kakao - 6140 przepisów (strona:124/410)

Czekoladowo – Śmietankowy Tort z Owocami Lata 209

polecam. Składniki na biszkopt: 5 jaj 225 ml mleka 195 ml oleju 400 g cukru kryształu 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 225 g mąki pszennej 90 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, kakao, sodę

Made By Mom And Son
Mocno nadziane wafle 137

blok czekoladowy. Mój jest w bogatszej niż kiedyś wersji. Idealny dla dzieci, ponieważ w wafelkach można go łatwo trzymać w rączkach. 1 szklanka wody 200 g margaryny 3 łyżki kakao 1,5 szklanki mleka w proszku 5 wafli (andruty) 50 g ananasa kandyzowanego 50 g mieszanki studenckiej (bakalii) 50 g orzechów włoskich 50 g kukurydzy prażonej SKWORCU  (tu kupisz(...)garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy (do rozpuszczenia margaryny), gotujemy. Zestawiamy z ognia i wsypujemy mleko w proszku. Energicznie mieszamy, tak żeby nie powstały grudki. Do masy dodajemy jeszcze drobno pokruszone 3 wafle, kandyzowanego ananasa, mieszankę studencką, orzechy włoskie i prażoną kukurydzę. Wszystko dokładnie mieszamy. W blaszce wykładamy jeden wafel, wylewamy masę, dociskamy drugim waflem

VioletoweKucharzenie
Ciasto z budyniem i truskawkowym musem 689

nawet ładnie się prezentowało. Warstwy znacząco się wyróżniały. A i samo przygotowanie nie jest skomplikowane. Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c 4 łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj 200 g masła Masa truskawkowa(...)truskawkowa   450 ml wrzątku  Przygotowanie:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej na sztywno masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 25*25 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około

Ala piecze i gotuje
Czekoladowe ciasto nektarynkowo-truskawkowe z nutą kokosową 162

szklanki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 8 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżeczki wiórków kokosowych 2 1/2 łyżeczki słodkiego kakao (można również użyć klasycznego do wypieków, wówczas kolor ciasta będzie intensywniejszy) 2 soczyste nektarynki 6 truskawek szczypta soli cukier puder do obsypania Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy same białka. Ubijamy(...)żółtku, ciągle miksując. Odkładamy mikser. Do tak powstałej masy jajecznej wlewamy powoli i ostrożnie olej, mieszając delikatnie składniki ręczną trzepaczką. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz kokos. Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy wlewamy ciasto. Na wierzch ciasta układamy pocięte

Słodkie okruszki
tiramisu truskawkowe 356

średniej wielkości świeżych truskawek (200g) 1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g) 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru ok. 120 ml nalewki owocowej (np. wiśniowej) kakao wykonanie: Na parze ucieramy żółtka z cukrem pudrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie schładzamy, dodajemy serek mascarpone i chwilkę miksujemy, na jednolity, gładki krem. W pucharkach układamy warstwowo: nasączone(...)biszkopty – pokrojone w talarki truskawki – krem – i ponownie nasączone biszkopty – truskawki – krem. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Przed podaniem możemy oprószyć kakao i udekorować truskawkami

Domowy Smak Jedzenia
Kopiec kreta 152

tort. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 szklana mleka,   1 szklanka oleju,   1 łyżeczka proszku do pieczenia, czubata, 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej, 4 łyżki kakao, 2 jajka, 3 banany, Krem: 2 śmietan-fixy,   500 ml śmietany 30%, 100g gorzkiej czekolady, 4 łyżki cukru pudru. Wykonanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę(...)Suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę) wymieszać. Do ubitych jajek dodawać wymieszane składniki przesiane przez sito na przemian z mlekiem i olejem.   Gotowe   ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24 cm lub 27 cm. Tortownica powinna być wyłożona   papierem do pieczenia, folia aluminiową   lub wysmarowana tłuszczem.   Piec w temperaturze 160 stopni

Passion of Cooking
Kopiec kreta z truskawkami 123

szklanki mąki pszennej,   1 szklanka cukru,   1 szklana mleka,   1 szklanka Oleju Kujawskiego,   1 łyżeczka proszku do pieczenia, czubata, 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej, 4 łyżki kakao, 2 jajka, 3 banany, Krem:  śmietan-fixy,   500 ml śmietany 30%, 100g gorzkiej czekolady, 4 łyżki cukru pudru. Wykonanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę(...)Suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę) wymieszać. Do ubitych jajek dodawać wymieszane składniki przesiane przez sito na przemian z mlekiem i olejem.   Gotowe   ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24 cm lub 27 cm. Tortownica powinna być wyłożona   papierem do pieczenia, folia aluminiową   lub wysmarowana tłuszczem.   Piec w temperaturze 160 stopni

Passion of Cooking
Toskański deser zuccotto 145

mapie” zabieram Was do słonecznej Toskanii. Tym razem będzie pyszny deser biszkoptowy zuccotto z serkiem mascarpone. Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki - 9 łyżek kakao - 30g masła   Składniki na masę: - 2 żółtka - 5 łyżek cukru - 5 łyżek soku z winogron - 150 g serka mascarpone - 200 ml śmietany kremówki - fix do śmietany W pierwszej kolejności(...)robimy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę a następnie dodajemy żółtka i razem miksujemy. Potem dodajemy mąkę i kakao a na końcu rozpuszczone i przestudzone masło. Gotową masę przelewamy do brytfanki i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy sobie masę. Żółtka ubijamy na parze. Trzeba uważać żeby nie zrobiła nam się jajecznica

Kuchenne Wariacje
Austriacki torcik czekoladowy 133

słoiczku żeby miał gładką konsystencję i smarujemy dolną warstwę ciasta i przykrywamy drugą. Wierzch ciasta polewamy polewą. Składniki na polewę: - 1/2 kostki masła - 5 łyżek cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 jajko Jajko ucieramy z cukrem na kogel mogel a potem podajemy kakao. Masło topimy i powolutku wlewamy do masy kakaowej cały czas mieszając. Polewę odkładamy na chwilę

Kuchenne Wariacje
Tiramisu z malinami 139

postanowiłam je jeszcze wykorzystać. Deser bardzo smaczny i szybko zniknął z lodówki.   Składniki: - kilka okrągłych biszkoptów - 1 opakowanie serka mascarpone - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - kawa rozpuszczalna - kakao do posypania wierzchu - 1 opakowanie malin   Najpierw myjemy malinki i w między czasie zaparzamy kawę. Ja wzięłam łyżeczkę kawy rozpuszczalnej na pół szklanki wody. Teraz zabieramy się za masę(...)namoczyła biszkopty. Następnie na biszkopty wykładamy część masy, na nią warstwę malinek i znowu masę. Jeżeli mamy większe pucharki to możemy dać jeszcze jedną warstwę biszkoptów. Wierzch deseru posypujemy kakao i układamy malinki. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Czekoladowe ciasto meksykańskie z mango 136

Ciasto bardzo mi przypasowało choć nie lubię mocno czekoladowych ciast, ale to jest wyjątkowe w smaku. Składniki: - 180 g mąki pszennej - 150 g cukru - 125 g masła - 50 g kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 50 g orzechów włoskich - 50 g czekolady deserowej posiekanej lub startej - 3 jajka - 1 mango - 50 ml wody - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku(...)Polewa: - 50 g czekolady deserowej - 50 g czekolady mlecznej - 50 g śmietanki 30% - 1/2 łyżka masła   Najpierw wlewamy do garnka wodę i dorzucamy cukier, kakao oraz masło i podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Gotową masę pozostawiamy do wystudzenia. Do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i paprykę i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy

Kuchenne Wariacje
Tiramisu 130

właśnie ten sposób wykorzystam   Składniki: - 50g cukru pudru - 250g mascarpone - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 200ml śmietany kremówki - kilka biszkoptów (takich języczków) - 150ml mocnej kawy (ja dałem mielonej) - kakao   Najpierw rozpuściłem kawę (kawa rozpuszczalna) w gorącej wodzie i zostawiłem do wystygnięcia. Kiedy kawa była gotowa aby ją użyć, wymieszałem serek z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii(...)miałem gotowe zacząłem je układać w pucharkach: 1. Najpierw biszkopty namaczałem w kawie i ułożyłem na spód 2. Następnie wyłożyłem po dwie łyżki masy 3. Na wierzch masy wsypałem kakao (przesiałem przez sitko tak deczko) 4. Powyższe powtórzyłem jeszcze raz Masy starczyło na 4 małe pucharki, które po zapełnieniu wstawiłem do lodówki aby się troszkę ochłodziły.   Wnioski/spostrzeżenia

Kuchenne Wariacje
Czekoladowe brownie 160

Źródło przepisu tutaj   Składniki : - 80g gorzkiej czekolady - 30g masła - 50g migdałów - jajko + 1 żółtko - 30g drobnego cukru - 1 łyżeczka cukru z prawdziwej wanilii - masło do wysmarowania kokilek i kakao do oprószenia   Najpierw rozpuszczamy masło z kawałkami czekolady na parze i pozostawiamy do ostudzenia. W między czasie ubijamy jajko i żółtko z cukrem na kogel mogel i dodajemy wanilię(...)Następnie mieszamy delikatnie z masą czekoladową. Na końcu dodajemy tarte migdały i mieszamy. Kokilki natłuszczamy masłem i oprószamy kakaem. Gotową masę wlewamy do 2/3 wysokości kokilki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy 20-35 minut w zależności od piekarnika. Ja piekłam 35 minut. W przepisie na blogu było że to masa na 3 kokilki a mnie wyszły

Kuchenne Wariacje
Kakaowe cantuccini z rodzynkami i pistacjami 118

kolejne ale w innej wersji smakowej czyli kakaowe cantuccini z rodzynkami i pistacjami Składniki: - 350g mąki pszennej - 200g cukru - 60g masła - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 20g kakao - 80g pistacji - 40g rodzynek Najpierw miksujemy cukier i masło. Kiedy składniki się połączą dodajemy po kolei jajka cały czas miksując. Następnie dosypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz(...)kakao. Tak wymieszane składniki utworzą dość kleistą masę którą ostatecznie wyrabiamy rękami jednocześnie wrzucając rodzynki i posiekane pistacje. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo kleić to można dosypać troszkę mąki. Z gotowego ciasta tworzymy dwa płaskie chlebki (podobnie jak poprzednio i te wyszły mniej więcej wielkości 5 cm szerokości i 3 cm wysokości) i pieczemy je w piekarniku nagrzanym

Kuchenne Wariacje
Ciasto Red Velvet 131

końcu udało się i jest i u nas. Przepis pochodzi z Mirabelkowego blogu z małą zmianą kremu. Ciasto red velvet: - 1,5 szklanki mąki - 3/4 szklanki cukru - 1 łyżeczka kakao - szczypta soli - 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku - 1 jajko - 2/3 szklanki oleju - 2/3 szklanki maślanki (ja użyłam jogurt) - 2 łyżeczki aromatu waniliowego - 2 łyżeczki octu winnego - 2/3 łyżeczki sody(...)serka mascarpone - 200 g śmietany 30% - 1/2 szklanki cukru pudru Tortownica o średnicy 17 cm. Do przygotowania ciasta bierzemy 2 miski. W jednej mieszamy składniki suche (mąka, cukier, kakao, sól i barwnik) a w drugiej składniki mokre (jajko, olej, jogurt i aromat). Składniki suche stopniowo przesypujemy do mokrych i mieszamy do momentu połączenia składników. Gotowe ciasto dzielimy na pół

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania