cukinii, marchewki, jabłka i szczypiorku. Sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania, do potraw smażonych, pieczonych oraz z grilla. Polecam dodatki do obiadu: ** Buraczki ze śmietaną ** Duszoną białą kapustę ** Sałatę ze śmietaną ** Buraczki z cebulką do obiadu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: młoda cukinia (około 500 g) 2 marchewki 1 jabłko 1-2 łyżki majonezu sól i pieprz opcjonalnie
Kulinarny S.O.S.mniam. :). Smażone filety rybne marynowane w kefirze i obtaczane w bułce tartej to świetna odmiana od tradycyjnej smażonej ryby. Ja podaje je z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3-4 filety rybne u mnie mintaj sok z połówki cytryny przyprawa do ryb, sól, pieprz ok 400-500 gęstego kefiru bułka tarta do obtoczenia ryby
Blog kulinarny S9.PLDzisiejszy przepis to kaczka faszerowana żurawiną i jabłkami, wyszła przepyszna. Koniecznie spróbujcie zrobić kaczkę z tego przepisu. Tu znajdziecie przepis na kaczkę faszerowaną kaszą i kapustą a tu kaczkę w pomarańczach 1 kaczka 2,5 kg 3 jabłka 100 g suszonej żurawiny majeranek czosnek granulowany sól, pieprz Wykonanie: Kaczkę oczyścić, umyć, natrzeć czosnkiem granulowanym
magiczna kuchnia KasiPodkarpaciu często podajemy dania, które udają coś zupełnie innego – kasza udająca mięso, masa ziemniaczana pieczona w formie do słodkich bab, barszcz czerwony zakwaszany kwaśnymi jabłkami czy ziemniaki udające kiszoną kapustę, to tylko kilka przykładów. Ser jajeczny to kolejne tego typu danie. Ten regionalny specjał przygotowany z jajek ściętych w gotującym się mleku ser przypomina przede wszystkim z wyglądu
Trzeci talerzukładamy skórą do góry. Mięso musi odpocząć przed podaniem ok. 5 minut, aby nie wypłynęły z niego wszystkie aromatyczne soki. Kaczka będzie smakować np. z surówką z czerwonej kapusty i marchewką z groszkiem. Smacznego! Moje dobre rady : Mięso kacze kładź zawsze na zimną patelnię bez dodatku tłuszczu i układaj zawsze skórą do dołu i dopiero włącz źródło temperatury. nie wolno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświeżych sezonowych warzyw. Jest świetnym dodatkiem do drugiego dania lub do potraw z grilla. Podana z pieczywem może być smaczną szybką kolacją Sprawdź surówki: ** Surówka z białą kapustą i jajkiem ** Surówka z selerem naciowym ** Surówka ze świeżych buraków ** Surówka ze świeżych ogórków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 ogórków gruntowych 2 duże pomidory świeży koperek 2 łyżki kwaśnej śmietany
Kulinarny S.O.S.czasu do czasu wykorzystać np. gotując zupę grzybową. Suszone grzyby przechowujemy w dużych, szklanych słojach. Suszone grzyby: podgrzybki, czy borowiki na pewno przydadzą się do wigilijnych uszek , pierogów z kapustą i grzybami , albo do przygotowania bigosu na Wielkanoc . Jeśli szukacie przepisów na pyszne zupy to dobrze trafiłeś, TUTAJ znajdziesz 40 przepisów na nasze ulubione zup. Najlepszym sposobem na pozbycie się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKiszenie to najstarszy sposób konserwowania żywności i najzdrowszy, bo zwielokratnia ich wartości zdrowotne. Kiszona kapusta, buraki czy kiszone ogórki są najpopularniejsze, to nasze ulubione kiszonki, ale już marchew, kalafior lub inne warzywa budzą niemałe zdziwienie. To można je kisić? Można właściwie wszystkie zakisić, na jakie przyjdzie Ci tylko ochota. Kiszonki mają właściwości oczyszczające, ponieważ zawierają kwas mlekowy, który odtruwa organizm
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kimchi ze szczypioru jedliśmy kilka razy. Pyszne i daje naprawdę ciekawe doznanie smakowe. Zdecydowanie bardziej konkretne niż kimchi z kapusty pekińskiej. Ale jest mało popularne i chyba niedoceniane w Europie i na świecie. A jak niedoceniane, to trudne do dostania … Czytaj dalej
slodkokwasnapljajka, makaron z naleśników, to prosty, a jednocześnie ciekawy pomysł na smaczny posiłek. Z czym podać makaron z naleśników? Oto kilka propozycji podania makaronu naleśnikowego: Łazanki z kapustą i makaronem naleśnikowym>>> Z sosem ogórkowym>>> Z sosem grzybowym>>> Ze szpinakiem i śmietaną>>> Makaron naleśnikowy jako dodatek do: Rosołu
Moja Książka Kucharskapierwszej łyżce powiedział, że sztos! Widać zresztą jakość tej zupy na zdjęciu :) Na drugie - dla męża klasycznie po śląsku i opolsku - rolada wołowa z kluskami i modrą kapustą. Podana wyjątkowo pięknie! Ja wzięłam sznycel wieprzowy i rozmiar lekko mnie przeraził, ale dałam radę! Franek, który jadł naleśniki, bardzo chciał spróbować, więc dostał kawałek :) A Hania wybrała dziecięcy klasyk, pięknie
bistro mamaosób z alergią/nietolerancją na gluten, a tym, którzy unikają nabiału, polecam zastąpienie śmietanki mleczkiem kokosowym lub innym mlekiem roślinnym. Pomysły na zupy: ** Kapuśniak z młodej kapusty ** Zupa pomidorowa z warzywami ** Zupa Kartoflanka ** Zupa kalafiorowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 4-5 porcji: około 800 g patisonów (po obraniu) duża cebula 3 średnie ziemniaki
Kulinarny S.O.S.dobroczynne i prozdrowotne właściwości kiszonek, a także kto nie powinien ich jeść. W książce znajdziemy wiele wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa. Od najbardziej tradycyjnych w kuchni polskiej kiszonych ogórków, kapusty, buraków do eksperymentów z cebulą, cukinią, dynią, czy selerem korzeniowym. Oprócz receptur warzywnych mamy również przepisy na kiszone owoce, takie jak jabłka, śliwki i cytryny. Każdy przepis wzbogacony jest
Tajemnice SmakuOwoce: maliny, melon, czarna porzeczka, mirabelki, jeżyny, winogrona, nektarynki, śliwki, poziomki, jagody, arbuzy. Warzywa : koper włoski, fasolka szparagowa, grzyby kurki, por, karczochy, bakłażan, cukinia, brokuły, fenkuł, kalarepa, fasola, kapusta. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length
Coś bym zjadłaprosty przepis na smaczny, zdrowy i sycący obiad dla wegetarian, bądź osób, które szukają jakiegoś urozmaicenia od tradycyjnych mielonych. Świetnie smakują w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw, np. z kapusty pekińskiej lub z ogórkami małosolnymi. Kotleciki są bardzo tanie, gdyż zrobimy je z podstawowych składników, które praktycznie zawsze są w domu, a wychodzą bardzo smaczne i można nimi nakarmić całą
e-PrzepisyKulinarne