mąki pszennej 120 g cukru pudru 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka dodatkowo: 1 białko Mąkę przesiać do miski z cukrem pudrem, wymieszać z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone na małe kawałki masło, rozetrzeć palcami. Wbić jajko(...)zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i mleko, szybko, ale dokładnie zagnieść, żeby ciasto miało jednolity kolor. Uformowa dwie kulki, każdą zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o grubości 1-2 mm. Prostokąty powinny być tej samej wielkości. Na blacie ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeszcze typowo wiosenne ciasto, zachęcam do wypróbowania. Zniknie, zanim wiosna zdąży się na dobre zadomowić. Kokosowe pyszotki Składniki: (na formę 20x20 cm) spód: 215 g ciastek digestive 30 g kakao 90 g masła masa kokosowa: 175 g słodzonego mleka skondensowanego 1 jajko 1 białko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 20 g cukru 45 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 125 g wiórków kokosowych Ciastka drobno pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia tak, żeby papier nieco wystawał ponad brzegi. Na dno wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze docisnąć łyżką lub palcami. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy kokosowej. Mleko, jajko, białko, ekstrakt i cukier zmiksować razem na gładką masę. Przesiać mąkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóre wspaniale współgrają z kremową masą. Całość zdecydowanie godna polecenia. Herbaciany sernik z borówkami amerykańskimi Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 2 łyżki kakao 75 g masła masa serowa: 3 torebki czarnej herbaty 200 ml wrzątku 200 g serka kremowego 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny 8 listków żelatyny(...)śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 125 g borówek amerykańskich 50 g ciastek z czekoladą Ciastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, lekko przestudzić i wymieszać z ciastkami. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć ciastka, dokładnie docisnąć palcami lub łyżką. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej. Herbatę zaparzyć w 200 ml gorącej wody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserniku bez pamięci. Szkoda, że dopiero w przyszłym roku... Sernik czereśniowy z lawendą i wanilią Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 120 g ciastek digestive 2 łyżki kakao 75 g masła masa serowa: 500 g czereśni 70 g cukru 1 laska wanilii 2 łyżeczki suszonej lawendy 8 listków żelatyny 2 łyżki wody 3 żółtka 85 g cukru pudru(...)serka kremowego 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 250 g czereśni Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciasteczka do formy, ugnieść na dnie łyżką lub dłonią. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej. Czereśnie, cukier i lawendę włożyć do garnka. Laskę wanilii przeciąć na pół, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g jasnego brązowego cukru 1 jajko 185 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 35 g kakao 75 g rodzynek 110 g orzechów nerkowca 85 g ciemnje czekolady (70%) 85 g białej czekolady Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dodać ekstrakt, zmiksować. Partiami(...)dodawać mąkę przesianą z sodą, proszkiem i kakao. Na końcu dodać rodzynki, posiekaną czekoladę, posiekane i uprażone na suchej patelni orzechy. Wymieszać łyżką. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczone układać na blasze w dużych odstępach (ciastka mocno urosną). Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Przestudzić 5-10 minut na blasze, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego
Pożeraczka, czyli raz adobrzewanilii 430 ml śmietany kremówki (38%) 5 listków żelatyny 80 g białej czekolady 80 g mlecznej czekolady orzechowej 1 łyżka likieru kawowego 80 g ciemnej czekolady (70%) 1 łyżka kakao Najpierw przygotować rożki: Wyciąć z papieru do pieczenia 6 kwadratów o boku 30 cm. Każdy złożyć na pół po przekątnej. Ułożyć pierwszy trójkąt kątem prostym do siebie, przyciągnąć do niego(...)pierwszą warstwę, schłodzić w lodówce przez 15 minut. Przygotować trzecią warstwę: z ciemnej czekolady. Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Wlać do 500 ml masy serowej razem z kakao, zmiksować. 1 i 3/4 listka żelatyny odcisnąć, rozpuścić na parze, ostudzić. Dodać do żelatyny 2 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać. Wlać żelatynę do sernika, dokładnie zmiksować. Wyłożyć masę równomiernie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoraz Martynosia , koniecznie do nich zajrzyjcie. Babeczki red velvet z karmelowym szkłem Składniki: (na 9 sztuk) babeczki: 60 g miękkiego masła 70 g cukru 1 jajko 10 g kakao 1,2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 125 ml maślanki 1,5 łyżeczki białego(...)kremówki (38%) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka likieru amaretto dodatkowo: 3 łyżki dżemu wiśniowego bez owoców Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Dodawać partiami do ciasta na zmianę z maślanką. Na końcu wlać
Pożeraczka, czyli raz adobrzecynamonowym Składniki: (na formę 24x24 cm) 4 jajka 270 g mąki pszennej 180 g masła 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka nadzienie: 3 jabłka sok z 1/2 cytryny budyń: 2 opakowania budyniu waniliowego (każdy na 500 ml mleka) 700 ml mleka 25 g cukru 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo(...)proszkiem. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować masłem. Wyłożyć do formy połowę ciasta. Na cieście równomiernie rozłożyć jabłka, na nich rozsmarować budyń. Do pozostałego ciasta dodać kakao i mleko, zmiksować. Ciasto kakaowe wyłożyć na budyń. Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut. Ostudzić przed podaniem. Smacznego! Tak sobie myślę, że ta pozasezonowość jabłek jest jednak dobra
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiękkiego masła 50 g cukru 100 g ciemnego brązowego cukru 1 jajko 1 żółtko 180 ml czerwonego wina 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 135 g mąki pszennej 40 g kakao 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Wbić jajko, potem żółtko, dokładnie miksując po każdym(...)dodaniu. Cały czas ucierając, wlewać wąskim strumieniem wino wymieszane z ekstraktem. Masa będzie wyglądała na zważoną - nie należy się tym przejmować. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać dokładnie z sodą, proszkiem, solą i cynamonem. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Formę wysmarować masłem. Masę przelać do formy, wyrównać wierzch Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzesztuk) 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru waniliowego 90 g podłużnych biszkoptów 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wrzątku 2 łyżki Amaretto dodatkowo: 10 g kakao Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać, ostudzić. Biszkopty pokruszyć (mogą zostać większe kawałki), wymieszać z ostudzoną kawą i Amaretto. Odstawić na 15 minut. Mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym, dodać biszkopty, dokładnie połączyć. Z masy(...)formować kulki. Obtaczać w kakao, przekładać na talerz lub do mini papilotek. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny przed podaniem. Smacznego! Bodil się już wyszalała - u nas w ogrodzie zdmuchnęła huśtawkę, sąsiadom zerwała dach. Sypnęła śniegiem, i ostatnimi już zrywami szarpie drzewa w parku. Oj, nie lubię ja huraganów
Pożeraczka, czyli raz adobrzejakie cuda zawisną na ich choinkach. Pierniczki herbaciane Składniki: (na 40 sztuk) 250 g mąki pszennej 75 g miodu 50 g cukru 75 g masła 1 jajko 1 łyżka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 30 ml mocnej, ostudzonej herbaty 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lukier królewski: 30 g białek 150 g cukru pudru 1/6 łyżeczki białego octu winnego Miód(...)masłem rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao, przyprawą do piernika i sodą. Wlać herbatę, miód z masłęm, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, ostudzić. Przygotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzetakże dowiedzieć się, co czytają koleżanki blogerki. Zakręcone babeczki red velvet Składniki: (na 12 sztuk) 110 g masła 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 40 g kakao 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego w żelu 1 łyżeczka białego octu winnego 2 jajka 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 200 g serka(...)jajko, cukier i ekstrakt krótko, ale dokładnie ze sobą zmiksować. Odstawić. Masło rozpuścić i przestudzić. Zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie po kolei dodawać ekstrakt z wanilii, kakao, sól, barwnik i ocet, dokładnie miksując po każdym dodaniu. W osobnej misce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzetegorocznym Bożym Narodzeniem...? Miodowe ciasteczka z bakaliami i lukrem Składniki: (na 25-30 sztuk) 150 g miodu 50 g jasnego brązowego cukru 50 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka kakao skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 75 g płatków migdałowych(...)rodzynek 50 g suszonej żurawiny 1 łyżka mleka lukier: 200 g cukru pudru 1 białko 1 łyżeczka rumu Miód, cukier i masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Dodać żółtko, kakao, skórkę z cytryny i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, orzechami laskowymi, migdałami, rodzynkami i żurawiną. Dodać do masy, zagnieść. W razie potrzeby dodać mleko
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodałam żelatynę, żeby był bardziej stabilny. Sernik czekoladowy z musem z białej czekolady i granatem Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 120 g ciastek digestive 2 łyżki kakao 60 g masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie zmielonego 3 jajka 200 g ciemnej czekolady (70%) 80 g ciemnego brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki budyniu(...)czekoladowego (proszek) mus z białej czekolady: 80 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 listek żelatyny dodatkowo: 1 owoc granatu Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, wymieszać z ciasteczkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie masę ciasteczkową, schłodzić w lodówce 20-30 minut. Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: (na 20-25 sztuk) 215 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 55 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko 20 g kakao 70 g solonych orzeszków ziemnych dodatkowo: 65 g białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem wnailiowym i kakao. Posiekać z zimnym masłem, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrze