się w delikatny smak tegoż serniczka. Składniki: na spód opakowanie naturalnych wafli ryżowych (ok. 130 g) 2 łyżki cukru trzcinowego (można więcej) 2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) łyżka naturalnego kakao kilka łyżek amarantusa ekspandowanego (opcjonalnie) żółtko Wafle drobno rozkruszamy w misce (można się wspomóc malakserem). Łączymy w jednym naczyniu z kakao, cukrem, żółtkiem i roztopionym olejem. Zagniatamy ciasto
Kuchnia Ellieorzechów arachidowych nawiązuje do diety mieszkańców starożytnego Peru, więc zapraszam w smakową podróż w czasie i przestrzeni ;) Składniki: 1 szklanka ugotowane białej quinoy 3 łyżeczki bezglutenowej Inki 1 łyżka kakao 1 łyżeczka oleju arachidowego 1 łyżka miodu 2/3 szklanki obranych owoców jagody inkaskiej 1 gruby (1,5 cm) plaster ugotowanego i obranego batata 100 ml gorące wody(...)sposób mus schładzamy (wystarczy zostawić na godzinę w lodówce), a następnie wykładamy na dno szklanki, lub kieliszka. Inkę zalewamy gorącą wodą, po czym mieszamy z quinoą, kakao, olejem arachidowym. Tą mieszaninę miksujemy w blenderze kielichowym. Napój wylewamy ostrożnie do naczynia na schłodzony mus i inkaska Inka gotowa :) Jeśli macie problemy z jedzeniem wcześnie rano, lub wstawaniem na czas
Quinoa Raz!wiórek kokosowych szczypta soli 100 g cukru pudru Krem kakaowy: 330 ml śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Karmelizowane lub zwykłe wiórki do posypania Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło, mieszadłem(...)zostawić do całkowitego wystudzenia. Krem kakaowy: Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić w misie miksera dodać ser mascarpone oraz cukier pudrem, miksować do momentu powstania gęstego kremu, pod koniec dodać kakao, wymieszać chwilę tylko do połączenia. Krem rozprowadzić na zimnym cieście, posypać zwykłymi lub karmelizowanymi wiórkami kokosowymi. Życzę słodkich wypieków
Wanilia i Kardamontygodnie pokażą czy pierniczki zmiękną, czy nadal pozostaną idealnie kruche. Polecam, najlepszy przepis na blogu na pierniczki! Składniki (na 50-60 pierniczków): 900 gram mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody szczypta proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 250 gram masła 250 gram miodu 2 opakowania przyprawy do piernika (5 łyżek) po 1 łyżeczce mielonego(...)cynamonu i imbiru szczypta soli 1 szklanka cukru pudru Masło i miód należy rozpuścić. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, sodę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika oraz cynamon i imbir. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz rozpuszczone masło z miodem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodaj więcej mąki. Wałkuj ciasto cienko i wykrawaj
Mango Papajaniezwykle aromatyczny i wilgotny dzięki dodatkowi cukinii i marchewki. Polecam! Składniki (na formę 24x24 cm): pół niedużej cukinii (200 g) 1 średnia marchewka 140 g mąki gryczanej 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka babki płesznik lub babki jajowatej (opcjonalnie) 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 100 g miodu 4 łyżki(...)temp. 200 ° C. 2. Cukinię umyć, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić. 3. Suszone owoce drobno posiekać. 4. W misce wymieszać składniki suche, tj. mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę, babkę i suszone owoce. 5. Następnie dodać startą cukinię i marchew, miód i olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. 6. Na koniec dodać łyżkę octu, całość zamieszać
Domowa Cookierenka Agiekologiczna mąka Szymanowska) 12 łyżek cukru 0,4 kg miodu sztucznego 2 łyżki miodu prawdziwego 250 g margaryny 1 jajko, 3 żółtka 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżki kakao 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia Miód i cukier roztopić na wolnym ogniu, uważając, by się nie zagotował, wsypać przyprawę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do przestudzonego miodu(...)dodać jajka, rozpuszczony tłuszcz, proszek (lub sodę) i kakao. Całość wymieszać i dodać do mąki, wyrobić ciasto. Tak przygotowane ciasto nadaje się bezpośrednio do przygotowywania pierników, można też je odłożyć do lodówki na dowolny czas (byle nie do samych świąt;) Porcje ciasta rozwałkować na placki grubości ok. 0,5 cm, z foremek wycinać świąteczne wzory. Piec
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaananasy itp.) 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki soli 85 g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 130 g cukru 230 g miodu 30 g masła 100 g gorzkiej czekolady Orzechy i migdały osobno prażymy na patelni lub w piekarniku (na złoto). Chłodne orzechy(...)migdały, suszone i kandyzowane owoce, przyprawy, mąkę oraz kakao mieszamy w sporej misce, odkładamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150°C. Z papieru do pieczenia wycinamy koło wielkości dna formy i wkładamy do tortownicy. Cukier, miód i masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do wrzenia, a następnie gotujemy około 3 minut- syrop powinien osiągnąć
Rozpustne gotowaniepieczenia słodkich wypieków i stanowią piękną ozdobę. Spróbujecie. Składniki: (na 7-8 większych babeczek) 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko M około 7-8 łyżeczek nutelli (w zależności od ilości babeczek) Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy suche składniki: mąkę(...)proszek do pieczenia, kakao, cukier. Całość mieszamy. Do drugiej mokre: jajko, olej, mleko, dokładnie mieszamy. Łączymy obie iski mieszając tylko do połączenia składników. Masę przekładamy do papilotek (3/4 wysokości). Na górę każdej babeczki nakładamy 1 łyżeczkę nutelli. Babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 20 minut (do tzw. „suchego patyczka
Słodkie okruszkimąki migdałowej lub zmielonych drobno migdałów 5 dużych jajek 10 g rozpuszczonego tłuszczu (oleju kokosowego – keto, LCHF, paleo, nietolerancja laktozy lub masła – DO, LCHF, keto) 3 łyżki kakao naturalnego bez cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 płaska łyżeczka kardamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonego anyżu szczypta gałki muszkatołowej 10 g posiekanych migdałów(...)zmielić lub użyć gotowej mąki migdałowej. Żółtka ubić na puszystą masę. Opcjonalnie dodać słodzik lub cukier oraz rozpuszczony chłodny olej kokosowy. Do żółtek dodać 1 całe jajko, posiekane bakalie, kakao i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę a następnie wymieszać z ciastem. Formę keksówkę (ok 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć silikonowej. Masę wylać
Ola la LCHFprzyprawy korzennej (najlepiej domowej ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 450 g mąki (ok. 2,5 szklanki) + do podsypania stolnicy 1 jajko 2,5 łyżeczki kakao (opcjonalnie, jeżeli chcemy bardziej ciemne pierniczki) Jak zrobić pierniczki? W rondelku topimy masło, dodajemy cukier puder, miód, dokładnie mieszamy do połączenia się składników i zdejmujemy z ognia. W misie(...)łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao (jeżeli dodajemy), sól. Do wymieszanych składników suchych dodajemy masło z miodem, lekko mieszamy i wbijamy jajko. Zagniatamy za pomocą drewnianej łyżki ciasto przez ok. 3 min (ciasto będzie bardzo kleiste). Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 1-2 godz. w temperaturze pokojowej, aby nabrało poprawnej konsystencji. Piekarnik
Kuchnia ŁukaszaInspiracja: " Kwestia Smaku ") 200 g mąki pszennej 200 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g dobrej margaryny lub masła 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki miodu 250 ml mleka 3 jajka 1/2 średniego słoiczka konfitury z czarnej porzeczki (może być śliwkowa) na polewę: 100 g czekolady gorzkiej + łyżka(...)masła + kilka łyżek zimnego mleka W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Odstawić. Do rondelka o grubym dnie wrzucić margarynę, kakao, przyprawę do piernika i miód. Podgrzewać na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się wszystko rozpuści. Następnie zdjąć naczynie z ognia, dodać mleko oraz jajka, dokładnie wymieszać. Zawartość rondelka (bez studzenia
Simply FoodBiszkopt czekoladowo-orzechowy (blacha 33 x 36 cm): 4 jajka średnie M w temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 40 g mąki tortowej 25 g kakao ciemnego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 40 g domowego cukru waniliowego 40-50 g cukru Mus marchewkowo-jabłkowy: 350 g marchewek (przed obraniem) 500 g jabłek (przed obraniem(...)galaretka cytrynowa 3/4 łyżeczki żelatyny + 2 łyżeczki wody sok z połowy dużej cytryny opcjonalnie kilka łyżek cukru Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao ciemnego 100 g masła lub margaryny Poza tym : orzechy włoskie lub laskowe do dekoracji Przygotowanie: Masę przygotuj wcześniej, najlepiej rano, a biszkopt upiecz po południu lub pod wieczór. Masa długo
Anioszek w kuchniwywołać uśmiech na twarzy ;) Składniki: 3 szkl. mąki (+/- bo może być ciut mniej lub więcej) 120g masła 82% tłuszczu 2/3 szkl. miodu 1 op. przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 18% 2 płaskie łyżeczki sody 4-5 łyżek cukru 1 białko 4 żółtka gęste powidła/marmolada Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy miód, dodajemy przyprawę do piernika(...)kakao, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy płomień na minimalny, tak, aby masa się nie gotowała, ale pozostawała gorąca i rozpuszczamy w niej masło. Studzimy. Do szklanki lub miseczki przekładamy śmietanę i mieszamy ją z sodą (objętość się zwiększy!). Białko ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy cukrem i miksujemy, aż masa będzie lśniąca. Następnie dodajemy żółtka i razem łączymy. Masę jajeczną dodajemy do miski
Kolorowy Przepisownikbardzo dojrzałe banany (mogą mieć ciemną skórkę) • 1 1/2 szklanki mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 100 g posiekanych orzechów (mieszanych) • 80 g roztopionego masła • 2 duże jajka • 2 łyżki kakao • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej • kilka kostek białej czekolady • 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: 1. Przygotować i odważyć produkty, które powinny być w temperaturze pokojowej(...)banany umieścić w wysokim naczyniu, zmiksować blenderem na jednolitą masę. 4. Do masy owocowo-jajecznej dodać przestudzone masło oraz cukier i wymieszać. 5. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiać. Dodać do pozostałych składników i wymieszać. Jeżeli będzie problem z dokładnym wymieszaniem, można użyć blendera. 6. Na koniec dodać do ciasta posiekane orzechy. Wymieszać. 7. Keksówkę o wymiarach 8x31
W mojej kuchniczekoladą. Bardzo smaczna kostka piernikowa, którą można zachwycić naszych gości :) PIERNIK: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki oleju 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika ( przepis klik ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodu 3/4 szklanki piwa ciemnego JABŁKA Z ŻURAWINĄ: 250g świeżej żurawiny 250g jabłek (po obraniu(...)śmietanki 30% KULKI: 200g piernika 50g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła Jajka utrzeć do białości razem cukrem, a następnie połączyć z płynnym miodem i olejem. Mąkę przesiać razem z kakao, przyprawą i spulchniaczami, a następnie utrzeć z mieszanką jajeczną. Na końcu wlać piwo i dokładnie wymieszać. Masę piernikową przełożyć do formy 23×33 z papierem do pieczenia na dnie
https:KKuchniaMniam