kalafior - 6188 przepisów (strona:192/413)

Szybki gulasz warzywny 108

można kupić w niemal każdym spożywczaku, a jak ktoś chce pójść na łatwiznę to zamówić przez Internet gotową mieszankę tandoori masala. Szybki gulasz warzywny - składniki 250 g pieczarek pół kalafiora lub brokuła podzielonego na różyczki 200 g fasolki szparagowej 1 cukinia 2 marchewki 1 por, tylko biała część 2 duże papryki -  czerwona i zielona opcjonalnie 1 papryczka chili opcjonalnie(...)posiekać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i podsmażyć cebulę, aż zacznie zmieniać kolor na jasno złoty. Dodać pokrojone w paski papryki, drobno posiekane chili, fasolkę szparagową, różyczki kalafiora, przekrojone na połówki lub na ćwiartki pieczarki, pokrojoną w grube plastry marchewkę i cienkie plasterki pora i smażyć około 10 minut. Dodać czosnek, imbir i przyprawy i smażyć jeszcze około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z kalafiora i papryki do słoików 136

Taką sałatkę robiłam w tamtym roku na próbę. Bardzo nam smakowała, tak więc i Wam polecam! Składniki: 1 duży kalafior 3 małe lub 2 duże czerwone papryki 1 duża cebula Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ostrej papryki 1/4 łyżeczki chilli cayenne 1 łyżka soli Na każdy słoik: 1 liść laurowy 2 kulki(...)ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki gorczycy Sposób wykonania: 1. Kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i podgrzewać do zagotowania się wody. Odcedzić. 2. Cebulę pokroić w półtalarki, a paprykę w paski. 3. Warzywa wymieszać i przełożyć do słoików. Do każdego słoika dodać: 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki gorczycy

Kuchnia domowa Ani
Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera 97

Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera poleciła mi koleżanka z pracy :) Jest to prosty, a jakże pyszny pomysł na obiad, zwłaszcza piątkowy :) Przepis pochodzi z książki “Gotuj sprytnie jak Jamie”. Ka The post Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem wg Jamiego Olivera appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pulpeciki z indyka z czarnuszką, kaszą manną i warzywami (bez jajek) 106

łyżka kaszy manny (płaska) 2 ząbki czosnku 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki czarnuszki sól (do smaku) (*) Ponadto: kilka różyczek brokuła kilka różyczek kalafiora garść mini marchewek lub 1/2 zwykłej  Warzywa ugotować na parze i po ostudzeniu pokroić na mniejsze kawałki. Natomiast czosnek należy drobno posiekać, a bułkę delikatnie odcisnąć z nadmiaru mleka/wody(...)Mięso dokładnie wymieszać ze składnikami masy mięsnej i na końcu z brokułem, kalafiorem oraz marchewką.   Całość ewentualnie doprawić do smaku i uformować w kuleczki - u mnie wielkością przypominające spory orzech włoski.  Pulpeciki ostrożnie włożyć do wrzątku i gotować około 10 minut.  (*) Pamiętajcie, że mięso po ugotowaniu będzie mniej słone. Dla małych dzieci można nie dodawać soli

Di gotuje
Makaron ryżowy z warzywami w orientalnym sosie orzechowym 99

sosu sojowego łyżeczka miodu Sok z połówki limonki Kawałek imbiru ok 2 cm Chilli Czosnek sproszkowany szczypta 3-4 łyżki wody  Pół cukinii Kilka małych różyczek brokuła i kalafiora  Kilka małych marchewek (żeby zaoszczędzić czas skorzystałam z mrożonej mieszanki warzyw) Pół szklanki groszku Łodyga selera naciowego Makaron ryżowy Składniki na sos połączyć i wymieszać dokładnie, ilość chili dostosować(...)własnych preferencji Cukinię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dolać ćwierć szklanki wody i dusić 8-10 minut  Brokuła i kalafiora podzielić na mniejsze kawałki  ugotować al dente, lub jeśli jak ja skorzystacie z mrożonych warzyw po 5 minutach dorzucić je do cukinii i dusić razem Groszek zalać wrzątkiem, zostawić na gazie i doprowadzić do ponownego zawrzenia Seler

HealthyCreations
Relacja z warsztatów kulinarnych WINIARY z Davidem Gaboriaud 95

grzankach z użyciem BULIONU DROBIOWEGO WINIARY Bardzo delikatny, oryginalny w smaku, z dodatkiem koniaku. Podany w dwóch wersjach, z olejem zielonym oraz z konfiturą z mirabelek. ZUPA – Krem z kalafiora z palonym masłem i salsą z natki pietruszki i skórek z cytryny z użyciem BULIONU WARZYWNEGO WINIARY To była zupa jak dla mnie idealna, połączone składniki dały niesamowity smak. Delikatny(...)krem z kalafiora z bulionem warzywnym, został przełamany wyrazistą salsą ziołową, a kropkę nad „i” postawiło palone masło o orzechowym smaku i zapachu. PYCHA ! GŁÓWNE DANIE – Kaszotto z pęczaku z kurkami i kotlecikami jagnięcymi z użyciem BULIONU WOŁOWEGO WINIARY   Co tu dużo pisać, kolejne danie przygotowane zostało pod moje kubki smakowe. Kurki, które w tym roku pierwszy raz jadłam

Moniki Smakołyki
Restauracja Biały Królik 103

Każdy pyszniejszy od poprzedniego! I masełka palce lizać! Gęsie pióro z rokitnikiem morskim Siekana pierś z kaszubskiej kaczki z wędzonymi skwarkami oraz kawior z musztardy i derenia Polski karmelizowany kalafior oraz lodowaty kuskus z kalafiora Kartacze z cielęciną według tradycyjnej kujawskiej receptury, czerwona kapusta z marynowaną cebulą oraz sos smardzowy Sernik na zimno z rabarbarem Restaurację Biały Królik oraz hotel

Kucharzyca
MARCHEW DUSZONA DO OBIADU PO MAZURSKU: wyjątkowy, pyszny przepis 104

Marchewka duszona na maśle doprawiona gałką muszkatołową i tymiankiem. Ta duszona marchewka do obiadu jest naprawdę łatwa w przygotowaniu i zawsze się udaje. Doskonale smakuje podana do kotlecików z kalafiora albo jajecznych. Wyśmienitym dodatkiem do tego dania będą różnego rodzaju surówki sezonowe np. ze świeżej papryki, cebuli i pomidorów . Pyszna, domowa marchewka duszona do obiadu - wyjątkowy i tradycyjny przepis krok(...)duszonej marchewki wsypać posiekany koperek i wymieszać. W razie konieczności doprawić jeszcze do smaku. Jarzynkę można okrasić skwarkami z boczku lub słoniny. Duszoną marchewkę podawać do kotlecików z kalafiora, jajecznych albo mielonych z dodatkiem sezonowej surówki. Smacznego :) Marchew duszona po mazursku z kotlecikami jajecznymi. Marchewka duszona z ziemniakami na maśle do obiadu

Moja Książka Kucharska
Kokosowy krem z kalafiora z makaronem z czarnej fasoli 149

Składniki : - 1 duży kalafior - 5 marchwii - 1 duża lub 2 mniejsze czerwone cebule - 500ml mleka kokosowego Real Thai - 1/2 szklanki sezamu - 1 łyżka pasty z kurkumy - 4 ząbki czosnku - makaron z czarnej fasoli - olej kokosowy - 500g zielonych szparagów - 100g suszonych pomidorów - 1 łyżka przyprawy prowansalskiej - sól kłodawska Przygotowanie : Do garnka z grubym dnem wkładamy poszatkowaną cebulę i olej kokosowy - szklimy(...)małym ogniu. Marchew obieramy, trzemy na tarce na dużych oczkach  dodajemy do cebuli, mieszamy. Kalafior dzielimy na różyczki, dodajemy do garnka i wszystko razem chwilę dusimy. Zalewamy wodą, dodajemy pastę z kurkumy i sezam. Gotujemy do miękkości. Dodajemy czosnek  blendujemy, dodajemy mleko kokosowe  doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przyprawe prowansalską, sól , pokrojone szparagi i suszone pomidory. Gotujemy

Szkrab Je Sam
Zupa kalafiorowa. 107

przez cały rok. Nie może ich zabraknąć w naszym jadłospisie. Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2,5 litra wody 1 liść laurowy 3-4 kulki ziela angielskiego 1 mały kalafior 2 średnie marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 3-4 średnie ziemniaki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki wegety  (niekoniecznie) sól, pieprz 1/3 szklanki(...)angielskie. Gotować na małym ogniu, pół godziny. Po tym czasie, dodać pokrojone w kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać łyżeczkę soli i wegetę. Pogotować 10-15 minut, następnie dodać kalafior, podzielony na różyczki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wsypać natkę pietruszki i koperek. Gotować na wolnym ogniu, kolejne 10-15 minut. Do naczynia, wlać śmietanę. Dodać trochę zupy i wymieszać

Agusiowe smakołyki
Domowe curry z kurczakiem i warzywami 195

podanych składników wychodzi spora porcja na co najmniej 6 bardzo głodnych osób :)   Składniki: 3 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni ( mrożonka) 200g kalafiora (mrożonka) 200g mini marchewki (mrożonka) 200g brokuł (mrożonka) 1 świeża cukinia 2 duże cebule 1/2 szklanki passaty pomidorowej 3/4 szklanki mleczka kokosowego 4-5 łyżeczek Łagodna pasta Mild Curry Spice(...)ładnie się ścięło, resztę dojdzie w sosie i zostanie soczyste. Przełożyć do miseczki. Na pozostałym oleju po smażeniu mięsa, w garnku zeszklić pokrojoną cebulę dodać do niej brokuł oraz kalafior , marchewkę, pokrojoną w kostkę cukinię na koniec dynię. Warzywa podlać do ich wysokości ciepłym bulionem ( ja użyłam bulionu Winiary) Dodać pastę curry, passatę, łyżeczkę kuminu, łyżeczkę cukru do smaku oraz

W garach u Gosi
Fasolka i kalafior 102

tego bułka tarta podsmażana na maśle i czosnek :P Yum! Yum! Składniki: 400 g żółtej fasolki szparagowej 1/2 kalafiora 100 g masła 4 ząbki czosnku 6 łyżek bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie: Fasolkę oczyszczamy, obgotowujemy w bulionie warzywnym (wrzącym) przez 10 min. Wyławiamy, osączamy. Kalafior dzielimy na różyczki obgotowujemy w bulionie, również 10 min. Odcedzamy, mieszamy z fasolką. Na rozgrzane

R'n'G Kitchen
Zupa rybna z sandacza 120

naszą wersję zupy z makaronem. Składniki: 450 g mrożonych filetów z sandacza 1,2 litra zimnej wody 3 młode marchewki 1 por (biała część) 1 seler 1 pietruszka 1/2 kalafiora 3 łyżki makaronu "trybiki" 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki sól biały pieprz mielony Przygotowanie: Filety zalewamy zimną wodą razem z warzywami (oprócz pora(...)lekko oprószamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, filety i warzywa wyciągamy z wywaru. Wrzucamy różyczki kalafiora, por krojony w krążki, makaron i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec dodajemy oddzielone mięso od skóry, pokrojone w kostki marchewki i posiekaną natkę. Całość zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen