kalafior - 6199 przepisów (strona:193/414)

ZUPA KALAFIOROWA Z MAKARONEM 113

chętnie siegałam.  Z dodatkiem makaronu ta lekka ale wyrazista zupa staje się pożywna. Do zupy użyłam świderków Arc Pol. Składniki: 200 g makaronu świderki Arc Pol włoszczyzna 1 kalafior 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 l bulionu drobiowego liść laurowy ziele angielskie sól pieprz 250 ml śmietany 18% koperek Makaron Arc Pol świderki gotujemy al dente. Cebule(...)roztopić na patelni. Cebule zeszklić. Warzywa z włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) obrać, pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć razem. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, przyprawić. Dodać różyczki kalafiora i gotować aż warzywa zmiękną. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami zupy a następnie przelać wszystko do garnka z zupą. Jeżeli potrzeba przyprawić pieprzem. Podawać z posiekanym koperkiem

Kuchnia w oparach
Sałatka z pieczonym kalafiorem 79

prosta sałatka. Przepis od dawna miałem zapisany na kartce, dlatego nie wiem skąd pochodzi. Smakuje na ciepło i zimno. Wiem, bo wypróbowałem obie wersje :) Składniki : - 3 - 4 róże kalafiora, - suszona żurawina, - orzechy włoskie, - natka pietruszki, - sól, pieprz, - 1/2 - 1 łyżeczki utartego kminu rzymskiego, - 1 - 2 łyżki oleju. Sos : - gęsty jogurt naturalny - sól, pieprz, - łyżka soku z cytryny, - czosnek granulowany. Wykonanie(...)Kalafiora ściąć nożem, aby otrzymać małe różyczki. Wymieszać z solą, pieprzem, kminem i olejem. Upiec w piekarniku na półmiękko, pamiętając o przemieszaniu. Wyłożyć na talerz, posypać żurawiną, orzechami i posiekaną natką pietruszki. Przygotować sos i polać sałatkę przed jedzeniem

Przepisy Mikołaja
Zupa krem z białych warzyw z kaszą gryczaną 143

Zupa krem z białych warzyw z kaszą gryczaną łyżka masła, 1 cebula, 1 por, 2 ząbki czosnku, duży korzeń pietruszki, połowa dużego selera, kilka różyczek kalafiora, puszka białej fasoli, 0,5 l bulionu  kubek śmietanki 30% 3 średniej wielkości ziemniaki, Najpierw musimy zeszklić na masełku cebulę pokrojoną w kostkę i plasterki pora, a następnie dodać do nich czosnek(...)Dodajemy obraną pietruszkę oraz selera pokrojone w plastry. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i także dodajemy do garnka. Wrzucamy różyczki kalafiora i dusimy wszystko razem przez ok. 5 min.  Następnie wlewamy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy fasolę z puszki. Gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 20 min). Dodajemy śmietankę. Blendujemy. Ja podałam zupę z kaszą gryczaną. Można

Kuchnia moimi oczami
PIECZONE WARZYWA Z SOSEM CZOSNKOWYM 137

czosnkowy - nie znam nic lepszego! PIECZONE WARZYWA Z SOSEM CZOSNKOWYM (4 porcje) 2 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 2 duże ziemniaki 1 duży batat kawałek bulwy selera 1/2 kalafiora (lub jeden mniejszy) przyprawy: kurkuma mielona, pieprz czarny, czosnek granulowany, papryka słodka, sól olej rzepakowy sos czosnkowy : 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz Sposób przygotowania: Piekarnik(...)rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Warzywa oczyszczam, obieram i kroję - marchew, batata, ziemniaki, seler i pietruszkę w grubsze słupki, kalafiora dzielę na małe kwiatki. Odrobinę oleju (3-5 łyżek) mieszam z przyprawami. Taką mieszanką pokrywam wszystkie przygotowane warzywa i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok. 30 minut, do miękkości warzyw. Sos czosnkowy: wszystkie składniki mieszam ze sobą

W kuchni Karmel-itki
Kotlety z cukinii, kurczaka i boczku 121

aromat produktów sprawia, że danie jest smaczne i różnorodne. Polecam na rodzinny obiad! 1 mała cukinia 200 g fileta z kurczaka 50 g wędzonego boczku 1 cebula 5 różyczek kalafiora 1/3 żółtej papryki 2 jajka 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Sól Pieprz Liść lubczyku Różyczki kalafiora gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. Różyczki dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki

VioletoweKucharzenie
Kwiat Kalafiora, czyli kuskus z warzywami 99

szybki obiad w postaci kaszki kuskus z warzywami nieodparcie kojarzy mi się z „Kwiatem Kalafiora” M. Musierowicz. Danie jest proste, ale jednak ma w sobie nutkę czegoś wyjątkowego. Rodzina Borejków z książek M. Musierowicz nie była bogata ani ekstrawagancka, ich życie nie obfitowało w szalone czy mrożące krew w żyłach przygody, a mimo to […] Artykuł Kwiat Kalafiora

Wiszniówka
Kwiat Kalafiora, czyli kuskus z warzywami 91

szybki obiad w postaci kaszki kuskus z warzywami nieodparcie kojarzy mi się z „Kwiatem Kalafiora” M. Musierowicz. Danie jest proste, ale jednak ma w sobie nutkę czegoś wyjątkowego. Rodzina Borejków z książek M. Musierowicz nie była bogata ani ekstrawagancka, ich życie nie obfitowało w szalone czy mrożące krew w żyłach przygody, a mimo to […] Artykuł Kwiat Kalafiora

Wiszniówka
12 przepisów na pyszne wegetariańskie burgery, kotlety i klopsiki 134

mozzarelli i suszonych pomidorów Jeden z moich ulubionych przepisów na wege burgery. Dzięki dodatkowi mozzarelli, kotlety są bardziej zwarte, łatwo się formują i nie rozpadają. 3. Kotleciki z kalafiora i kuskusu z dipem z awokado Kotleciki z kalafiora i kuskusu, doprawione czosnkiem, chilli i natką pietruszki. A do tego pyszny dip z awokado i jogurtu, świetny dodatek do wszelkich

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryż z indykiem i warzywami. 155

smakowało bardzo... Składniki; 20 dag ryżu  jaśminowego Skworcu 1/3 łyżeczki zmielonej kurkumy  Skworcu 30 dag filetu z indyka ok szkl. mrożonego groszku z marchewką kilka różyczek kalafiora dwie garstki fasoli szparagowej sól do smaku, najlepiej himalajska  Skworcu pieprz cytrynowy   Skworcu 3- 4 liście limonki Skworcu 1-2 łyżki soku z cytryny odrobina mielonego kuminu   Skworcu(...)dużej ilości wody, następnie nadmiar odcedziłam.  Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i pozostałe liście limonki. smażymy parę chwil. Następnie wrzucamy kalafior i fasolkę szparagową, podlewamy ok 3/4 szkl. wody lub rosołu. Przykrywamy patelnię i dusimy kilkanaście minut. Pod koniec dodajemy groszek z marchewką oraz starty czosnek. dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku wszystkimi

Radość kipiąca uśmiechem.
Recenzja robota z Lidl Polska Silver Crest MONSIEUR CUISINE 142

innego jak parowar, mamy dwie tacki plus koszyczek do misy. Korzystając z funkcji gotowania na parze, spokojnie przygotujesz obiad dla 4 osobowej rodziny. Testując urządzenie zrobiłam, ziemniaki ( w koszyczku), kalafiora (środkowa taca) i rybę (górna taca). Żaden ze składników nie przeszedł aromatem innego. To co mnie zachwyciło to tekstura i smak. Warzywa nie były ciapowate, były idealnie zrobione i przede(...)Danie można opcjonalnie posypać np. parmezanem, nie miałam w domu, więc było bez, tylko posypałam posiekaną dymką. Ta pasta jest pyszna! I znowu mam to samo spostrzeżenie co przy kalafiorze, warzywa w tym urządzeniu zachowują w jakiś na prawdę wyjątkowy sposób swój smak. Nie wiem czy kiedykolwiek udało mi się go aż tak zachować. Kolejnym daniem, jakie przygotowałam były parowańce

SMYKWKUCHNI
KLOPSIKI Z SZYNKI W SOSIE MOCNO WARZYWNYM 201

manną i wodę. Wyrabiamy dokładnie. Formujemy zwilżonymi w wodzie dłońmi niewielkie klopsiki, obtaczamy delikatnie w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Składniki na sos:  1/2 kalafiora 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula masło klarowane lub olej ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana 18% Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy(...)pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, rózyczki kalafiora, i pokrojony seler naciowy. Całość zalewamy wodą (lub bulionem jeśli mamy), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i dusimy do miekkości warzyw. Na koniec dodajemy śmietanę 18% (do smaku) i posiekana zieleninę (koper, natkę lub szczypiorek).  Sosem polewamy usmażone klopsiki

Walijskie Pichcenie
Zupa warzywna na żeberkach 121

lada gratka dla koneserów zup.  Składniki 500 g żeberek wieprzowych 300 g kapusty białej 1/4 sztuki kalafiora 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 ziemniaki 2 pomidory 4 łyżki pasty warzywnej 1 łyżka czerwonego curry 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą(...)pokrojone warzywa typu, co pod ziemią rośnie. Marchew. Pietruszkę, seler, ziemniaki. Gotujemy przez kolejny kwadrans dodając 4 łyżki pasty warzywnej( http://www.rngkitchen.pl/2018/11/kostka-rosoowa-no-waste.html ) oraz łyżkę curry. Kapustę szatkujemy. Kalafior dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na kawałki. Dodajemy do zupy, gotując do miękkości składników. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę

R'n'G Kitchen
Zupa potrawkowa 110

waszych stołach. Składniki 500 g pieczonego kurczaka (może być gotowany) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 por (biała część) 1 szklanka mrożonego groszku 1/2 małego kalafiora 1,2 litra bulionu drobiowego 500 ml passaty pomidorowej 5 łyżek ryżu 1 łyżka suszonego lubczyku cukier sól, pieprz Przygotowanie Mięso oddzielamy od kości. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)kroimy w piórka. Kalafior dzielimy na różyczki. Mięso, jarzyny, por, różyczki, groszek przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez 15 min od momentu zawrzenia. Następnie dodajemy passatę pomidorową, lubczyk, ryż i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem

R'n'G Kitchen