Składniki -cukinia baby -papryka igołomska- mój osobisty wariant -seler naciowy od serca, nie bójmy się tej jędrnej zielonej lodygi z lekką czuprynką -kolorowa rzodkiewka – biała i różowa -marchewka -kapusta pekińska -ogórki gruntowe ze skórką, ale ma być więcej cukini baby ,aniżeli ogórka -ze dwie łychy oregano, ale jeśli nie lubicie bądz nie macie oregano orginalnego rodem z Sycylii, czyli takich
Z Kuchni Do Kuchniżona. Kropka. Macie czas na zastanowienie się jaką potrawę , oczywiście makaronową podalibyście Włochom na obiad. Taki według Was strzał w dziesiątkę...Oczywiście są to Włosi przestraszeni wizją schabowego z kapustą . Chcą jednak zjeść coś swojego, włoskiego, makaronowego, ale według Waszej fantazji. Wy musicie wypaść jak najlepiej i podać im danie zrobione z makaronu, które ich nie zawiedzie, które będzie
Z Kuchni Do Kuchnifiltrowanej wody. Całość przykryłam szczelnie pokrywką i położyłam na najmniejszy palnik.Gotowalam prawie pół dnia. Zebrałam łyżką tłuszcz- podobno niesamowite placuszki wychodzą, można na nim smażyć , dusić i dodawać do kapusty z grzybami. Moja kaczucha nie była za bardzo jednak tłusta. Rosół z kaczuszki podałam z makaronem krajanka. Smak jest niezapomniany. Taki rosołek to samo zdrowie. Dodaje energii, przywołuje wspomnienia
Z Kuchni Do Kuchninp.z czerwoną soczewicą i porem, grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem. Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g marchewki 1 cebula 1 łyżka masła
Kulinarne przygody Gatityidealne ciasto na pierogi. Przepisy na pierogi, m.in.: Pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą Zielone ravioli z rukoli Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) ziemniaczane pierogi z mięsem Tym razem wymyśliłam sobie, że farsz będzie z posiekanej w szatkownicy kiełbasy, potem wystarczy z nich zrobić kulki, położyć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurczaka 1 szyjka indyka 2 marchewki 1 cebula 2 pietruszki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie kawałek selera kawałek pora 4-5 suszonych podgrzybków nać pietruszki- 1/2 pęczka kawałek kapusty włoskiej- akurat ja tym razem nie użyłam sól pieprz nać pietruszki ugotowana w rosole marchewka makaron W garnku układamy umyte udka, skrzydełka oraz szyjkę indyka i zalewamy zimną wodą. Mięso
Mango Papajaobiad lub lunch gotowy. Zielone warzywne curry Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 120 g zielonej fasolki szparagowej 350 g cukinii 1 fenkuł 3 małe kapusty pak choi 200 g bobu 1 zielona papryka 250 ml bulionu 3 łyżeczki zielonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 cm kawałek świeżego imbiru
Kulinarne przygody GatityDodatek do niedzielnego obiadu .Polecam. Pół główki kapusty pekińskiej poszatkować, zetrzeć jedną dużą marchewkę, dwa winne jabłka. Do tego dodać pół puszki kukurydzy. Zrobić sos z jednej łyżki jogurtu, dwóch łyżek majonezu.Do sosu dodać odrobinę curry. Wymieszać z kapustą .Gotowe SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwySkładniki: duża kość schabowa 1 mała cebula 1/4 główki młodej białej kapusty 300 g brukselki 300 g żółtej fasolki szparagowej kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca 3 listki laurowe 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę(...)razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki. Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi i dodajemy wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Gotujemy, aż będą miękkie
Moja smaczna kuchniaJarzynowa zupa z brukselką Składniki: duża kość schabowa 1/4 główki młodej białej kapusty 300 g brukselki 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki kilka dużych ziemniaków, obranych sól i pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki razem z ziemniakami kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, a z brukselek usuwamy
Moja smaczna kuchniaSkładniki : 2 ziemniaki 1 duża marchew i pietruszka kawałek pora i selera 1 mała cebula garść poszatkowanej białej kapusty kilka różyczek kalafiora olej sól , pieprz, kostka rosołowa , liść laurowy 1 mały czerwony burak 3 -4 łyżki średniej grubości kaszy Przygotowanie : Warzywa obrać , pokroić w kostkę , pora w krążki Kalafior umyć i podzielić na małe " różyczki " Do garnka(...)marchew , a potem pietruszkę - posolić , włożyć kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy - zamieszać i chwilę pogotować Wsypać 3 - 4 płaskie łyżki kaszy średniej grubości - zamieszać całość Dołożyć kalafiora , poszatkowaną kapustę oraz pokrojonego drobno buraka - zupa przybierze kolor różowy Do zupy dodać jeszcze pokrojonego selera , pora, cebulę - gotować do miękkości warzyw i kaszy Zupa jest dość gęsta , a kto takiej
Proste Potrawywierzch (czas gotowania zależy też min.od grubości ciasta) Jeśli woda z pierogami gotuje się zbyt gwałtownie należy zmniejszyć płomień, by nie popękały. Tak samo możemy przygotować pierogi z kapustą i grzybami. Na kolację wigilijną w sam raz. Do lepienia pierożków użyłam specjalnego przyrządu, takiego jak tu przy lepieniu p ierożków z mięsem i kapustą
Proste PotrawySkładniki : porcje mięsa z kurczaka ulubione przyprawy do kurczaka: u mnie -majeranek, pieprz prawdziwy i ziołowy, lubczyk, oregano, tymianek, szałwia olej, sól warzywa: u mnie marchew, pietruszka, kapusta, czosnek, a może być jeszcze cebula, brukselki, brokuły - to co lubimy, ale dobieramy warzywa tak by podczas pieczenia z mięsem "doszły" równocześnie. A jeśli tak jak u mnie najszybciej gotowała się kapusta
Proste PotrawySkładniki na farsz: około 20 dag mięsa drobiowego, ugotowanego-może być inne 10-15 dag ugotowanej kapusty -najlepiej kiszonej mała cebula pieprz, sól, estragon, bazylia kilka kropel maggi jajko Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko lyżka oliwy sól woda Przygotowanie ciasta: Do miseczki wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę oraz wbijamy jajko - wyrabiamy łyżką Dolewamy do tego(...)układam farsz i sklejam zaciskając ) Gotujemy w posolonym wrzątku około 5 min. od wypłynięcia Przygotowanie farszu: Mięso które użyłam do farszu pochodziło z rosołu, zmieliłam je Kapusta też była wcześniej ugotowana- miałam kilka łyżek postnego bigosu, który podrobiłam i dodałam do mięsa Masę wymieszałam oraz dodałam pieprz i zioła oraz maggi, przesmażoną cebulę i odrobinę soli (podgrzewałam
Proste PotrawySkładniki : mała kapusta pekińska papryka czerwona świeża puszka kukurydzy keczup, majonez filet z kurczaka- 1 podwójny mały 2-3 ogórki konserwowe cebula, sól, cukier, pieprz przyprawa do gyrosa Przygotowanie: Umyte mięso pokroić drobno w kostkę, posypać gyrosem (pozostawić na około 15 min), po tym czasie obsmażyć do miękkości na oleju Kukurydzę osączyć, paprykę, cebulę i ogórki pokroić(...)kostkę Kapustę pokroić w drobne paseczki i posypać lekko cukrem, by puściła soki- osączyć na sicie Poszczególne składniki sałatki układać w przezroczystym naczyniu, każdą warstwę polewać na przemian majonezem i keczupem, w mojej sałatce na wierzchu ułożyłam mięso z kurczaka. Ułożenie warstw warzyw zupełnie dowolne. Sałatka najlepiej smakuje po co najmniej godzinnym schłodzeniu w lodówce
Proste Potrawy