lodówce, dlatego po upieczeniu wychodzi niezwykle kruche i delikatne. Daje się odczuć lekko miętowy posmak, który nadaje całości pewnego rodzaju orzeźwienia. Do kurczaka podałam też surówkę z kapusty pekińskiej i ogórka. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej również pokrojone na plasterki rzodkiewki czy drobno posiekaną czerwoną cebulę. Majonez możesz częściowo zastąpić jogurtem, będzie mniej kalorycznie. 6 chlebków pita (przepis(...)ilością soku z cytryny (najlepiej spróbować na 1 kawałku czy w takiej wersji będzie nam smakować). Kapustę drobno siekamy. Ogórka kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne. Następnie raz jeszcze kroimy każdą połówkę wzdłuż na pół, a dalej w grubsze kawałki. Kapustę pekińską łączymy z ogórkiem. Dodajemy majonez. Oprószamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przekrojone chlebki pita napełniamy
Smaki Na Talerzunabiera prędkości, szok! Skoro tak pędzi to czas wykorzystać to co daje nam natura, dlatego dzisiaj mam dla Was wspaniałą, jesienną potrawkę z kurczakiem. W lodówce zalegała mi połowa kapusty pekińskiej (po wykorzystaniu jej drugiej części do najlepszej sałatki gyros ) i to dzięki niej powstał ten cudowny przepis z jej wykorzystaniem. Na pierwszy rzut oka można pomyśleć(...)bulion, ziele i liść laurowy, przykrywamy i dusimy około 15 minut. Dodajemy papryki oraz poszatkowaną kapustę i dusimy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i chili. Podajemy np. z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Smacznego! Artykuł Potrawka z kurczakiem i kapustą pekińską pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongKiszona czerwona kapusta po koreańsku Do przygotowania kimchi z czerwonej kapusty zainspirował mnie przepis z książki “Kiszonki i fermentacje”. Aleksander Baron przedstawił pomysł na Polskie kimchi z czerwonej kapusty, ze stynką . Nie odtworzyłam tej wersji, przygotowałam natomiast modre kimchi według przepisu, z którego zwykle przygotowuje klasyczne kimchi. Zamieniłam kapustę pekińską na kapustę czerwoną, czyli modrą, a zamiast dymki(...)rybny, sos sojowy możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata . Jeżeli chcemy przygotować wegańskie kimchi z czerwonej kapusty pomijamy sos rybny i zamieniamy na dodatkową łyżkę sosu sojowego. Składniki KIMCHI 2 kg czerwonej kapusty tzw. modra kapusta 2 – 3 l wody 200 g soli 200 g marchewki 100 g czerwonej cebuli 100 g białej rzodkwi
Tajemnice SmakuBardzo lubię przygotowaną w ten sposób kapustę pekińską. Przede wszystkim już sama kapusta pekińska z dodatkiem ogórka bardzo mi smakuje, a tutaj mamy zarówno świeży jak i konserwowy. Por dodatkowo zaostrza całość, a zielona cebulka podtrzymuje zieloną kolorystykę. Niewielka ilość majonezu sprawia, że surówka jest nawilżona i zespolona, ale nie pływa w majonezie czy śmietanie. Do tego sól, pieprz(...)zioła prowansalskie. Musicie koniecznie wypróbować:) Bardzo polecam. 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1 ogórek zielony, tzw wąż 5-6 ogórków konserwowych 1 por 1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku 2-3 łyżki majonezu zioła prowansalskie sól, pieprz Oczyszczoną kapustę drobno kroimy. Umytego ogórka zielonego oraz ogórki konserwowe kroimy na paseczki. Por kroimy na półplasterki. Lekko solimy, przelewamy na sicie wrzącą
Smaki Na TalerzuSurówka z kapusty pekińskiej Smaczny, zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu. Chrupiąca i soczysta surówka, która zasmakuje całej rodzinie. Idealna zarówno do obiadu jak i do dań z grilla. Polecam! Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 5 rzodkiewek pół pęczka zielonej pietruszki 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soku(...)PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemidealna sałatka na lunch do szkoły czy pracy – chrupiąca kapusta pekińska ze słodkimi brzoskwiniami i suszonymi owocami w jogurtowym sosie curry. Mniam To również świetny dodatek do pieczonych warzyw. Polecam Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka brzoskwiń (około 480 g owoców) 1/2 szklanki sojowego jogurtu naturalnego (125 ml) 2 łyżki syropu z brzoskwiń (z puszki) 1 łyżeczka przyprawy curry(...)polewamy jogurtem zmieszanym z curry, syropem z brziskwiń i majonezem. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem np. domowymi krakersami lub pieczonymi warzywami lub tofu . Pychotka Smacznego! Artykuł Sałatka z kapusty pekińskiej i brzoskwiń w sosie curry pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plSzybka i prosta w przygotowaniu surówka z kapusty pekińskiej. Z tartą marchewką, plasterkami rzodkiewki, szczypiorkiem i natką pietruszki. Doprawiona miodowo-cytrynowym dressingiem, który nadaje jej charakteru i lekkości. Smaczna i zdrowa. Idealna do obiadu. SKŁADNIKI / 4 porcje 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 3 rzodkiewki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 łyżki soku z cytryny(...)łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz WYKONANIE Kapustę pekińską cienko szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce, rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny, płynnym miodem lub syropem klonowym oraz oliwą. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu
cool and mintyKimchi to kiszona kapusta pekińska z wersji azjatyckiej, symbol koreańskiej kuchni. To prawdziwa bomba zdrowotna, szczególnie teraz w sezonie na przeziębienia. Przyspiesza metabolizm, oczyszcza z toksyn, poprawia odporność, obniża cholesterol. To bogate źródło bakterii probiotycznych, bardzo pozytywnie wpływających na mikroflorę naszych jelit. Według magazynu Health kimchi uznane zostało za jedno z 10-ciu najzdrowszych dań na świecie. Właściwości zdrowotne(...)prawie identyczne co nasza kiszona kapusta, jednak bogatsze jest w składniki poddane fermentacji - czosnek, imbir i chili. Tradycyjnie w skład kimchi wchodzą: kapusta pekińska, rzodkiew, marchew, cebula, czosnek, imbir, papryka. Najważniejsza rolę w oryginale odgrywa dodatek koreańskiej papryki chili gochugaru. Nadaje ona niezwykłej pikanterii. Kimchi to prawdziwa petarda smaku, mieszają się tu smaki kwaśne, z pikantymi i słonymi tworząc niepowtarzalną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeżeli smakują Wam klopsiki a’la Ikea z mojego przepisu to te dzisiejsze pokochacie równie mocno. Głównym ich składnikiem jest kapusta pekińską, którą należy mocno zmorzyć (wymiętolić, wygnieść) alby puściła sok, dzięki temu zabiegowi do klopsików nie trzeba już dodawać innych płynów, są wilgotne ale zwarte jednocześnie. Można je usmażyć lub upiec. Po przygotowaniu można je przechowywać w lodówce(...)jest na tyle uniwersalny, że można do dodawać do wszystkiego. Tu znajdziecie przepis na sos: Uniwersalny wegański kremowy sos pomidorowy Składniki na około 20 sztuk: około 1 kg kapusty pekińskiej 200 g nerkowców 200 g mąki kukurydzianej lub innej bezglutenowej (ciecierzycy, jaglanej) łyżeczka kuminu łyżeczka suszonego czosnku lub 3 ząbki świeżego łyżeczka pieprzu łyżeczka soli łyżeczka słodkiej papryki świeża kolendra
greenscarfCzerwona kapusta pekińska debiutuje na rynku. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa, bo czerwone barwniki - antocyjany - to naturalne antyoksydanty. Przedstawiam odmianę Scarlette, o zielono-czerwonych liściach i czerwonej główce w środku. Druga odmiana ma czerwone liście i z zewnątrz i wewnątrz. Nowa odmiana jest pyszna, słodka, bez odrobiny goryczki, nie farbuje innych warzyw i nie traci na objętości(...)czerwonej kapusty pekińskiej przygotowałam bardzo smaczną surówkę. Jest lekka, winna i bardzo zdrowa, bo sos opiera się na klasycznym winegrecie. Świetny dodatek do prawie każdego dania obiadowego. Polecam! Koloru w kuchni i na talerzu nigdy za wiele! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchew 1 jabłko sól, pieprz 3 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stacji ani tytułu programu, ale dobrze pamiętam autorkę przepisu - rodowitą Chinkę. Przepis urzekł mnie swoją prostotą, ponieważ w pierwotnej wersji opierał się wyłącznie na ryżu, cebuli, jajkach i kapuście pekińskiej. Ja go nieco zmodyfikowałam i chyba utrafiłam z tym w dziesiątkę, bo chociaż moja rodzinka nieliczna jest, to gar tego dania, który wystarczyłby na dwa obiady, zostaje pochłonięty w jeden(...)wieczór. Serdecznie polecam :-) Składniki: 3 torebki ryżu 3 jajka (wersja wegańska: 125 g klasycznego tofu) 2 cebule 1 marchewka 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka pół kapusty pekińskiej oliwa z wytłoczyn do smażenia około 2 łyżki masła około 2 łyżki sosu sojowego jasnego (bezglutenowy dostępny w sklepach internetowych) sól, pieprz, papryka słodka, curry, odrobina ostrej papryki Wykonanie: 1. Cebule kroimy
Kawa z mlekiemLawendowa Kuchnia bez Rafka nie byłaby sobą ;) Polecam pyszną, czosnkową sałatkę, idealną do obiadu ;) Niestety z powodu bardzo dużej ilości czosnku nie nadaje się dla Szkrabów;) Sałatka z kapusty pekińskiej Składniki: kapusta pekińska mały jogurt naturalny 6 ząbków czosnku sól Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno siekamy, po usunięciu wszelkich białych zgrubień ;) Do tego najlepszy jest Mały Pomocnik ;) Czosnek obieramy i przeciskamy
Lawendowe NieboSurówka marynarska Smaczna, zdrowa i soczysta surówka warzywna z kapustą pekińską. Świetny dodatek do każdego obiadu! Składniki: pół główki kapusty pekińskiej pół czerwonej cebuli 1 marchew 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek zielonej pietruszki 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżeczki miodu sól i pieprz *** Kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy
Blog z Apetytemkolację. Dzisiaj właśnie przygotowałam takową surówkę - lekką i smaczną. Jest ona idealnym dodatek do obiadku bądź może być serwowana dla osób będących na diecie. Surówka szlachecka z kapustą pekińską SKŁADNIKI: 30 dag kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 pęczek koperku 4 pomidory rzymskie lub 1 duży malinowy przyprawa do sałatek świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską szatkujemy dość drobniutko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki