spakowaliśmy do lodówki z przeznaczeniem na obiad w środę. We wtorek do piekarnika trafił: Meatloaf, czyli pieczeń z indyka i kaszy Upiekliśmy solidny kawał pieczeni, który wystarczył na obiad, a resztę dojadaliśmy na kolację. Meatloaf doskonale smakuje na zimno, przypomina nieco pasztet. Pieczeń powstała z masy z mielonego indyka i dwóch rodzajów kaszy. Masy zrobiliśmy znacznie więcej niż potrzeba(...)nadwyżka trafiła do lodówki, żeby posłużyć jako baza do obiadu na czwartek. I jeszcze jeden trick: meatloaf podaliśmy z pure z kalafiora i ziemniaków. I znowu, ugotowaliśmy więcej pure niż potrzeba. Następnego dnia było jak znalazł. W środę obiad zrobił się sam, gdyż większość składników była gotowa. W ten sposób powstał: Kurczak zapiekany pod pure Bazę do zapiekanki stanowił kurczak
Niedzielny kucharzCześć! Z myślą o opróżnianiu zapasów z zamrażalnika zrobiłam dziś naleśniki z warzywami. Mam jeszcze sporo brokuła i kalafiora. Cebula w zeszłym roku tak dopisała, że mam jej mnóstwo do tej pory. Pietruszka świetnie się też trzyma w piasku. Zrobiłam naleśniki w bardzo prosty sposób. Składniki na naleśniki: * 1 szklanka mleka * 1/2 szklani wody * mąka – tu już sypałam(...)talarki na patelni. Jak już się troszkę zeszkliło dodałam kalafior, brokuł, fasolkę i paprykę. Poddusiłam pod przykryciem i przyprawiłam do smaku. Gotowy farsz nakładałam na naleśniki i zwijałam w rulonik. Na koniec polałam sosem. Danie bardzo sycące i smaczne. Notatki: * polewać ulubionym sosem. Warto zachować sos z pieczenia mięsa chociażby do polania takich naleśników. Smacznego! Lidka Artykuł Naleśniki z warzywami
Pieprzyć z FantazjąKalafior gotujemy na parze, studzimy. Blendujemy na jednolitą masę :kalafior, natkę pietruszki, olej kokosowy (rozpuszczony w kąpieli wodnej), pieczarki i ziarna konopii. Dodajemy poszatkiwaną cebule i czosnek, jajko, mąkę kokosowa oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kulki, spłaszczamy na burgery i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni (termoobieg), pieczemy
Szkrab Je Samziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami Ilość porcji: około 10-12 gofrów, w zależności od wielkości Przygotowanie: 10 minut + 1 h leżakowania ciasta Składniki: – 300 g mąki pszennej – 10 g proszku do pieczenia – szczypta soli – 75 g cukru pudru – 500 ml mleka – 2 jajka
nietylkopasta.plwystarczy ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni, na górnym poziomie piekarnika, przez około 20-30 minut. I to wszystko. Nasz wywar jest już gotowy! Teraz wystarczy ugotować w nim warzywa, które będą głównym składnikiem naszej zupy lub zupy krem, np. kalafiora, brokuła, czy kapustę. Taka zupa idealnie sprawdzi się zarówno
Okiem Blondynki by McBlondiprzedłużyć wyjąć ser z naczynia do naczynia włożyć kwiaty kalafiora, zmielić obroty 5, czas 5 sekund dodać parmezan, jajka,wymieszać, obroty 4, czas 3 sek reszta jak niżej Blaszkę posmarować oliwą i dodać masę z brokuła. Przygnieść, również formując boki. na tak przygotowane ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć fasolą. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego
Kuchnia Pokoleńjarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior, burak, rzepa, karczoch zwyczajny, cykoria, rukola, Przykładowe posiłki: Śniadanie Na śniadanie wiele osób robiło sobie tzw. hash browns czyli nic innego jak placki ziemniaczane. Wystarczy zetrzeć ziemniaki na dużych okach, odcisnąć wodę i dodać ulubione przyprawy. Następnie piec w piekarniku lub w grillu elektrycznym do chrupkości. Niestety(...)opcja nie przypadła mi do gustu, gdyż nie chciało mi się trzeć ziemniaków. Pieczone placki ziemniaczane z kiełkami i sałatką Ja natomiast najczęściej na śniadanie jadłam po prostu gotowanie/pieczone ziemniaki z sałatką i słodkim sosem chilli. Ziemniaki gotowane z warzywami i słodkim sosem chilli Jeżeli jesteś osobą, która lubi jeść śniadanie na słodko
wegujemycielęciny, drobiu i ryb. Opakowanie mrożonych warzyw- u mnie marchewka, kalafior,brokuł Dzień wcześniej przygotowujemy skrzydełka, myjemy je i wkładamy do worka z marynatą, zamykamy. Ja marynowałam całą noc. Na drugi dzień obieramy ziemniaki. Wkładamy do brytfanny , całość posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika. Na 15 min. Przed końcem pieczenia dodajemy nasze mrożonki. Sprawdzamy czy brokuł jest miękki. Jeśli
Z Kuchni Do Kuchnikroimy w grube plastry, papryki w kawałki, cebulę w ćwiartki, kalafiora dzielimy na różyczki. Nabijamy warzywa po kolei na patyczki do szaszłyków. Przyprawę mieszamy z niewielką ilością wody (musi mieć dość gęstą konsystencję, żeby nie spływała z warzyw), polewamy nią szaszłyki i grillujemy lub wkładamy do rękawa do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w temp. 200 st. C ok. pół
chwile dla mniesię z pieczoną rybą. Dlatego dzielę się z Wami kolejną propozycją na zdrowy, pyszny obiad i prosty choć dość czasochłonny (wszystko przez ten brązowy ryż, następnym razem użyję innego). Składniki: 100 g ryżu (u mnie brązowy, bo akurat taki miałam pod ręką) ok 1 litra bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku mieszanka warzywna brokuł,kalafior i marchewka(...)międzyszasie przygotowujemy rybę, ja oprószyłam swoja solą, pieprzem cytrynowym i posiekanym koperkiem (bo taka smakuje mi najbardziej) folię aluminiową smarujemy masłem, układamy na rybę i szczelnie zawijamy. Pieczemy ok 20 minut w 180 st. C. Smacznego
Cynamonowe szczęścieProsta i tania zapiekanka. Dobrze sprawdzi się w roli szybkiego obiadu. Tzn. pieczenie zajmuje ponad pół godziny, ale przygotowanie dania to kwestia pokrojenia składników. Przygotowanie : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Zapiekanka z kaszanką i jajkiem sadzonym to pomysł Anglików, którzy, podobnie jak Polacy, lubią i cenią kaszankę. Danie jest bardzo proste, a skład zależy od Twojej inwencji(...)Możesz do niej dodać wszystkie warzywa na jakie masz ochotę: cukinię, kawałki kalafiora, brokuła. Ale tak dobieraj proporcje, żeby warzywa nie zdominowały ziemniaków, bo one, oprócz kaszanki, są tu najważniejsze. Kaszanka po prostu super z nimi smakuje. Składniki: 2 kaszanki 4 jajka 5 małych ziemniaków 1 marchewka 1 cebula Kawałek czerwonej kapusty Kawałek białej rzodkwi 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka
Niedzielny kucharzciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem
nietylkopasta.plSkładniki: 1 kalafior 1/2 szklanki kaszy jaglanej 250 ml bulionu warzywnego 2 jajka 1 pęczek koperku 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka czosnku 4 łyżki oleju sól, pieprz bułka tarta do panierowania Sposób wykonania: Kalafiora dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Kaszę wsypujemy(...)przez 15 minut. Do dużej miski wkładamy ugotowanego i poszatkowanego kalafiora, kaszę, jajka, poszatkowany drobno koper oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy całość dłonią do uzyskania jednolitej masy. Kotlety formujemy zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi, a następnie panierujemy je w bułce tartej. Kotlety układamy na dużą blachę piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy olejem (np. przy pomocy pędzelka). Całość wkładamy
Qchnia po prostupędzelkiem smarujemy nią skrzydełka z obydwu stron. Następnie solimy je i pieprzymy. Przekładamy na ruszt lub na blaszkę do pieczenia skórką do góry i wkładamy do pieca. Czas pieczenia to 45-50 minut . Krok 2 Przygotowujemy warzywa do pieczenia. Ziemniaki myjemy, nie obierając kroimy na połówki. Rzodkiewkę myjemy i też kroimy na połówki. Kalarepkę obieramy ze skórki i kroimy(...)skrzydełkami wstawiamy do piekarnika ugotowaną kukurydzę. Czas pieczenia to 10 minut. Monitorujcie sytuację w piekarniku! Podany czas pieczenia jest umowny, wszystko zależy jaki macie piekarnik. Starszy sprzęt nie trzyma już tak temperatury i wtedy trzeba albo mocniej ją podkręcić albo dłużej piec potrawy. Jeśli skrzydełka zaczną się mocno przypalać wyciągajcie je z pieca. Tak samo warzywa. Kukurydzę najlepiej wsunąć
Niedzielny kucharzciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego
nietylkopasta.plKrem z kukurydzy z chipsami z boczku Zupa z fasolki szparagowej Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych Zupa z cukinii z serkiem topionym Kluski kukurydziane Krem
Ala piecze i gotuje