kanapki - 13123 przepisów (strona:571/875)

Slow Food Festival i "Śniadania na trawie" CH Pogoria 145

prosciutto Roladki z cukinii z ziołowym serkiem kremowym, z papryką, koperkiem i chrupiącą dynią Rożki owocowe Tosty caprese Kanapkowa sałatka z kremowym serkiem, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Kanapki z twarożkiem warzywnym Koktajl na maślance z borówkami i truskawkami Bruschetta z pomidorami Chrupiący deser jogurtowy z granolą i świeżymi owocami Tosty ogniste Owocowa pizza Tortilla z szynką drobiową i warzywami

Moja smaczna kuchnia
Faszerowany filet z indyka 189

przygotowanie . Inaczej mówiąc , pieczenie- to jest to. Przepis który chcę zamieścić , jest dość uniwersalny , ponieważ można go zastosować jako danie główne dodając ziemniaki i surówkę . Można śmiało podać z kanapką . Składniki 1 filet ( w moim przypadku 1/2 filetu , dla 2 osób) 1/2 kapusty pekińskiej 2 szt szparagów 1 łyżka  bułki tartej 1 cebula olej do smażenia Sposób wykonania Kapustę

Eli Gotowanie
Pasta rybno -jajeczna 138

Wszelkiego rodzaju pasty to świetny dodatek do kanapek . Może też być podana jako przystawka . Nie bez znaczenia jest również fakt iż jest to sposób na nie zjedzoną rybę z wczorajszego dnia. I właśnie o takim przepisie chcę napisać. Skład na dwie porcje 1 ryba z grilla ( może być pieczona , smażona) 2 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek szcypioru 1 łyżka

Eli Gotowanie
Mortadela w cięśćie 171

Były czasy kiedy mortadela była wędliną bardzo użyteczną . Dawano ją na kanapki, smażono skwarki , dodawano do zup, zastępowała kotlet schabowy  a moja mama smażyła ją w mundurkach . Inaczej mówiąc w cieście naleśnikowym . Szybka i łatwa przekąska . Składniki 1/2 szklanki mleka( kefiru lub zsiadłego mleka) 1/2 szklanki wody 1 jajko 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli

Eli Gotowanie
Pieczona karkówka 159

wiemy nasza sklepowa wędlina na faszerowana jest jakimiś dodatkami chemicznymi że trudno je wymówić a co dopiero zapamiętać . Dlatego od lat piekę mięsa na kanapki . Taka pieczeń ma jeszcze taką zaletę że zaraz po wyjęciu z piekarnika ,można ją podać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków i surówki . Może być coś innego jako dodatek . Natomiast po wystygnięciu jest znakomitą wędlinką

Eli Gotowanie
Paprykarz szczeciński 144

czele, bardzo lubimy ten przysmak , to robię go sama. Cały gar , że tak powiem. Jeszcze gorący przekładam do słoików , mocno zakręcam i bez pasteryzowania mam co nie co na kanapkę.            Składniki   1 kg ryby 4 cebule 1 szklanka ryzu 1 litr przecieru pomidorowego ( mogą być pomidory krojone z puszki

Eli Gotowanie
Tatar ze śledzia 136

jest coś co jest pyszną przystawką na każdą okazję . Jak również może grać role pasty śledziowej na kanapki . Różnorodność tego tatara jest niezliczona ,ponieważ w zależności od smaku można dodać dodatki i charakter dania ulega zmianie. Tak więc jest o prawie umiwersalne danie . Oczywiście jest to moje zdanie. Składniki  8 płatów śledzia niesolonego 3 ogórki małosolne 2 cebule średnie

Eli Gotowanie
Śledziowa pasta 130

Coś szybkiego i coś łatwego na kanapkę . Nie znam łatwiejszego smarowidła kanapkowego . Składniki 2 jajka 1 puszka śledzi w sosie pomidorowym 1 ogórek konserwowy  1 łyżeczka musztardy ostrej pieprz do smaku  sól ( nie koniecznie ponieważ śledzie są słone) Wykonanie  -   Ugotować jajka -   Ogórek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub posiekać . -   Do miseczki przełożyć

Eli Gotowanie
Łopatka w galarecie. 138

Małe co nie co w galarecie na kanapkę  . Musze przyznać że podniebienia mojej rodzinki są zadowolone. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 5 ząbków czosnku włoszczyzna 2 opakowania żelatyny ( na 2.5 l) 1 łyżeczka zmielonej gorczycy  (nie koniecznie) sól, pieprz Wykonanie -  W większym garnku zagotować wodę , włożyć umytą włoszczyznę i pokrojoną w kostkę łopatkę.     gotować

Eli Gotowanie
Schab pieczony na patelni. 158

Lubię w ten sposób przyrządzać kawałek , dobrego chudego mięska. Idealny na kanapki i z sosem na  obiad. W galarecie też go robiłam , smakuje idealnie. Składniki kawałek schabu 3 łyżki soli 3 łyżki pieprzu 3 łyżki majeranku 4-5 marchewek 4-5 pasternaku 1 seler naciowy 1 por 5-6 łyżek oleju rzepakowego 2 cebule 1 główka czosnku Wykonanie - Sól

Eli Gotowanie
Schabowe jajko 164

jest skomplikowane danie. Jednak jest dobre jako danie obiadowe z dodatkiem np. klusek domowych lub zwykłej przekąski . Ostatnio pokrojone lekko na ukos ,posłużyło mi jako wędlina na kanapki. Składniki na 2 porcje 2 jajka 2 kotlety schabowe 5 pieczarek 1 cebula 3 łodygi selera naciowego kawałeczek pora olej do smażenia (ja używam rzepakowego) łyżka musztardy sól , pieprz do smaku Wykonanie

Eli Gotowanie
Feta marynowana w oleju rzepakowym 166

stracą  fakturę . Tak  zamarynowana  feta jest  wyjątkowym  dodatkiem do  sałatek . Olej  rzepakowy   nabierze , dodatkowego smaku i zapachu . Idealny do dresingów , kanapek . Tak zamarynowaną fetę ,często zostawiam na 1 miesiąc. Wystarczy trząchnąć słoikiem i mam smaczne smarowidło zamiast masła

Eli Gotowanie
Konfitura z brzoskwiń 232

czasu do czasu lubię zjeść kanapkę lub naleśnik z dobrą konfiturą. Do tej pory zachwycałam się frużeliną wiśniową , którą pochłaniam słoiczek po słoiczku z mojej spiżarni ;) Kilka słoiczków rozdałam, więc miejsce w spiżarce się zrobiło ;) Gdy na rynku zobaczyłam te aromatyczne i pyszne brzoskwinie wzięłam ich 1,5 kg na chociaż 3 słoiczki konfitury- choć już został tylko 1 :) Już

Aga w kuchni
Sałatka z rukolą i indykiem 152

jasne listki ze środka, takie które rosną bardzo blisko głąba. Rukola natomiast jak dla mnie, w zestawieniu z innymi warzywami, serem czy wędliną, smakuje całkiem nieźle, a wręcz dodaje kanapce czy sałatce ciekawego posmaku. Sama jest równie gorzka, jak zwykła sałata. Nawet mój mąż, który nieustannie powtarza, że "nie będzie zjadał jedzenia swojemu jedzeniu" rozsmakował się w rukoli

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania