kakao - 6140 przepisów (strona:141/410)

Ptasie mleczko 368

przypomina ptasie mleczko. 4 jajka 250 g masła roślinnego 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g) 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa truskawki lub maliny na wierzch Mleko wymieszać z żelatyną. Gotować do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić do ostygnięcia. Białka utrzeć na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym(...)masłem roślinnym. Do masy dodać chłodne mleko oraz pianę z białek. Wszystko wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao. Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić na chwilę aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki

Bullio
Muffiny z bananami i płatkami owsianymi 146

zamieszać łyżką do momentu połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do foremek na muffiny. Piec około 20 minut w temperaturze 175°C. Polewa: 30 g masła 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka wody Masło rozpuścić z kakao, cukrem i wodą ciągle mieszając. Polać wystudzone babeczki

Bullio
Ciasto czekoladowo-bananowe 197

budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch: 300 ml śmietany(...)banany Najpierw należy przygotować biszkopt. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem pudrem na jasną masę. Dodać mąkę, ekstrakt waniliowy oraz kakao i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić na pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką z przygotowaną masą. Wylać do tortownicy o średnicy około 25 cm wysmarowanej masłem. Piec około

Bullio
Czekoladowe babeczki bez cukru 124

czekoladowe babeczki. To było moje drugie podejście, za pierwszym razem zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć :) SKŁADNIKI (8 sztuk) Składniki suche szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody szczypta soli Składniki mokre 1 łyżka oleju kokosowego 6 łyżek miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego 3/4 szklanki mleka roślinnego Krem czekoladowy 1 dojrzałe awokado 1 dojrzały banan(...)łyżki miodu 2 łyżki kakao Do posypania kilka pistacji 1. Składniki suche przesiej przez sito. 2. W osobnej misce wymieszaj składniki mokre (olej kokosowy najpierw rozpuść w garnku). 3. Suche składniki wsyp do mokrych i delikatnie wymieszaj do połączenia. 4. Ciasto nie może być zbyt płynne, w razie problemów dosyp mąki. 5. Przelej do papilotek (do 3/4 wysokości). 6. Piecz

Powiedz dietom nie
Sernik krówkowy 176

Przepis dostałam od znajomej :) Sernik krówkowy Składniki Kruche ciasto: żółtka jaj - 2 szt margaryna - 1/2 kost cukier - 3 łyżki mąka - 1,5 szkl proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki kakao - 3 łyżeczki tłuszcz do formy MASA SEROWA ser biały w kostkach - 750 g jajka - 4 szt masa krówka - 1 puszka mąka ziemniaczana - 1 łyżka szczuba masło - 100 g Sposób przygotowania(...)Kruche ciasto:  Do miski pokroić na kawałki margarynę, dodać żółtka jaj, cukier, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. MASA SEROWA  Masło utrzeć , dodając po łyżce masy krówka.  Następnie do utartej masy dodawać po łyżce białego trzykrotnie zmielonego sera, dalej ucierać. Wybić jajka

Kuchnia Danusi
Ciasto słonecznik 936

kremem, biszkoptem i nasączeniem z kawy mamy fajny lekko słodki smak.  Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Słonecznik: 300 g łuskanego słonecznika 120 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka 1 łyżka cukru z wanilią Krem: 1 puszka masy krówkowej(...)Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Przesiać obie mąki, proszek i kakao. Dodać do masy ubitej z jajek i delikatnie łyżką wymieszać. Wylać do foremki o wymiarach 33 x 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 stopni

Kuchcik gotuje
Malinowy obłęd – czekoladowy sernik na zimno z malinami 418

Spód: 300 g ciasteczek maślanych czekoladowych 150 g masła 4 łyżki adwocatu Masa serowa: 500 g serka waniliowego z wiaderka 0,5 szklanki cukru pudru 1,5 łyżki kakao 2,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody Masa malinowa: 2 szklanki malin 1 galaretka o smaku owoców leśnych 500 ml wody Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy w garnku. Przelewamy(...)delikatnie obsypujemy bułką tartą. Masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy na 20 minut do zamrażalnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Ser miksujemy z cukrem pudrem i kakao. Wlewamy przestygniętą żelatynę i miksujemy do połączenia się z masą. Przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Gdy delikatnie przestygnie dokładamy do niej maliny

VioletoweKucharzenie
Czekoladowe ciągutki 169

konsystencję :) Składniki: 1 kostka miękkiego masła 2 szklanki cukru (można dać jedną brązowego i jedną zwykłego) 2 jajka 2 łyżeczki esensji waniliowej 1 i 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ze dwie szczypty soli Gorzka czekolada (najlepiej tyle kosteczek ile chcemy mieć ciasteczek. Fajnie jest jak na każdym ciasteczku jest kawałek czekolady. Nie jest(...)konieczne i można robić nawet bez niej) Masło ucieramy dokładnie z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, esencję waniliową i dalej mieszamy. Do tego przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy też proszek do pieczenia i sól i dalej mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na to wykładamy połowę masy i rozprowadzamy po całej blaszce. Drugą połowę jeśli

Jedzeniomania
Ciasto kajmakowe 228

lidla) puszka masy kajmakowej 2 budynie waniliowe (każdy na 0,5 l mleka) 3 szklanki mleka kostka miękkiego masła (takiego w temperaturze pokojowe) 400 ml śmietanki kremówki Odrobinę kakao do posypania wierzchu Przygotowanie kremu:  2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka (najlepiej takiego, w którym potem będziemy mogli miksować budyń na krem) i zagotowujemy. W połowie szklanki rozpuszczamy obydwa(...)Pozostałą część kremu budyniowego. Ostatnia już warstwa herbatników. Na samą górę wykładamy ubitą śmietankę kremówkę (ja polecam to zrobić bez cukru pudru ponieważ ciasto jest wystarczająco słodkie), którą posypujemy kakaem. Ciasto jest już prawie gotowe. Teraz wystarczy wstawić je na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki żeby się przemacerowało. Proste i pyszne. Gorąco polecam

Jedzeniomania
Orzeszki 236

margaryny 2 jajka 2 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1/2 szklanki mleka zwykłego 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki kakao Wykonanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą dobrze wyrabiając ciasto. Z ciasta robimy niewielkie kulki, które pieczemy z specjalnej formie. Masa Mleko, margarynę, cukier, kakao rozpuszczamy w rondelku odstawiamy

kgwjanczewo
Czekoladowy omlet serowy z twarożkiem, migdałami i żurawiną 139

twarożek oraz migdały i suszoną żurawinę :) Bez zbędnych słów wstępu - zapraszam :) Składniki : 1 jajko, podzielone na białko i żółtko 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki sera białego 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego migdały suszona żurawina   Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i ser, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao

Chocolate Muffin Blog
Babeczki w paseczki 189

tworzą fantazyjne wzory.     Składniki: -5 jajek -1,5 szklanki cukru -2,5 szklanki + 4 łyżki mąki -1 szklanka oleju -1 szklanka letniej wody -2 płaskie łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -wanilia  -pomarańczowy barwnik spożywczy Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy wanilię. Dolewamy olej i miksujemy. Dodajemy wodę i mieszamy. Dodajemy 2,5 szklanki mąki(...)wymieszanej z proszkiem do pieczenia i miksujemy. 1/3 ciasta odlewamy i dodajemy do niego kakao. Do pozostałych 2/3 ciasta dodajemy 4 łyżki mąki,  miksujemy i dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy pomarańczowy barwnik  i mieszamy do uzyskania  jednolitego koloru. Uzyskaliśmy trzy kolory ciasta. Do foremek wlewamy cienkie warstwy różnych kolorów ciasta do wysokości

Maminek kulinarny
Tort kokosowo - cytrynowy 115

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto: 250 g mąki pszennej, 20 g kakao, 4 żółtka, 170 g zimnego masła, 60 g cukru pudru,   Krem: 1 l śmietany kremówki, skórka otarta z 2 cytryn, sok z 2 cytryn, 7 listków kaffiru, 100 ml syropu(...)kokosowego, 25 g żelatyny Polewa: sok z 2 cytryn, 100 ml syropu kokosowego Ciasto: Mąkę wymieszać z kakao. Wszystkie składniki włożyć do malaksera i szybko zmiksować. Następnie ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować

królestwo garów
Tort szwarcwaldzki 147

użyłam nalewkę z wiśni nadwiślanki . :) Tort najprawdopodobniej pierwszy raz został upieczony w 1915 roku przez niemieckiego cukiernika Josefa Kellera. 6 jajek, 180 g cukru pudru, 50 g kakao, 100 g mąki, 50 g skrobi kukurydzianej, sól,   500 g wiśni (już bez pestek), 2 łyżki cukru, kawałek laski cynamonu, łyżka skrobi kukurydzianej, sok z wiśni, wiśniówka, 1 l śmietany kremówki(...)papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać po trochę cukier i żółtka. Obie mąki i kakao wymieszać. Wysypać na ubite jajka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25-30 minut. Patyczek włożony do ciasta

królestwo garów
Sernik czekoladowy z serka mascarpone z mrożonymi malinami 151

czubate łyżki mąki 4-5 łyżek czerwonego wina pół wytrawnego 4 jajka 80-100 g cukru 500 g serka mascarpone 250 g gorzkiej czekolady, najlepiej z dużą zawartością kakao; u mnie 78% kakao 150 ml śmietany 36% Dekoracja: 150-200 g  mrożonych malin Dodatkowo potrzebne będą: mikser garnuszek/rondelek misa o wysokich ściankach szpatułka/łyżka Przygotowanie: Spód: 1. Ciasteczka rozkruszyć

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania