJakie podać zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów - twardych(...)wesela, 7. małe tymbaliki np. z kurczaka w galarecie, 8. obowiązkowo śledź, jest bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki 10. sosy – np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy 11. pieczywo i masło Jest to zestaw w zupełności wystarczający. Nikt nie będzie
Kulinarny karnet ChristopheraZdrowe bo domowe i tego się trzymajmy .. póki siłownie zamknięte.. składniki na około 4 osoby: 0,6 kg łopatki wieprzowej ( lub innej lubianej części blondyny, żeberka, szynka, schab, karkówka czy mostek.. ) 2 łyżki smalcu 4-5 kulek ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 2-3 średnie cebule sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki mąki pszennej(...)powinien sam się zagęścić po odparowaniu, dzięki obtoczeniu mięsa w mące w pierwszym etapie. Po tym czasie dopraw pieprzem do smaku i serwuj z ziemniakami, buraczkami lub grzybkami z marynaty.. Banalnie proste, niebanalnie smacznie, idealnie zimowe danie Smacznego ! Artykuł Wieprzowina duszona w sosie własnym, tradycyjny polski obiad pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyGrillowanie to nie tylko karkówka, kiełbaska i kaszanka. Grillowane ryby są przepyszne, tak samo jak warzywa i równie warte uwagi. A łosoś? Taki z rusztu jest najlepszy... Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)Składniki 1 porcja łososia 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego skórka z limonki limonka świeżo mielony pieprz marynowane szparagi Przygotowujemy marynatę: 2 łyżki sosu ostrygowego mieszamy z sosem sojowym, skórą z limonki i świeżo mielonym pieprzem. Łososia wkładamy do głębokiego talerza, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po pierwszych
Gotowanie i blogowanieSchabowych pieczeni nie lubię – wolę wilgotną wieprzowinę, jak pulled pork czy żeberka . Na kotlety (które jemy może dwa razy do roku) wybieram grubo krojone mięso z kością lub karkówkę. Schab bez kości? Ok, zjem, ale naszykowany i podany tak, jak w dzisiejszym przepisie. Zapisz Schab to zwyczajowa nazwa całego świńskiego mięśnia biegnącego przy grzbiecie – od łopatki do biodra(...)kroimy w poprzek włókien mięśniowych na dwucentymetrowe kotlety. Nie rozbijamy ich i nie odcinamy żadnego tłuszczu – nie ma potrzeby. Nie solimy i nie pieprzymy – wszystkie przyprawy są już w marynacie. Marynatę do mięsa szykujemy tak samo jak majonez lub sos włoski – ma być gęsta i jednorodna. Do wysokiego naczynia wlewamy ocet balsamiczny, wsypujemy cukier i zioła, dodajemy musztardę, sól
Karo in the Kitchenminut , zmniejszyłam tym razem ilość majonezu, którego brak wyrównałam musztardą francuską, dodałam również ocet balsamiczny i przygotowałam również żeberka, czyli pokroiłam je w paski, ugotowałam i posmarowałam marynatą, żeberka czekały sobie potem do niedzieli, gdzie w hotelu zostały zapieczone i podane z plackami ziemniaczanymi, miałam do tego zestawu zrobić jeszcze konfiturę z czerwonej cebuli, ale w sobotę byłam już zmęczona(...)mięsem mielonym z paprykami – tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u – bigos – gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej – zrazy wieprzowe zawijane z karkówki – tradycyjne kotlety mielone – improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) – moje żeberka glazurowane z plackami ziemniaczanymi wg przepisu Piotra
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniedawna myśląc „ grill ” myślałam: „soczysty stek z karkówki”, „grillowana kiełbasa”, „grillowana golonka”. Jednym słowem- mięso. Dzieciaki jednak szybko to zweryfikowały. W ruch poszły warzywa, a nawet owoce! Zwykle te sezonowe, choć niekonicznie, o czym za moment się przekonacie. Dziś nie wyobrażam sobie już grilla bez sałatek, surówek, czy też grillowanych jabłek, kolorowej(...)roli wspomniane już wyżej przeze mnie morele, które lubię łączyć np z podgotowanymi wcześniej w mundurkach ziemniakami, pomidorkami koktajlowymi i papryką. Wszystkie te składniki nadziewam i smaruje marynatą zrobioną wcześniej z oliwy z oliwek lub innego oleju, np z pestek z winogron, wymieszanego z ulubionymi ziołami oraz świeżym przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość grilluję ze wszystkich stron przez kilkanaście minut
ArbuziakiByło pysznie! Kiedy zobaczyłam w tv Karola Okrasę robiącego kotleciki z karkówki, zastanawiałam się czy przepis nie jest nieco przekombinowany. Ale połączenie karkówki z fasolą okazało się naprawdę fajne, przyprawy dobrze dobrane. Gruszki upiekły się fantastycznie i razem z ostrym, jogurtowym sosem stanowiły świetny dodatek do mięsa. Bardzo polecam!Przepis Karola Okrasyskładnikimięso800 g karkówki6 ząbków czosnku150 g czerwonej fasoli(...)minut)gruszkiGruszki podzielić na ćwiartki. W misce wymieszać oliwę, miętę, sok z limonki, otartą z limonki skórkę, 1 łyżeczka harissy, sól. Do miski włożyć gruszki, obtoczyć w marynacie, pozostawić na parę minut.sos jogurtowyWszystkie składniki sosu wymieszać.Na grillu ułożyć najpierw gruszki, pieką się nieco dłużej niż mięso, a następnie położyć mięso. Obracać w trakcie grillowania. Mięso podawać
Stare Garywędlina długo pieczona z łopatki Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób, przygotowania mięsa wieprzowego, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze. Z reguły na wyroby takie przeznaczamy schab, czy karkówki, ale ja dziś wyrób wykonam z łopatki. Pragnę bowiem pokazać że długa obróbka termiczna wpływa na kruchość wyrobu, w tak daleki sposób iż każdy rodzaj mięsa(...)minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń do wystygnięcia, następnie przenosimy ją na kilka godzin w chłodne miejsce i gotowe. Naszej łopatki używamy tak jak innych wędlin. Do marynaty nie dodałem peklosoli, czy też saletry. Należy więc wyrób traktować jako pół trwały
Miód i pieprzSolimy i pieprzymy. Odstawiamy na bok, żeby sól "weszła", a w tym czasie przygotowujemy marynatę z musztardy. Mieszamy musztardę z oliwą i wcieramy do niej czosnek na drobnej tarce. Wkrapiamy odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowaną marynatą nacieramy każdy kawałek mięsa. Na wierzch oprószamy przyprawą do mięsa wieprzowego i płatkami chili (ilość w zależności od upodobań). Mięso marynuje się(...)wygodna opcja kiedy na obiad pojawią się goście. Wiadomo, że taką porcją naje się całkiem niezły skład. Jest to nasze kultowe danie obiadowe. Do jego przygotowania można wykorzystać zarówno karkówkę i szynkę jak i łopatkę. Ja przeważnie wybieram łopatkę gdyż jest bardziej soczysta niż szynka, a dużo mniej tłusta niż karkówka. Ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu ta propozycja
Kuchnia po mojemusamo :) SKŁADNIKI: 70-80 dag schabu (można zastąpić szynką lub filetem z kurczaka albo indyka*) ulubiona przyprawa do wieprzowiny (u mnie wymieszana z Marynatą Staropolską ) olej do marynaty 1/2 papryki czerownej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 marchewki 1 cebula 25 dag pieczarek 3 łyżki Keczupu Kieleckiego 2 łyżki Majonezu Kieleckiego 1 łyżka Musztardy Kieleckiej(...)kilka minut żeby ser się roztopił a mięso "odpoczęło". Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób: Schab po cygańsku Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową Karkówka pieczona w plastrach Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką
Kto ugości moich gości?indyka, ananasa i mango posypane gotowymi przyprawami, które tego wieczora miały – jak się nie mylę – swoją premierę grillową Skrzydełka już przygotowane zatem czas na przygotowanie do nich marynaty: miód, sok z limonki, imbir, chili, olej i mięta Podczas warsztatów została przygotowana naprawdę spora ilość dipów, które idealnie komponowały się z poszczególnymi rodzajami mięs. Dipy te to: dip morelowy(...)odbywało się inaczej niż do tej pory tzn. każdy podchodził do grilujących i od razu zabierał co udało się złapać ;) Oprócz kaczuszki czy wątróbki, na grilla poszła również aromatyczna karkówka i wyśmienity stek a także jeszcze kilka różnych szaszłyków. To był bardzo udany wieczór i nawet nie wiem kiedy ten czas tak szybko zleciał. Jak zwykle warsztaty były ciekawe
Kuchenne Wariacjeszaszłyki mięsne, jednak przełamane kwaśnym rabarbarem i słodką papryką. Takie połączenia smaków bardzo lubię i polecam Wraz z początkiem maja rozpoczyna się narodowe grillowanie! Na polskich grillach najczęściej lądują karkówki i kiełbasy, jednak ja będę chciała zachęcić Was moimi przepisami do rozszerzenia tego grillowego menu. Zaczynam od szaszłyków na grilla, które nawet w mięsnej wersji można fajne wzbogacić ciekawymi smakami(...)Oprócz sosów na pewno będą pasować też ogórki małosolne czy mizeria z koperkiem. Jakie mięso na szaszłyki? Najpopularniejszym mięsem na grilla jest karkówka. Jednak warto z niej zrezygnować na rzecz innych, lżejszych i równie smacznych mięs. Dlaczego? Karkówka jest mięsem tłustym, niezbyt zdrowym. Mięso czerwone (wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina, baranina, dziczyzna) od pewnego czasu jest na cenzurowanym. Światowa Organizacja Zdrowia
Wiszniówka