dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba. Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera kapustę, grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko jeden problem szybko znika ze stołu ☺ SKŁADNIKI CIASTO 400 g mąki 100 g mąki ziemniaczanej 1 jajko
zielonacukinkaprzede wszystkim cennych przeciwutleniaczy.Brokul to prawdziwy champion w kategorii najzdrowszych warzyw,zapobiegajacych wielu groznym chorobom,w tym nowotworom i chorobom serca.BROKUL (Brassica oleracea L.) zwany tez zielonym kalafiorem lub kapusta szparagowa jest krewniakiem kalafiora.Jest niskokaloryczny.Dostepny caly rokW rankingu warzyw jest na I miejscu pod wzgledem mocy przeciwdzialaniu rakowi.Aktywne skladniki przeciwrakowe to: sulforafan,beta-karoten,izofiocyjaniny,indol-karbinol i chlorofil.Brokuly
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czwarty ostatni-dzieli calosc wg czasu przygotowania potraw.I jeszcze jedno,bliskie sasiedztwo naszych krajow bardzo upodabnia nasze kuchnie.Dlatego spis potraw znajdujacych sie w ksiazce np. przy ziemniakach,pomidorach,grzybach,kapustach czy marchwi jest dosc obszerny.A autor ksiazki?Tim Mälzer to autor wielu ksiazek i publikacji kulinarnych,prowadzi wlasne kulinarne TV- Show na kilku niemieckich programach i jest wlascicielem restauracji"Bullerei
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sera na kromce chleba.Tym bardziej teraz ,gdy UE zakwestinowala "zdrowotnosc" polskich wedlin.Zapraszam zatem do przepisu.Skladniki na 8 -10 porcji galaretki:1 kurczak - 1.300-1.400g1 peczek wloszczyzny (bez kapusty)1-2 listki laurowe2-3 ziarna ziela angielskiego3-4 ziarna czarnego pieprzu1-2 gozdziki 2 lyzeczki zelatyny na kazda szklanke wywaru1 lyzeczka zelatyny=1 listek zelatyny 1-2 zabki czosnku-opcjonalnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!marchewka,szczypiorkiem,cebula i serem.Dodac jajko,sol i pieprz.Dokladnie wyrobic.Uformowac 8 kotletow,obtoczyc w tartej bulce i smazyc na rozgrzanym oleju okolo 10 minut.Podawac z surowka np. z bialej kapusty ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smazyc z obu stron po kilka minut do zrumienieniausmazone ukladac na talerzu wylozonym recznikiem papierowym,by odsaczyc nadmiar tluszczupodawac z mlodymi ziemniaczkami i ulubiona surowka ( u mnie z mloda kapusta duszona ze smietana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!papryka.wstawic golonke do piekarnika nagrzanego do 200°C i podpiec okolo 20 minut do zbrazowienia skorkipodawac na ogrzanym polmisku z musztardowym puree ziemniaczanym,z puree z grochu,chrzanem,cwikla,kapusta kiszona lub zasmazana i oczywiscie zimnym piwem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!liscie stanowia czesci jadalne sa elementem zdrowej diety.Zawieraja cenne dla zdrowia skladniki mineralne,maja dzialanie alkalizujace,ponadto dostarczaja spore ilosci karotenu.Burak lisciowy (Beta vulgaris L.) inaczej zwany bocwina,mangold,kapusta rzymska lub burakiem szpinakowym jest malo w Polsce popularny,w handlu praktycznie nieosiagalny.Znaja go jednak i to bardzo dobrze dzialkowicze.Burak lisciowy wystepuje bowiem w wielu odmianach,niektore sa bardzo dekoracyjne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ogórek obok kapusty i buraka to najpopularniejsze warzywo w Polsce.Wiekszość z nas uwielbia mizerię.Warto pokusić sie jednak o male urozmaicenie i przyrzadzić ja czasem na inny sposób.Ogórek ma niewiele kalorii,nie oszałamia co prawda wartościami zdrowotnymi,jednak jego dzialanie odkwasząjace i oczyszające organizm jest nie do przecenienia.Gdy dorzucimy do niego cukinie,działanie odkwaszające i oczyszczające się zwielokrotnią
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przykryciem około 1,5 godziny,aż mięso będzie miękkie,tak miekkie,by odstawało od kostekpodawać na goraco z ziemniakami lub kaszą na sypko i odpowiednimi surówkami,kiszoną kapustą lub buraczkami SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodaj do sosupodawaj kaczkę przybraną filecikami z pomarańczy.Nie podgrzewałam pomarańczy,raczej proponawałabym schłodzić ją w lodówce przed podaniem,jest wówczs o wiele smaczniejsza.Kaczkę podawać z czerwoną kapustą,buraczkami i koniecznie kluskami śląskimi lub kopytkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sadzicie, ale ja uważam że żeberka to jedno z najlepszych mięs. Dobrze przygotowane są smaczne, soczyste i co ważne można je zrobić na wiele sposobów. Ostatnio robiłam zapiekane na kapuście kiszonej a teraz wymodziłam w ketchupie. Duszone żeberka są po prostu pyszne a takie bardzo nam smakowały.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnijuż kiedyś pisałam uwielbiam faszerowane mięsa. A że wczoraj była niedziela to przygotowałam naszą ulubioną surówkę z czerwonej kapusty, frytki ( dawno ich nie było ) i właśnie faszerowane piersi z kurczaka w objęciach boczku. Obiadek smaczny i w sumie mało pracy.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniWystarczy kilka składników i można wyczarować pyszne kotlety ryżowe. Moi chłopcy jedli je z surówką i pieczywem ale świetnie smakują same lub tylko z dodatkiem surówki np. z pekińskiej kapusty. Wiadomo, że nie należy wyrzucać jedzenia a tu mamy świetny sposób na wykorzystanie tego ca nam zostanie z poprzedniego dnia. Jednocześnie zachęcam Was o wzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce
Ewa w kuchni