umieścić wszystkie składniki w żeliwnym garnku i wolno piec w piekarniku. Porcję mięsa pieczemy wolno i długo, około 4 godzin w zależności od ilości mięsa. Najlepszym typem mięsa jest karkówka lub łopatka. Upieczone mięso powinno się niemalże samo rozpadać wzdłuż włókien. Wytworzony sos można zredukować do aby uzyskać odpowiednią gęstość i polać nim mięso. Na ogół wyjmuję mięso na głęboki(...)wieprzowina o smaku wędzonego chipotle, kajeńskiego pieprzu i słodkiej papryki ma wiele zastosowań. Z carnitas na ogół przygotowuję wraps lub napełniam mięsem kanapki . Carnitas z karkówki 5 – 6 wraps Składniki: 1, 4 kg karkówki bez kości 400 g pokrojonych pomidorów 3 łyżki melasy 2 łyżki winnego octu 2 suszone chipotle 1 łyżeczka czarnego pieprzu ¾ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 lyżka
codojedzeniaczosnkowym …plus frytki, jakaś tam zielenina ..cudo , miód i malina Siekana , mieczem samurajskim..żart, oczywiście ,że nie Składniki 4 – 5 porcji : 1 kg chudej łopatki lub karkówki ( szynka będzie zbyt twarda , odpada ) 1 czubata ,łyżeczka suszonego tymianku 1 czubata, łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 czubata, łyżeczka suszonego , granulowanego czosnku 1 płaska, łyżeczka gałki muszkatołowej ( bardzo płaska(...)ostrej papryki ( lub chilli, jeśli ma być ogniście ) 1 łyżeczka ,mielonej kozieradki 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka, pieprzu ziołowego sól do smaku 2-3 łyżki oleju do marynaty , reszta do smażenia ( smażymy ,na małej ilości ) Sos czosnkowo – jogurtowy 1 kubek, jogurtu greckiego 1 płaska , łyżeczka , tartego chrzanu śmietankowego 4 ząbki czosnku , duże 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka
Ogrodnik w podróżypowrotem ciepło, więc także czas na grilla i inne przekąski w plenerze. Przedstawiam zdrową wersja marynaty barbecue. Szybko, łatwo i przyjemnie, a co najważniejsze zdrowiej od kupowanych gotowych marynat i już przygotowanych w opakowaniach mięs na grilla. Składniki na 6 porcji: sok z 1 pomarańczy +skórka z pomarańczy 1/2 papryczka chilli 1 łyżeczka musztardy 1 i 1/2 łyżeczki papryki wędzonej(...)łyżki dobrej jakości ketchupu np @Roleski (lub przecieru pomidorowego) 1 łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz 600 g piersi w kurczaka lub innego mięsa (udek z kurczaka lub karkówki, a także tofu) Przygotowanie: Skórkę z pomarańczy zetrzeć i wycisnąć sok z pomarańczy. Papryczkę chilli pokroić drobno, dodać do soku razem z resztą składników. Kurczaka pokroić wzdłuż i zamarynować co najmniej
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyMięso pieczone w domu ma smak, którego nie znajdziemy na półkach sklepowych. Moja dzisiejsza propozycja to pieczona karkówka, która doprawiłam czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Składniki: około 2 - 2,5 kg karkówki 18 dużych ząbków czosnku 4 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka pieprzu olej Wykonanie: Do przygotowania mięsa wykorzystamy dużą, podłużną brytfankę z pokrywką(...)czosnku, jeśli są bardzo duże, kroimy wzdłuż na pół. Mięso nakłuwamy głęboko nożem i w powstały otwór wciskamy ząbek czosnku. Tak nakłuwamy i równomiernie nadziewamy czosnkiem całe mięso. Przygotowujemy marynatę do mięsa. W miseczce mieszamy majeranek, sól, pieprz i olej. Oleju dajemy tyle, aby marynata miała konsystencję łatwą do smarowania mięsa, ale aby była gęsta. Mięso wkładamy do brytfanki
Smak mojego domuPrzyprawa grzanek złocistych Kamis Przyprawa do hamburgera z grilla Kamis Przyprawa do kurczaka z grilla Kamis Grill pikantny w tubie Kamis Grill klasyczny w tubie Kamis Przyprawa do karkówki z grilla Kamis Przyprawa do skrzydełek ognistych Kamis Przyprawa do sosu tzatziki Kamis Nugetsy z parówek Kamis Przekąska kibica Tosty z narożnika Kamis Przekąska kibica Mięsne kuleczki Kamis Przekąska kibica Ziemniaczki(...)Nagrodzone przepisy: KAMIL: Cukinia marynowana w czosnku 2 średnie cukinie 6 łyżek oliwy 4 łyżki wody łyżeczka octu winnego 4 ząbki czosnku opakowanie przyprawy do grzanek złocistych Kamis Przygotować marynatę: oliwę, wodę i ocet wymieszać z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cukinię pokroić w 1-1,5 cm plastry, włożyć do pojemnika z marynatą. Wstawić do lodówki
Wielki apetytKurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!połowy cytryny Wylewamy masę na przygotowaną formę (natłuszczoną i obsypaną bułką tartą) Pieczemy ok 40 – 50 minut w temperaturze 180°C Karkówka wieprzowa 1,2-1,5 kg karkówki wieprzowej 1 pełna łyżka musztardy bezglutenowej 1 cała główka czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie) świeżo zmielony czarny pieprz 1-2 łyżki oleju Obieramy czosnek i kroimy bądź miażdżymy(...)nacinamy tak, aby powstały małe kieszonki, do których wkładamy po ząbku czosnku W misce mieszamy olej z musztardą, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem Mięso oprószmy solą, pieprze, a następnie smarujemy marynatą Zostawiamy na co najmniej godzinę, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Jeśli chodzi o czas pieczenia, to przyjmuje się
Kuchcik gotujemogliśmy się już powstrzymać i w ostatnią niedzielę urządziliśmy sobie ucztę grillową zamiast tradycyjnego obiadu. Nie było to jednak standardowe menu grillowe w postaci kiełbasek czy karkówki. Każde z nas miało ochotę na co innego i tak powstało pięć różnych dań na grilla: 1) Filety z kurczaka na patyku w domowym sosie BBQ 2) Szaszłyki z łososia i cytryny(...)też jako dodatek do dań 5) Duże pieczarki grillowe nadziewane pomidorkami koktajlowymi oraz mini mozzarellą Dania te świetnie smakują i nie są jakoś bardzo ciężkostrawne, w porównaniu właśnie do karkówki z grilla czy kiełbasy. Poza tym, ich przygotowanie jest bardzo proste i nie pochłania dużo czasu. Idealnie sprawdzą się na grill party z rodziną lub przyjaciółmi. Grillowanie oraz degustacja dań
Kuchnia MagdaLenymogliśmy się już powstrzymać i w ostatnią niedzielę urządziliśmy sobie ucztę grillową zamiast tradycyjnego obiadu. Nie było to jednak standardowe menu grillowe w postaci kiełbasek czy karkówki. Każde z nas miało ochotę na co innego i tak powstało pięć różnych dań na grilla: 1) Filety z kurczaka na patyku w domowym sosie BBQ 2) Szaszłyki z łososia i cytryny(...)też jako dodatek do dań 5) Duże pieczarki grillowe nadziewane pomidorkami koktajlowymi oraz mini mozzarellą Dania te świetnie smakują i nie są jakoś bardzo ciężkostrawne, w porównaniu właśnie do karkówki z grilla czy kiełbasy. Poza tym, ich przygotowanie jest bardzo proste i nie pochłania dużo czasu. Idealnie sprawdzą się na grill party z rodziną lub przyjaciółmi. Grillowanie oraz degustacja dań
Kuchnia MagdaLenyJest niezwykle aromatyczna i tak miękka, że wręcz rozpływa się w ustach. Brzmi jak idealna szarpana wieprzowina? Ta właśnie taka jest. Przepis na szarpaną wieprzowinę Składniki: 1,2 kilograma karkówki lub łopatki wieprzowej, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki papryki wędzonej w proszku (jeśli nie macie, można użyć zwykłej), 3 łyżki dobrego keczupu lub przecieru pomidorowego wymieszanego z łyżą(...)sojowego, sól, pieprz, olej. Jak zrobić szarpaną wieprzowinę? Mięso pokrój na kilka grubych plastrów. W dużej misce wymieszaj około 5 łyżek oleju z papryką w proszku, solą i pieprzem, marynatą natrzyj mięso i odstaw co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na noc. Zamarynowane mięso przesmaż w głębokiej patelni, zdejmij, wrzuć na patelnię posiekaną cebulę oraz czosnek i również przesmaż
Kulinarna PolskaUwielbiamy jeść pyszne , soczyste steki. Ostatnio poszukujemy nowego sosu aby urozmaicić ich smak. Andrzej wpadł na pomysł stworzenia sosu na bazie kolendry , chilli i pomidorów. Warto
Cytryna&Co.przyrządzać. I jeść. Na ciepło, na zimno. Do obiadu, na kanapkach, w sałatkach. I w chlebkach pita - z zestawem surówek jako najlepszy domowy kebap! Składniki 1-1,2 kg karkówki 2-3 cebule 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki ketchupu 3-4 łyżki dobrego oleju 2 łyżki octu winnego suszony lub świeży rozmaryn 1/3 łyżeczki papryki wędzonej sól(...)osuszcie. Natrzyjcie dobrze solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cebule obierzcie i pokrójcie na plastry, czosnek lekko rozgniećcie. Z ketchupu, octu, oleju i reszty przypraw oraz ziół (bez wody) sporządźcie marynatę, dołóżcie do niej cebulę i czosnek. Mięso włóżcie do przygotowanego sosu, dokładnie go w nim obtoczcie i włóżcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzejcie
OliveandThymeMajówka za nami, sezon grillowy został więc oficjalnie otwarty :) Udało Wam się już coś wrzucić na ruszt? Dziś chciałam zachęcić Was do lekkiego grillowania. Zamiast klasycznej karkówki, kaszanki i kiełbasy, mam dla Was przepisy na pyszny grillowany drób, ryby i warzywa. Dobrze przyrządzone są równie smaczne, a przy tym kolorowe i bardziej fit. Co zrobić, aby dania(...)ruszt. Grillować możemy nie tylko tłuste części wieprzowiny, kiełbasę czy kaszankę. Równie smaczne będzie chudsze mięso, jak kurczak, indyk czy polędwiczki wieprzowe. Mięso przed grillowaniem warto jest zamarynować. Marynata nie tylko dodaje smaku i soczystości, ale tez chroni przed powstaniem rakotwórczych związków w trakcie grillowania. Ja proponuję Wam pyszną, pikantną marynatę z dodatkiem oliwy, musztardy, ziół, papryczki chilli i miodu
Chilli Czosnek i Oliwadwoma żebrami) - obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Krok 3. Zamarynowane żeberka pieczemy na grillu z każdej strony - smarujemy w trakcie pieczenia marynatą. Żeberka z grilla z czym podać Gotowe, zrumienione żeberka to danie pyszne samo w sobie. Jednak z odpowiednimi dodatkami będzie jeszcze lepsze i ciekawsze. Oto kilka pomysłów na żeberka na grilla(...)grilla z sosem chrzanowym i chrupiącym chlebem żeberka z grilla z sałatką " Duch Korsyki" żeberka z grilla z pieczonymi ziemniakami i korniszonami Smacznego :) Zobacz również przepis na karkówkę z grilla
Moja Książka Kucharska