się do jego smaku, a nawet chyba polubiłam :) Oczywiście zamiast sojowego, można spokojnie użyć mleka krowiego, deser będzie jeszcze smaczniejszy :) Składniki: 1 szklanka mleka sojowego naturalnego 1 łyżeczka ciemnego kakao 4 łyżki płatków ryżowych błyskawicznych cukier do smaku – opcjonalnie 5 dag borówki amerykańskiej cukier puder do posypania Wykonanie: Mleko wymieszałam z łyżeczką kakao, doprowadziłam do wrzenia, wsypałam płatki ryżowe
Kuchenne zapiski Edytyefekt końcowy przepyszny :) Składniki: CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru opakowanie 16 g cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki oleju KREM: 1,5 czubatej łyżeczki żelatyny 200 g śmietany kremówki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO: 4 nieduże dojrzałe banany 1 galaretka(...)termo obiegiem. Do miski wybiłam całe jajka, dodałam do nich cukier i cukier wanilinowy i ubiłam na pienistą jasną masę. Następnie dodałam proszek do pieczenia, kakao i przesianą mąkę, zmiksowałam. Na koniec dolałam olej i krótko wymieszałam. Masę przelałam do tortownicy i wstawiłam ją do nagrzanego piekarnika. Piekłam 15 minut do suchego patyczka. Odstawiłam do wystudzenia. Żelatynę namoczyłam
Kuchenne zapiski Edytyrodzinnych uroczystości. Przepis oczywiście od Babci :) Składniki (na blachę o wymiarach 23x39 cm): Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g zimnego masła 1 szklanka cukru (dałam 3/4) 3 łyżki kakao 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1,5 kg gładkiego, mielonego twarogu 10 jajek 1,5 szklanki cukru torebka cukru waniliowego (16 g) 200 g masła 3 czubate(...)łyżki kaszy mannej 1 duży budyń waniliowy (proszek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) rodzynki (opcjonalnie) Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Posiekać masło z przesianymi składnikami i cukrem. Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtka i zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 60 min. Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki
Domowa Cookierenka Agispróbowaniu ma się ochotę na więcej i więcej :) Składniki (na tortownicę o śr. 20 cm): Biszkopt: 4 jajka pół szklanki + 1 łyżka cukru pół szklanki mąki 1/4 szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami likieru amaretto Masa budyniowa: 2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem(...)gorzkiej Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170°C przez ok. 35 minut
Domowa Cookierenka AgiSkładniki (na tortownicę o śr. 24 cm): Biszkopt ciemny: 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju Biszkopt jasny: 5 jajek 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Krem owocowy: 500 g mrożonej mieszanki owocowej (truskawki(...)Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i olej. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki wymieszane z kakao i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez ok. 35-40 minut (do momentu suchego
Domowa Cookierenka Agiczekoladowe proteinowe gofry z truskawkami i puree truskawkowym~ INSTAGRAM PRZEPIS / 1 porcja/ ~40g mąki pszennej razowej ~10g kakao ~20g odżywki białkowej czekoladowej ~jajko ~ok.80g jogurtu naturalnego ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody + szczypta soli ~stevia/cukier/etc Rozgrzać gofrownicę. Wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę, sól, coś do posłodzenia, jajko i jogurt. Dodać odżywkę i ponownie wymieszać. Gofrownicę spryskać olejem, wylewać porcje
breakfast of dreamskokosowe* ciasto z fasoli podane z kremem o smaku gorzkiej czekolady z kawałkami kakao~ *z mąką kokosową Wczoraj było brownie, dziś czas na...blondie(?) :) Ciasto idealne dla wszystkich miłośników kokosu ♥ Ten krem czekoladowy znalazłam jakiś czas temu w Lidlu i jest bardzo smaczny! Zwłaszcza małe kawałki kakao które fajnie chrupią podczas jedzenia! :) U Was też wczoraj była taka tragiczna pogoda
breakfast of dreamsjest to się nie domyśli :p CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINII co smakuje jak brownie zmodyfikowany przepis z tej strony // tortownica 22cm ~240g mąki pszennej ~60g ciemnego, niesłodzonego kakao ~łyżeczka sody oczyszczonej ~pół łyżeczki proszku do pieczenia ~pół łyżeczki soli ~110g fruktozy (lub 220g cukru) ~100g masła ~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, jeśli nie macie to nie dawajcie aromatów, bo tylko(...)łyżeczka świeżo zmielonej kawy ~3 duże jajka ~350g cukinii startej na dużych oczkach tarki (razem ze skórką) ~50g gorzkiej czekolady Masło rozpuścić. W jednej misce połączyć składniki suche (mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól). W drugiej utrzeć masło z fruktozą / cukrem, ekstraktem waniliowym i kawą, następnie, cały czas ucierając, pojedynczo dodawać jajka. 2/3 mąki dodać do masy
chili & sugarciepłej wody ~300g mąki pszennej razowej T2000 ~150g mąki żytniej T2000 lub T720 ~50g semoliny (mąka z pszenicy durum, kupiłam w sklepie "Kuchnie Świata") ~40g miodu z kakao "Miutela" (kakao nie czuć, a miód nadaje dla chleba ciekawy kolor. Zamiast niego można użyć melasy) Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera (miód rozpuścić) i wyrabiać ciasto ok. 15 minut, robiąc przerwy
chili & sugarktórej już niedawno wspominałem. Takiej małej kupionej w Biedronce. 175 g miękkiego masła 175 g cukru 3 jajka 150 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g kakao 2 łyżki mleka kilka (około 10) moreli Zaczniemy od nasmarowania tortownicy tłuszczem. Cały spód tortownicy wykładamy połówkami moreli. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka(...)mieszając cały czas. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy na gładką masę. Wlewamy mleko i dalej delikatnie mieszamy. Przelewamy do przygotowanej tortownicy i wygładzamy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni mniej więcej przez godzinę - aż ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Pozostawić w foremce przez kilkanaście minut, a potem wyjąć na kratkę żeby zupełnie
Marder&Marder Manufacturecoś słodkiego? Zapraszamy :) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka oleju słonecznikowego 3 szklanki mąki pszennej + 2 czubate łyżki 2 czubate łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia buteleczka rumowego aromatu do ciast Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno przy pomocy miksera. Pod koniec ubijania stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier. Następnie(...)kolei dodajemy: mąkę, olej, aromat i wodę. Po dodaniu każdego składnika delikatnie mieszamy szpatułką. Tyle tylko żeby składniki się połączyły. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę (średnica 23-25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. I nakładamy masę: na sam środek nakładamy po dwie łyżki ciemnej i jasnej masy
Marder&Marder Manufacturezabroni? Że ona chce muffinki-murzynki :) Więc właśnie w ten sposób powstały muffinki o smaku murzynka. Składniki na ok. 20 sztuk 250 g masła 2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 100 g kandyzowanych wiśni (lub ulubionych bakali) Masło, cukier, kakao
Marder&Marder Manufactureszklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy (16 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki maku kropla czerwonego barwnika spożywczego Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając(...)resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem, średnica 23 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gęste ciasto przekładamy do formy łyżką jedną warstwę na drugą w dowolnej
Marder&Marder Manufacturewieku. Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Znaczenie ma smak. A ten jest pyszny :) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1,25 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka soli 2 duże jajka 1,5 szklanki oleju słonecznikowego 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej czerwony barwnik Potrzebne(...)spód smarujemy masłem. Jeśli mamy tylko jedną tortownicę to możemy upiec blaty jeden po drugim. Dzielimy wtedy ciasto na dwie części, ale sodę dodajemy tuż przed samym pieczeniem. Mąkę, kakao, sól i cukier mieszamy w misce. W drugiej misce widelcem roztrzepujemy jajko, dodajemy olej, maślankę, ekstrakt waniliowy i barwnik. Mieszamy widelcem aż składniki się połączą. Składniki suche przesypujemy do mokrych
Marder&Marder Manufacturechociaż z legalnymi poeksperymentuję. Ale ten, no... Wspominałem, że będzie krótko i rzeczowo... Kłamałem :) Kruche ciasto: 100 g masła (plus trochę do wysmarowania formy) 3 żółtka 30 g kakao 30 g cukru pudru 150 g mąki pszennej tortowej (plus odrobina do posypania blatu) szczypta soli 200 g dżemu z czarnej porzeczki Ganasz: 250 ml śmietanki 30% 250 g czekolady deserowej(...)miękkiego masła 25 ml amaretto Ciasto: Łączymy ze sobą mąkę, kakao, cukier puder, sól i w środku formujemy dołek, do którego wlewamy 3 żółtka. Dodajemy masło i całość siekamy za pomocą noża (żeby jak najmniej ogrzać). Chodzi o to żeby jak najszybciej połączyć wszystkie składniki. Kruche ciasto nie lubi jak się je ogrzewa dłońmi. Jeżeli ciasto będzie za suche
Marder&Marder Manufacture