farszem rybnym , czy te tradycyjne , oszukane albo z tortownicy czy po prostu faszerowana główka kapusty - uwielbiamy je wszystkie. Przyszedł w końcu czas na wersję wegetariańską. Tym razem postawiłam na kapustę pekińską, która z racji tego, że nie musi być gotowana, świetnie nadaje się do zapiekania. Nadziałam ją twarogiem z dodatkiem kaszy jaglanej, a całość podlałam pysznym wywarem z pieczarkami(...)wyszło? Całkiem smacznie - fani kaszy jaglanej oraz pierogów ruskich powinni być naprawdę zadowoleni :-) Kapusta pekińska faszerowana białym serem i kaszą jaglaną - błyskawiczne jarskie gołąbki. Składniki na 8 sztuk: duża główka kapusty pekińskiej 400 g twarogu półtłustego 100 g kaszy jaglanej ugotowanej według opisu na opakowaniu biała (nie żółta) cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki masła 1 jajo
Poezja Smaków - blog kulinarnyZawsze do obiadu lubię mieć surówkę. Dzisiaj zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej z rzodkiewką . Jeśli macie ochotę na inną wersję przystawki z kapustą pekińskiej to również znajdziecie na moim blogu np z marchewką (przepis) , albo z sosem curry, którą uwielbiam (przepis) . Ja takie sałatki lubię również jako dodatek do kanapek i od razu smakują lepiej. Składniki: 1 średnia główka kapusty(...)Kapustę posiekać, dodać odsączoną na sitku kukurydzę, drobno posiekaną cebulę i pokrojoną rzodkiewkę. Majonez połączyć z jogurtem i doprawić przyprawami . Wlać do sałatki i wymieszać. surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką
O kuchni z uczuciemnaszych stołach pierwsze nowalijki korzystajmy z tego co mamy. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tak naprawdę ugotowanie jajek zajmie nam najwięcej czasu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z kapusty pekińskiej i czerwonej fasoli Składniki 1 szt. średniej kapusty pekińskiej ½ puszki fasoli czerwonej ½ puszki kukurydzy 5 jajek ugotowanych na twardo 1 papryka czerwona(...)średnie ogórki konserwowe majonez 2-3 łyżki sól pieprz Instrukcje Kapustę drobno poszatkować, dodać kukurydzę i fasolę odsączoną z zalewy. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Jajka pokroić w kawałki dowolnej wielkości. Dodać sól i pieprz do smaku, oraz majonez. Artykuł Sałatka z kapusty pekińskiej i czerwonej fasoli pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamkuchni koreańskiej. Składa się z fermentowanych warzyw. Zazwyczaj kimchi jest piekielnie ostre, a to za sprawą sporej ilości suszonych płatków papryczek chili. Podstawowy przepis zakłada przygotowanie kimchi z kapusty pekińskiej i wybranych warzyw: marchewki, białej rzodkwi lub rzepy, cebuli, czosnku i imbiru. Kimchi potrawa. W Korei kimchi jest bardzo popularną potrawą i ważnym elementem każdego posiłku. Kimchi bywa(...)czasem nabiera jeszcze więcej smaku i dobroczynnych właściwości. Jak zrobić kimchi - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na kimchi. SKŁADNIKI NA KIMCHI: 1 dużka główka kapusty pekińskiej, ok. 3kg 3/4 szklanki soli morskiej lub himalajskiej (ew. soli kamiennej do przetworów, niejodowanej) 2 główki czosnku, drobno posiekać 1 cały por, białą część przekroić wzdłuż na pół, następnie
Moja Książka KucharskaSzybka surówka do obiadu z kapusty pekińskiej. Spróbujcie jest pyszna. Idealnie pasuje do dań z drobiem czy polędwiczki wieprzowej. Połączenie brzoskwini , kapusty pekińskiej i sosu curry jest strzałem w dziesiątkę. Zróbcie do tego pyszne mięsko np kurczaka w orzechowej panierce (przepis) , ziemniaczki i obiad gotowy. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka brzoskwiń 2-3 łyżki rodzynek lub żurawiny(...)pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć we wrzącej wodzie. Wszystko razem wymieszać. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać cukier, curry, sól i pieprz. Wszystko wymieszać i polać surówkę. surówka z kapusty pekińskiej z sosem curry
O kuchni z uczuciemwyciskając ze mnie ostatnie krople łez. Od początku tygodnia postanowiły zrobić oczyszczanie kanałów łzowych! :D Z mielonego proponuję zrobić coś niby powszechnego, ale jednak innego... Otóż mając do dyspozycji kapustę pekińską, postanowiłam wykreować dziś gołąbki. Są co prawda ciut nietypowe, ale za to smaczne! Nazwałam je buletkami . Nazwa ta jest zainspirowana niemieckim określeniem na klopsiki mielone (Bouletten/Buletten lub Frikadellen(...)przejdźmy do meritum. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko 3 cebule 2 ząbki czosnku imbir, pieprz, kolendra, sól, vegeta, zielona pietruszka, bazylia, majeranek, kurkuma, kapusta pekińska jajko i bułka tarta do opanierowania trochę oleju do smażenia Sposób wykonania: 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podobnie czosnek i kapustę pekińską. 2. Do mięsa mielonego dodajemy: - mąkę
Kuchnia smakówgorącej wodzie, ale podaję składniki bez zmian, jeśli i Wy chcielibyście taki sposób przetestować. Sałatka smakuje bardzo dobrze i bardzo wszystkim smakowała. Jeżeli lubicie makaronowe sałatki, czy dodatek kapusty pekińskiej, myślę, że i Wam przypadnie ona do gustu. 150 g chińskiego makaronu 3 jajka 1/2 kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 ogórek zielony 1 puszka kukurydzy 200 g szynki(...)przykryciem na kilka minut, aż makaron zmięknie (wg czasu podanego na opakowaniu, u mnie około 5 minut). Odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę pekińską drobno siekamy. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę. Ogórka (jeśli ma twardą skórkę, obieramy) kroimy na pół, a następnie znów na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę
Smaki Na TalerzuSałatki z kapusty pekińskiej lubię przegotowywać tuż przed podaniem. Zazwyczaj są one bardzo szybkie i proste, a to cenna ich zaleta. Ta którą dzisiaj proponuję powstała w kilka minut. W dzisiejszej sałatce znalazły się produkty, które akurat znajdowały się w lodówce - tak zwane sporządzanie lodówki, a efekt smaczny :) Cenna rada przy sałatkach z fetą to ta, że przed pokrojeniem(...)warto włożyć opakowanie na 10 -15 minut do zamrażarki, ser nie będzie się nam rozpadał.A już teraz zapraszam na pyszną kompozycję smaków :-) Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i fetą w sosie greckim SKŁADNIKI : około 300-400 g kapusty pekińskiej 200 g szynki konserwowej 1 opakowanie sera feta 1/2-1 puszki mieszkanki meksykańskiej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibłyskawicznym tempie. Sałatka z gyrosa to także świetny posiłek do pracy, ponieważ jest bardzo sycąca. Moja tradycyjna sałatka z gyrosa składa się z kurczaka, kukurydzy, ogórków, papryki, cebuli, kapusty pekińskiej, ketchupu oraz majonezu. Jeśli zależy Wam na nieco lżejszej wersji, możecie majonez zastąpić jogurtem naturalnym. Sałatka z gyrosa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, z pewnością zachwyci każdych gości(...)nawet teściową Składniki: 600 g fileta z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1/2 słoika ogórków konserwowych 2 średnie cebule czerwone 1/2 kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona majonez ketchup przyprawa do gyrosa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać przyprawę do gyrosa, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej zamarynować kurczaka dzień wcześniej. Kukurydzę odsączyć
Przepiski.plpory, ale taka mieszana. Z czerwoną cebulą marynowaną, zamiast zwykłej, z czerwoną papryką i zielonym ogórkiem. Dodatkowo to, co w sałatce gyros znaleźć się powinno, czyli kurczak, kapusta pekińska, kukurydza i ogórki konserwowe. Jeśli chcecie zachować bardziej „tradycyjny” charakter użyjcie majonezu i ketchupu, można też zrobić sos majonezowy, doprawiony granulowanym czosnkiem i ziołami, tak jak ja zrobiłam(...)filety z kurczaka 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 mała puszka kukurydzy (165 g po odsączeniu) 1/2 zielonego ogórka 3-4 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki czerwonego octu winnego przyprawy do kurczaka (przyprawa do gyrosa LUB mieszanka przypraw np curry, szczypta mielonego imbiru, szczypta ostrej papryki, papryka mielona słodka, sól, pieprz) oliwa
Smaki Na TalerzuNajszybsza surówka do obiadu z możliwych, chociaż w smaku nie jest taka oczywista. Surówka składa się tylko z kapusty pekińskiej i szalotki oraz przypraw, które w połączeniu z sosem sojowym, nadają jej ciekawego smaku. Czasami smaczne pomysły wpadają do głowy z potrzeby chwili, tak też powstała ta surówka. Obiad praktycznie był już przygotowany, tylko brakowało czegoś chrupiącego i soczystego(...)mięsa, a że w lodówce z zieleniny była tylko kapusta pekińska, więc dużego wyboru nie miałam i improwizowałam. Połączyłam ją z szalotką i dodałam sosu sojowego i powiem Wam, że wyszło pysznie, idealnie pasowało do pieczonego kurczaka i ryżu. Składniki: (2 - 3 porcje) 1/2 kapusty pekińskiej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka suszonej natki kolendry (ze świeżą będzie jeszcze
Gotuj w domuSałatka z czerwonego buraczka i kapusty pekińskiej Miały być na obiad zwykłe buraczki z cebulką. Ugotowane już czekały na starcie i doprawienie. Ale pomyślałam sobie, że taka sałatka do obiadu to nuda, właściwie standard, bo w spiżarce zalega cała półka z buraczkami na zimę. Więc szybko poszperałam w lodówce, wyjęłam kapustę pekińską, szalotki, marchewkę, otworzyłam puszkę z kukurydzą i szybciutko(...)powstała nowsza wersja surówki z buraków czerwonych. Składniki: mała kapusta pekińska 2 szalotki 4 średnie ugotowane buraki czerwone puszka kukurydzy konserwowej 3 średnie marchewki 3 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu sól Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Szalotkę posiekać. Buraki i marchewki zetrzeć na tarce warzywnej. Kukurydzę odsączyć na sicie. Wszystkie warzywa połączyć
na moim stole...przy wyborze warzyw oraz mięsa, choć tu nie tak do końca, gdyż wybieramy między kurczakiem a krewetkami. Z warzywami możemy bardziej poszaleć. Do zupy pasują: marchew, pieczarki, papryka, kukurydza, kapusta pekińska, fasola szparagowa. Ale, ale...nie wrzucajmy do gara wszystkiego. Do mojej zupy dodałam kapustę pekińską, kukurydze ( z puszki ) oraz zieloną fasolkę szparagową ( mrożoną od Poltino . Składniki: 200 g krewetek(...)mini 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu ( warzywny lub drobiowy ) 200 g kukurydzy z puszki biała część kapusty pekińskiej małej 150 g zielonej fasolki szparagowej ( mrożonej Poltino ) łyżeczka sosu sojowego łyżeczka sosu rybnego łyżeczka cukru trzcinowego limonka oliwa do smażenia Wykonanie: Krewetki rozmrozić, odsączyć na sicie. W garnku rozgrzać
kolorowotorcikowoSkładniki: - 6 dużych liści kapusty pekińskiej - 3 łyżki kukurydzy z puszki - średniej wielkości pomidor - 3 łyżki oliwy extra virgin - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę pekińską należy pokroić w paski o grubości około 1 cm, w poprzek liści. Pomidora kroimy w ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze raz na pół, lub jak się uda to na trzy części. Mieszamy z kapustą(...)Sałatka nadaje się do podania jako samodzielna przekąska, ale najlepiej smakuje jako dodatek do obiadu, świetnie komponuje się tradycyjnym polskim schabowym. Jedyną wadą tak przygotowanej sałatki jest fakt, iż kapusta pekińska po pokrojeniu dosyć szybko traci chrupkość i na następny dzień nie jest już tak smaczna. Z podanej ilości składników otrzymamy 2 duże lub do 4 małych porcji. Aby zredukować
Tanie przepisy studenckie