boczniakiem i kurczakiem Składniki: ząbek czosnku pokrojony w plasterki szalotka – pokrojona w piórka pół piersi kurczaka pokrojonej w grubą kostkę kilka boczniaków różyczki z małego brokuła różyczki z połwy kalafiora pół czerwonej papryki pokrojonej w paski 2 szklanki gorącej wody łyżka sosu rybnego łyżka pasty czerwone curry 2 liście limonki kafir (mrożone) puszka mleka kokosowego (na koniec) Przepis na zupę(...)mlekiem kokosowym, boczniakiem i kurczakiem Kurczaka i boczniaka lekko obsmażamy na spodzie garnka na maśle klarowanym. Dodajemy czosnek i szalotkę, a po chwili paprykę, kalafiora i brokuła. Zalewamy wodą tak, żeby przykryła warzywa i dusimy 10 minut. Po wyłączeniu palnika dodajemy liście limonki kafir, sos rybny i puszkę mleka kokosowego. Podgrzewamy i wylewamy zupę na talerze. CARBONARA Z KIMCHI
Ugotowane pozamiataneminuty. Następnie dorzucam nasz ryż kalafiorowy i całość duszę jeszcze przez ok. 5 minut. W razie potrzeby dolewam bulionu. Pamiętajmy, że bulionu nie może być za dużo - ryż z kalafiora niestety zachowuje się inaczej niż klasyczny ryż do risotto i nie "wypije" nam nadmiaru płynu. Gdy wszystko mam już gotowe doprawiam jeszcze solą, pieprzem oraz "suszonymi pomidorami z czosnkiem(...)bazylią". Nasze danie jest już gotowe. Smacznego! :) Risotto z ryżem z kalafiora Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com
Przepis na Dzień Dobrypotrzeba) brązowy cukier do smaku ewentualnie sól do smaku Warzywa do curry: 1 marchewka pokrojona w skośne, cienkie plasterki 1/2 małej cukinii pokrojonej w półplasterki 1 szklanka różyczek kalafiora 1/2 małej główki kapusty pekińskiej, poszatkowana 2-3 świeże liście pora, pokrojone w poprzek pod skosem na kawałki około 1,5cm posiekana tajska bazylia i kolendra Przepis krok po kroku(...)rybny. Doprawić do smaku. Doprowadzić wszystko do wrzenia i gotować powoli około 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Krok 2. Następnie dodać kurczaka i marchewkę, po chwili kalafiora, następnie cukinię, kapustę pekińską i pora. Na końcu wsypać posiekane zioła. Gotować wszystko razem przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą, a sos stanie się kremowy i aksamitny. Przed podaniem można usunąć
Moja Książka KucharskaUwielbiam kalafiora! Ale odkryta właśnie surówka kalafiorowo-brokułowa, to moja nowa miłość. Surowe warzywa z odrobiną majonezu i owocem, to przepyszna przygoda. Zaskakujący smak i prostota tworzenia to nie jedyne plusy tej surówki. Przecież nieprzetworzone, surowe warzywa i owoce, mają niesamowitą ilość witamin i minerałów. A majonez z tego przepisu można zastąpić tym wegańskim. SKŁADNIKI Pół średniej cebuli pokrojonej(...)drobną kostkę Średnie, najlepiej twarde, jabłko pokrojone w drobną kostkę 200 g różyczek kalafiora pokrojonych drobno 50 g różyczek brokuła pokrojonych drobno 2 łyżki soku z cytryny 4-5 łyżek majonezu (może być wegański) Sól i pieprz Pół pęczka świeżego kopru drobno posiekanego PRZYGOTOWANIE Jak się domyślacie wszystkie te składniki łączymy i starannie mieszamy. Na końcu dodajemy szczyptę soli
Fleksitarianizm.plZapiekane warzywa - bardzo lubię. Wykorzystałam to co miałam w domu i zjedliśmy taką zapiekankę w towarzystwie kotleta schabowego :-) Składniki: 6 niedużych ziemniaków 2/3 dużego kalafiora 20 dag fasolki szparagowej kilka pieczarek sól, pieprz gałka muszkatołowa słodka mielona papryka suszony tymianek kawałek dowolnego sera żółtego ewentualnie świeże zioła olej do posmarowania naczynia Sposób przygotowania: 1. Odciąć końcówki przy fasolce, pokroić(...)mniejsze kawałki. 2. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. 3. Ziemniaki obrać. Warzywa ugotować w osolonym wrzątku al dente. Po ugotowaniu ziemniaki pokroić w grubsze plasterki. 4. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju na patelni. 5. Naczynie żaroodporne posmarować niewielką ilością oleju. Wyłożyć wszystkie warzywa. Oprószyć mieloną papryką, gałką muszkatołową, tymiankiem i pieprzem. na wierzch wyłożyć tarty żółty
Kuchnia domowa Anigarnka jeszcze gorące i odwracam go góry dnem(żeby szybciej wystygły i za bardzo nie zmiękły. Tej zalewy używam też do papryki konserwowej i do warzywnych pikli( ogórki, papryka, kalafior, fasolka szparagowa, marchewka, pieczarki i małe cebulki. Kalafior, fasolkę i marchewkę blanszuję). przepis od kolezanki Jadzi
mojej kuchnigarnka jeszcze gorące i odwracam go góry dnem(żeby szybciej wystygły i za bardzo nie zmiękły. Tej zalewy używam też do papryki konserwowej i do warzywnych pikli( ogórki, papryka, kalafior, fasolka szparagowa, marchewka, pieczarki i małe cebulki. Kalafior, fasolkę i marchewkę blanszuję). przepis od kolezanki Jadzi
w mojej kuchniSałatkę można jeść od razu po przygotowaniu. Sałatka z ogórkiem i jajkiem – na grilla i nie tylko Zobacz inne przepisy na szybkie sałatki pasujące do mięs: Sałatka z kalafiorem i pomidorami – szybka i kolorowa Szybka sałatka z pomidoró w Pyszna sałatka z kalafiora – na grilla i nie tylko Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla Szybka sałatka z ogórkiem i serem
e-PrzepisyKulinarneDziś mam nietypowy pomysł na sałatkę, bo z tego co wiem nie wszyscy jadają kalafiora na surowo. My w domu go uwielbiamy i jeśli jeszcze go nie jadłaś/eś w takiej postaci, to koniecznie musisz spróbować. Jest pyszny, chrupiący no i ma zdecydowanie więcej witamin i wartości odżywczych niż ten ugotowany, dlatego warto go jeść w takiej właśnie postaci(...)Sałatka z surowego kalafiora jest banalnie prosta do przygotowania, trwa to dosłownie chwilę, wystarczy tylko pokroić to warzywo, zrobić sos i na koniec wszystko wymieszać. Jeśli lubisz czosnek, możesz go również dodać go sałatki, nada jej trochę charakteru. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody Gatitycebula 1 sztuka mała, mąka pszenna 1 szklanka- do obtaczania woda 3 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, ziemniaki 5 sztuk, fasolka zielona mrożona 1 opakowanie, kalafior 1 mały, włoszczyzna 1/2 pęczka, sól 1 -2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, natka pietruszki 1 pęczek Mielone mięso z indyka dobrze ręką wyrobić z jakiem(...)Kotleciki wkładać do gotującej się wody z liściem laurowym, zielem angielskim, po wypłynięciu gotować z 15 minut, ugotowane wyjąć na talerz. Do wywaru wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, pokrojony kalafior, fasolkę zieloną mrożoną, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować z 30 minut na średnim ogniu, dodać sól, paprykę ostrą, pieprz ziołowy, natkę pietruszki posiekaną, zupę podawać z klopsikami - klopsiki z indyka
W Mojej Kuchni LubięKolejna propozycja na czas trwania postu owocowo-warzywnego* Składniki: 0,5 niedużego kalafiora, kawałek pora, 1 jabłko, 2 ogórki kiszone, natka pietruszki, sól, świeżo zmielony pieprz. Wykonanie: Kalafior myję i osuszam. Rozdrabniam w malakserze lub ścieram na tarce. Pokrojony drobno por posypuję solą i odstawiam. Jabłko i ogórki ścieram na tarce na drobnych oczkach, natkę siekam. Wszystkie warzywa mieszam dokładnie
SaganekSkładniki: kalafior 1 sztuka średnia, woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, kurczak 1/2 sztuki nie duży, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kucharek 2 łyżki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek mąka 10 łyżek, jajka 4 sztuki "L", sól 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka Połówkę kurczaka gotować w wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim(...)minut, następnie dodać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, pokrojony kalafior, kucharka, pieprz ziołowy i gotować z 15 minut, ugotowany kurczak wyjąć z zupy na talerz. Jajka, mąkę trzepaczką wymieszać na gładkie ciasto. Wsypać paprykę ostrą, sól i wymieszać. Ciasto na lane kluski ma mieć nie za gęstą konsystencję. Łyżkę maczać w gorącej zupie i z pojemnika dodawać do zupy, gotować
W Mojej Kuchni Lubię