przez dwa dni gębę wypala od czosnku ;) Mnie też chyba udało się stworzyć coś podobnego... Sos czosnkowy ząbki czosnku (ilość dowolna, zależna od mocy sosu) suszona bazylia 4 łyżki jogurtu naturalnego (może być też grecki) 1-2 łyżki mleka Czosnek przecisnęłam przez praskę. Dosypałam trochę bazylii. Dodałam 4 łyżki jogurtu i mleko, aby sos był nieco rzadszy. Jeśli lubicie gęste
bastalenaDodatkiem była kolorowa surówka z białej kapusty 1/4 główki białej kapusty 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki zielonego groszku 1/2 czerwonej papryki pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Kapustę i paprykę starłam na tarce. Wszystkie warzywa ze sobą połączyłam. Majonez wymieszałam z jogurtem, doprawiłam pieprzem. Sos dodałam do warzyw i dobrze wymieszałam. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Pizza (wiejska
bastalenawedług mnie bardzo wiosenna, wersja obiadu dla zapominalskich. Brak tylko świeżo zerwanego koperku... ommommom Jajko sadzone i wiosenna mizeria na ziemniaczanym kopczyku ziemniaki kabanosy cebula zielony ogórek jogurt naturalny jajko sól, pieprz Ugotowałam ziemniaki, odcedziłam i rozdrobniłam. Na patelni podsmażyłam cebulę wraz z plasterkami kabanosa, którymi następnie okrasiłam ziemniaczany kopczyk. W międzyczasie posadziłam jajko. Ogórka pokroiłam w plasterki, zalałam(...)jogurtem naturalnym, doprawiłam solą, pieprzem. Dla mnie to obiadowe "emergency". Wiosną wzbogacone o koperek... smacznego
bastalenapodkradłam przepis na surówkę. Ale coś mi się wydaje, że na tym się nie skończy. Surówka z brukwi 1/2 brukwi 1 marchew 1 jabłko rodzynki 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z cytryny Brukiew, marchew i jabłko obrałam i starłam na fasolkowych oczkach tarki. Dodałam rodzynki i całość skropiłam sokiem z cytryny. Jogurt połączyłam z surówką
bastalenałyżka mąki 1 szklanka bulionu (u mnie drobiowy) papryczki jalapeno i piri piri (wg uznania) 2 szklanki startego żółtego sera przyprawy (kumin, chili wg uznania) 0,5 szklanki gęstego jogurtu Bułki przekroiłam na pół i wraz z parówkami wsadziłam do piekarnika (100st. na 20min.). W tym czasie przygotowałam sos serowy. Starty czosnek podsmażyłam na maśle, dodałam mąkę i dobrze(...)mieszając, zalałam bulionem. Gdy bulion lekko zgęstniał dodałam jogurt (wcześniej wymieszany z drobno posiekaną papryczką piri piri oraz przyprawami). Na koniec dodałam ser i mieszałam do całkowitego rozpuszczenia. Gotowe bułki wypełniłam parówkami i papryką. Całość polałam sosem serowym. Na wierzch (gdyby komuś było mało ostrości) można położyć dodatkowe krążki jalapeno ;) Ole! Nowe źródło inspiracji
bastalenaowała. Z dodatkiem sera, cynamonu, podsmażała na maśle. I zawsze zwijała w trójkąty. Ech, palce lizać! Naleśniki z serem i cynamonem naleśniki 250g twarogu półtłustego 3- 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego dżem jabłkowy (opcjonalnie) 1 łyżka masła Przepisu na naleśniki nie podaję, bo każdy robi je według siebie. Najważniejsze by nie były zbyt(...)przesuszone, bo się wtedy źle zwijają (a mnie w większości takie własnie wychodzą ;)) Twaróg rozgniotłam w miseczce. Wymieszałam z jogurtem, cynamonem i cukrem. Gotowe naleśniki smarowałam nadzieniem twarogowo- jabłkowym, zwijałam w trójkąty
bastalenarodzaj deseru powstaje poprzez zamrożenie kremu o konsystencji musu. Jak dla mnie to coś pomiędzy klasycznymi lodami śmietankowymi, a sorbetem. Warto spróbować! Jagodowe semifreddo 300 ml jogurtu naturalnego 1 Śnieżka 1,5 szklanki mrożonych jagód herbatniki z czekoladą łódeczki z ciasta francuskiego (do podania) Jagody rozmroziłam i rozdrobniłam z pomocą miksera. W miseczce połączyłam Śnieżkę z jogurtem
bastalenanieokreślone "coś". Zgaduj zgadula jak podczas lania wosku ;) Poza tym my nie z tych "ciastusiowych", więc pączki tylko po to, by podtrzymać tradycję. Pączusie na jeden kęs 1 jogurt waniliowy (200ml) 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu szczypta soli olej do smażenia w rondelku cukier puder(...)oprószenia) dżem (opcjonalnie, do maczania) Jogurt połączyłam z jajkami, delikatnie roztrzepałam trzepaczką. Następnie dodałam resztę składników, wymieszałam. Ciasto odstawiłam na 15min. W tym czasie rozgrzałam olej w rondelku, ale delikatnie, aby zbyt gorący nie spalił pączków. Pączusie nakładałam łyżką, a kiedy się zarumieniły wyjmowałam z rondelka i odtłuszczałam na papierowym ręczniku. Gotowe oprószyłam cukrem pudrem. Serwowałam
bastalenacelu przeróżne kuchenne gadżety, od profesjonalnych sitek po babcine "łachy" ) ok. 10- 15min. Warto zostawić odstęp pomiędzy kluskami, ponieważ w trakcie parowania jeszcze delikatnie puchną. Na słodko: 1 duży jogurt naturalny paczuszka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 paczka truskawek (mrożonych) dżem truskawkowy (Rozmrożone) owoce rozdziabałam widelcem. Dodałam jogurt, cukry i wszystko razem zmiksowałam na gładki sos ( można zblendować
bastalenawymieszałam ze sobą i zamarynowałam w nich mięso (całą noc w lodówce). Następnie grillowaliśmy z obu stron. Szwabska kartoflanka 4 średnie ziemniaki 2 ogórki kiszone pół cebuli majonez jogurt naturalny pieprz koperek Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, wystudziłam, a następnie obrałam i pokroiłam w plastry. Ogórki kiszone oraz cebulę pokroiłam w drobną kostkę. W kubku wymieszałam majonez, jogurt ( ilość dobierzcie
bastalenajestem w ciąży, to chyba mogę fantazjować do woli. pęczek botwinki 1 marchew 2 małe białe kiełbaski pęczek koperku ocet, sól, pieprz, cukier do smaku ziele angielskie, liść laurowy jogurt do zaprawienia 2 kromki chleba tostowego Białą kiełbasę zagotowałam w 1,5l wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Botwinkę, marchew opłukałam i pokroiłam. Ugotowaną kiełbasę wyjęłam(...)miejsce wrzuciłam warzywa, które gotowałam do miękkości. Na koniec botwinkę doprawiłam octem, solą, pieprzem i cukrem. Ostatecznie zaprawiłam jogurtem naturalnym. Podałam z plastrami białej kiełbasy na czosnkowych grzankach. Aha, i koperek. Koniecznie dużo koperku
bastalenaMatki- Wariatki... ;) 2,5-3 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru (może być cukier puder) 1 szklanka mleka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju (oliwy) dżem żurawinowy Wszystkie składniki ciasta połączyłam w misce i zmiksowałam na gładką masę. Gotowe ciasto, czyli takie na którym wyraźnie się "wybąbliło", pozostawiłam na 15min(...)wyrośnięcia. Następnie smażyłam małe placuszki. "Pankejki" serwowałam jako stosik posmarowany jogurtem i polany ciepłym dżemem żurawinowym
bastalenanamieszałam w jelitkach Młodego. Dla złagodzenia z dużą ilością koperku. Uwielbiam! 1 średni kalafior 2-3 ząbki czosnku w łupinkach ok. 2 litry bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, koperek do smaku 1 łyżka prażonego słonecznika oliwa do pieczenia bagietki, masło czosnkowe (do podania) Kalafiora podzieliłam na różyczki, ułożyłam na blaszce do pieczenia, skropiłam oliwą, oprószyłam solą(...)kostek rosołowych. Upieczonego kalafiora umieściłam w blenderze. Wyłuskałam czosnek. Wlałam ok. pół litra bulionu i wszystko zmiksowałam na gładką masę. Resztę bulionu dolałam do kalafiorowej papki. Zagęściłam jogurtem, doprawiłam solą, pieprzem, koperkiem i całość zagotowałam. W międzyczasie przygotowałam bagietki. Krem podałam z prażonym słonecznikiem. Faktycznie szyba i prosta, i pyszna jak pisze autorka
bastalenaSkładniki: 4 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki cukinii pokrojonej w kostkę 4 łyżki różyczek kalafiora + 1 łyżka do dekoracji 3 szczypty suszonej bazylii szczypta ostrej papryki w proszku 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. Na oliwie, na patelni odpowiedniej do wstawienia(...)piekarnika, podsmażamy cukinię z czosnkiem i różyczkami kalafiora. Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i sól, roztrzepujemy jajka widelcem. Gdy warzywa będą al dente dodajemy suszoną bazylię oraz ostrą paprykę i sól do smaku, mieszamy. Wlewamy masę jajeczną, czekamy 2-3 minuty, a następnie wkładamy na 10-15 minut do piekarnika. Gotowe danie dekorujemy świeżymi różyczkami kalafiora, podajemy na ciepło
Moja smaczna kuchnialodówki. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy.Nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut. Wystudzić. 0,5 l jogurtu naturalnego ćwiartka małego arbuza 2-3 łyżki żelatyny + 1/4 szkl.wody cukier do smaku 3 dowolne galaretki Arbuza obrać ze skóry i pozbyć się pestek , pokroić na mniejsze kawałki . Galaretki rozpuścić [ każdą(...)osobno] w wodzie .Odstawić do zastygnięcia.Dwie zastygnięte pokroić w kostkę.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.Przełożyć do blendera , dodać jogurt , cukier i zmiksować.Masę połączyć z żelatyną - wlewać powoli ciągle mieszając.Dodać pokrojone galaretki i znów wymieszać.Masę przelać na upieczony i ostudzony spód z ciasta kruchego.Zalać tężejącą galaretką i odstawić do zastygnięcia
Moje domowe kucharzenie