kakao - 6140 przepisów (strona:139/410)

Deser Mleczny Czekolada-kajmak 147

Składniki: (na 2 bądź 1 bardzo dużą porcję) 200 ml mleka 3-4 dużych łyżek kajmaku o smaku czekoladowym 70 g czekolady deserowej, ja użyłam czekolady o zawartości kakao 55% 4 łyżeczki żelatyny na 7 łyżek wody Dekoracja: 150 ml śmietany 36%- ubitej na sztywno z cukrem pudrem łyżeczka cukru pudru do śmietany utarta grubo czekolada deserowa, 55% zawartości(...)kakao Przygotowanie: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, jeszcze ciepłą przelać do pozostałych składników w misie o wysokich ściankach. 3. W misie o wysokich ściankach zmiksować wszystkie składniki dokładnie. 4.Przelać masę do wysokiego naczynia- bądź dwóch płytszych np. szklanki/pucharki na desery. 5. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Zajmie

KreatywnePiny
Ciasto serowo - brzoskwiniowe 351

zimno oraz galaretką z brzoskwiniami, wszystko to przekładane kakaowym biszkoptem. Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Masa serowa 1 wiaderko (1 kg) serka 5 łyżeczek żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 1 duże opakowanie cukru waniliowego   2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń w syropie   Białka(...)ubić na sztywno powoli dodawać cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Ciasto schłodzić i przeciąć na pół.   Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Syrop z puszki brzoskwiń można użyć zamiast

Jadło i czytadło
Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi. 171

Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jaj 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku Krem: 1 opakowanie czekoladowego kremu do tortów ( użyłam firmy Gellwe) 150g miękkiego masła 300 ml zimnego mleka 1 słoik powideł śliwkowych 15 winogron 1 kiwi wiórka kokosowe 1 szklanka wrzątku + 1 cytryna +  kilka kropel aromatu pomarańczowego+ 2 małe(...)oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i po 1 żółtku. Miksować na małych obrotach. Do masy jajecznej wmieszać szpatułką przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Gotową masę wylać do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 st. C. 2. Do wrzątku wcisnąć sok z cytryny, dodać aromat, cukier oraz wódkę. Całość mieszać

A Ty Smakuj Mnie
Babka - kakao, czekolada, wanilia 165

cukru 1/2 szkl. przegotowanej zimnej wody 1/2 szkl. oleju 2,5 szkl. mąki szczypta soli 1-2 krople ekstraktu waniliowego lub śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3-4 łyżki startej czekolady 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, wodę, olej, proszek(...)pieczenia i mąkę. Ciasto podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać 1 łyżkę wody i kakao, do drugiej startą czekoladę a do trzeciej aromat waniliowy. Do blaszki o wymiarach 12x40 wylać najpierw jasne ciasto, następnie z czkoladą  a na wierzch ciemne. . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez ok 45 min do momentu "suchego patyczka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pan Rabarbar 211

Składniki: 4 jajka dużych 1 kostka margaryny 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku .do pieczenia 2 łyżki kakao 7 gałązek rabarbaru szczypta soli Wykonanie: Margarynę trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy 1/2 szklanki cukru, cukru wanilinowego, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto, które następnie dzielimy na 3 części, do jednej(...)części dodajemy kakao zagniatamy, wkładamy do zamrażalki na 3 godziny. Z rabarbaru usuwamy włókna za pomocą małego noża,  kroimy na dłuższe kawałki zasypujemy 2 łyżkami cukru odstawiamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, następnie dodajemy pozostały cukier, ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Trzemy  jedną białą część ciasta na tarce o dużych oczkach

kgwjanczewo
Czekoladowe praliny jaglane, Łańcut 164

kaszy jaglanej + ulubione mleko 2 tabliczki deserowej czekolady, np. Wedla kilka łyżek gorącej wody lub mleka ksylitol/inne sypkie słodziwo do zagęszczenia masy: mleko w proszku do obtoczenia: kakao (lub wiórki kokosowe, sezam) Ugotuj kaszę na sypko na mleku. Czekoladę połam na małe kawałki i wymieszaj w dużej misce z kilkoma łyżkami gorącej wody lub ulubionego mleka. Do czekolady(...)Teraz za pomocą mleka w proszku reguluj gęstość masy – dodaj go tyle, aż będzie ona zwarta i bardzo gęsta. Dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi rękami formuj praliny. Następnie obtaczaj je w kakao. Schłodź w lodówce przed podaniem przez co najmniej 2 godziny. Przepis dodaję do akcji: W odległości niecałych 20 kilometrów na wschód od Rzeszowa znajduje się malownicze miasteczko z pięknym zamkiem

Qlinarnie i Qlinarnie
Drożdżowe supełki migdałowe 142

Składniki: -5 dkg drożdży -szklanka mielonych migdałów -ok. 3,5 szklanki mąki -250 ml ciepłego mleka -5 dkg masła -2 żółtka i jedno jajko -jedno jajko do smarowania -łyżeczka kakao -3 łyżki cukru -szczypta soli -wanilia Z drożdży, cukru i 1/4 mleka oraz 1/2 szklanki mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko, 2 żółtka i jedno jajko(...)szczyptę soli, wanilię, migdały wymieszane  z pozostałą mąką, na koniec roztopione masło. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części, do jednej doda jemy kakao i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasta wyrosły: Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Oba placki kroimy na tyle samo pasków. Paski układamy jedne na drugich. Związujemy w supełki. Odstawiamy do wyrośnięca na blaszkach z papierem

Maminek kulinarny
Sernik a'la kukułka 115

zasmakował, że zniknął w mgnieniu oka. Składniki na kukułkę: 1/4 kostki masła o wadze 250 g 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 1/2 szklanki mleka 1 pełna łyżka kakao 1 łyżka spirytusu Masa serowa: 1 kg sera na sernik 125 g masła 3 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1,5 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego Biała polewa(...)mleka w proszku 2-3 łyżki słodkiej śmietanki w przypadku zbyt gęstej masy Wykonanie: Cukier z wodą karmelizuję, następnie ostrożnie dodaję masło, mieszam do połączenia składników, potem dodaję mleko, kakao i na końcu dolewam alkohol. Masę odstawiam by przestygła. Masło ucieram z cukrem na puch dodając po jednym całym jajku. Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy maślanej, następnie dodaję budynie

Ciasteczkowy Potwór
Chocolate banana bread 165

bananów - 300 g mąki pszennej - 10 łyżek roztopionego masła - 200 g cukru (można dodać trochę mniej) - 2 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 łyżki kakao - pół tabliczki gorzkiej czekolady - sól - margaryna i bułka tarta do formy Przygotowanie:  Banany obrać i rozgnieść za pomocą widelca. Dodać stopione masło i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać(...)trochu: cukier, jajka, cukier waniliowy oraz przesianą z sodą, kakao i szczyptą soli mąkę. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, posypać odrobiną mąki i wmieszać w ciasto. Formę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na godzinę. Po tym czasie wierzch ciasta przykryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut

W poszukiwaniu inspiracji
Bułeczki razowe 113

domowy rytm? Zawsze jest tyle do zrobienia po powrocie. Po kilku dniach kiedy wszystko jest zrobione, można wrócić do normalnego życia - cieszenia się świeżutkimi bułeczkami na śniadanie, czy gorącym kakao z jeszcze delikatnie ciepłą drożdżówką z kruszonką.  Nie macie wrażenia, że właśnie dzięki takim małym przyjemnością, zapachem pieczonego ciasta drożdżowego unoszącym się w domu, gorącym kakao pitym z książką

Plate of Joy
Czekoladowo - czekoladowe profiterolki. 149

cenie! Ciasto ptysiowe ( przepis Michel Roux ) 125 ml mleka, 125 ml wody, 100 g masła pokrojonego w kostkę, szczypta soli, 1 łyżka cukru pudru, 120 g mąki, 30 g kakao, 4 jajka Wymieszać w garnku mleko, wodę, masło, sól i cukier,  podgrzewać na wolnym ogniu do zagotowania i ściągnąć z ognia. Wsypać mąkę, kakao i energicznie mieszać drewnianą łyżką

Plate of Joy
Donna Hay i jej czekoladowy fondant z masłem orzechowym 157

Składniki: 200 g gorzkiej czekolady,  100 g masła,  2 całe jajka, 2 żółtka, 110 g drobnego cukru do wypieków, 35 g mąki (przesianej), 8 łyżek masła orzechowego, kakao, do oprószenia Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Czekoladę i masło umieścić w rondelku na małym ogniu, rozpuścić. Lekko przestudzić. Jajka oraz dodatkowe żółtka wbić do miski, dodać cukier i zmiksować(...)piec 16-18 minut. Po upływie tego czasu należy je delikatnie wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerzyk, foremki ściągałam przy pomocy ręcznika kuchennego, trzymając za brzeg naczynka. Oprószyć kakao i podawać. Smacznego

Plate of Joy
Sernik czekoladowy 141

piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 7 minut. 500 g twarogu, 250 g mascarpone, 150 g śmietany kremówki, 200 g roztopionej, gorzkiej czekolady, 225 g cukru, 20 g kakao, 2 jajka Do miski włożyć twaróg i mascarpone, wymieszać mikserem do połączenia, następnie dodać śmietanę kremówkę na dwa razy, po połowie. Dalej miksując dodać przestudzoną i roztopioną czekoladę, po chwili cukier(...)kakao. Na koniec dodając roztrzepane jajka. Tak przygotowaną masę wykładamy na lekko przestudzony ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut.  Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę i 15 minut. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia nie otwierając drzwiczek piekarnika. Wystudzony sernik schładzamy

Plate of Joy
Muffinki podwójnie czekoladowe 161

dziś możemy Was zaprosić na pyszne czekoladowe mufinki! Są wspaniałe, mocno czekoladowe i wilgotne! Przepis od  Lindy Lomelino - Call me cupcake! Polecamy :) Składniki: 300 g mąki, 80 g kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli, 250 g cukru, 100 g roztopionego masła, 250 ml maślanki, 2 duże jajka, 150 g posiekanej gorzkiej czekolady Piekarnik(...)nagrzać do 200 stopni. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki (masło, maślankę i jajka) wraz z cukrem. Wymieszać zawartość obu misek - suche składniki dodać do mokrych i wymieszać do ich połączenia. Następnie dodać 3/4 posiekanej czekolady i wmieszać w masę. Nakładać ciasto do foremek do pieczenia muffinek wyłożonych

Plate of Joy
Zimowa granola z cynamonem, sokiem z klementynek, czekoladą i bakaliami 158

ugotowanej kaszy quinoa, 60 g suszonej żurawiny, 60 g rodzynek, 80 g suszonej moreli, 5 łyżek cukru trzcinowego, 3/4 szklanki soku z klementynek, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 4 łyżki kakao, cynamon, 2 łyżki syropu z agawy, 50 g migdałów, 30 g orzechów laskowych, 50 g gorzkiej czekolady Płatki, wystudzoną kaszę quinoa, zarodki pszenne i cukier umieścić w misce. W drugiej(...)misce wymieszać ze sobą olej z kakao i cynamonem, dokładnie wymieszać, a na koniec dodać soku z klementynek i całość dodać do suchych składników w drugiej misce.  Zawartość miski bardzo dokładnie wymieszać, aby wszystkie suche składniki połączyły się z mokrymi. Całość wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni - piec przez

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania