kapusta pekińska - 2982 przepisów (strona:27/199)

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i papryką 168

Dzisiaj proponuję przepis na lekką, zdrową i smaczną surówkę z kapusty pekińskiej. Surówka ta to prawdziwa bomba witaminowa. To doskonały dodatek do drugiego dania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 3 ogórki konserwowe, 1 cebula czerwona, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 łyżeczka octu spirytusowego Parczew , 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam(...)gniazd nasiennych i kroję w małą kostkę. Ogórki konserwowe ścieram na tarce o dużych otworach. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Szczypiorek drobno siekam. 2. Kapustę pekińską drobno kroję. Solę i odstawiam na 15 minut. Następnie do kapusty dodaję paprykę, ogórki, cebulę i szczypiorek. Mieszam. Surówkę doprawiam do smaku octem, cukrem, solą oraz pieprzem. Do przygotowania surówki wykorzystałam ocet spirytusowy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką. 103

Surówki najczęściej powstają u mnie spontanicznie. Tym razem kapusta pekińska. Można z niej wyczarować różne kombinacje. Dziś z dodatkiem rzodkiewki. Lubię mieć w lodówce kapustę pekińską, bo wystarczy do niej dodać warzywa jakie chcemy, lub jakie akurat mamy i pyszny dodatek do obiadu gotowy. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 puszki kukurydzy kilka rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz

Agusiowe smakołyki
Warstwowa sałatka z wieprzowiną 114

niego podobne warzywa jak w gyrosie, czyli sałatę pekińską, cebulę, kukurydzę i ogórki konserwowe. Dodatkowo jest ketchup i majonez. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1/4 kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 cebula kilka ogórków konserwowych ok. 700g schabu wieprzowego kilka łyżek majonezu kilka łyżek ketchupu pikantnego ok. 1,5 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego(...)minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Mięso powinno być ładnie przyrumienione i miękkie. Usmażone mięso wyłożyłam na talerz aby ostygło. Z liści kapusty pekińskiej powycinałam białe twarde części, a resztę drobno poszatkowałam. Połowę kapusty wyłożyłam do salaterki i polałam ketchupem. Na to wysypałam równomiernie odsączoną z zalewy kukurydzę. Na kukurydzy ułożyłam usmażone i wystudzone mięso tworząc kolejną

Waniliowe Improwizacje
Sałatka z kapusty pekińskiej 965

Zapraszam na pyszną i prostą sałatkę z kapusty pekińskiej. Idealne pasuje do drugiego dania. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 pomidor 1 mała cebula 1/2 papryki czerwonej 2-3 ogórki konserwowe 1 średnia marchewka sos sałatkowy koperkowo- ziołowy 2 łyżki majonezu Kapustę pekińską pokroić. Pomidor, cebulę, paprykę czerwoną i ogórki pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce

Ewusiowe Smaki
Sajgonki z kurczakiem, papryką i dynią (bez glutenu, mleka i jajek) 418

Sajgonki, czyli inaczej spring rolls z nadzieniem z makaronu z fasoli mung, kapusty pekińskiej z dodatkiem  kurczaka, papryki i dyni. Najlepsze prosto z patelni, z dodatkiem pikantnego sosu chilli.  Składniki: kapusta pekińska mała główka makaron z fasoli mung (przezroczysty) 100g filet z kurczaka 400g papryka 1 szt dynia (kostka) 1 szklanka przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kolendra(...)mieszanka przypraw typu kebab-gyros) papier ryżowy około 30 dużych arkuszy olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę pekińską pokroić na drobne kawałki (usuwając dolne twarde części liścia). Dynię pokroić w kostkę. Kapustę i dynię zalać wrzątkiem, gotować kilka minut. Odcedzić na sicie. Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut, odcedzić.  Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami i usmażyć

głodny alergik
Sałatki na Wielkanoc – przepisy 499

kwiatami forsycji Surówka z granatem Surówka z koprem włoskim i olejem arganowym Sałatka z surowego brokuła Sałatka brokułowa z kurczakiem Surówka z selera naciowego i pomarańczy Surówka z kapusty pekińskiej z jarmużem, zielonym ogórkiem i szczypiorkiem Surówka z brokuła z pekinką, jabłkiem i słonecznikiem Surówka z kapusty pekińskiej z sosem szpinakowym Sałatka z suszonymi pomidorami Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej

Dorota Smakuje
Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem 289

jedna z tych sałatek, które całkiem pozytywnie zaskakują. Patrząc na składniki wiedziałam, że może być fajna, choć jednocześnie przyznać muszę, że kapusta pekińska jako baza bardziej kojarzyła mi się z dodatkiem do obiadu, a nie samoistną sałatką. Do tego nie spodziewałam się, że będzie tak sycąca (okazała się doskonała na drugie śniadanie do pracy). Kolejny jej plus? Jest niemalże błyskawiczna(...)koloru. W sklepie dostępne były jedynie takie „blade”, prawie żółte sztuki kapusty, ale jeśli traficie na ładną zieloną, sałatka będzie jeszcze ładniej wyglądała;) 1 nieduża kapusta pekińska 1 słoiczek tuńczyka w oleju (ja kupuję w lidlu, można ewentualnie wykorzystać 2 puszki tuńczyka np w sosie własnym) 1 mała puszka kukurydzy 4 jajka majonez sól, pieprz Kapustę drobno szatkujemy

Smaki Na Talerzu
Surówka ” pomorska „ 93

zawiera łatwo dostępne zimą warzywa . Z letnich , a do tego własnych była by zapewne lepsza , ale cóż mamy co mamy , a i zimą coś na ząb warto zarzucić Nieśmiertelna kapusta pekińska , marchewka , troszkę innych dodatków i tworzy się kuchenna magia Składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 marchewka , niezbyt duża kawałek białej rzodkwi ( dosłownie 6 cm korzenia ) 1 mała ,czerwona papryka(...)łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego koperku 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich sól , pieprz do smaku 1 łyżka majonezu Kapustę pekińską szatkujemy drobno . Marchew i rzodkiew , ścieramy na tarce od dużych oczkach , oczywiście obraną , o tej porze roku skórka nie jest najlepsza Paprykę , cebulę obieramy i drobno siekamy , dodajemy

Ogrodnik w podróży
Surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami 36

Lubisz surówki na słodko? Jeśli tak, to dzisiejsza propozycja z pewnością będzie Ci smakować. Tym bardziej, jeśli podobnie jak ja, lubisz też przyprawę curry. Surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami, jabłkiem, marchewką i suszoną żurawiną w majonezowym sosie curry to świetna propozycja jako dodatek do mięs. Ja zwykle szykuję ją gdy robię udka pieczone w syropie z brzoskwiń(...)wędzonym kurczakiem i porami) . Wystarczą do niej dosłownie 2-3 połówki brzoskwiń. Idealnie, by nadać surówce odrobinę słodyczy. Jest pyszna i szybka do przygotowania, moim zdaniem warta wypróbowania. 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko brzoskwinie z puszki (ja wykorzystuję 2-3 połówki) 1/2 szkl. rodzynek lub suszonej żurawiny 3-4 łyżki majonezu około 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżka

Smaki Na Talerzu
Kouign patatez po japońsku 99

coraz więcej. Dla Japończyków słońce też jest bardzo ważne, bo mają je nawet na fladze narodowej. Taiyaki można faszerować na słodko, ale też kapustą lub kiełbasą. Ja dałem i jedno, i drugie, bo miałem resztkę kapusty pekińskiej po sałatce kebab/gyros. Składniki: - ziemniaki - mąka gryczana - zmielona niepalona kasza gryczana - olej - kapusta pekińska - parówki Wykonanie: Ziemniaki gotujemy i ugniatamy z mąką(...)stosunku 3:1, dodając trochę oleju. Kapustę pekińską podsmażamy z parówkami. Do okrągłej formy (ja wybrałem rybę fugu, ale możecie użyć innego kształtu) nakładamy masę ziemniaczaną, kładziemy farsz i na to znów masę ziemniaczaną. Wkładamy do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika aż będzie rumiane

Kryzysowa Książka Kucharska
Surówka z kapusty pekińskiej o smaku gyrosa 789

Surówka z kapusty pekińskiej o smaku gyrosa Łatwa i szybka surówka o smaku lubianego przez wszystkich , a szczególnie dzieciaki , gyrosa Nie zawiera mięsa , więc zadowoli także wegetarian , cudownie uzupełni każde danie obiadowe . Nic skomplikowane , ot troszkę warzyw z klasycznego gyrosa i pyszny sos czosnkowy ..Mniam , po prostu Polecam nie przekombinowane a smaczne danie lub przystawka . Składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej(...)minut , ponownie mieszamy i można serwować . Doskonała przystawka obiadowa , do tego jakiś kotlecik lub szaszłyk i…kulinarne niebo otwarte Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej o smaku gyrosa pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną cebulą 74

Smaczna i wyrazista w smaku surówka obiadowa. Jeżeli brakuje Ci pomysłu na surówkę do obiadu, a lubisz ostre, wyraziste smaki, spróbuj tej surówki. 1/2 główki dużej kapusty pekińskiej 1 duża czerwona cebula 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki octu z czerwonego wina 1 ogórek kiszony 3 łyżki majonezu 1-2 łyżki musztardy francuskiej szczypta soli Cebulę kroimy w drobną(...)kostkę. Przekładamy do małej miseczki. Oprószamy szczyptą soli oraz łyżką cukru pudru. Odstawiamy na około 5-10 minut. Następnie dodajemy ocet winny. Ponownie odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie kapustę pekińską drobno szatkujemy. Przekładamy do dużej miski. Kiszonego ogórka trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do kapusty. Do miski z kapustą dodajemy cebulę. Dodajemy również majonez oraz musztardę. Mieszamy

Smaki Na Talerzu
Surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i rzeżuchy 161

INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: SKŁADNIKI:  ( 2 porcje )                        1 porcja = 59 kcal 3 liście kapusty pekińskiej pół słodkiego jabłka garść rzeżuchy łyżeczka oliwy z oliwek WYKONANIE: 1. Kapustę pekińską drobno poszatkować. 2. Z jabłka usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie półplasterki a następnie w małe słupki. 3. Kapustę(...)jabłko i rzeżuchę dokładnie wymieszać z łyżeczka oliwy z oliwek. Kaloryczność przepisu wg  Kalkulatora Kalorii :  KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Kapusta pekińska 20 150 1.65 0.3 5.1 Jabłko (świeży owoc) 51 90 0.23 0.15 12.43 Rzeżucha 3 9 0.23 0.06 0.5 Oliwa z oliwek 44 5 0 5 0 Podsumowanie

Atlas Smaków

Proponowane wyszukiwania