już przedostatni! Przepis na kutię oczywiście na blogu już znajdziecie, w tradycyjnej formie, dzisiaj nieco inaczej. Pewnie nie raz po świętach zostają Wam resztki dań, a to trochę kapusty z grzybami, kilka pierogów, uszek, zakwas na barszcz. Część rzeczy można oczywiście zamrozić, a co z resztą? Po świętach pozostało nam nieco kutii, nie mieliśmy już ochoty jeść jej w tradycyjnej
Pora coś zjeśćidealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego garść pestek słonecznika 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki
PastelFoodwieprzowiną, a my zajadaliśmy się pysznymi plackami pszennymi z wątróbką, wędzonym serem, karmelizowaną cebulą i warzywami. Ilość składników podaję w przybliżeniu. Składniki: placki tortilli (6-8 szt.) 3 liście kapusty pekińskiej pokrojone w paseczki 400 g wątróbki pokrojonej na kawałki i usmażonej na niewielkiej ilości oleju (doprawionej solą i pieprzem dopiero po usmażeniu, by nie stwadniała) 150 g wędzonego sera
Czerwień i błękittrudnego! Wam również polecam przygotowanie ich. Możecie oczywiście wykorzystać dowolne ugotowane mięso, nie tylko wołowinę, ale również drób, wieprzowinę czy nawet dziczyznę lub przygotować wersję wegetariańską z kapustą i grzybami. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćrazu się polubiliśmy :) Kalarepę można jeść na surowo, gotować, smażyć oraz piec . Łączyć z innymi warzywami lub mięsem albo jeść solo . Jej smak na surowo trochę przypominający kapustę (ale w lżejszej wersji), łagodnieje pod wpływem obróbki termicznej. WŁAŚCIWOŚCI KALAREPY: Ma witaminy: C, z grupy B, K, beta-karoten Posiada szereg soli mineralnych: potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor Średniej wielkości
ZofianaBrokuł jest warzywem z rodziny kapustowatych. Można również spotkać się z nazwami: kapusta szparagowa i zielony kalafior. Czyż nie brzmi to mega apetycznie?! To wyobraźcie sobie psa Pluto nad kością, z szeroko rozdziawionym pyskiem i cieknącą śliną - tak mniej więcej reaguję na widok brokułu :-). Wy też? Brokuł uwielbiam nie tylko
Szybko Szybkowarzależy ile tak na prawdę kapustki potrzebujemy, czy dla całej rodziny czy tylko dla siebie :) I jak bardzo lubimy zioła, ja uwielbiam dlatego dałam ich bardzo dużo :) Składniki: - młoda kapusta - koperek - magii - natka pietruszki - szczypiorek - 1 łyżeczka oleju/oliwy - przyprawy: sól, pieprz Kapustkę szatkujemy, zioła drobno kroimy i wszystko wrzucamy do garnka, na którego dno należy nalać wodę. Dodajemy przyprawy. Dusimy
Zdrowie na języku :Pprosta - sałatka z brokułem.Podobno to takie zdrowe warzywo - przez niektórych nazywane zielonym drzewkiem :) Dlaczego? To już trzeba pytać dzieci do lat 5 :) Przez znawców nazywana też kapustą szparagową :D Sałatka z brokułemSkładniki:brokułpomidor2 jajkaSos czosnkowy: mały jogurt naturalny3 łyżki majonezu3 ząbki czosnkupieprz ziołowysólPrzygotowanie:Brokuł umyj, pooddzielaj pojedyncze różyczki i ugotuj, tak żeby był
Lawendowe Niebowykładamy papierem do pieczenia i na nim rozkładamy nasze frytki. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Sharmę można podawać też z wszelkimi surówkami na bazie kapusty lub buraczków ćwikłowych.Mięsko, frytki i sos ładnie rozmieszczamy na dużym talerzu i nasze restauracyjne danie jest gotowe :) Nie pozostaje nam nic innego, jak zasiąść do stołu...Smacznego
Lawendowe Niebopomysł na sycącą kolację lub niebanalny obiad?Idealna sałatka z gyrosem i mieszanką sałat ;)Jedzą ją nawet ci, którzy na co dzień zieloną sałatą pogardzają...Wariacja z sałatą zamiast kapusty pekińskiej jest bardzo smaczna! Sałatka z gyrosemSkładniki:opakowanie miks sałatpodwójna pierś z kurczakakukurydza5 ogórków korniszonówczerwona cebulamajonezketchupser żółtyprzyprawa kebab-gyrospieprzsólPrzygotowanie:Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy
Lawendowe NieboCałkiem smaczne i szybkie do zrobienia danie. Pak choi to moja ulubiona azjatycka kapusta. Szczęśliwie pojawia się dosyć często w sprzedaży. Lubię ją smażyć, więc dzisiaj prosta propozycja - Pak choi z krewetkami. Możemy użyć krewetek koktajlowych lub nieco większych, należy je pozbawić skorupek jeżeli takie mają, będzie nam wygodniej. Polecam!Inspiracją był przepis
Stare GarySZYBKO:1. KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH (łódeczki pomidorkowe)2. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I...3. SAŁATKA TUŃCZYKOWA (z kapustą pekińską, ryżem i...)4. SAŁATKA/PASTA KANAPKOWA Z PORA5. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM6. SOS TATARSKI MOCNO GRZYBOWY7. SAŁATKA FASOLOWAAby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie
Wypisz WymalujSZYBKO:1. KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH (łódeczki pomidorkowe)2. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I...3. SAŁATKA TUŃCZYKOWA (z kapustą pekińską, ryżem i...)4. SAŁATKA/PASTA KANAPKOWA Z PORA5. SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM6. SOS TATARSKI MOCNO GRZYBOWYAby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie
Wypisz Wymalujświęta. Wyszedł super, i nie tylko walory smakowe mam na myśli :) Pięknie się również prezentował na świątecznym stole.W tym roku mam zamiar powtórzyć, ale z nadzieniem ze słodkiej kapusty i grzybów. Zdjęcia pochodzą z mojego zeszłorocznego archiwum, wtedy jeszcze nie prowadziłam bloga więc nigdzie ich wcześniej nie publikowałam.Czytaj więcej
bistro mamaBardzo lubię ciasto drożdżowe z wytrawnym nadzieniem.Drożdżowe pierogi, kulebiaki, kulebiaczki.Z grzybami, kapustą, z kaszą.Tym razem z dodatkiem QUINOA, czyli komosy ryżowej. Warto próbować z nowymi składnikami.Kulebiak był pyszny!Czytaj więcej
bistro mama