nieba! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * masło – 125 g * cukier – 0,5 szkl * kakao – 2 łyżki * woda – 3 łyżki MASA SEROWA: * ser biały dwukrotnie mielony – 500 g * jajko – 2 szt * cukier – 0,5 szkl * budyń waniliowy – 60 g * brzoskwinie(...)puszki – ok. 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Brzoskwinie odsączamy z syropu. Kroimy na plastry. CIASTO: Miękkie masło ,cukier , kakao i wodę gotujemy na małym ogniu do połączenia, studzimy. Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy 20×24 cm wyłożonej papierem
Ostra na Słodkowyglądają równie wspaniale jak smakują. Przepis został zapożyczony ze strony mojewypieki. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: Niecała szklanka mąki pszennej ½ szklanki kakao ½ szklanki śmietany 18% ¾ szklanki brązowego cukru 120g masła 50g ciemnej gorzkiej czekolady 2 duże jajka 2 łyżeczki cynamony 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¾ łyżeczki proszku(...)misce mieszamy mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę oraz proszek do pieczenia. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, ściągamy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy kakao i mieszamy szpatułką. Jajka i cukier ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową. Na końcu dodajemy śmietanę na zmianę z suchymi składnikami mieszając szpatułką do połączenia składników
Kolizje Smakówbyło przepysznie! :) 1 opakowanie serka mascarpone (250g) ok. 200 ml śmietanki 36% kilka łyżek cukru pudru podłużne biszkopty bardzo mocna kawa (jeśli ktoś lubi osłodzona i z dodatkiem amaretto) kakao gorzkie do posypania Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy na sztywno. Mieszamy śmietankę i serek, delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Biszkopty moczymy krótko w kawie i układamy(...)pucharku na przemian z serkiem, na wierzchu ma znaleźć się serek. Całość posypujemy gorzkim kakao i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ot i cała filozofia, gotowe
Z butelką mleczka w tleciasto: 150 g masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 180 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao w proszku 1/2 gorzkiej czekolady ( 50 g ) Składniki na krem mascarpone: 250 g serka mascarpone 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru Dodatkowo: Sos owocowy, domowa konfitura, domowy dżem(...)łyżki śmietanki 18% na polewę. Wykonanie: Ucieramy mikserem masło z miodem, dodajemy cukier, miksujemy, następnie jogurt i miksujemy dalej na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami. Nas koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy
Z butelką mleczka w tlechrupiąco-ciągnąca. Polecam Wam bardzo. Kakaowa mini Pavlova z musem z żurawiny Składniki: (na 4 sztuki) beza: 4 białka 220 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka kakao mus żurawinowy: 150 g żurawiny (świeżej lub mrożonej) 50 g cukru 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki (38%) Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając(...)cukier. Na końcu wlać sok z cytryny i wsypać kakao, połączyć. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować cztery okrągłe, dość wysokie bezy. Piec w 120 st. C. przez 2-2,5 godziny. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Żurawinę z cukrem i sokiem z cytryny umieścić w rondelku. Gotować, aż żurawina popęka. Przetrzeć przez sitko, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciastem. Ciasto Mleczna Kanapka - Składniki: biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 60 g startej na małych oczkach czekolady gorzkiej cukier waniliowy mleko do naponczowania masa mleczna: 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 150 g masła 3 szklanki mleka w proszku cukier(...)waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu dodajemy startą czekoladę. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 15-20 minut do "suchego patyczka". Ostudzić, a następnie
Słodka Stronaszklanki brązowego cukru łyżeczka mąki pszennej łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml) 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao cukier waniliowy Polewa: 60 g czekolady 40 g masła Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Spod Brownies: Czekoladę mleczną, gorzką(...)Podpiekamy w temperaturze 170 stopni ok. 10 minut (aż utworzy się "skorupka" na powierzchni i ciasta). Masa Serowa: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy. Twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, kakao i mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy jajka, po czym ciągle mieszając powoli wlewamy czekoladę. Wszystko łączymy ze śmietanką. Podpieczone brownies wyciągamy z piekarnika, brzegi smarujemy tłuszczem i wylewamy masę
Słodka Stronatraci na swojej atrakcyjności. Wuzetka - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 50 g startej czekolady cukier waniliowy Masa: 600 ml śmietany kremówki fix do ubijania śmietany 3 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 60 g czekolady (lub na pół z mleczną(...)łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, ziemniaczaną, kakao i z proszek do pieczenia. Na końcu wrzucamy startą na małych oczkach czekoladę. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy
Słodka Stronamasła 6 jajek 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy kisiel wiśniowy/truskawkowy kisiel cytrynowy (opcjonalnie) łyżka kakao 0,5 szklanki maku cukier puder (do posypania) Kolorowa Babka Wielkanocna - Sposób przygotowania : Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka jaj oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy na puszystą masę(...)całości bardzo delikatnie mieszając. Masę rozdzielamy na cztery równe części. Jedną pozostawiamy pustą (można do niej dodać kisiel cytrynowy), a do każdej z kolejnych porcji wsypujemy kolejno: kakao, mak, kisiel wiśniowy lub truskawkowy. Każdą z mas dokładnie mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji. Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (z kominkiem) kolejno dodajemy poszczególne masy w dowolnej kolejności (konsystencja
Słodka Stronaczekolady i kremówki - Poezja smaków, którą warto dodać do naszych kulinarnych osiągnięć. Najlepsze Ciasto Świata - Składniki : Spód: 6 białek 160 g cukru pudru 180 g migdałów (zmielonych) 40 g kakao 100 g gorzkiej czekolady Mus: 6 żółtek 700 ml śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej) 100 g masła 250 g białej czekolady ok. 100 g płatków migdałów Najlepsze Ciasto Świata - Sposób(...)boki smarujemy masłem. Białka ubijamy, a następnie powoli, partiami dodajemy cukier puder. Zmieniamy obroty miksera na najniższe i powoli wsypujemy zmielone migdały, startą na małych oczkach czekoladę oraz kakao. Delikatnie mieszamy do połączenia składników i powstałą masę wykładamy na dno formy. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni (do "suchego patyczka"). Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia
Słodka Stronabiałka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 150 g masła 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao Masa: 600 g śmietanki 36% 2 fixy do ubijania śmietany 4 łyżki cukru pudru 50 g czekolady gorzkiej 3 banany sok z cytryny Ciasto "Kopiec Kreta" - Sposób przygotowania: Tortownice(...)stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym delikatnie wlewamy wcześniej roztopione i ostudzone masło. Na końcu małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Śmietankę ubijamy. Cukier puder mieszamy wraz z fixem
Słodka StronaSkładniki: Ciasto: 125 g masła 150 g czekolady mlecznej 100 g gorzkiej czekolady 6 jajek 125 g cukru cukier waniliowy 60 g mąki (ok. 3 kopiate łyżki) 2 łyżki kakao (opcjonalnie) Polewa: 100 g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej) 50 g masła Proste Czekoladowe Ciasto - Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z z masłem. Studzimy do momentu(...)nadal pozostanie płynna. Białka jaj ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy czekoladę do utartych żółtek. Wsypujemy mąkę, kakao, a na końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy tłuszczem. Wlewamy przygotowaną masę. Pieczemy w temperaturze 160-165 stopni przez
Słodka StronaMasa orzechowa: 100 g masła 350 g kremu orzechowego np. Nutella łyżka kakao 50 g zmielonych orzechów 50 g drobno posiekanych orzechów laskowych Polewa: 100 g czekolady mlecznej (lub 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej) 55 g masła ponadto: 3 duże wafle Wafelki z Mleczną Masą i Czekoladowo-Nugatowym Kremem(...)czym stopniowo, ciągle ubijając dodajemy wystudzoną masę mleczną. Ubijamy do otrzymania jednolitej konsystencji. (masa będzie dość gęsta). Masa orzechowa: Masło ubijamy na puch. Następnie dodajemy krem Nutella, kakao oraz orzechy (zmielone i posiekane) i wszystko razem mieszamy do momentu powstania gładkiej masy. Wafel układamy na dnie prostokątnej formy lub tacki. Smarujemy masą orzechową, kładziemy kolejny wafel
Słodka Stronabudyń śmietankowy łyżka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru (lub więcej) 2 żółtka cukier waniliowy ok. 100 g miękkiego masła ziarenka z laski wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią) łyżka kakao 400 ml śmietany kremówki 30% Polewa czekoladowa: 75 ml śmietany kremówki 30% 75 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej) łyżeczka wódki cukier puder Karpatka Królewska - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy(...)chwilę miksujemy, a następnie stopniowo, ciągle mieszając dodajemy do ubitego masła z wanilią. Miksujemy do momentu aż masa stanie się gładka. Masa Czekoladowa: Do pozostałej masy (1/3) dodajemy kakao i chwilkę miksujemy do momentu pozbycia się ewentualnych grudek i otrzymania gładkiej konsystencji. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną kremówkę (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić
Słodka Stronabrązowego cukru ok. 2 łyżki białego cukru łyżeczka mąki pszennej łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml) 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao cukier waniliowy Polewa: ok. 70 g dobrej jakości czekolady gorzkiej Czekoladowy Sernik z Pajęczyną na Halloween - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)studzimy do momentu, gdy czekolada przestanie być gorąca, jednak nadal pozostanie płynna. Twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, kakao i mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy jajka, po czym ciągle mieszając powoli wlewamy czekoladę. Wszystko łączymy ze śmietanką. Dno tortownicy (ok. 20 cm średnicy) wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem i wylewamy masę serową. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp
Słodka Strona