Sajgonki, czyli inaczej spring rolls z nadzieniem z makaronu z fasoli mung, kapusty pekińskiej z dodatkiem kurczaka, papryki i dyni. Najlepsze prosto z patelni, z dodatkiem pikantnego sosu chilli. Składniki: kapusta pekińska mała główka makaron z fasoli mung (przezroczysty) 100g filet z kurczaka 400g papryka 1 szt dynia (kostka) 1 szklanka przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kolendra(...)mieszanka przypraw typu kebab-gyros) papier ryżowy około 30 dużych arkuszy olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę pekińską pokroić na drobne kawałki (usuwając dolne twarde części liścia). Dynię pokroić w kostkę. Kapustę i dynię zalać wrzątkiem, gotować kilka minut. Odcedzić na sicie. Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut, odcedzić. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami i usmażyć
głodny alergikkwiatami forsycji Surówka z granatem Surówka z koprem włoskim i olejem arganowym Sałatka z surowego brokuła Sałatka brokułowa z kurczakiem Surówka z selera naciowego i pomarańczy Surówka z kapusty pekińskiej z jarmużem, zielonym ogórkiem i szczypiorkiem Surówka z brokuła z pekinką, jabłkiem i słonecznikiem Surówka z kapusty pekińskiej z sosem szpinakowym Sałatka z suszonymi pomidorami Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej
Dorota Smakujejedna z tych sałatek, które całkiem pozytywnie zaskakują. Patrząc na składniki wiedziałam, że może być fajna, choć jednocześnie przyznać muszę, że kapusta pekińska jako baza bardziej kojarzyła mi się z dodatkiem do obiadu, a nie samoistną sałatką. Do tego nie spodziewałam się, że będzie tak sycąca (okazała się doskonała na drugie śniadanie do pracy). Kolejny jej plus? Jest niemalże błyskawiczna(...)koloru. W sklepie dostępne były jedynie takie „blade”, prawie żółte sztuki kapusty, ale jeśli traficie na ładną zieloną, sałatka będzie jeszcze ładniej wyglądała;) 1 nieduża kapusta pekińska 1 słoiczek tuńczyka w oleju (ja kupuję w lidlu, można ewentualnie wykorzystać 2 puszki tuńczyka np w sosie własnym) 1 mała puszka kukurydzy 4 jajka majonez sól, pieprz Kapustę drobno szatkujemy
Smaki Na Talerzuzawiera łatwo dostępne zimą warzywa . Z letnich , a do tego własnych była by zapewne lepsza , ale cóż mamy co mamy , a i zimą coś na ząb warto zarzucić Nieśmiertelna kapusta pekińska , marchewka , troszkę innych dodatków i tworzy się kuchenna magia Składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 marchewka , niezbyt duża kawałek białej rzodkwi ( dosłownie 6 cm korzenia ) 1 mała ,czerwona papryka(...)łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego koperku 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich sól , pieprz do smaku 1 łyżka majonezu Kapustę pekińską szatkujemy drobno . Marchew i rzodkiew , ścieramy na tarce od dużych oczkach , oczywiście obraną , o tej porze roku skórka nie jest najlepsza Paprykę , cebulę obieramy i drobno siekamy , dodajemy
Ogrodnik w podróżyLubisz surówki na słodko? Jeśli tak, to dzisiejsza propozycja z pewnością będzie Ci smakować. Tym bardziej, jeśli podobnie jak ja, lubisz też przyprawę curry. Surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami, jabłkiem, marchewką i suszoną żurawiną w majonezowym sosie curry to świetna propozycja jako dodatek do mięs. Ja zwykle szykuję ją gdy robię udka pieczone w syropie z brzoskwiń(...)wędzonym kurczakiem i porami) . Wystarczą do niej dosłownie 2-3 połówki brzoskwiń. Idealnie, by nadać surówce odrobinę słodyczy. Jest pyszna i szybka do przygotowania, moim zdaniem warta wypróbowania. 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko brzoskwinie z puszki (ja wykorzystuję 2-3 połówki) 1/2 szkl. rodzynek lub suszonej żurawiny 3-4 łyżki majonezu około 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżka
Smaki Na Talerzucoraz więcej. Dla Japończyków słońce też jest bardzo ważne, bo mają je nawet na fladze narodowej. Taiyaki można faszerować na słodko, ale też kapustą lub kiełbasą. Ja dałem i jedno, i drugie, bo miałem resztkę kapusty pekińskiej po sałatce kebab/gyros. Składniki: - ziemniaki - mąka gryczana - zmielona niepalona kasza gryczana - olej - kapusta pekińska - parówki Wykonanie: Ziemniaki gotujemy i ugniatamy z mąką(...)stosunku 3:1, dodając trochę oleju. Kapustę pekińską podsmażamy z parówkami. Do okrągłej formy (ja wybrałem rybę fugu, ale możecie użyć innego kształtu) nakładamy masę ziemniaczaną, kładziemy farsz i na to znów masę ziemniaczaną. Wkładamy do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika aż będzie rumiane
Kryzysowa Książka KucharskaSurówka z kapusty pekińskiej o smaku gyrosa Łatwa i szybka surówka o smaku lubianego przez wszystkich , a szczególnie dzieciaki , gyrosa Nie zawiera mięsa , więc zadowoli także wegetarian , cudownie uzupełni każde danie obiadowe . Nic skomplikowane , ot troszkę warzyw z klasycznego gyrosa i pyszny sos czosnkowy ..Mniam , po prostu Polecam nie przekombinowane a smaczne danie lub przystawka . Składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej(...)minut , ponownie mieszamy i można serwować . Doskonała przystawka obiadowa , do tego jakiś kotlecik lub szaszłyk i…kulinarne niebo otwarte Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej o smaku gyrosa pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżySmaczna i wyrazista w smaku surówka obiadowa. Jeżeli brakuje Ci pomysłu na surówkę do obiadu, a lubisz ostre, wyraziste smaki, spróbuj tej surówki. 1/2 główki dużej kapusty pekińskiej 1 duża czerwona cebula 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki octu z czerwonego wina 1 ogórek kiszony 3 łyżki majonezu 1-2 łyżki musztardy francuskiej szczypta soli Cebulę kroimy w drobną(...)kostkę. Przekładamy do małej miseczki. Oprószamy szczyptą soli oraz łyżką cukru pudru. Odstawiamy na około 5-10 minut. Następnie dodajemy ocet winny. Ponownie odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie kapustę pekińską drobno szatkujemy. Przekładamy do dużej miski. Kiszonego ogórka trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do kapusty. Do miski z kapustą dodajemy cebulę. Dodajemy również majonez oraz musztardę. Mieszamy
Smaki Na TalerzuINSTRUKCJA - KROK PO KROKU: SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) 1 porcja = 59 kcal 3 liście kapusty pekińskiej pół słodkiego jabłka garść rzeżuchy łyżeczka oliwy z oliwek WYKONANIE: 1. Kapustę pekińską drobno poszatkować. 2. Z jabłka usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie półplasterki a następnie w małe słupki. 3. Kapustę(...)jabłko i rzeżuchę dokładnie wymieszać z łyżeczka oliwy z oliwek. Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii : KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Kapusta pekińska 20 150 1.65 0.3 5.1 Jabłko (świeży owoc) 51 90 0.23 0.15 12.43 Rzeżucha 3 9 0.23 0.06 0.5 Oliwa z oliwek 44 5 0 5 0 Podsumowanie
Atlas SmakówTaka prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i ogórkiem do obiadu lub grilla. Składniki: kapusta pekińska około 1/2 2 pomidory (ja miałam czerwonego i pomarańczowego) 1 ogórek 1-2 sztuki cebuli dymki razem ze szczypiorem sok z cytryny oliwa z oliwek sól, pieprz Kapustę pekińską pokroić, a także pomidora i obranego ogórka. Cebulkę
talerz przyjemnościDzisiaj proponuję przepis na lekką surówkę z kapusty pekińskiej. To doskonały dodatek do obiadu. W połączeniu z mięsem i ziemniaczkami smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska 2 jabłka 4 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1 łyżka Octu Winnego z czerwonego wina JAMAR cukier sól pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską drobno szatkuję. Solę o odstawiam na 30 minut
Tradycyjna kuchnia KasiKapusta pekińska nie należała do moich ulubionych warzyw, dopóki nie wypróbowałam przepisu na sałatkę z kukurydzą, prażonym słonecznikiem i właśnie kapustą pekińską w roli głównej. Tym bardziej ją polecam, bo naprawdę zaskoczyła mnie jej kompozycja, prostota i możliwość skomponowania tej sałatki z innymi daniami, szczególnie mięsnymi. Równie dobrze smakuje dzień po przygotowaniu. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 150g
Kuchnia Pani Wiosnyłyżeczka soli -ok 6 łyżek oleju -ok 1 kg mąki pszennej tortowej lub typ 550 *jajko do posmarowania DODATKI (według uznania) u mnie: -filet z kurczaka -przyprawa kebab-gyros -kapusta pekińska -pomidory -ogórek zielony -ogórki konserwowe -cebula -cebulka prażona -sos czosnkowy -ketchup BUŁKI Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłego mleko-mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy trochę mąki, mieszamy i odkładamy(...)wałkujemy i pieczemy drugą część ciasta, potem trzecią. Bułki gotowe. Następnie ja kroję fileta z kurczaka na mniejsze kawałki, smażę go i doprawiam przyprawą kebab-gyros. Przygotowuję dodatki czyli kapustę pekińską kroję, kroję pomidory na plasterki, ogórki również. Cebulę szatkuję. Następnie bułkę wkładam na chwilkę do mikrofali by się podgrzała, i podpiekam na patelni grillowej z dwóch stron. Wtedy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumożna zrobić wersję bez i też jest smacznie. Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 2 filety z kurczaka 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 2 papryki 1 mniejsza kapusta pekińska około 200 g chipsów paprykowych 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros Sos: 100 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz zioła prowansalskie(...)Dodatkowo: ketchup 1. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z przyprawą kebab-gyros. Odkładamy do wystudzenia. 2. Kukurydzę i groszek odsączamy, papryki kroimy w kostkę, kapustę pekińską siekamy na drobniejsze kawałki (ja białą część usuwam i kroje tylko zieloną) 3. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę i dodajemy do majonezu z jogurtem. Mieszamy, dodajemy
kruche babeczki