kakao - 6140 przepisów (strona:136/410)

Murzynek Bambo ze słonecznikiem, imbirem, suszoną śliwką, dżemem wiśniowym i owocami goji (bez jajek, bez margaryny, bez miksera 225

szklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki śmietany - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki cukru pudru - parę kropel aromatu waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki ciemnego kakao - niecałe pół szklanki oleju - garść słonecznika - garść owoców goji - 3 suszone śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki) - 2 łyżki dżemu wiśniowego - 2 łyżeczki sypkiego imbiru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (nie używałam(...)30x25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temp 190 stopni. (polewa, opcjonalnie, po przestudzeniu ciasta) - 3łyżki masła - 1łyżka wody - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka ciemnego kakao Wszystkie składniki dodajemy do rondelka i gotujemy do rozpuszczenia. Nakładamy łyżką na górę ciasta i posypujemy słonecznikiem oraz owocami goji

upichcona
Magiczne trufle bez wyrzutów sumienia! 125

chilli. Cynamon przyśpiesza przemianę materii, reguluje pracę nerek i oczyszcza organizm. Pieprz chili cayenne pomaga pohamować apetyt oraz pobudza trawienie. Połączenie powyższych przypraw wraz z suszonymi owocami i ciemnym kakao jest wręcz niebanalne, wyraziste, świeże, słodkie, delikatne z nutą pikanterii na finiszu. Składniki: - 1,5 szklanki suszonych moreli - 0,5 szklanki rodzynek - łyżeczka ciemnego kakao - 0,5 szklanki soku pomarańczowego

upichcona
Czekoladowe ciasteczka Chewy Cookies z nadzieniem tofu-truskawkowym 187

mnie na kolana, są po prostu cudne! Tym razem trochę więcej zabawy przy samej produkcji - było jednak warto ;) Składniki: Masa na ciasteczka - 3/4 kubka cukru białego - 3 łyżki ciemnego kakao - 1 kubek mąki tortowej - 1/4 łyżeczki sody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 100g masełka osełkowego - szczypta soli - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 4 łyżki zimnego mleka Nadzienie tofu - truskawkowe - 100g tofu(...)naturalnego - 2 łyżki dżemu truskawkowego - 1 szklanka cukry pudru W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąka, cukier biały, soda, proszek do pieczenia, sól, cukier wanilinowy, kakao. Dodajemy masełko i mleko, wyrabiamy ciasto rękami. Masa powinna być jednolita, trochę lepka, w formie brązowej kuli. Zawijamy ciacho w folię i chłodzimy w lodówce 15 minut. W czasie chłodzenia wyrabiamy nadzienie: miksujemy tofu

upichcona
Serowo-truskawkowe szklaneczki deserowe 231

wody 2/3 szklanki truskawek 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki cukru * * ilość cukru można zwiększyć, bądź zmniejszyć w zależności od naturalnej słodyczy truskawek Dodatki: 3/4 łyżeczki gorzkiego kakao 6 plasterków banana 2 łyżeczki wiórków kokosowych Przygotowanie: Masa serowa: Do miski przekładamy ser, wstępnie go rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy mleko. Wszystko razem mieszamy tak długo aż powstanie jednolita(...)widelca) lub użyć miksera. Następnie dodajemy łyżka po łyżce jogurt typu greckiego, delikatnie łącząc masę serową z jogurtem. Z tak przygotowanej masy odkładamy 4 łyżeczki i łączymy je z kakao. Warstwa truskawkowa: Owoce wsypujemy do misy blendera, miksujemy. Następnie przekładamy truskawkowy mus do garnka z grubszym dnem, dodajemy cukier i 1 szklankę wody. Zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu

Słodkie okruszki
Deser Mleczny Czekolada-kajmak 161

Składniki: (na 2 bądź 1 bardzo dużą porcję) 200 ml mleka 3-4 dużych łyżek kajmaku o smaku czekoladowym 70 g czekolady deserowej, ja użyłam czekolady o zawartości kakao 55% 4 łyżeczki żelatyny na 7 łyżek wody Dekoracja: 150 ml śmietany 36%- ubitej na sztywno z cukrem pudrem łyżeczka cukru pudru do śmietany utarta grubo czekolada deserowa, 55% zawartości(...)kakao Przygotowanie: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, jeszcze ciepłą przelać do pozostałych składników w misie o wysokich ściankach. 3. W misie o wysokich ściankach zmiksować wszystkie składniki dokładnie. 4.Przelać masę do wysokiego naczynia- bądź dwóch płytszych np. szklanki/pucharki na desery. 5. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Zajmie

KreatywnePiny
Ciasto serowo - brzoskwiniowe 360

zimno oraz galaretką z brzoskwiniami, wszystko to przekładane kakaowym biszkoptem. Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Masa serowa 1 wiaderko (1 kg) serka 5 łyżeczek żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 1 duże opakowanie cukru waniliowego   2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń w syropie   Białka(...)ubić na sztywno powoli dodawać cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Ciasto schłodzić i przeciąć na pół.   Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Syrop z puszki brzoskwiń można użyć zamiast

Jadło i czytadło
Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi. 181

Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jaj 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku Krem: 1 opakowanie czekoladowego kremu do tortów ( użyłam firmy Gellwe) 150g miękkiego masła 300 ml zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna +  kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe(...)oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i po 1 żółtku. Miksować na małych obrotach. Do masy jajecznej wmieszać szpatułką przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Gotową masę wylać do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 st. C. 2. Do wrzątku wcisnąć sok z cytryny, dodać aromat, cukier oraz wódkę. Całość mieszać

A Ty Smakuj Mnie
Babka - kakao, czekolada, wanilia 179

cukru 1/2 szkl. przegotowanej zimnej wody 1/2 szkl. oleju 2,5 szkl. mąki szczypta soli 1-2 krople ekstraktu waniliowego lub śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3-4 łyżki startej czekolady 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, wodę, olej, proszek(...)pieczenia i mąkę. Ciasto podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać 1 łyżkę wody i kakao, do drugiej startą czekoladę a do trzeciej aromat waniliowy. Do blaszki o wymiarach 12x40 wylać najpierw jasne ciasto, następnie z czkoladą  a na wierzch ciemne. . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez ok 45 min do momentu "suchego patyczka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pan Rabarbar 226

Składniki: 4 jajka dużych 1 kostka margaryny 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku .do pieczenia 2 łyżki kakao 7 gałązek rabarbaru szczypta soli Wykonanie: Margarynę trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy 1/2 szklanki cukru, cukru wanilinowego, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto, które następnie dzielimy na 3 części, do jednej(...)części dodajemy kakao zagniatamy, wkładamy do zamrażalki na 3 godziny. Z rabarbaru usuwamy włókna za pomocą małego noża,  kroimy na dłuższe kawałki zasypujemy 2 łyżkami cukru odstawiamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, następnie dodajemy pozostały cukier, ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Trzemy  jedną białą część ciasta na tarce o dużych oczkach

kgwjanczewo
Czekoladowe praliny jaglane, Łańcut 181

kaszy jaglanej + ulubione mleko 2 tabliczki deserowej czekolady, np. Wedla kilka łyżek gorącej wody lub mleka ksylitol/inne sypkie słodziwo do zagęszczenia masy: mleko w proszku do obtoczenia: kakao (lub wiórki kokosowe, sezam) Ugotuj kaszę na sypko na mleku. Czekoladę połam na małe kawałki i wymieszaj w dużej misce z kilkoma łyżkami gorącej wody lub ulubionego mleka. Do czekolady(...)Teraz za pomocą mleka w proszku reguluj gęstość masy – dodaj go tyle, aż będzie ona zwarta i bardzo gęsta. Dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi rękami formuj praliny. Następnie obtaczaj je w kakao. Schłodź w lodówce przed podaniem przez co najmniej 2 godziny. Przepis dodaję do akcji: W odległości niecałych 20 kilometrów na wschód od Rzeszowa znajduje się malownicze miasteczko z pięknym zamkiem

Qlinarnie i Qlinarnie
Drożdżowe supełki migdałowe 151

Składniki: -5 dkg drożdży -szklanka mielonych migdałów -ok. 3,5 szklanki mąki -250 ml ciepłego mleka -5 dkg masła -2 żółtka i jedno jajko -jedno jajko do smarowania -łyżeczka kakao -3 łyżki cukru -szczypta soli -wanilia Z drożdży, cukru i 1/4 mleka oraz 1/2 szklanki mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko, 2 żółtka i jedno jajko(...)szczyptę soli, wanilię, migdały wymieszane  z pozostałą mąką, na koniec roztopione masło. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części, do jednej doda jemy kakao i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasta wyrosły: Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Oba placki kroimy na tyle samo pasków. Paski układamy jedne na drugich. Związujemy w supełki. Odstawiamy do wyrośnięca na blaszkach z papierem

Maminek kulinarny
Sernik a'la kukułka 131

zasmakował, że zniknął w mgnieniu oka. Składniki na kukułkę: 1/4 kostki masła o wadze 250 g 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 1/2 szklanki mleka 1 pełna łyżka kakao 1 łyżka spirytusu Masa serowa: 1 kg sera na sernik 125 g masła 3 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1,5 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego Biała polewa(...)mleka w proszku 2-3 łyżki słodkiej śmietanki w przypadku zbyt gęstej masy Wykonanie: Cukier z wodą karmelizuję, następnie ostrożnie dodaję masło, mieszam do połączenia składników, potem dodaję mleko, kakao i na końcu dolewam alkohol. Masę odstawiam by przestygła. Masło ucieram z cukrem na puch dodając po jednym całym jajku. Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy maślanej, następnie dodaję budynie

Ciasteczkowy Potwór
Chocolate banana bread 175

bananów - 300 g mąki pszennej - 10 łyżek roztopionego masła - 200 g cukru (można dodać trochę mniej) - 2 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 łyżki kakao - pół tabliczki gorzkiej czekolady - sól - margaryna i bułka tarta do formy Przygotowanie:  Banany obrać i rozgnieść za pomocą widelca. Dodać stopione masło i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać(...)trochu: cukier, jajka, cukier waniliowy oraz przesianą z sodą, kakao i szczyptą soli mąkę. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, posypać odrobiną mąki i wmieszać w ciasto. Formę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na godzinę. Po tym czasie wierzch ciasta przykryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut

W poszukiwaniu inspiracji
Bułeczki razowe 127

domowy rytm? Zawsze jest tyle do zrobienia po powrocie. Po kilku dniach kiedy wszystko jest zrobione, można wrócić do normalnego życia - cieszenia się świeżutkimi bułeczkami na śniadanie, czy gorącym kakao z jeszcze delikatnie ciepłą drożdżówką z kruszonką.  Nie macie wrażenia, że właśnie dzięki takim małym przyjemnością, zapachem pieczonego ciasta drożdżowego unoszącym się w domu, gorącym kakao pitym z książką

Plate of Joy
Czekoladowo - czekoladowe profiterolki. 161

cenie! Ciasto ptysiowe ( przepis Michel Roux ) 125 ml mleka, 125 ml wody, 100 g masła pokrojonego w kostkę, szczypta soli, 1 łyżka cukru pudru, 120 g mąki, 30 g kakao, 4 jajka Wymieszać w garnku mleko, wodę, masło, sól i cukier,  podgrzewać na wolnym ogniu do zagotowania i ściągnąć z ognia. Wsypać mąkę, kakao i energicznie mieszać drewnianą łyżką

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania