różne smaki batonów IWishBAR, które sama wybrałam :) 1. BRAZIL COCOA - baton energetyczny z suszonych owoców i orzechów o smaku kakaowym W składzie znajdziemy: suszone daktyle, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, kakao w proszku. Jeden baton dostarcza 204 kcal . Po otwarciu opakowania można poczuć delikatny aromat kakao. Właśnie delikatny. Dla mnie zbyt delikatny. Nie wiem, może to kwestia tego, że bardzo
Zdrowie na języku :Pzawsze chałwa musi się kojarzyć z czymś tuczącym i niezdrowym. Domowa chałwa Składniki: -> 60g słonecznika -> 40g sezamu -> 1-2 łyżeczki miodu -> 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Słonecznik i sezam prażymy na suchej patelni. Przekładamy ziarna do misy blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji masy. Gotową masę przerzucamy do misy i zaczynamy wyrabiać ręką stopniowo dodając(...)kakao z miodem. Musimy uzyskać konsystencję plastyczną. Formujemy dowolny kształt
Jedz zdrowo żyj zdrowo!wypieczenia takich czekoladowo-kakaowych muffinek z musli potrzebujemy: - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 jajko - 2 szklanki mąki (ja używam tortowej) - 1 szklanka mleka - sypkie kakao - 1 czekoladę - musli - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru Pierwsza miska: Mieszamy składniki: proszek do pieczenia + soda oczyszczona + 2 szklanki mąki + sypie kakao (ok. 4 łyżeczek) + cukier + pokruszona czekolada
upichconarodzynkami i płatkami migdałowymi. To do działa: Baza: - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 jajko - 2 szklanki mąki (ja używam tortowej) - 1 szklanka mleka - sypkie kakao / pięć łyżeczek - rodzynki - 1 czekoladę białą - płatki migdałowe - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru Aby muffinki były chrupiące pieczemy je tylko w papilotkach, najlepiej na tych szerszych, niższych. Nie używamy(...)blaszki teflonowej. Pierwsza miska: Mieszamy składniki: proszek do pieczenia + soda oczyszczona + 2 szklanki mąki + sypie kakao (ok. 4 łyżeczek) + cukier + pokruszona czekolada (ja dodaje tak 3/4) + mała paczka rodzynek + pół paczki płatków migdałowych. Druga miska: Mieszkamy składniki: olej + mleko + jajko Drugą miskę wlewamy do pierwszej, już wymieszanej. Wszystko merdamy łyżką, nie za mocno, aby nie było idealnie wymieszane, bo wtedy
upichconaweekend eksperymentowałam z Cake Pops'ami :-) Przepis na ok. 34 lizaczki: - 400g biszkoptów (Ja zużyłam 4xpo100g) - 250g serka Mascarpone - 4 łyżeczki kakao - 3 polewy czekoladowe (lub inne smaki) - kolorowe posypki cukrowe - patyczki do szaszłyków lub do lizaków - styropian Biszkopty rozmiażdżyć wałkiem na drobno (Ja to robię nie wyciągając biszkoptów z paczki, walę śmiało młotkiem w opakowanie) Dodajemy kakao, mascarpone
upichconawypieczenia takich czekoladowych muffinek z ziarnami potrzebujemy: - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - 2 szklanki mąki (ja używam tortowej) - 1 szklanka mleka - sypkie kakao - 1 czekoladę z orzechami - garść rodzynek - pół szklanki płatków owisianych - 4 łyżeczki ziaren słonecznika - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru Pierwsza miska: Mieszamy składniki: proszek do pieczenia + rodzynki + płatki owsiane + słonecznik + 2 szklanki mąki(...)sypie kakao (ok. 4 łyżeczek) + cukier + pokruszona czekolada (ja dodaje tak 3/4) Druga miska: Mieszkamy składniki: olej + mleko + jajko Drugą miskę wlewamy do pierwszej, już wymieszanej. Wszystko merdamy łyżką, nie za mocno, aby nie było idealnie wymieszane, bo wtedy muffinki nie wychodzą. Umieszczamy masę w papilotkach i w blaszce teflonowej na muffinki i pieczemy w 180stopniach, ok. 25minut. Sprawdzamy patyczkiem
upichconapieczenia! W środku miękkie z rozpływającymi się kawałkami czekolady, na zewnątrz delikatna chrupka powłoka. Składniki: - 150g masła - 3/4 szklanki cukru - pół opakowania cukru wanilinowego tj. 15g - 3/4 szklanki ciemnego kakao - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka sody - szczypta soli - 4 jajka - 200g poszatkowanej czekolady deserowej Opcjonalnie: cukier puder do posypania Nożem szatkujemy czekoladę. Masło wkładamy do rondelka i roztapiamy, dodajemy cukier(...)małym ogniu mieszamy 3 minuty. Ściągamy z gazu. W drugim naczyniu rozbijamy jajka i bełtamy widelcem. W trzecim naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę, sól, cukier wanilinowy i dolewamy roztopione masło. Dodajemy jajka, poszatkowaną czekoladę i mieszamy łyżką aż składniki połączą się. Gotową masę przekładamy do blaszki o wymiarach 25x30cm wysmarowanej masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
upichconaszklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki śmietany - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki cukru pudru - parę kropel aromatu waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki ciemnego kakao - niecałe pół szklanki oleju - garść słonecznika - garść owoców goji - 3 suszone śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki) - 2 łyżki dżemu wiśniowego - 2 łyżeczki sypkiego imbiru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (nie używałam(...)30x25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temp 190 stopni. (polewa, opcjonalnie, po przestudzeniu ciasta) - 3łyżki masła - 1łyżka wody - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka ciemnego kakao Wszystkie składniki dodajemy do rondelka i gotujemy do rozpuszczenia. Nakładamy łyżką na górę ciasta i posypujemy słonecznikiem oraz owocami goji
upichconachilli. Cynamon przyśpiesza przemianę materii, reguluje pracę nerek i oczyszcza organizm. Pieprz chili cayenne pomaga pohamować apetyt oraz pobudza trawienie. Połączenie powyższych przypraw wraz z suszonymi owocami i ciemnym kakao jest wręcz niebanalne, wyraziste, świeże, słodkie, delikatne z nutą pikanterii na finiszu. Składniki: - 1,5 szklanki suszonych moreli - 0,5 szklanki rodzynek - łyżeczka ciemnego kakao - 0,5 szklanki soku pomarańczowego
upichconamnie na kolana, są po prostu cudne! Tym razem trochę więcej zabawy przy samej produkcji - było jednak warto ;) Składniki: Masa na ciasteczka - 3/4 kubka cukru białego - 3 łyżki ciemnego kakao - 1 kubek mąki tortowej - 1/4 łyżeczki sody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 100g masełka osełkowego - szczypta soli - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 4 łyżki zimnego mleka Nadzienie tofu - truskawkowe - 100g tofu(...)naturalnego - 2 łyżki dżemu truskawkowego - 1 szklanka cukry pudru W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąka, cukier biały, soda, proszek do pieczenia, sól, cukier wanilinowy, kakao. Dodajemy masełko i mleko, wyrabiamy ciasto rękami. Masa powinna być jednolita, trochę lepka, w formie brązowej kuli. Zawijamy ciacho w folię i chłodzimy w lodówce 15 minut. W czasie chłodzenia wyrabiamy nadzienie: miksujemy tofu
upichconaSkładniki: (na 2 bądź 1 bardzo dużą porcję) 200 ml mleka 3-4 dużych łyżek kajmaku o smaku czekoladowym 70 g czekolady deserowej, ja użyłam czekolady o zawartości kakao 55% 4 łyżeczki żelatyny na 7 łyżek wody Dekoracja: 150 ml śmietany 36%- ubitej na sztywno z cukrem pudrem łyżeczka cukru pudru do śmietany utarta grubo czekolada deserowa, 55% zawartości(...)kakao Przygotowanie: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, jeszcze ciepłą przelać do pozostałych składników w misie o wysokich ściankach. 3. W misie o wysokich ściankach zmiksować wszystkie składniki dokładnie. 4.Przelać masę do wysokiego naczynia- bądź dwóch płytszych np. szklanki/pucharki na desery. 5. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Zajmie
KreatywnePinyzimno oraz galaretką z brzoskwiniami, wszystko to przekładane kakaowym biszkoptem. Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa serowa 1 wiaderko (1 kg) serka 5 łyżeczek żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 1 duże opakowanie cukru waniliowego 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń w syropie Białka(...)ubić na sztywno powoli dodawać cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Ciasto schłodzić i przeciąć na pół. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Syrop z puszki brzoskwiń można użyć zamiast
Jadło i czytadłoSkładniki: Biszkopt kakaowy: 5 jaj 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku Krem: 1 opakowanie czekoladowego kremu do tortów ( użyłam firmy Gellwe) 150g miękkiego masła 300 ml zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna + kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe(...)oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i po 1 żółtku. Miksować na małych obrotach. Do masy jajecznej wmieszać szpatułką przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Gotową masę wylać do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 st. C. 2. Do wrzątku wcisnąć sok z cytryny, dodać aromat, cukier oraz wódkę. Całość mieszać
A Ty Smakuj Mniecukru 1/2 szkl. przegotowanej zimnej wody 1/2 szkl. oleju 2,5 szkl. mąki szczypta soli 1-2 krople ekstraktu waniliowego lub śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3-4 łyżki startej czekolady 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, wodę, olej, proszek(...)pieczenia i mąkę. Ciasto podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać 1 łyżkę wody i kakao, do drugiej startą czekoladę a do trzeciej aromat waniliowy. Do blaszki o wymiarach 12x40 wylać najpierw jasne ciasto, następnie z czkoladą a na wierzch ciemne. . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez ok 45 min do momentu "suchego patyczka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki: 4 jajka dużych 1 kostka margaryny 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku .do pieczenia 2 łyżki kakao 7 gałązek rabarbaru szczypta soli Wykonanie: Margarynę trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy 1/2 szklanki cukru, cukru wanilinowego, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto, które następnie dzielimy na 3 części, do jednej(...)części dodajemy kakao zagniatamy, wkładamy do zamrażalki na 3 godziny. Z rabarbaru usuwamy włókna za pomocą małego noża, kroimy na dłuższe kawałki zasypujemy 2 łyżkami cukru odstawiamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, następnie dodajemy pozostały cukier, ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Trzemy jedną białą część ciasta na tarce o dużych oczkach
kgwjanczewo